placki - 22990 przepisów (strona:564/1533)

CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ 222

Przepisów na placek drożdżowy mam w swoim kajeciku kilka. Dziś wersja tego najlepszego, bardzo maślanego jak mawia moja druga połowa. Piecze się go bardzo krótko, dlatego nie jest suchy, do tego duża ilość śliwek lub innych owoców również nadaje mu wilgotności. Dla wielbicieli przypieczonych ciast polecam dłuższy czas pieczenia. My uwielbiamy blade ciasta( ale bez zakalca) , podany czas jest(...)idealny do wypieczenia tego placka. Ja piekę ten placek na dużej blaszce - takiej z piekarnika, dzięki temu ciasto nie jest zbyt grube, za to jest większa ilość owoców i uwielbianej przez nas kruszonki. SKŁADNIKI NA CIASTO: -5 żółtek ( z dużych jaj) -1 szkl mleka -5 dkg drożdży -0,5 kg mąki orkiszowej białej ( ew.pszennej) -3/4 szkl ksylitolu

Smaczne Zdrowe
Miodownik z kremem z kaszy manny i nerkowcami 427

ciasto najlepsze jest na drugi, trzeci dzień kiedy placki z dodatkiem miodu zmiękną. Krem na kaszy manny jest pyszny, delikatny i świetnie smakuje w takim połączeniu. Miodownik często piekę na Boże Narodzenie ale jest tak pyszny, że trzeba go upiec również w ciągu roku. Składniki: Ciasto 500 g mąki pszennej 150 g cukru pudru 1 łyżeczka sody oczyszczonej sól(...)zgęstnieje. Ostudzić. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem dodawać porcjami zimną kaszę mannę cały czas ucierając. Na koniec dodać kilka kropli olejku migdałowego. Krem podzielić na trzy części. Posmarować pierwszy placek przykryć drugim i powtórzyć do wyczerpania składników. Górę polać polewą i posypać posiekanymi orzechami nerkowca.  Polewa: wszystkie składniki włożyć do garnuszka, mieszając doprowadzić do wrzenia, zdjąć i przestudzić

Ala piecze i gotuje
Placek z rabarbarem, truskawkami i kruszonką 247

jest najlepszy placek, jaki zrobiłam i wcale się nie chwale, ja po prostu mam talent:) Sezon truskawkowy w pełni wiec musiałam zrobić z nimi ciasto. I wyszło obłędne. Nie dość ze jest proste w wykonaniu, tanie to idealne w smaku. Polecam każdemu łasuchowi. Źródło Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Placek po Wegiersku 263

Gulasz: Ok 0.5 kg  wieprzowiny lub wolowiny 1 cebula 2 papryki- czerwona I zielona 200 gr pieczarek 3 trojkaciki sera topionego Sol, pieprz i papryka Placki ziemniaczane: Ok 1 kg ziemniakow 1 cebula 2 lyzki maki 1 jajko 2 zabki czosnku Sol, pieprz Wykonanie: 1 . Mieso pokroic , wrzucic do garnka, dodac soli, pieprzu i papryki- podsmazyc, a pozniej

Smaki Edyty
Black Forest Cake- torcik czekoladowy z wisniami i bita smietana 300

badz kremowka nie ubija sie odpowiednio. Ciasto przekrajamy na trzy placki. Nasaczam. Na ciasto nakladamy mase z wisni., na to bita smietana. Placek, wisnie, bita smietana, placek. Dekorujemy pozostala bita smietana, wisniami I czekolada.  Serdecznie polecam

Smaki Edyty
Placek jogurtowy z rabarbarem wg Buni 185

wychodzi na to , że zostałam zmuszona do pieczenia ciasta choć tego nie lubię. A to wszystko przez rabarbar. Mieć go w domu i nie ugotować kompotu albo nie upiec placka z rabarbarem to wg mojej Mamy zbrodnia . A , że ciasto jogurtowe nie jest specjalnie trudne to dałam się ubłagać. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Placki warzywne 152

Witajcie! Mam dla Was dzisiaj przepyszne placki warzywne! Kwintesencja zdrowia, w jednym małym placuszku, dodatkowo niezbyt trudnym do zrobienia. Skusicie się? Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
KRUCHY PLACEK Z BUDYNIEM, TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ. 304

szczęśliwa!  Właśnie w niedzielę rano zebrałam świeże truskawki. Już może nie tak po dziecięcemu, że cała się nimi upaćkałam. Świeże, pachnące, w poranek niedzielny... musiałam zmajstrować ciasto. KRUCHY PLACEK Z BUDYNIEM, TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ. /przepis bardzo znany;/ na blaszkę 18x21  (aby wyszedł taki wysoki spód) ciasto: 2 szklanki mąki kostka masła 3/4 szklanki cukru 3 żółtka

W kuchni Karmel-itki
Śniadaniowy wrap 234

tortillę pełnoziarnistą, niestety kupną. Obiecuję, że po powrocie do Polski dodam na bloga przepis na placki tortilli, tutaj niestety nie mam warunków, żeby zrobić je samemu. Ale gotowe placki nie są takie złe, szczególnie kiedy zależy nam na czasie. Przyznaję, że zawsze mam w lodówce paczkę gotowych tortilli, nigdy nie wiadomo kiedy mogą się przydać ;) Dla tych(...)mają problem z prawidłowym zawinięciem tortilli - niebawem dodam na bloga post z poradnikiem! ŚNIADANIOWY WRAP - 1 placek tortilli pełnoziarnistej - kremowy serek, np. Philadelphia - liść sałaty lodowej - plasterek wędliny drobiowej - plasterek sera żółtego - plasterek pomidora Tortillę posmarować na środku kremowym serkiem i ułożyć na nim wszystkie składniki. Zawinąć tortillę, uciskając nadzienie. Przekroić na pół, włożyć do pudełka i gotowe

