owoców z wyciskarki. Żadnego tortu, żadnych ciast przekładanych, biszkoptów rzucanych... Co się stało??? A to się stało, że dziecko mam w czwartej klasie i zamiast kremem smarować kolejne warstwy placków, smarujemy zdania wielokrotnie złożone o stanie pogody, epokach i Pinokiach :) Składniki: 250 g suchego maku 5 jabłek 5 jajek 200 g cukru 150 g miękkiego masła 100 g kaszy
bistro mamakwaśną śmietaną. Jeżeli zostanie na drugi dzień, to z powodzeniem można ją pokrojoną w kromki podsmażyć na patelni do lekkiego zrumienienia. Jest pyszna. I stanowi smaczną alternatywę do placków ziemniaczanych. Spróbujcie i przekonajcie się. Życzę SMACZNEGO! Krys Zobaczcie jak pięknie wygląda Jarmark Bożonarodzeniowy we Wrocławiu. Zdjęcia robiłam do południa, kiedy jest mało ludzi, żeby można było pokazać te pięknie przystrojone
Kuchnia u KrysiTrochę to kotleciki a trochę placuszki... Na pewno są sycące i mają bogaty smak. Mnie smakowały świeżo usmażone a mąż zajadał się ze smakiem
Ze smakiem bez glutenuŚwięta zbliżają się coraz bliżej, więc warto umilić sobie czas daniami, które rozgrzewają i mają intensywny smak i zapach! Gryczane placuszki z kardamonem idealnie sprawdzą się
Truskawkowa FiestaCzy naleśniki mogą zaskoczyć, szczególnie tych najmłodszych? Takie zwyczajne, może i nie, ale takie w soczyście zielonej odsłonie- na pewno! 😊 Wnętrze wypełnia ulubiona wędlina oraz kremowy
Kraina Miodem PłynącaWitam serdecznie Chciałabym się podzielić przepisem na makowiec o trochę innym wyglądzie bo w kształcie kwiatu. Makowiec jest pyszny, puszysty i wilgotny, także polecam wypróbować przepis
Uwaga Babcia Gotujeproblemy. Piec ok. 17 min. w temp. 180 st do tzw. "suchego patyczka". Po upieczeniu wyjąć z formy i wystudzić. Wystudzone ciasto przekroić na pół. Na jednym placku rozsmarować równomiernie dżem (powidła) i przykryć drugą częścią. Schłodzić w lodówce. Ciasto pokroić w kostkę dowolnej wielkości. Czekolady z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Każdą kostkę oblać polewą czekoladową
My sweet a lifeDziś to już wielka rozpusta, te racuchy są mega pyszne i szybko znikają. Warto nasmażyć ich więcej bo naprawdę znikają lotem błyskawicy. Przepis zaczerpnęłam od Mariety
Moje Małe Czarowaniedodatkiem bitej śmietany i posypać pokrojonymi orzechami. Wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin. Krem: Serek mascarpone zmiksować, dodając stopniowo 200 g masy krówkowej. Krem rozsmarować na rozkrojonym placku i przykryć drugą jego częścią. Śmietanę zmiksować, aby była bardziej puszysta i stopniowo w miksować w nią 200 g masy krówkowej. Krem rozsmarować na wierzchu ciasta i posypać pokrojonymi orzechami
Kuchcik gotujeporcje po obtoczeniu w cukrze z dwóch stron układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odległościach - uwaga ciasto się rozlewa podczas pieczenia i z niewielkich placków robią się ogromne ;) pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st przez ok 8-10 min Smacznego
Gotowanie z pasjąNaleśniki z dodatkiem puree z dynii to świetny sposób na urozmaicenie tego popularnego dania, a przy okazji zyskają dodatkowe walory odżywcze. Nie sprawiają żadnych kłopotów przy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pyszny gulasz węgierki na łopatce lub karkówce wieprzowej z pieczarkami. Gulasz węgierski bardzo dobrze smakuje podany z kaszą gryczaną oraz kiszonymi ogórkami. Taki gulasz jest również idealny do placków ziemniaczanych
AniaGotuje.plJeżeli lubicie kokos i banany to przepis dla Was! Pomysł na taką przekąskę wpadł mi zupełnie przypadkowo. Miałam ochotę zjeść coś niewymagającego, słodkiego, a zarazem zdrowego
Be Fit Be StrongDynia to taki wdzięczny produkt. Doskonale odnajduje się zarówno w słodkich deserach jak i wytrawnych potrawach. Lista przepisów z wykorzystaniem dyni jest nieskończenie długa, z czego
Smakowity Blog KulinarnyHarcha czyli marokański chlebek. Fajna alternatywa dla zwykłych bułek czy tostów na śniadanie. Można go podawać na słodko i wytrawnie, wybór zostawiam zajadającym. Harcha - marokański chlebek
Moje Małe Czarowanie