czekamy aż wystygnie. Powtarzamy czynność z drugim plackiem dodając do mąki proszek do pieczenia. Drugi biszkopt musi być wyższy gdyż go przetniemy na pół. Biszkopty możemy wyrównać po bokach i ściąć delikatnie górna warstwę. Wyższy biszkopt przekrajany na pół tak aby były mniej więcej 3 takie same placki. Poncz: W garnuszku gotujemy wodę
Niezły Młynekakcji "Włoskie smaki" razem z Bartoldzikiem , Martynosią , Mirabelką i Panną Malwinną przygotowaliśmy najukochańszą włoską potrawę - pizzę :) Odmian, kształtów, a także składników, które mogą znaleźć się na tym drożdżowym placku jest tyle ile regionów Włoch i zapewne zwyczajnie gustów, dlatego ja wybrałam moją ulubioną - z szynką parmeńską, rukolą i parmezanem , zwaną w niektórych pizzeriach "pizza parma". Koniecznie na cienkim, chrupiącym(...)temperaturze, jaką tylko możecie uzyskać. U mnie było to ok. 265 stopni C. Ponieważ nie mam kamienia do pizzy, najpierw rozgrzałam blachę w piekarniku, a po ułożeniu na niej placka, wsunęłam na najniższą szynę pieca, aby pizza piekła się przede wszystkim od spodu. Zamiast tradycyjnego sosu do pizzy na bazie passata di pomodoro , wykorzystałam przepyszny dip z pieczonych pomidorów
Chilli Czosnek i OliwaAromatyczne, korzenne ciasto z dyni z orzechami - spróbujcie - jest pyszne :) SKŁADNIKI 1/2 kg dyni bez pestek i skórki
Moje Kuchenne Rewelacjetarce o grubych oczkach, skropić obficie sokiem z cytryny, odcisnąć na sitku - odcedzone jabłka wymieszać z mąką ziemniaczaną - wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, podsypać mąką, rozwałkować na cienki placek (u mnie o wymiarach 38x32cm) - na całej powierzchni placka (łącznie z brzegami) rozsmarować równomiernie pędzelkiem masło cynamonowe, dłonią rozłożyć na cieście jabłka tak, by przykryły je cienką warstwą(...)musi być to idealnie równomiernie) - placek delikatnie zwinąć w ciasny rulon wzdłuż krótszego boku - formę na muffiny wysmarować masłem i oprószyć mąką - rulon z ciasta pokroić ostrym nożem na 10 części (około 3-3,5cm grubości) - każdą z części przełożyć do zagłębień w formie jednym z rozcięć do góry - formę przykryć ściereczką, pozostawić na około 20 minut do napuszenia
Smakołyki BerenikiZamiast kamienia do pizzy można użyć zwykłej blachy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. W tym przypadku ciasto układamy na papierze skropionym oliwą i następnie układamy składniki na placku. Umyte grzyby w całości na 3 minuty wrzucamy do garnka z gotującą się wodą. Wyjmujemy i hartujemy. Kroimy grzyby na mniejsze kawałki np. wzdłuż. Cały rozwałkowany placek nakłuwamy widelcem. Rozsypujemy(...)placku igiełki rozmarynu, plasterki czosnku i skrapiamy całość oliwą. Dodajemy kawałki mozzarelli i grzyby. Ponownie delikatnie skrapiamy całość oliwą i posypujemy delikatnie solą morską. Pieczemy w 225º C aż brzegi pizzy się zrumienią a ser rozpuści. Przed podaniem posypujemy pizzę świeżo mielonym pieprzem
OstryKęsdodajemy do ciasta. Wkładamy ciasto do lodówki na 24 h Dzielimy ciasto na 3 części. Wałkujemy tworząc 3 placki - najlepiej na pergaminie, gdyż ciasto jest klejące. Pieczemy placki na złoty kolor przez ok. 10-12 min. w temp 170 stopni. MASA 250g orzechów włoskich 200g cukru 1 kostka masła 1 szklanka wrzącego mleka(...)Zmielone orzechy zalewamy gotującym mlekiem. Dodajemy masło i cukier - dobrze mieszamy. Po ostudzeniu smarujemy wszystkie placki. Układamy warstwami, lekko dociskami. Ciasto podajemy następnego dnia. Możemy ozdobić połówkami orzechów
Moje Kuchenne Rewelacjesmietanowa cos do przystroju tortu ( np. masa cukrowa) Biszkopt dzielimy na dwa placki Jeden placek smarujemy dosyc gesto masa Na to nakladamy drugi placek Na gore nakladamy pozostala mase i ladnie ja wygladzamy na wierzchu tortu Mozna pozostawic taka wersje ale tez mozna przystroic, ja ozdobilam boki masa cukrowa i zrobilam
