potem resztę. Tak by białka nie opadły od razu po zetknięciu z gęstym i ciężkim ciastem. Na końcu dodajemy pokrojone w plastry banany. Mieszamy dokładnie aczkolwiek delikatnie. Rozgrzewamy patelnię, placki smażymy po 2-3 minuty z każdej strony na średnim ogniu. Podajemy... z czym lubimy najbardziej. Smacznego
Mango Papajaalbo jeszcze drobniej (jak na zdjęciu) i dodajemy do ciasta. Teraz dodajemy powoli pianę z białek, mieszamy najpierw 1/3 a następnie resztę. Rozgrzewamy olej na patelni i nakładamy niewielkie placki, smażymy z każdej strony po 2-3 minuty na średnim ogniu- tak by się nie przypaliły. Podajemy z cukrem pudrem, dżemem, nutellą, śmietaną. Smacznego
Mango Papajadzisiejszy ostatni obiad w 2013 roku postanowiłam zrobić nasze ulubione danie, czyli delikatny sos pieczarkowy i chrupiące placki ziemniaczane. Ta prosta i smaczna potrawa uszczęśliwi amatorów polskiej kuchni :). Przepis ze zdjęciami krok po kroku. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku
Przepisy AleksandryPamiętacie moje owsiane pankejki ? Te są bardzo podobne. Ostatnim razem robiłam je na obiad ;) Teraz postanowiłam przygotować słodkie i pożywne śniadanko. Placuszkami naprawdę można się
Ratunku obiadMiałam ochotę na placki, pankejki itp. Od kilku dni za mną chodziły. W końcu powiedziałam: dziś na kolację robię! (choć to nietypowe dla mnie, bo zawsze takie placki robię na śniadanie). Weszłam do kuchni, przeglądnęłam zawartość szafek i wybrałam to, co wydawało mi się dobrze się w takich plackach skomponuje. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowypokruszoną fetę - mieszać aż się rozpuści - nie musi zbyt dokładnie Doprawić pieprzem. Farsz zblendować. Formę do tarty lub tortownicę ( śr. około 25 cm ) wysmarować tłuszczem, posypać tartą bułką. Kłaść placek, smarować farszem, przykryć, posmarować resztą farszu, przykryć. Posmarować oliwą, posypać sezamem. Piec w 200 stopniach C, około 25-30 minut. Do lekkiego rumienienia. Smacznego
kolorowotorcikowojabłka dodać do ciasta - wymieszać. Wylać ciasto na wysmarowaną i wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę średnicy 26 cm lub kwadratową blachę. Piec w 170 stopniach około 50 min. Upieczony placek posypać cukrem pudrem. Smacznego
kolorowotorcikowoPamiętasz ? Jako mała dziewczynka biegłaś do babci ... Wiedziałaś, że czeka tam na Ciebie drożdżowy placek z owocami... Uwielbiałaś go ! Cudowny zapach wypełniał starą kuchnię. Słodki, owocowy, drożdżowy ! Taki prosty, a dawał rozkosz niczym najlepsza delicja, niczym najwspanialsza czekolada tego świata. Dlaczego ? On był pieczony z uczuciem, specjalnie dla Ciebie. W tym drożdżowym cieście kryło się serce, miłość, radość
kolorowotorcikowouzyskując jednolitą masę. 5. Do masy dodajemy jajko i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy i mieszamy. 6. Z masy formujemy placki. Obtaczamy w rozkłóconym jajku i bułce tartej. 7. Placki smażymy z obu stron na złoty kolor. Rada: placki najlepiej smakują z sosem pieczarkowym lub innym. Są dobre zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ja akurat podałam
