placki - 22990 przepisów (strona:166/1533)

Placki razowe 123

Placki z mąki razowej. Z podanej porcji wychodzi około 15 małych placków. Są dość delikatne (ze względu na pianę z białek), dlatego trzeba bardzo ostrożnie przekręcać je na patelni. Ja delikatnie podważałam je widelcem. Z tego też powodu lepiej robić je jak najmniejsze (większe trudniej przekręcić). Najlepiej smakują ze świeżymi owocami. 3 jajka 5 łyżek żytniej mąki razowej(...)sztywną pianę. Żółtka zmiksować z mąką, jogurtem, miodem, solą i proszkiem do pieczenia na jednolitą masę. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką aż do połączenia się składników. Placki smażyć na patelni bez tłuszczu na średnim ogniu (chwilę z każdej strony). Należy uważać, bo jeśli ogień będzie za duży placki szybko się przypalą

Bullio
ROLADKI Z TORTILLI 581

lubi :)  Składniki: * 1 placek tortilli * 2 trójkąciki serka topionego (może być ziołowy) * 3 plasterki szynki konserwowej * 4 większe plastry sera * 2 paski czerwonej papryki Wykonanie: Placek tortilli posmarować serkiem topionym, na cały placek rozłożyć plasterki sera, a szynkę konserwową na połowie. Na brzegu tortilli ułożyć kawałki papryki i zwinąć placek

Zrób to smacznie
Pikantny placek dyniowy z ajwarem - super fit 214

Pikantny placek dyniowy na cieniutkim razowym spodzie orkiszowym. Spoiwem łączącym surową, startą dynię jest ajwar (pasta paprykowo-bakłażanowa - przepis znajdziesz tu ) zamiast tradycyjnej śmietany z jajkami. Górę placka stanowią pomidorki koktajlowe i czarne oliwki. Same warzywa, zatem super fit! Dużo zdrowia i cennej energii, witamin oraz mikroelementów i świetnie dobrane smaki! W oryginale została doprawiona kuminem, ponieważ(...)mniejsze cząstki i rozłożyć na placku 10 minut przed zakończeniem pieczenia jogurt wymieszać z posiekanymi ziołami, startą skórką z cytryny, przyprawić solą, pieprzem, odrobiną soku z cytryny i miodem placek delikatnie ostudzić i podawać z sosem jogurtowym

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Domowe tortille 152

otrzymamy bardzo elastyczne ciasto. Ciasto należy podzielić na 5 części,bo tyle wychodzi sztuk tortilli z tej porcji,każda o średnicy dużego talerza. Każdą porcję trzeba bardzo cieniutko rozwałkować,placki(...)muszą być cieniutkie jak papier,ponieważ i tak się skórczą podczas pieczenia i przybiorą na grubości. Ja podsypywałam sobie odrobiną mąki podczas wałkowania i by otrzymać bardzo równiutkie okrągłe placki przykładałam do każdego  talerz i nożem obkroiłam wystające nierówności.   Placki należy piec na bardzo rozgrzanej suchej patelni. Po obróceniu na drugą stronę placek powinien napełnić

Kolorowa kuchnia Elki
Chrupiące placki ziemniaczane z sosem gulaszowym... 138

cebuli, czosnku, przelać do miski, dodać jajka, mąkę, pieprz zmielony, kucharka wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut na gorący smalec kłaść porcje ziemniaków i smazyć rumiane placki z każdej strony, odkładać na ręcznik papierowy SOS GULASZOWY: pierś kurczaka pokrojoną w kostkę podsmażyć na oleju, dodać pokrojoną 1 cebulę, 1 marchew startą, 2 papryki, zmiksowane pomidory 6 sztuk(...)pomidorowy 1 litr, szklankę wody, 1 łyżeczke kucharka, kostkę rosołową, gotować z 20 minut, placki podawać z sosem i śmietaną - placki są chrupiące i z sosem smakują pysznie............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Łatwy biszkoptowo -śmietanowy placek z truskawkami babci Basi 159

