Widziałam w sklepie znanej firmy "Pusztyste placki z jabłkami" - tak się nazywają - z torebki... No nie... To RACZEJ nie to samo, co robione domowym sposobem. Kupiłam jabłka i powstało 11 puszystych placuszków nie z torebki :) Składniki: 4 jabłka 2 szklanki mąki 2 jajka (oddzielnie żółtka i oddzielnie białka) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comtwardo, jedno jajko surowe oraz dwie łyżki bułki tartej - wszystko mieszamy dokładnie ręką, delikatnie dociskając aby masa się zlepiła Na tej samej patelni, na której smażyliśmy warzywa, smażymy placki na złoty kolor - jak kotlety mielone Przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć z tłuszczu Posypujemy drobno posiekaną dymką Jadłam na kolację. 3 zjadłam :) Wyszło 6 sztuk, w tym dwa małe
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compoparzyć się wodą). Zagnieść ciasto i przykryć ściereczką. Na patelnie wlać kropelkę oliwy i dobrze ją rozgrzać. Ciasto podzielić na mniejsze kawałki, które trzeba jak najcieniej rozwałkować. Każdy placek smażyć z obu stron przez ok 1 min... Smacznego
Gaździnka warzySkładniki: 500 g piersi z kurczaka 300 g łososia wędzonego 250 g paluszków surmii 6 placków do tortilli - czosnkowe http://www.lidl.pl/cps/rde/xchg/lidl_pl/hs.xsl/index_39745.htm 1 łyżka mielonego chilli 2 łyżki oleju chilli - http://www.lidl.pl/cps/rde/xchg/lidl_pl/hs.xsl/index_39765.htm 5 ząbków czosnku sól i pieprz do smaku ser żółty z plasterkach po 2 plasterki na 1 tortille 1 sałata masłowa 3 łyżki octu(...)dodatkiem 1 łyżki oliwy i smażymy. Gdy pieczarki całkiem zmiękną dodajemy do nich serek topiony. Gdy serek się całkiem rozpuści doprawiamy solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni kładziemy placki tortilli z farszem i serem. Obsmażamy chwilkę z każdej strony. Na gotową tortille kładziemy pieczarki. Smacznego
ClauditteMissCookingłyżka majeranku 4 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli i pieprzu Przygotowanie: Wszystkie składniki miksujemy. Chochelką nalewamy na bardzo dobrze rozgrzaną patelnię taka jaką używamy do smażenia naleśników. Placki podajemy z kleksem śmietany
ClauditteMissCookingciasto i odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na omączonej stolnicy na cienki placek. Ketchup lub sos rozsmarować na rozwałkowanym placku. Na tym rozłożyć dodatki, posypać startym serem . Wszystko zwinąć w roladę. Pokroić ją w kilkucentymetrowe kawałki. Każdy kawałek układać na blasze pionowo. Piec przez 10 minut
Moje domowe kucharzenieTakie placki polecam na śniadanie ale również jako deser na podwieczorek a nawet na kolację. Z ulubionym dżemem albo z pysznym miodem. Polecam gorąco. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniepulower. Upiecz rieska. Otul się ciepłem, podziel się chlebem. PERUNARIESKA - FIŃSKI CHLEB Z ZIEMNIAKÓW Rieska - fiński chleb pieczony najczęściej z mąki jęczmiennej, bez użycia drożdży, w formie płaskich okrągłych placków podobnych do chrupkiego pieczywa. Chleby rieska podawane są najczęściej na ciepło, zaraz po upieczeniu. Istnieje kilka rodzajów rieska - wersja, w której używane są gotowane ziemniaki nosi nazwę Perunarieska . Chlebki(...)gładką masę. Jeśli będzie zbyt lepka, można dosypać więcej mąki. Podzielić na cztery części. Przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia formę i przy pomocy rąk nadać kształt cienkiego placka o wysokości. ok. 1/2 cm. Nakłuć z góry widelcem i wstawić do piekarnika na ok. 15 minut, aż ładnie się przyrumienią. Podać na ciepło z ulubionymi dodatkami
