placki - 22990 przepisów (strona:174/1533)

Manakisz- arabska pizza z za'atarem 201

podróż  na Bliski Wschód i przyszedł czas na wykorzystanie za'ataru do przygotowania popularnych w krajach arabskich drożdżowych placków- manakisz, zwanych też manakish, manaqish, manaeesh lub manakeesh, co po arabsku oznacza "wytłoczony", "wyrzeźbiony". A wszystko dlatego, że po rozwałkowaniu placka, ugniata się go jeszcze palcami, tak by zrobić miejsce na przyprawy. Manakishe są serwowane na śniadanie, jako jeden(...)tabbouleh. Manakishe można też przegryzać same. Świetnie smakują świeże, wyjęte prosto z pieca. Pokrojone jak pizza lub zginane na pół, wypchane oliwkami i posmarowane hummusem. Składniki na 8 placków: 1 szklanka ciepłej wody 1/2 łyżeczki cukru 7 g drożdży instant 3 szklanki mąki 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy Dodatkowo: za'atar oliwa z oliwek Przygotowanie: Do ciepłej wody dodajemy

Smakowity Blog Kulinarny
O nieudanym początku. Z bardzo smacznym finałem. 201

mapę Polski, a i nasze zagraniczne wyjazdy przynosiły coraz to smaczniejsze doświadczenia.  Jakież było nasze zdziwienie, gdy dotarło do nas, że tradycyjna pizza to jednak nie gruby mały placek z keczupem, a pyszne chrupiące ciasto z aromatycznym sosem i dodatkami, i bez keczupu!  Dla mnie jednak od planowanych lub spontanicznych wypadów do pizzerii, najmilsze były chwile(...)części, obsypać mąką, rozwałkować na placki. Ułożyć je na posmarowanej oliwą blasze, odstawić na 1/2 godziny do podrośnięcia w ciepłe miejsce (pominęłam ten etap bez szkody dla pizzy). Placki  posmarować sosem pomidorowym i nałożyć dodatki - rukolę dodaję dopiero po upieczeniu pizzy, wówczas też posypuję gotowe pizze parmezanem, i na koniec skrapiam oliwą.   Piec w temperaturze

KUCHARNIA
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowo-kalarepkowy według przepisu Magdy Gessler 264

właśnie sos spotkałyśmy w książce pani Magdy Gessler i postanowiłyśmy go wypróbować. Na bazie pieczarek i kalarepy powstaje naprawdę fajny, lekko winy, aromatyczny sos, który idealnie komponuje się z plackami ziemniaczanymi. W duecie z nimi smakuje jeszcze lepiej niż samotnie :) Potrawa wolna od glutenu. Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 4 Placki ziemniaczane przygotowujemy według tego przepisu! Składniki(...)pieczarki. Chwilkę smażymy na złoto kolor i dolewamy wino oraz śmietanę. Doprawiany solą, pieprzem i gotujmy na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje, a kalarepka będzie al dente. Smażymy placki ziemniaczane, układamy na talerzu i polewamy gorącym sosem. Całość posypujemy poszatkowanym koperkiem. Smacznego

Kolizje Smaków
Quesadilla z guacamole - gości w oczy nie zakole 233

dowiesz się jak zrobić domową tortillę). Na 1 placku układamy połowę startego żółtego sera, układamy pokrojoną  w kosteczkę szynkę, oliwki i pomidora. Posypujemy resztą sera i przykrywamy drugim plackiem. Dociskamy. Układamy na rozgrzanej patelni, bez tłuszczu i smażymy z obu stron do rozpuszczenia sera.  Kroimy na 8 części i nasza Quesadilla jest gotowa. Podajemy z dipem Guacamole(...)zrobić Guacamole? KLIKNIJ po przepis :) JAK PRZYGOTOWAĆ GUACAMOLE     Podam Wam też bardzo szybki i prosty pomysł na domowe tortille.  Z podanych proporcji wyjdą nam 2 placki. Składniki : 1 szklanka mąki, 1/2 szklanki gorącej wody, 2 łyżki oleju, sól, pieprz, oregano.  Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy, zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy wodę lub podsypujemy ciasto mąką

