placki - 22990 przepisów (strona:657/1533)

Czebureki z mięsem 86

farsz do mięsa mielonego dodajemy sprasowany czosnek, śmietanę i przyprawy do smaku. Następnie wyrabiamy farsz. ciasto   Wszystkie składniki na ciasto łączymy z sobą i wyrabiamy. Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości ok 0,5 cm i wycinamy kółka (użyłam do tego małej miseczki) w środek krążka układamy dość sporo farszu, a następnie sklejamy jak pierogi. Pierogi smażymy

Niezły Młynek
Serowe oponki 103

twaróg przecisnąć przez praskę lub zmielić maszynką do mielenia. Dodać pozostałe składniki i wszystko zagnieść na gładkie ciasto. Poporcjować na mniejsze części i na oprószonej stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości ok 1 cm. Wyciąć szklanką kółka, a w środku kieliszkiem mniejsze kółko. Czynność powtarzamy. Smażymy na złocisty kolor w oleju rozgrzanym na 170 C .  Gotowe oponki

Niezły Młynek
Kruche chrusty 75

jajkiem na pianę. Na stolnicy przesiać mąkę i dodać szczyptę soli, zrobić zagłębienie i wlać w zagłębienie mleko oraz mieszankę maślaną. Wszystko zagnieść na gładkie ciastko. Ciasto rozwałkować na placek o grubości ok 3 mm, następnie wycinamy radełkiem romby.   Smażymy chrusty z obu stron na złocisty kolor w rozgrzanym tłuszczu na 180 C.  Chrusty posypujemy cukrem

Niezły Młynek
Serowa tarta z białą kiełbasą i boczkiem 109

soli, następnie dodać jajko i zagnieść  składniki w jednolite ciasto.  Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę. ✅Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na placek podsypując mąką, wyłożyć nim spód i boki posmarowanej masłem formy na tartę o (średnicy 24 cm).Spód podziurkować widelcem i piec w rozgrzanym piekarniku na  190 stopni

Niezły Młynek
Domowe racuchy 59

sito i wyrabiam ciasto. Dodaje w trakcie masło roztopione i dalej wyrabiam i dodaje mąkę aż ciasto będzie odchodzić od miski. Potem odstawiam do wyrośnięcia. Jak wyrośnie formuje sobie placki dodaje pokrojone jabłko, ale może być bez i odstawiam na chwilę jeszcze do wyrośnięcia. Smażę na oleju gorącym po kilka minut z każdej strony aż się zarumienią

Wasze Przepisy
Babka ziemniaczana 72

szklanki kaszy manny 80 g mąki 1-2 cebule 1 jajo sól,pieprz,majeranek kilka plasterków boczku Ziemniaki z cebulą ścieramy na tarce o drobnych oczkach,tak jak na placki ziemniaczane.Dodajemy jajo,kaszkę mannę,mąkę i przyprawy.Dokładnie mieszamy.Do natłuszczonej formy-u mnie mała tortownica,na spód układamy plasterki boczku.Następnie wylewamy masę ziemniaczaną.Na wierzch też układamy boczek.Pieczemy

Przepisy mojej mamy
Tort biszkoptowy z galaretką truskawkową i musem czekoladowym 65

była za gorąca.Dodajemy rozpuszczoną żelatynę.Mieszamy dokładnie z pianą z białek. Na pierwszy biszkopt wykładamy  tężejącą masę  truskawkową .Przykrywamy drugim biszkoptem.Wylewamy masę czekoladową i nakładamy ostatni placek. Wierzch i zdobienie; 300 ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno,dekorujemy wierzch i boki torta.Schładzamy w lodówce. Smacznego

Przepisy mojej mamy
Ucierane orzechowo rabarbarowe 59

czasu i ilością zakupionego rabarbaru. Chyba przesadziłam z ilością tegoż warzywa. Na kompot również wystarczyło. Z reguły puchate i miękkie ciasto poddało się hurtowej ilości pokrojonych krążków. Pomimo tego placek jest przepyszny. Wstydliwie niewysoki, ale bardzo aromatyczny, smaczny. Prosty wypiek, idealny na działkę. Mam nadzieje, że to nie tylko moja opinia. Przekonam się jutro. Przepis natomiast już dziś. Składniki

