Przepyszne i delikatne w smaku placuszki kukurydziane. W smaku delikatnie przypominają, nasze tradycyjne placki ziemniaczane na ostro. Plusem jest to, że nic nie musimy trzeć (no oprócz sera ;). Wystarczy nam miska, łyżka i blender. Prawda, że będzie łatwo? Polecam z czystym sumieniem. 'placuszki z kukurydzy, z papryczką chilli i cheddarem' Składniki (na ok.12 placuszków) - 150g kukurydzy z puszki
CookYourselfwyrabiać, aż będzie miękkie i elastyczne. Odłożyć na bok, przykryć podgrzanym talerzem i zostawić na 30 minut, żeby odpoczęło. Ciasto podzielić na 2-3 części. Każdą rozwałkować na placek. Szklanką wycinać kółka, na środek nakładać porcję farszu, złożyć na pół, zlepić brzegi. W dużym garnku zagotować wodę. Pierogi wrzucać partiami, zamieszać łyżką, żeby się nie posklejały. Gotować około
Pełny talerzciasto będzie miało konsystencję śmietany. Wybijając masę łyżką, dodać żółtka, masło, sól. Odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką nakładać porcje ciasta, formując niewielkie placki. Smażyć z dwóch stron na rumiano. Przekładać na podgrzany półmisek (w piekarniku lub garnku z gorącą wodą). Podawać z sałatką śledziową i kleksem śmietany. Udekorować koperkiem i plasterkiem pieczarki
Pełny talerzsmaku solą i sporą ilością pieprzu. Pierogi Gdy ciasto na pierogi odpocznie, podzielić je na kilka części. Nieużywane przechowywać w folii lub przykryte talerzykiem. Porcje ciasta rozwałkowywać na cieniutkie placki (1-1,5 mm). Ciasto nie wymaga podsypywania mąką. Ewentualnie można posmarować blat lub stolnicę odrobiną oleju. Szklanką wycinać koła. Kółka odwracać lekko rozciągnąć i nakładać farsz (bardzo czubatą
Pełny talerzpotem wykrawamy z nich środki, usuwając gniazda nasienne. Kolejno obtaczamy dokładnie plastry jabłek w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron po 2-3 minuty. Wszystkie placki układamy na blaszce i wkładamy jeszcze do piekarnika na około 15-20 minut w 180 stopniach. Podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego
Symfonia smakowaProziaki to placki mączne z dodatkiem sody oczyszczonej. Pochodzą z Podkarpackiego gdzie mają udokumentowaną tradycję wyrobu od ponad 150 lat. Proziaki swoją nazwę zawdzięczają sodzie oczyszczonej potocznie zwanej kiedyś "prozą" . Zapraszam na pyszne Proziaki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieBiszkoptowe bananowe placki; z kremem orzechowo-kokosowym* i bananem *masło orzechowe+mleczko kokosowe Też zawsze macie takie rozdarcie między "ubić te białko
More food, love and dreamssmaczniejsze nachosy możecie zrobić sami w domu. To naprawdę proste, a przyjemność z chrupania ich przed tv podwójna :) Idealny pomysł gdy po zrobieniu tortilli na obiad zostaje parę placków, które otwarte szybko wysychają i twardnieją; lub gdy mają wpaść niezapowiedziani goście. Składniki: Nachosy: 1 paczka gotowych tortilli lub tortille zrobione wg przepisu tu odrobina oliwy z oliwek sól, pieprz(...)łyżki pokrojonej drobno w kostkę papryki (u nas żółta) 1 łyżka oliwy 2-4 łyżki sosu pomidorowego z chilli Tao-Tao sól, pieprz, ostra papryka do smaku Nachosy Placki tortilli kroimy na ćwiartki i alb tak zostawiamy, albo kroimy jeszcze na mniejsze kawałki (ja wolę mniejsze ;)). Skrapiamy oliwą i posypujemy przyprawami wedle gustu, smaku i uznania. Układamy na blasze
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Piekarnik nagrzać do 170°C (grzałka góra – dół). Schłodzone ciasto wyjąć na stolnicę (ja od razu wykładam na papier do pieczenia, na którym je rozwałkowuje). Rozwałkować na cieniutki placek o grubości 3-4 mm ( zimne ciasto będzie bardzo zbite na początku, ale kilka uciśnięć wałkiem lub ręką lekko je ociepli i pozwoli powoli rozwałkować. Jeśli ciasto zacznie się(...)robią się twarde, lepiej przykryć drugim arkuszem papieru do pieczenia. Za każdym przejazdem wałka odkleić górny arkusz w połowie i znów położyć – ułatwi to ciastu rozwałkowanie się ). Z placków wycinać serduszka. Na połowę serduszek położyć na środku niecałą łyżeczkę dżemu. Brzegi przejechać opuszkiem palca, zwilżonym w roztrzepanym białku. Przykryć pozostałą połową serduszek. Brzegi zlepić przy pomocy widelca (naciskać widelcem
Moja DelicjaPlacek z dwóch jaj jest w mojej głowie od dzieciństwa, zawsze robiła go mama moich koleżanek z podwórka. Jest tak banalnie prosty i szybki w obsłudze, że często robiłyśmy go jeszcze jako małe dziewczynki, oczywiście pod okiem mamy. Nie ma opcji żeby nie wyszedł, no nie ma :-) Jest bardzo smaczny, także śmiało może zagościć na wielkanocnym stole. Ciasto można
pieprzny smaczekpolane syropem klonowym lub/i "smażonymi" wiśniami od mojej mamy - pyszności! Mąż miał ochotę na jakieś "inne śniadanie", więc szybko wymyśliłam Pancakes! Pierwszy raz robiłam takie placki, myślę że wyszły (skromnie mówiąc) idealne! ;-) Czytaj więcej
Ana Mari's worldmąką, by nie kleiło się do rąk. Następnie ciasto dzielimy w zależności od tego ile placków pizzy oraz jakie duże i grube mają być. By ciasto miało jednakową grubość najlepiej rozwałkować je wałkiem, pamiętając, że ciasto podwaja swoją objętość po upieczeniu. Ja zazwyczaj wałkuje placki grubości około pół centymetra, bo nie lubię zbyt cienkiej pizzy (wtedy wystarcza na dwie
Smakowy RajPół owsiane placki jabłkowe z ananasem* i rodzynkami; jogurt naturalny *w środku na na wierzchu Fajnie tak nie zamarzać w drodze do/ze szkoły
More food, love and dreamsdodać ser feta doprawić solą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Z wyrośniętego ciasta rozwałkować 2 okrągłe placki. Farsz układamy jak na zdjęciu : Następnie przykrywamy drugim plackiem miseczką oddzielamy środek ciasta, brzegi dociskamy widelcem. Następnie ciasto trzeba pociąć na równe kawałki i uformować jak na zdjęciu przekręcając każdy kawałek pod kątem tak aby było widać farsz
W kuchennej krainiePlacuszki* z płatków ryżowych; z ananasem i gorzką czekoladą *, z płatków ryżowych i mąki ryżowej i ubitym białkiem Ile czasu ja się zbierałam za tego rodzaju placki :O i ten dylemat ubić białko, nie ubić, następnym razem spróbuję jeszcze bez, tym razem idealnie nie wyszły, ale będę z nimi jeszcze kombinować :P Z racji pieczenia bezy
More food, love and dreams