Mój Smak na Życie
Pani Walewska 394

podpiec na złoty kolor, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Posmarować dżemem*. Białka na bezę ubić, dodać cukier, aromat waniliowy i sok z cytryny. Bezę wyłożyć na posmarowany konfiturą placek. Posypać pokuszonymi orzechami i piec jeszcze 10 minut. Ostudzić. 2,5szklanki mleka zagotować. Mąkę, jaja i aromat waniliowy wymieszać z pozostałym mlekiem i sporządzić budyń. Po przestudzeniu utrzeć(...)masłem.Placek przekroić na  pół. Na jedną część wyłożyć masę budyniową i przyłożyć drugą częścią placka. Smacznego! *ja używam zazwyczaj konfitury wiśniowej, ale równie smakowite rezultaty uzyskałam stosująć konfiturę śliwkową

Zapiski Młodej Żony
PLACEK PO WĘGIERSKU 158

lubię takie z odrobiną jogurtu naturalnego lub śmietany. Mąż natomiast z natury mięsożerny woli je z dodatkiem jakiegoś sosu. Dzisiejsza propozycja to PLACKEK PO WĘGIERSKU.  SKŁADNIKI: na  placki 5-6 dużych ziemniaków 1 jajko 2-3 łyżki mąki 1 łyżka śmietany 1 ząbek czosnku sól, pieprz olej do smażenia na gulasz 1 kg mięsa ( w moim przypadku(...)tarce o najdrobniejszych oczkach. Dodać jajko, mąkę, śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć na rozgrzanym oleju dość duże placki z obu stron na złoty kolor. Placki muszą być na tyle duże by po złożeniu na pół pomieściły gulasz. Mięso umyć, pokroić w kostkę i obtoczyć w mące. Cebulę

Kuchnia w opałach
PLACKI ZIEMNIACZANE 165

sukces w ich przygotowaniu składa się wiele składników: jakość ziemniaków, odpowiednia ilość przypraw, dobry olej do smażenia. Można je podawać na kilka sposobów, ja zazwyczaj gdy  przygotowuje placki mam z tym dylemat, bo każdy członek mojej rodziny lubi inną formę podania. Mąż lubi wersję po Węgiersku, czyli z mięskiem i sosikiem. Córka z cukrem. A ja z kwaśną(...)śmietaną, mniam :) A jakie placki Wy lubicie ? SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków 1 mała cebula 1 ząbek czosnku (opcjonalnie) 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej sól  pieprz olej rzepakowy do smażenia A jak to zrobić: Ziemniaki i cebulę obrać, a następnie zetrzeć na tarce o małych oczkach lub takiej specjalnej do ziemniaków. Wylać masę na sitko i lekko odcisnąć

Kuchnia w opałach
Placek ziemniaczany z kurczakiem i warzywami 267

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 st. C. Na 5 minut wstawiamy pustą blaszkę. Wyciągamy, wykładamy papierem do pieczenia, delikatnie natłuszczonym olejem.    Nakładamy ciasto ziemniaczane, formując cienkie placki. Wstawiamy do piekarnika na ok. 25-30 minut.    W tym czasie na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju wrzucamy na chwilę orzeszki,  dodajemy kurczaka, podsmażamy i dodajemy warzywa(...)Smażymy do zeszklenia cebuli. Doprawiamy do smaku.    Upieczone placki przekładamy na talerze.    Nakładamy kurczaka, następnie warzywa i polewamy sosem czosnkowym

Maminek kulinarny
Ciasto truskawkowe ~ wersja zimowa 392

wodę i przesianą przez sitko mąkę, mieszając delikatnie szpatułką. Gotową masę przelać na blaszkę, wyrównać i piec około 30-40 minut (do suchego patyczka). Ostudzony biszkopt przekroić na dwa placki. Krem truskawkowy:  Z odmrożonych truskawek odlać niepełną filiżankę soku i nasączyć nim dolny placek. Resztę truskawek wraz z sokiem umieścić w misie blendera i uruchomić urządzenie(...)śmietan-fix miksując wszystko razem (krótko tylko do połączenia składników). Z blendera odlać szklankę zmiksowanych truskawek i stopniowo dodawać do ubitej śmietany miksując wszystko na jednolitą masę. Oba placki posmarować cienką warstwą dżemu, następnie nałożyć krem, na to górny placek i znowu krem. Polewa truskawkowa: Pozostałe zmiksowane truskawki przelać z blendera do garnuszka i zagotować. Wyłączyć palnik

