bourguignon – stek z sosem whiskey – schab z pieczarkami – pikantny gulasz z czerwonym winem – kurczak barbecue – pomysł na kurczaka – polędwica z marynowanym pieprzem – placek po węgiersku – młoda kapusta AZJATYCKIE ŻEBERKA PRZYGOTOWANIE: 2 h Ilość porcji: 2 SKŁADNIKI: – 600 g surowych żeberek – najlepiej jeden większy pas żeberek – 3 łyżki brązowego cukru
nietylkopasta.plwgłębienie. Wbij jajo i wlej wodę ( weganie więcej wody). Zagnieść ciasto. Odstawić na 20-30 minut pod przykryciem aby nie wyschło na wierzchu. Rozwałkować na cienki placek podsypując mąką. Odłożyć do przeschnięcia. W międzyczasie zrobić sos. SOS: marchewka cebula 2 ząbki czosnku łodyga selera naciowego papryka chili 1 łyżeczki bazylii i oregano cukinia sól do smaku puszka pomidorów krojonych
AZgotuj!budyń i mieszać energicznie aż budyń się zagotuje. Gotowy budyń przykryć folią i odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć na puszystą masę. Następnie dodawać po łyżce ostygniętego budyniu. Kremem przekładamy placki. Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem
kulinarne odsłony patiwódkę. Dobrze wymieszać i szybko zagnieść ciasto. Ciasto przykryć i wstawić do lodówki na 1h. Stolnicę lekko oprószyć cukrem i rozwałkować ciasto na grubość ok 1 cm. Z placka wycisnąć foremką gwiazdki i łożyć je na blasze wyłożonej papierem pergaminowym. Gwiazdeczki pokryć pozostałym lukrem i dostawić ciastka na 12 h do wysuszenia w temperaturze pokojowej (najlepiej
Niezły MłynekDlatego przydałoby się zjeść pizze :D A co powiecie na przepis w nieco innym wydaniu? Na przykład RoloPizza, zawiniętą pizze w roladę. Wcina się ja równie łatwo co normalny placek i również świetnie nadaje się na imprezę. Porcja 2 rolady Składniki: Ciasto 50 g drożdży 20 g cukru 250 ml mleka ciepłego 500 g mąki pszennej
Niezły Młynekbardzo gęstego i dopraw do smaku solą, pieprzem i chilli. Ostudź. Ugotowane wcześniej ziemniaki przepuść przez praskę, dodaj jajka, mąkę i wymieszaj, aż powstanie gładkie ciasto. Z ciasta uformuj placki o grubości 0,5 cm i wielkości twojej dłoni, na środku ułóż sporą łyżkę farszu i posyp serem, wszystko uformuj w podłużnego krokieta. Krokiety otaczamy zbełtanym jajkiem i bułką
Niezły MłynekTakiego chili jeszcze nie jedliście. Jest to danie bardzo ekspresowe i mało pracochłonne, a podane może być z plackami ziemniaczanymi, torlittą, pitą albo z ziemniakami, jak kto lubi. Składniki: 2 piersi kurczaka puszka pomidorów 1 łyżka pasty pomidorowej puszka fasoli białej puszka fasoli czerwonej 2 ząbki czosnku 1 duża cebula szklanka wody pęczek świeżej bazylii olej
Niezły Młynekfarsz do mięsa mielonego dodajemy sprasowany czosnek, śmietanę i przyprawy do smaku. Następnie wyrabiamy farsz. ciasto Wszystkie składniki na ciasto łączymy z sobą i wyrabiamy. Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości ok 0,5 cm i wycinamy kółka (użyłam do tego małej miseczki) w środek krążka układamy dość sporo farszu, a następnie sklejamy jak pierogi. Pierogi smażymy
Niezły Młynektwaróg przecisnąć przez praskę lub zmielić maszynką do mielenia. Dodać pozostałe składniki i wszystko zagnieść na gładkie ciasto. Poporcjować na mniejsze części i na oprószonej stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości ok 1 cm. Wyciąć szklanką kółka, a w środku kieliszkiem mniejsze kółko. Czynność powtarzamy. Smażymy na złocisty kolor w oleju rozgrzanym na 170 C . Gotowe oponki
Niezły Młynekjajkiem na pianę. Na stolnicy przesiać mąkę i dodać szczyptę soli, zrobić zagłębienie i wlać w zagłębienie mleko oraz mieszankę maślaną. Wszystko zagnieść na gładkie ciastko. Ciasto rozwałkować na placek o grubości ok 3 mm, następnie wycinamy radełkiem romby. Smażymy chrusty z obu stron na złocisty kolor w rozgrzanym tłuszczu na 180 C. Chrusty posypujemy cukrem
Niezły Młyneksoli, następnie dodać jajko i zagnieść składniki w jednolite ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę. ✅Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na placek podsypując mąką, wyłożyć nim spód i boki posmarowanej masłem formy na tartę o (średnicy 24 cm).Spód podziurkować widelcem i piec w rozgrzanym piekarniku na 190 stopni
Niezły Młyneksito i wyrabiam ciasto. Dodaje w trakcie masło roztopione i dalej wyrabiam i dodaje mąkę aż ciasto będzie odchodzić od miski. Potem odstawiam do wyrośnięcia. Jak wyrośnie formuje sobie placki dodaje pokrojone jabłko, ale może być bez i odstawiam na chwilę jeszcze do wyrośnięcia. Smażę na oleju gorącym po kilka minut z każdej strony aż się zarumienią
Wasze Przepisyszklanki kaszy manny 80 g mąki 1-2 cebule 1 jajo sól,pieprz,majeranek kilka plasterków boczku Ziemniaki z cebulą ścieramy na tarce o drobnych oczkach,tak jak na placki ziemniaczane.Dodajemy jajo,kaszkę mannę,mąkę i przyprawy.Dokładnie mieszamy.Do natłuszczonej formy-u mnie mała tortownica,na spód układamy plasterki boczku.Następnie wylewamy masę ziemniaczaną.Na wierzch też układamy boczek.Pieczemy
Przepisy mojej mamybyła za gorąca.Dodajemy rozpuszczoną żelatynę.Mieszamy dokładnie z pianą z białek. Na pierwszy biszkopt wykładamy tężejącą masę truskawkową .Przykrywamy drugim biszkoptem.Wylewamy masę czekoladową i nakładamy ostatni placek. Wierzch i zdobienie; 300 ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno,dekorujemy wierzch i boki torta.Schładzamy w lodówce. Smacznego
Przepisy mojej mamy