Pasja Smakuszklanka cukru proszek do pieczenia mąki tyle, ile zabiorą składniki Wykonanie: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, podzielić na dwie równe części i upiec z nich dwa placki. Masa jabłkowa: 1 kg jabłek (szara reneta) 1 szklanka cukru Wykonanie: 1 kg jabłek obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, usmażyć z cukrem i odrobiną wody. Gorące jabłka(...)szklanki mleka kostka masła 3/4 szklanki cukru pudru Wykonanie: Orzechy sparzyć mlekiem. Kostkę masła utrzeć z cukrem pudrem, później dodać wystudzone orzechy. Tak przygotowaną masę wyłożyć na drugi placek. Stężałą masę polać czekoladową polewą. insertCookd("0e7058117c7f3d119d0c9b09635d3876
Pasja SmakuWszystko co słodkie jest dobre, a dla mojej Rodzinki wypiek z wiśniami i dodatkiem kakao/czekolady jest wyjątkowy i niepowtarzalny! Placek jest wilgotny, puszysty no i...nie da się go przestać jeść, a co najważniejsze jego pieczenie i wyrabianie zajmuje baardzo mało czasu:) Mam nadzieję, że takie połączenie zamakuje Wam równie mocno jak i nam, a za nadesłanie przepisu
Smaczne ZdrowePrzepisów na placek drożdżowy mam w swoim kajeciku kilka. Dziś wersja tego najlepszego, bardzo maślanego jak mawia moja druga połowa. Piecze się go bardzo krótko, dlatego nie jest suchy, do tego duża ilość śliwek lub innych owoców również nadaje mu wilgotności. Dla wielbicieli przypieczonych ciast polecam dłuższy czas pieczenia. My uwielbiamy blade ciasta( ale bez zakalca) , podany czas jest(...)idealny do wypieczenia tego placka. Ja piekę ten placek na dużej blaszce - takiej z piekarnika, dzięki temu ciasto nie jest zbyt grube, za to jest większa ilość owoców i uwielbianej przez nas kruszonki. SKŁADNIKI NA CIASTO: -5 żółtek ( z dużych jaj) -1 szkl mleka -5 dkg drożdży -0,5 kg mąki orkiszowej białej ( ew.pszennej) -3/4 szkl ksylitolu
Smaczne Zdroweciasto najlepsze jest na drugi, trzeci dzień kiedy placki z dodatkiem miodu zmiękną. Krem na kaszy manny jest pyszny, delikatny i świetnie smakuje w takim połączeniu. Miodownik często piekę na Boże Narodzenie ale jest tak pyszny, że trzeba go upiec również w ciągu roku. Składniki: Ciasto 500 g mąki pszennej 150 g cukru pudru 1 łyżeczka sody oczyszczonej sól(...)zgęstnieje. Ostudzić. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem dodawać porcjami zimną kaszę mannę cały czas ucierając. Na koniec dodać kilka kropli olejku migdałowego. Krem podzielić na trzy części. Posmarować pierwszy placek przykryć drugim i powtórzyć do wyczerpania składników. Górę polać polewą i posypać posiekanymi orzechami nerkowca. Polewa: wszystkie składniki włożyć do garnuszka, mieszając doprowadzić do wrzenia, zdjąć i przestudzić
Ala piecze i gotujejest najlepszy placek, jaki zrobiłam i wcale się nie chwale, ja po prostu mam talent:) Sezon truskawkowy w pełni wiec musiałam zrobić z nimi ciasto. I wyszło obłędne. Nie dość ze jest proste w wykonaniu, tanie to idealne w smaku. Polecam każdemu łasuchowi. Źródło Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikGulasz: Ok 0.5 kg wieprzowiny lub wolowiny 1 cebula 2 papryki- czerwona I zielona 200 gr pieczarek 3 trojkaciki sera topionego Sol, pieprz i papryka Placki ziemniaczane: Ok 1 kg ziemniakow 1 cebula 2 lyzki maki 1 jajko 2 zabki czosnku Sol, pieprz Wykonanie: 1 . Mieso pokroic , wrzucic do garnka, dodac soli, pieprzu i papryki- podsmazyc, a pozniej
Smaki Edyty