Passions hobbies life
Gruziński lawasz z adżapsandałem 238

można dodać dodać wody). Odstawiam na około 30 minut aby odpoczęło. Następnie dziele na cztery części. Każdą część rozwałkowuję na podsypanej stolnicy. Placki powinny być dość cienkie. Rozwałkowane placki smażę na mocno rozgrzanej, suchej patelni. Jak tylko na ciesie pojawią się bąble należy przewrócić go na drugą stronę. i smażyć jeszcze chwilę. Nie można smażyć zbyt długo ponieważ(...)warzyw. Pietruszkę, papryczkę chilli  i bazylie drobno siekam dodaję również dodaje do warzyw. Całość duszę około 20 minut z kurkumą i kolendr. Na końcu dosmaczam sola i pieprzem. Placki wypełniam powstałym farszem, nakładam kawałki sera bałkańskiego i składam na pół. Podaję polane sosem jogurtowo czosnkowym i posypane posiekana pietruszką

Magiczna kuchnia Darii
Waniliowy miodownik, czyli kruche miodowe ciasto przekładane waniliowym kremem budyniowym 275

wariacja na temat Królewicza , ciasta, które pokazywałam Wam jakiś czas temu. Oryginalny Królewicz jest bez dodatku owoców, a jego środkową warstwę stanowi puszysty biszkopt. Tym razem upiekłam cztery miodowe placki i przełożyłam je kremem. Biszkopt opuściłam. Ciasto wyszło pysznie, wygląda też rewelacyjnie. Nie jest trudne, ani specjalnie pracochłonne. Można je upiec z większej ilości warstw, a wtedy otrzymamy ciekawy(...)gorącej masy włożyć masło i wymieszać do roztopienia masła i uzyskania gładkiego kremu. Uwaga. Powstaje dość luźna masa, ale taka własnie ma być, więc proszę się nie przerażać :) Upieczone placki przekładać (a raczej "przelewać" ;) ) masą budyniową. Ostatni placek pozostawić suchy. Ciasto szczelnie okryć folią spożywczą i po wystygnięciu wstawić do lodówki na przynajmniej kilka godzin. Potem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Placuszki ziemniaczane z dynią 145

Ziemniaczane placki zwykle jadam z dodatkiem śmietany. I lubię popijać zimnym mlekiem. Wiem, dziwnie ;) Mój mąż placki ziemniaczane je ze śmietaną i cukrem, na co ja nie mogę patrzeć. I nie przeszkadza mu, że w plackach jest cebula, czosnek, sól i pieprz ;) Tym razem byłam w stanie go zrozumieć. W plackach była słodkawa dynia, która przełamała

bistro mama
Sezamowe placki z kaszy mannej na drugie śniadanie 406

mannę jedni uwielbiają inni nienawidzą. Ja zaliczam się do tej pierwszej grupy i zdecydowanie preferuję kaszę gotowaną na gęsto - tak, żeby łycha stawała!;) Jako małe urozmaicenie wymysliłam takie oto placki w chrupiącej skórce z sezamu. Są bardzo smaczne - polecam! Ten przepis jest moim zgłoszeniem do konkursu w którym można wygrać książki autorki bloga Moje Wypieki . Składniki: 1/2 litra mleka(...)kasza wystygnie wycinać szklanką okrągłe packi. Placki panierować w rozmąconym jajku i sezamie wymieszanym z bułką tartą. Na patelni rozgrzać trochę oleju i smażyć placki na rumiano z obu stron. Podawać z ulubionym dżemem

happycreatiff.blogspot.com
Ciasto miodowe z orzechami 245

migdałami wkładamy je do garnuszka. Mieszamy i chwilę gotujemy na małym ogniu. Ciasto wałkujemy na blacie wykrawając z niego z placki o średnicy 21 cm. Każdy placek układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym krążku ciasta rozsmarowujemy gorąca masę orzechową. Ciasto pieczemy(...)ucieramy masło na puszystą masę, następnie dodajemy po łyżce zimnej kaszy, a na koniec esencję. Gdy masa będzie jednolita dzielimy ją na dwie części. Pierwszą smarujemy jeden placek ciasta, przykrywamy drugim, lekko go dociskamy. Drugi placek również smarujemy masą i przykrywamy trzecim krążkiem ciasta lekko go dociskając. Ciasto odstawiamy

Kulinarne przygody Gatity