upieczenia placków. Kiedy spostrzegła, że mieszania zaczęła fermentować w cieple, przestraszyła się i żeby nie być posądzoną o marnotrawstwo, upiekła placek mimo to. Podczas pieczenia okazało się, że placek niespodziewanie urósł. I w ten sposób wynaleziono zakwas...". Jak już kiedyś pisałam, za granicą człowiekowi najbardziej brakuje swojskich smaków. Najgorzej jak najdzie ochota na staropolskie specjały. Od czego
bastalenarozrobioną w niewielkiej ilości wody i dokładnie wymieszać. Na jeden upieczony placek wyłożyć jabłka z galaretką [ chwilę odczekać, aż lekko zastygnie].Na to wyłożyć masę serową, przykryć drugim plackiem i na placek wyłożyć drugą masę z jabłek i galaretki.Dowolnie udekorować [ u mnie rodzynki zalane bezbarwną polewą].Odstawić do lodówki do zastygnięcia
Moje domowe kucharzenieminut, następnie dodajemy paprykę czerwona i zielona. Smażymy kolejne kilka minut, aż papryka zmięknie. Odstawiamy gotowe mięso na bok. Patelnię teflonową smarujemy odrobiną oliwy, rozgrzewamy i przekładamy na nią placek tortilli. Układamy na nim równomiernie starty ser lub pokrojoną w plastry mozzarellę, na to plastry pomidora(...)papryczkę chili. Ponownie posypujemy wszystko serem i przykrywamy drugim plackiem. Uważamy aby nie przesadzić z ilością dodatków, ser ma być w tym wypadku głównym bohaterem. Tortille dociskamy najlepiej talerzem i smażymy około 4-5 minut. Gdy jedna strona się przyrumieni, odwracamy quesadillę i podpiekamy drugą stronę. Gotowe placki układamy na talerzu i posypujemy przygotowanym wcześniej fajitas
Mania GotowaniaTegoroczne święta obchodzimy dosyć skromnie, bo tylko w gronie najbliższych, jednakże nie obyło się bez upieczenia kilku placków oraz tortów. Za samą chałwą nie przepadam, jednak tort chałwowy bardzo mi zasmakował. Pomimo tego, że wydawałoby się, że będzie za słodki, jest idealny. Składniki na ciasto: -6 jajek -1,5-2 szklanki ksylitolu lub cukru(ja dałam 1,5 szklanki(...)sodą i mieszamy wszystko do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy miód, cynamon, cukier waniliowy i bakalie(mielone orzechy i migdały). Dzielimy ciasto na trzy równe części i pieczemy trzy placki(po 30 minut każdy w temp. 180 stopni C). Wykonanie masy: Budyn gotujemy na mleku i studzimy. W 2 łyżkach koniaku namaczamy na kilka godzin rodzynki. Do masła dodajemy
Smaczne ZdroweIdzie jesień, chłodne dni, a w lesie wysyp grzybów. I jak tu nie zrobić pysznie chrupiących placków, polanych aromatycznym sosem z leśnych grzybów. No nie da się... Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikjuż pisałam w poprzednich postach, przepis na placki pojawi się na blogu po moim powrocie do Polski, póki co używam kupnych. MEKSYKAŃSKIE BURRITO (składniki na 6 tortilli) - 6 placków tortilli - 300 gram mięsa mielonego wołowego - duża cebula - ząbek czosnku - czerwona papryka - papryczka chili - pół puszki fasoli czerwonej - pół puszki kukurydzy - około 200 gram przecieru pomidorowego - sól, pieprz, papryka słodka(...)ponieważ farsz nie może być zbyt rzadki (nie chcemy żeby wyciekał bokami z tortilli). Do farszu dodać fasolę czerwoną, kukurydzę oraz oregano. W razie potrzeby doprawić do smaku. Placki tortilli skropić lekko wodą i podgrzać na patelni lub w mikrofali. Ułożyć farsz, zawinąć. Burrito można podawać z kwaśną śmietaną