Zgrabne Gotowanie
Miodowo-kakaowe ciasto z kremem 341

ciasto i podzielić na 2 części. Ciasto wyłożyć na blaszkę o wym. 20 x 35 wyłożon ej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180ºC przez 15-20 minut. Drugi placek upiec w ten sam sposó b , ostudzić . Jasne ciasto biszkoptowe Temperatura pieczenia jasnego biszkoptu: 160-170ºC Czas pieczenia: ok. 30 min. 1 szklanka mąki pszennej pół szklanki cukru(...)wodę. Chwilę podgrzać, cały czas mieszać aż do połączenia składników. Zdjąć z ognia. Dodać masło. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeszcze ciepłą polewą polać ciasto. Złożenie ciasto kakaowe (I placek) krem budyniowy jasne ciasto biszkoptowe krem budyniowy ciasto kakaowe (II placek) polewa czekoladowa Ciasto przechowywać w lodówce. Podawać następnego dnia (na drugi i trzeci dzień ciasto też jest

coolinarnastrefa.blogspot.com
Calzone 279

pozbyć się powietrza). Podzielić na 4 równe porcje. Każdą porcję ciasta rozwałkować na okrągły placek o średnicy 22 cm. Rozdzielić mozzarellę, szynkę, pomidorki i goudę na każdy placek (zostawić odstępy 1 cm od brzegu). Posypać przyprawami. Złożyć placki na pół a brzegi pozawijać. Wierzch każdego pieroga można posypać kminkiem i słodką papryką. Piec w temperaturze

coolinarnastrefa.blogspot.com
Karpatka 414

pół. Połowę ciasta wyłożyć nierównomiernie na papierze do pieczenia w blaszce 25x30 cm. Na cieście widelcem lub łyżką porobić tzw. zadziorki do góry (dzięki temu zabiegowi otrzymamy charakterystyczne górki). Placek piec przez 10 min. w temp. 220°C, następnie należy zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec kolejne 25-30 min. Czynność powtórzyć dla przygotowania drugiego placka. Krem(...)ogniu ok. 3 minut. Zdjąć z ognia. Dodać masło. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać 1 łyżkę śmietany. Wymieszać. Jeszcze ciepłą polewą polać ciasto. Złożenie ciasta. Dwa upieczone placki przełożyć przygotowanym kremem. Można polać polewą czekoladową (do czego bardzo zachęcam). Ciasto wstawić do lodówki na noc. Dopiero wtedy krem nabiera właściwej konsystencji. Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Pyszne placki ziemniaczane z marchewką 427

Dzisiaj propozycja na obiad albo na wcześniejszą kolacje :) Placki ziemniaczane z marchewką , są niezwykle chrupkie i bardzo dobre :) My zrobiliśmy bez żadnego sosiku , tylko z dodatkiem surówki , ale można np. polać gulaszem według  KZ Składniki : - 10 dużych ziemniaków - 1 średnia marchewka - 3 całe jajka - 1 średnia cebula - 6 łyżek mąki - 0,5 l mleka - natka pietruszki - sól

Słodkości i nie tylko
Ciasto piernikowo-karpatkowe 392

ucieramy z cukrem i jajkami, dodajemy dżem, mleko i resztę składników. Natłuszczamy formę , przekładamy ciasto i pieczemy 50-60 minut w temp. 200 C. Przestudzone ciasto przekrajamy na 2 placki Na ciasto ptysiowe 3/4 szkl. wody zagotowujemy z margaryną. Zmniejszamy ogień , wsypujemy mąkę i ucieramy. Gdy ciasto zacznie odstawać od ścianek garnka , zdejmujemy z ognia , studzimy .Gdy ciasto(...)blaszkę i pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 C. Przygotowujemy krem karpatkowy z mlekiem, studzimy i miksujemy z margaryną. Na placek piernikowy wykładamy 1/2 kremu, przykrywamy plackiem ptysiowym, smarujemy reszta kremu , przykrywamy drugim plackiem piernikowym i ozdabiamy polewą czekoladową. Smacznego

Słodkości i nie tylko
Kremówki na cieście francuskim z kremem budyniowym 449

odpuściłam sobie ;) kremu jest dośc dużo , aby zaspokoic ochotę na coś słodkiego:) Trzeba też uważac przy pieczeniu ciasta fransuskiego. Podczas pieczenia się kurczy , dlatego przed włożeniem do pieca , placek trzeba rozwałkowac na blaszce tak aby był większy niż blaszka i ponakuwac widelcem , żeby za bardzo nie urosło. Blacha : 36 x 25 cm Składniki: 2 op. ciasta francuskiego(...)nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy do przyrumienienia. Wystudzony krem miksujemy i dodajemy stopniowo masło. Doprawic można rumem. Krem rozsmarujemy na jednym z upieczonych placków. Przykrywamy drugim plackiem.  Wierzch ciasta zasypuejmy cukrem pudrem. Najlepiej ciasto wstawic na całą noc do lodówki. Na drugi dzień możemy delektowac się tym pysznym , kremowym ciastem. Smacznego

Słodkości i nie tylko