Podczas upałów nikomu nie chce się nagrzewać piekarnika. Ale ciasto by się zjadło… Postanowiłam więc przygotować taki placek bez pieczenia , łatwy i prosty w przygotowaniu, który smakuje mojej rodzinie i nie tylko ! Składniki : 2 duże paczki biszkoptów ( 250 g ) lub 3 małe, ( na trzy warstwy placka ) 2 śmietany kwaśne 12 %, ( 400 ml), 1 śmietana kwaśna(...)truskawek świeżych, 3 galaretki truskawkowe ( rozpuszczone w 4,5 szklanki wrzątku.) Sposób przygotowania : Galaretki rozpuszczamy w wrzątku i odstawiamy do schłodzenia. W tym czasie robimy spód placka. Śmietany wymieszać z cukrem pudrem do rozpuszczenia. Blaszkę o wymiarach 21 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia . Pierwszą warstwę biszkoptów układamy na blaszce i po wierzchu smarujemy śmietaną , drugą i trzecią

Pysznosci Babci Basi
Pyszne ciasto Delicja babci Basi 241

szklanki gorącej wody, 1 łyżeczka żelatyny. 2 łyżki cukru pudru. Potrzebne składniki na polewę czekoladową : 70 ml śmietany kremówki 30 %, 70 g. czekolady gorzkiej Wedel .   Sposób przygotowania placka : Najpierw przygotowujemy biszkopt. UWAGA : do przygotowania biszkoptu nie używa się metalowej łyżki , tylko drewnianej, plastykowej , silikonowej itp. Oddzielamy białka jajek od żółtek. 2. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywno(...)rozpuszczamy w gorącej kąpieli ( czyli w rondelku położonym na garnku z wrzącą wodą ), Studzimy i dodajemy do śmietany i wykładamy na twardą już warstwę z galaretek. 14. Ponownie wkładamy placek do lodówki ,żeby stężał. 15. Na końcu robimy polewę czekoladową : rozpuszczamy czekoladę ze śmietaną ( w kąpieli wodnej ) i ostudzoną dekorujemy wierzch placka UWAGA : Placek najlepiej kroić gorącym

Pysznosci Babci Basi
Smaczek 331

dodajemy wiórki kokosowe i łyżkę śmietany, do drugiej mak i łyżkę śmietany, do 3 orzechy i łyżkę śmietany, a do czwartej kakao i łyżkę śmietany. Po wymieszaniu, pieczmy każdy placek oddzielnie w blaszce (23x35) wyłożonej papierem do pieczenia w 180 st C ok 20 minut. Masa budyniowa 2 szkl. mleka   2 łyżki mąki pszennej   2 łyżki mąki(...)galaretki cytrynowe, pomarańczowe lub agrestowe Jabłka obrać, pokroić na "grubszy tryb" wlać wodę wsypać cukier i gotować aż zmiękną. Wsypać galaretki, rozmieszać i odstawić do ostygnięcia.  Przełożenie placek / 1/2 masy budyniowej / placek / masa jabłkowa / 1/2 masy budyniowej / placek. Wierzch można dodatkowo polać czekoladą

Cynamonowe szczęście
Tort Napoleon 471

dodaj mąkę (do czasu uzyskania przez ciasto konsystencji plasteliny). Ciasto podziel na pół, a następnie każdą z części na 5-6. Każdy kawałek rozwałkuj na papierze do pieczenia (aby placki były równe, można wyrównać je przykładając do nich spód tortownicy i odcinając niepotrzebne kawałki). Przygotowane placki nakłuj w kilku miejscach widelcem i piecz przez około 5-6 minut(...)międzyczasie zimny budyń przetrzyj przez metalowe sitko i dodawaj łyżka po łyżce do masy maślanej. Miksuj do czasu wykorzystania całego budyniu i uzyskania gładkiego kremu. Wykonanie: Wysmaruj kremem zimne placki (dawałam 2 łyżki kremu na warstwę, dodatkowo każdy z nich wysmarowałam cieniutko powidłem). Po wysmarowaniu wszystkich warstw, na wierzchu połóż papier do pieczenia, a nim ciężką książkę. Odstaw

