kakaowe ricotta hotcakes z polewą kakakową*, truskawki *cukier puder,kakao,gorzka czekolada,cynamon,woda Uwielbiam te placki.....w ogóle ricottę w każdej postaci ^.^ Mam wrażenie, jakby już lato było, szkoda tylko, że jeszcze kilka sprawdzianów przede mną
More food, love and dreamsbałam, że nie wyjdą, czy coś, bo jednak mąka kokosowa zachowuje się trochę inaczej niż inne mąki i bałam się, że proporcje złe, że papka mi wyjdzie, a nie placki, ale nic z tego. Wyszły! I to dobrze
More food, love and dreamsPół-owsiane cukiniowe placki z twarożkiem, malinami i miodem (potem) Sprawdzone. Na szybko. Na drogę łapię w pośpiechu kawę, bo długa podróż przede mną. Kierunek? Hiszpania. Nadal w to nie wierzę. I chyba nie uwierzę. Bądź co bądź, znikam
More food, love and dreamsDyniowe placki z jogurtem greckim, pestkami dyni i miodem Nigdy nie wiem, czy ubić te białko czy nie xd Niby mała zmiana, a w smaku( i konsystencji) potrafi dużo zmienić :P A, ja nadal nie potrafię stwierdzić, którą wersję lubię bardziej, dzisiaj wygrały biszkoptowe
More food, love and dreamsPlacki z gruszką i daktylami; sosem tofii i solą morską Szczęście leży w prostych słowach i gestach, w zwykłym uśmiechu. Czasami nawet nie wiemy ile go mamy. A jeżeli nie macie pomysłu na obiad, albo szukacie szybkiego i łatwego przepisu na jego zrobienie zajrzyjcie tutaj
More food, love and dreamsKakaowe placki z jagodami i gorzką czekoladą; ricotta
More food, love and dreamsPlacki dyniowo-kokosowe* z domowym dżemem truskawkowym; jogurtem naturalnym (potem) * z mąką kokosową. mleczkiem kokosowym, wiórkami kokosowymi Ps. Wczorajszy post też został uzupełniony o przepis ;) Przepis: 40g mąki (pełnoziarnista + pszenna 3:1) 20g mąki kokosowej łyżka wiórek kokosowych 60ml mleczka kokosowego/mleka jajko 100g puree z dyni hokkoido szczypta cynamonu, soli coś do posłodzenia 1/2 łyżeczki proszku
More food, love and dreamsbiszkoptów: do wody wyciskamy sok z cytryny, dosładzamy cukrem. Bierzemy jasny spód z biszkopta, dokładnie nasączamy ponczem, wykładamy 3 łyżki masy śmietanowej, przykrywamy ciemnym plackiem, znów nasączamy i wykładamy krem. Postępujemy tak ze wszystkimi plackami. Zostawiamy trochę kremu na wierzch i boki tortu., które smarujemy cienką warstwą. Rurkami obkładamy boki tortu. Ustawiamy rurki ciasno obok siebie, dobrze dociskając
Z Majeczką w kuchnikurczaka i pieczarek. Wystarczy piersi z kurczaka i pieczarki drobno posiekać, wymieszać z pozostałymi produktami, aby uzyskać bardzo smaczne, bardzo sycące kotlety. Przygotowuje się te kotlety podobnie jak Placki z kurczaka z pietruszką lub kotleciki z kurczaka i cukinii , a podaje z sosem np. BBQ. Mogę Wam też polecić przepis z kurczakiem w roli głównej, to coś pysznego kurczak
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięśmietaną. Ja osobiście wolę z gęstym jogurtem naturalnym, ale każdy zrobi tak jak chce i lubi! :) Odstawiamy nasz dip i smażymy na wolnym ogniu nasze placuszki. Forumujemy je jak placki ziemniaczane, Im bardziej będą wypieczone tym lepiej je odwrócić! Smacznego
Kuchnia moimi oczamitakże jajecznicą z pomidorami i serem. Nam smakuje - i to bardzo :) Polecam wypróbować, bo składniki są prościutkie. Składniki: kilka placków tortilli jajecznica usmażona wg przepisu TUTAJ z dodatkiem drobno pokrojonego pomidora Wykonanie: Na podgrzanych plackach tortilii (ja podgrzewam chwilkę w mikrofali) rozkładamy jajecznicę, możemy wzbogacić ją liśćmi sałaty. Zwijamy dość ściśle i ... gotowe
Walijskie Pichceniemokre i dokładnie mieszamy całość rózgą. Przelewamy do małej formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180*C około 35-40 minut. Po przestudzeniu kroimy ciasto na 2 placki. Składniki na krem: 3 opakowania budyniu śmietankowego 2 galaretki agrestowe 1 kostka margaryny (u mnie Kasia) Wykonanie: Budynie rozrabiamy w 1 szklance wody. Jeśli korzystamy z budyni bez cukru(...)proszek budyniowy. Zagotowujemy. Do gorącego budyniu wsypujemy galaretki i mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy. W misce ucieramy margarynę dodając po łyżce budyniu. Na ciasto wykładamy 1/2 porcji kremu, przykrywamy 2 plackiem, na górę wykładamy pozostały krem. Całość posypujemy płatkami migdałów, jeśli lubimy bardzo słodkie ciasta możemy oblać je dodatkowo polewą czekoladową. Chłodzimy w lodówce
Walijskie Pichceniemiski wsypać mąkę wymieszaną z sodą, dodać cukier, jajka i pozostałe składniki, zagnieść ciasto, podzielić na 3 części. Wyłożyć ciasta na blachy wysmarowane tłuszczem Upiec każdy placek oddzielnie na złoty kolor. Krem Do rondla wlać mleko, dodać cukier, zagotować. Następnie na gotujące się mleko wsypać kaszę, energicznie mieszając, aby nie zrobiły się kluchy, gotować(...)kakao, na wolnym ogniu doprowadzić do połączenia się składników i rozpuszczenia cukru. Składanie ciasta: Pierwsze i drugie ciasto posmarować powidłami śliwkowymi i kremem. Przykryć ostatnim plackiem, posmarować kremem i polać polewą. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore
Kuchnia Danusiodrobinie masła. Dodajemy tymianek, pieprz i sól. Mieszamy. Zdejmujemy z gazu, a gdy farsz ostygnie dodajemy żółtko. Mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy na 2 placki dość cienko. Jeden z placków kładziemy na blacie. W 4 centymetrowych odstępach układamy nieduże ilości farszu (około 1 łyżeczki), a ciasto dookoła smarujemy wodą. Przykrywamy drugim ciastem i dociskamy brzegi. Radełkiem wykrawamy pierożki w kształcie rombów
Czerwona Porzeczkapieczenia , wylewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 C . Pieczemy ok. 1 godziny. Wystudzone ciasto , przecinamy wzdłuż na dwa placki. Przekładamy połową podgrzanej konfitury. Przykrywamy drugim plackiem i smarujemy wierzch ciasta pozostałą konfiturą. Polewa: Do 125 ml wody, wsypujemy 200 g cukru i gotujemy 5 minut. Resztę czekolady rozpuszczamy ( 200 g ) , dodajemy do gorącego syropu i mieszamy
Słodkości i nie tylko