Klaudynkowa kuchniadowolny inny mięsny składnik na który mamy ochotę. Groszek odsączamy z wody. Żółty ser trzemy na tarce. Po upłynięciu 30 minut odrywamy kawałek ciasta i wałkujemy go na okrągły placek. Smarujemy ketchupem lub sosem i na połowę placka nakładamy farsz: parówkę, groszek, cebulę, banan i żółty ser. Składniki farszu można oczywiście samodzielnie komponować według własnych lub gości upodobań(...)Placek zamykamy na pół i zawijamy brzegi w rulonik. Gotowe pierogi wstawiamy na około 15-20 minut do piekarnika nagrzanego na 220 stopni. Obserwujemy calzone aż będzie z góry ładnie zarumienione i wówczas wyjmujemy. Zajadamy na ciepło np. z sosem czosnkowym
Kolizje Smakówjest ich wcale aż tak dużo. Wystarczy kawałek jakiegoś mięsa, cebula i papryka, a resztę można dobrać z tego co akurat mamy w lodówce. Jako dodatek możemy podać wspomniane placki ziemniaczane, ale równie dobrze (zwłaszcza jak nie mamy czasu)może to być gotowany ryż, czy kasza. Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: około1h Składniki: 0,5 kg mięsa ( np. łopatki(...)woda, kroimy w kostkę i podsmażamy na tej samej patelni. Kiedy zmięknie dorzucamy do garnka. Zostawiamy teraz mięso by sobie „pykało” jakieś 20 minut, a w tym czasie przygotowujemy placki ziemniaczane według tego przepisu. Po upłynięciu czasu dorzucamy do garnka koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. My zazwyczaj wrzucamy około łyżeczki ostrej papryki. Całość mieszamy. W pół szklanki wody rozpuszczamy dokładnie
Kolizje SmakówDzisiaj obiad w klimacie greckim (z przymrużeniem oka :)). Były już zwykłe tortille, a dzisiaj taka z sosem tzatziki i fetą. Pyszna, szybka i sycąca! Ilość porcji: 4 Składniki: 4 placki do tortilli 500g piersi z kurczaka Opakowanie fety Zielony ogórek Pomidor Jogurt grecki Ząbek czosnku Przyprawy: sól, pieprz, tymianek, oregano, chili Mięso myjemy oraz kroimy na małe kawałki. Obsypujemy(...)kostkę. Fetę kruszyny na drobne kawałki. Przygotowujemy całość: Placek podgrzewamy na patelni lub w mikrofali. Smarujemy sosem. Na środek sypiemy mięsko, fetę, ogórek, pomidor i kapkę sosu. Zawijamy placek z folie aluminiową i zajadamy na ciepło
Kolizje SmakówRazem z tatą zrobiliśmy placki ziemniaczane, tzn, tata rozpalił ogień a ja resztę hheheh ;-) Przygotowałam też szaszłyki. Takie smażenie na żywym ogniu to wyzwanie, daje dużo radości. A plackami mogłabym obdarować jeszcze z jedną rodzinę ;-) SKŁADNIKI NA PLACKI: - 2 kg ziemniaków - 2 cebule - sól - 3 jaja - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - mąka pszenna w zależności od ziemniaków
SMYKWKUCHNIwyglądają bardzo efektownie. składniki: ciasto francuskie 250 g twarożku puszka brzoskwiń 0,5 soku z limonki 4 łyżeczki cukru Przygotowanie: Ciasto francuskie przecinam wzdłuż na dwa oddzielne placki - końcówki podkręcamy do środka. Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 180 C na 10 minut. W tym czasie twarożek przeciskamy przez praskę 3 razy ( można użyć maszynki(...)mielenia, ja zbytnio czasu nie miałam a efekt był prawie taki sam). Wyciągamy ciasto, miejsca zbyt napompowane lekko dociskamy, serek dzielimy na pół i rozsmarujemy na dwa placki, następnie układamy brzoskwinie ( możemy pokroić a mogą być w całości) posypujemy cukrem i pieczemy przez 15 minut. Po wyciągnięciu ciasta spryskujemy sokiem
Niezły MłynekDziś smażymy placki z morelami na mące bezglutenowej. Placki są oczywiście bezmleczne i bez proszku do pieczenia. Składniki : 5 jaj 3 łyżki cukru szklanka mąki ryżowej (lub mniej) spora garść suszonych moreli olej do smażenia Przepis: Zobacz cały przepis na placki bezglutenowe
w kuchni i w ogrodzieżółtka razem wymieszać [ najlepiej mikserem].Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wszystkie składniki wymieszać na gładkie ciasto. Ubitą pianę z białek delikatnie połączyć z ciastem. Smażyć placki na rozgrzanym oleju kilka minut z każdej strony
Moje domowe kucharzeniedodać mąkę i znów wszystko razem wymieszać.Miód podgrzać, wsypać do miodu sodę [ spieni się na biało] i energicznie wymieszać i dodać do ciasta .Całość razem wymieszać.Upiec 3 placki lub jeden a potem przekroić na trzy części. Piec w 170 stopniach około 15 minut. Ciasto podczas(...)pieczenia jest przez dłuższy czas ciągle blade, a dopiero w ostatnich kilku minutach nabiera koloru. Ciasto wyjąć z piekarnika, zdjąć papier do pieczenia i podzielić na 2 lub 3 placki. Jeszcze gorące placki przełożyć śmietaną i odstawić do wystygnięcia
Moje domowe kucharzenie