KUCHARNIAmocno) Kakaowe placki z serka wiejskiego; z bananem i gorzką czekoladą Kiedyś tam była "zwykła" wersja , musiał nadejść dzień na czekoladową wariację ^^ Faceb
More food, love and dreamsbudyń przykryć i wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puch. Stopniowo dodawać wystudzony budyń. Na koniec wlać likier i krótko zmiksować. Krem wyłożyć na placek z jabłkami, przykryć drugim plackiem z bezą i lekko docisnąć. Ciasto wstawić na 2 godziny do lodówki. Smacznego :) nut -apple Ingredienti: meringa 1 cucchiaio di farina
w mojej kuchniserka homogenizowanego 2 łyżki mąki kukurydzianej słodzik do smaku łyżeczka proszku do pieczenia Wszystko wsypać do miski i wymieszać. Smażyć na rozgrzanej patelni, formując niewielkie placki. P lacki podawać z serkiem homogenizowanym lub sosem czekoladowym. Z porcji wychodzi około 4-5 placuszków
Humanistka w kuchniOstatnio zatęskniłam za kuchnią mamy:) Postanowiłam zrobić placki ziemniaczane, Czytaj więcej
Pasja tworzeniaużywana do wyrobu makaronów, * kukurydziana – mąka, która nadaje potrawom słodkawy smak, powszechnie znana w kuchni meksykańskiej do wyrobu tortilli czy taco. Znajduje również doskonałe zastosowanie do wypieków ciast, ciasteczek, placków, panierowania, zagęszczania sosów, * ziemniaczana – powstaje poprzez wypłukanie skrobi z świeżych ziemniaków, a następnie osuszenie i czyszczenie uzyskanego krochmalu, dając w efekcie postać sypkiego proszku. Wykorzystywana do przygotowywania kisielów, klusek, ciast(...)smak, doskonała do wypieków, przygotowywania sosów, może również być używana jako substytut jajek, * z fasoli – jest bardzo odżywczą mąką chlebową, ma delikatny smak, nadaje się do wypieku chlebów, ciast, placków, * z amarantusa –charakteryzuje się dużą zawartością żelaza, wapnia i białka, w połączeniu z innymi mąkami nadaje się do przygotowania placków, ciast i sosów, * z tapioki – mąka skrobiowa uzyskiwaną z bulwy
Pyry na Gazzmodyfikowałam gdyż autorka podaje większą ilość produktów. Przepis na około 35 bułek: Składniki: 500 g mąki pszennej 100g cukru 100 g masła lub margaryny + 50 g do smarowania placków 2 op suszonych drożdży po 7 g ( 14 g) 250 ml mleka ( 1 szklanka) 3 jajka Sposób wykonania: 100 g masła lub margaryny rozpuścić i wystudzić. Mąkę przesiać a następnie(...)części a następnie każdą z nich i podsypując mąką rozwałkować dosyć cienko. Rozpuścić 50 g masła lub margaryny i maczając w niej pędzelek rozsmarować dokładnie powierzchnię każdego placka a następnie zwinąć w rulon . Rulon pokroić na a plasterki o długości ok. 2 cm. Blachę wyłożyć papierem i poukładać na niej pokrojone bułeczki. Pozostawić je pod przykryciem
Na słodko lub wytrawnieowocami, w piwnicy powoli zapełniam pułki przetworami. Tym razem kupiłam czereśnie i postanowiłam coś upiec. Mama przyniosła mi wycinki z gazet z przepisami i wypatrzyłam przepis na czekoladowy placek z czereśniami. Przepis zmodyfikowałam i zrobiłam częściowo z mąki owsianej. To był strzał w dziesiątkę. Mocno czekoladowe ciasto, lekko wilgotne z dodatkiem czereśni, idealne. :-) Składniki na dużą blachę
Na słodko lub wytrawnie