Kulinarna (nie)codzienność
Sernik gotowany na miodowych plackach z jabłkami 184

przesiewamy. Sodę mieszamy z mlekiem.  Wszystkie składniki zagniatamy.  Ciasto dzielimy na dwie części.  Obie rozwałkowujemy na papierze do pieczenia  na wielkość kwadratowej blaszki.   Placki wstawiamy do piekarnika nagrzanego  do 200*C i pieczemy około 15-20 minut  aż będą rumiane.   Sernik gotowany: 1 kg sera 35 dag cukru pudru(...)wstawiamy do piekarnika.  Pieczemy w 180 stopniach około 10 minut,  a następnie suszymy w 160 stopniach  jeszcze około 30 minut.    Składanie ciasta: Na pierwszy placek nakładamy połowę jabłek,  sernik gotowany, pozostałe jabłka i placek z bezą.    Smacznego

Pyszności Słodkości
pyszny, miękki miodownik, zawsze się udaje :-) 255

porcje. Jedną wałkujemy, resztę dajemy na ten czas do lodówki. Powstały placek dajemy na dno blaszki, pieczemy w temperaturze 170 stopni około 10 minut-do lekkiego zrumienienia. Upieczony placek ściągamy z blaszki za pomocą papieru, dajemy na ściereczkę go góry dnem i ściągamy papier. Studzimy. Tak postępujemy z pozostałym ciastem. Gdy budyń już ostygnie masło lub margarynę miksujemy(...)puch, następnie powoli dodajemy budyń. Masa wychodzi troszkę rzadka, ale taka ma  być :-) ładnie się zetnie w lodówce. następnie placki przekładamy gotowym kremem. Na ostatni placek również dajemy cieniutką warstwę kremu. Ciasto wstawiamy na 30 minut do lodówki. Przygotowujemy polewę. Ja składniki daje do miseczki i wkładam do mikrofali na 20-30 s, wszystko dokładnie mieszam. Polewę

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
chrupiące placki ziemniaczane z koperkiem i mozzarellą... 146

pęczek, mozzarella 15 dag/starta, cebula 1 sztuka, smalec - ile potrzeba placki smażone na smalcu są chrupiące, na oleju są miękkie, od teraz tylko na smalcu będę smażyć placki różne = ziemniaki obrać, pokroić na kawałki i w rozdrabniaczu dokładnie zmiksować na papkę, wyłożyć na sitko siateczka z drobnymi oczkami jak woda z ziemniakówk zleci do pojemnika to delikatnie(...)pokrojoną w kosteczkę cebulę nie dużą, wsypać startą mozzarellę, wszystko dokładnie wymieszać porcję smalcu dać na patelnię i mocno rozgrzać, nakładać porcje ziemniaków i formować łyzką nie za grube placki, smażyć na rumiano z każdej strony, odkładać na ręcznik papierowy placki są smaczne, syte, chrupiące nawet jak poleżą i zjada się zimne............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Maślany placek drożdżowy 213

formie zwykłych drożdżówek jak i babek drożdżowych wypiekanych chociażby na Święta Wielkanocne i wreszcie na zwykłych „niedzielnych” plackach z owocami. Pierwsze zapiski na temat polskiego placka drożdżowego pochodzą z okolic roku 1700 z Kaszub. Jednak, jakby poszperać bardziej, to okazuje się, że pierwsze ciasto drożdżowe w wersji słodkiej to, podobnie jak w przypadku innych cudów kulinarnych(...)przygotowania. Jeśli dopilnujemy kilku ważnych kwestii, takich jak trzymaniu zaczynu w odpowiedniej temperaturze, to ciasto drożdżowe wyjdzie nam znakomite. Poza tymi tradycyjnymi odmianami ciast z owocami, dzisiaj chciałem zaproponować placek maślany. Co prawda bez owoców, za to wilgotny i z cienką warstwą chrupiącego a’la lukru na wierzchu. Składniki: 25g świeżych drożdży 3/4 szklanki cukru 5 jajek

Jacob Tastes

Proponowane wyszukiwania