Zgrabne Gotowanieprzyznam, że nieczęsto jej używam. Jest tyle różnych przypraw i świeżych ziół, że wolę właśnie nimi dosmaczać dania. Ale czasami kilka kropli Maggi potrafi zdziałać bardzo wiele. A do placków, które zaproponuję Wam dzisiaj, jest po prostu konieczna i niezastąpiona. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaskładniki polewy mieszamy i chwilkę gotujemy. Teraz możemy składać ciasto. Pierwszy placek smarujemy gorącą polewą czekoladową, następnie powidłami śliwkowymi i połową masy. Na to kładziemy drugi placek i ponownie smarujemy polewą czekoladową, powidłami oraz masą. Przykrywamy ostatnim plackiem, który polewamy polewą i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi
Zainspirowana w kuchnioraz pieprzem. Wyrośnięte ciasto drożdżowe wykładamy na blat kuchenny i dzielimy na 8 części. Kolejno każdą część ciasta formujemy w kulkę, po czym podsypujemy ją mąką i wałkujemy na placek o średnicy 13-u centymetrów. Na raz najlepiej jest pracować z połową ciasta a pozostałą jego część uformowaną w kulki trzymać w tym czasie w lodówce. Każdy rozwałkowany kawałek
MeCooksciasto wciąż się kleiło możesz dodać więcej mąki. Ciasto zawiń w folię i umieść w lodówce na około godzinę. Następnie wyjmij, rozwałkuj na około 0,5 cm gruby wąski placek. Całą jego powierzchnię pokryj zimnym farszem. Zwiń w rulon – raz, dość mocno dociskając. Powstały walec pokrój na małe paszteciki i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj
Ogrodnik w podróżywątróbki. Warto także pamiętać, że to danie świetnie komponuje się z różnymi dodatkami. Można podać je z chrupiącym pieczywem, które świetnie zanurza się w kremowym sosie, albo z delikatnymi plackami ziemniaczanymi. Możliwości są praktycznie nieograniczone, co pozwala każdemu kucharzowi znaleźć idealną kombinację smaków. Wątróbka drobiowa w sosie śmietanowym: pytania i odpowiedzi Jak długo należy smażyć wątróbkę, aby była idealnie
Ania i Marcin gotująjeśli chcesz przygotować ciasto na dużą blachę, pomnóż ilość składników 1,5 raza – dwie trzecie schłodzonego kruchego ciasta pokrusz na spód formy i ugnieć rękoma na równy placek. Ponakłuwaj widelcem i piecz 10 minut w 180 stopniach Celsjusza. W tym czasie żółtka oddziel od białek. Zmielony twaróg wymieszaj z żółtkami, powidłami, cukrem pudrem, sokiem z cytryny, wanilią
Via Gustozupa nazywa się sopa tarasca. Jest pysznie kremowa. Zaskakującym składnikiem są przypalane pomidory i cebula. Dla mnie zaskakujące jest też smażenie placka tortilli pociętego w paski na makaron. Podczas jedzenia przyjemnie chrupią. Zupa jest tak smaczna, że mój mąż skojarzył ją z kuligiem. Tak, z kuligiem. Podczas kuligów jadło się grochówkę. Ta zupa, mimo, że nie zawiera mięsa
AZgotuj!zagniataj, następnie podziel na cztery części, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na kolejną godzinę. Rozgrzej piekarnik do temperatury 240°C, włączając termoobieg. Rozciągnij ciasto pinsa i uformuj podłużny, owalny placek. Ciasto spłaszcz, ale go nie wałkuj. Ciasto może mieć nieregularny kształt i pęcherzyki powietrza. Końcówki brzegów ciasta powinny być tak cienkie jak w pizzy. Jeśli nie masz podłużnej, metalowej
Ugotowane pozamiatane