Kronika Piekarnika
Placek poduszkowiec z owocami 62

Bardzo smaczny sposób na wykorzystanie owoców, poprzez owiniecie ich w mięciutkie bardzo delikatne ciasto serowe, wyłożenie w blaszce i upieczenie w formie placka. A potem możemy ominąć brutalne traktowanie wypieku nożem, bo poszczególne jego elementy w formie poduszeczek, odrywać możemy, jedna za drugą. Ciasto zagniata się bezproblemowo, jest plastyczne, dzięki czemu idealnie oblepiać możemy nim owoce, podobnie, jak przy

Kronika Piekarnika
Szarlotka krucha z ucieranym wierzchem. 65

potartych podduszonych jabłek ), wyłożoną na spód zagniatanego ciasta, przykrywamy drugą częścią tegoż samego ciasta,  zmiksowaną z mlekiem. W takiej rozrzedzonej konsystencji masa idealnie pokryła całą powierzchnię placka i jabłuszek. Zapieka się na rumiano, idealnie poddaje się krojeniu, nie pęka. Dzieło wieńczy warstwa lukru cytrynowego. W zasadzie nie jestem w stanie określić, czy to ciasto ucierane, czy zagniatane. Sprawdza

Kronika Piekarnika
Ciasteczka kruche pod kokosową kołderką 59

sztywna i lśniąca. Wsypujemy łyżkę budyniu i mieszamy delikatnie szpatułką. Tak przygotowaną pianę dodajemy do kokosu i mieszamy łyżką. Ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na około 3 mm placek. Wycinamy kółeczka szklanką lub okrągłą foremką, układamy na blaszce, odstępy nie muszą być duże, bo ciastka nie rosną w trakcie pieczenia. Na każdy krążek ciasta, na sam środek, kładziemy

Kronika Piekarnika
Czekoladowe ciasto ze śliwkami na maślance 66

Przeglądanie kolejnych stron tego pisma, to uczta dla oczu i często również źródło inspiracji kulinarnych. Przepis na ciasto śliwkowe na maślance zmodyfikowałam troszkę,  myślę, że to udany zabieg. Placek przeznaczyłam na poczęstunek dla dwóch niedomagających osób. Jedna walczy uparcie co miesiąc o siebie. Druga tylko zaniemogła chwilowo, ale jest moim ulubionym komentatorem i testerem kolejnych poczynań wypiekowych

Kronika Piekarnika
Drożdżowy placek z jabłkami i kruszonką 67

kształcie szczerbatej dyni położono drożdżową szarlotkę i była obłędna. Dziś starałam się upiec podobną. Efekt zbliżony. Co ciekawe, w ocenach innych - lepszy od pierwowzoru. W mojej ocenie niekoniecznie. Ale - placek jest pyszny. Zagniata się bez konieczności długiego wyrabiania. Polecam do szybkiego zjedzenia - jeszcze ciepłego,  chrupiącego z wierzchu maślaną kruszonką. Składniki: 250 gram mąki 1/2 szklanki ciepłego mleka

Kronika Piekarnika
Serowiec na orzechowym cieście 66

sernik, ani zwykły ucierany placek orzechowy. Tak czy inaczej zgrany, spójny duet. Delikatna serowa kratownica na dość wysokim, pulchnym, wilgotnym, orzechowym, maślanym cieście ucieranym. Ciasto piekłam by mieć swój wkład w imprezę 11 - to listopadową, w której nie dane mi było uczestniczyć. Pozostawiłam pełną blachę w dobrych rękach, by na trzy dni wyjechać. Pomimo postawy niepatriotycznej, wyrzutów nie posiadam

Kronika Piekarnika
Makowiec z masą serową na kruchym spodzie 61

Powidła w rondelku podgrzewamy prawie do zagotowania, wsypujemy galaretkę malinową i mieszamy do jej rozpuszczenia. Chłodzimy chwilkę i wykładamy na herbatniki, rozsmarowujemy na całej powierzchni. Na warstwę powideł kładziemy placek makowy i polewamy go lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku cytrynowego. Odstawiamy. Po kilku godzinach ciasteczka na spodzie zmiękną, ciasto przy krojeniu będzie stanowiło bardzo spójną całość. Jest

Kronika Piekarnika