Dopiero koleżanki uświadomiły mnie, że jestem w błędzie i w wieku trzynastu lat odkryłam świat najlepszego dania pod słońcem. Dziś mając trzydzieści lat, rozumiem drobne różnice między racuchami, naleśnikami, plackami i pankejkami, kochając jednocześnie wszystkie z nich pod każdą możliwą postacią. Mam też swój ulubiony przepis, który modyfikuję na wiele różnych sposobów i nigdy mnie jeszcze nie zawiódł. Poznałam(...)pierwszy rzut jednak klasyczny, podstawowy i pierwotny przepis, który wychodzi zawsze. Na zdjęciach wersja słodka z serkiem śmietankowym i dżemem truskawkowym zaserwowana małej Tosi oraz wersja z pieczonym kurczakiem, startym żółtym serem i sosem czosnkowym, zaserwowana małżonkowi, który bez mięsa obiadu sobie nie wyobraża. Naleśniki Gordon'a Ramsay'a 300ml mleka 2 jajka 125g mąki pszennej 30g rozpuszczonego masła Mleko
Przepysznik - BLW i nie tylkojęczmiennej, gryczanej czy pęczaku. Bardzo zaciekawiła mnie kompozycja tego dania zaserwowana w Alei 40 - z jarmużem i boczniakiem w rolach głównych Niestety potrawa nie spełniła pokładanych w niej nadziei... Kurczaka 3 smętne kawałki, jarmużu z lupą niemalże szukać, boczniaka jak na lekarstwo. Czosnku nie dało się wyczuć, sosu i okrasy żadnej. Danie mdłe, bez smaku. W degustacji wygrywała jedynie kasza(...)poszczególne składniki wyśmienicie się razem komponowały. Jedyny mankament to śladowa ilość serka mascarpone w naleśnikach - coś kucharz chyba zbytnio przyoszczędził... Niestety znowu muszę podobnie podsumować - gdybym chciała jeść wyłącznie placki naleśnikowe, usmażyłabym je sobie sama w domu... Od wizyty w takim lokalu oczekuję jednak czegoś więcej. Z urodzinowej wizyty w Alei 40 wyszłam z mocno kontrastowymi odczuciami. Z jednej
Grunt to przepis!być czerwona) czerwona słodka, mielona papryka lubczyk pieprz sól majeranek kurkuma olej na ciasto: 250 gramów mąki 1 żółtko 250-260 ml gorącej wody Najpierw robimy farsz: pierś z kurczaka oczyszczamy z błonek, myjemy i tniemy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy, kroimy na kawałki i oba składniki przekładamy do blendera - miksujemy Cukinię obieramy, kroimy na kawałki, to samo robimy(...)potrzeby podsypywać blatu mąką Formujemy wałek i odcinamy 1/3 ciasta (odkładamy mniejszą część i przykrywamy ściereczką, aby nie wyschło) Pielmiennicę smarujemy olejem Wałkujemy 2/3 ciasta na cienki placek i nakładamy na pielmiennicę. Kciukiem delikatnie robimy dziurki Na ciasto, w dziurki, nakładamy farsz małą łyżeczką i bardzo delikatnie dociskamy (ja w niektórych miejscach nałożyłam za dużo farszu i kilka pierożków
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comTortille robiłam już w domu, choć może trudno je nazwać tortillami, bo bliższe naleśnikom były, ale taką rolę pełniły i spisały się bardzo dobrze. Dzisiaj przymierzałam
Zdrowa Kuchnia Sowyżeby podczas pieczenia bułki się "nadmuchały", tworząc w środku kieszonkę. A czym je napełnicie - zależy wyłącznie od waszych zachcianek. Może być to pulled pork , drobiowe kotlety albo kawałki pieczonego kurczaka, do tego sałatka, ulubiony sos... Zrobiłam się głodna... Idę do kuchni... popatrzeć:) Składniki (na 8 sztuk): 400g mąki luksusowej (lub na pół typ 550 i 650) 1 szklanka(...)oprószoną mąką stolnicę, podzielić na 8 części. Z każdej uformować kulkę, przykryć i zostawić do napuszenia na ok 20 minut. Następnie każdą kulkę spłaszczyć paluszkami i rozwałkować na placek o średnicy ok 12-14cm. Wałkować należy tylko z jednej strony. Placki ułożyć na papierze do pieczenia (po 4 na jednym kawałku) i pozostawić przykryte
Obiad gotowypowstaną pierożki z dynią? Zobaczcie jakie pierogowe przepisy znajdziecie na blogu: Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pierogi z mięsem, cebulą i marchewką Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Pierogi ze szpinakiem z dipem z ricotty Składniki: na ciasto do pierogów: 2 szklanki mąki(...)smaku. Przekładamy farsz do miski. Na blat wysypujemy mąkę, dodajemy sól, robimy zagłębienie, wlewamy oliwę z oliwek, roztrzepane jajko i stopniowo wyrabiając ciasto wodę. Wyrobione ciasto wałkujemy na cienki placek i wykrawamy kółka, na które nakładamy farsz i zlepiamy. Gotujemy z osolonym wrzątku. Ugotowane i odcedzone pierogi podajemy posypane nasionami chia z dipem z ricotty
Moja smaczna kuchnianależy umieścić ciasto – możecie do tego użyć tacki lub papieru do pieczenia i rękawic. 3. Piecz pizzę, aż brzegi ciasta będą rumiane i odpowiednio przypieczone tak, aby placek bez trudu odchodził od kamienia. 4. Zdejmij pizzę - z pomocą może tu przyjść nóż lub łopatka oraz ponownie użyj rękawic. Ponadto, kamienia(...)śmietanowego ( klik ): Puszka pomidorów w puszce 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 ząbek czosnku Łyżka oleju Sól, Pieprz Po ½ łyżeczki bazylii i oregano Szczypta cukru Dodatki: 1 nieduża pierś z kurczaka ok. 35-40 dag Pół czerwonej cebuli 1,5 -2 kulki mozzarelli ok. 200g 10-15 dag pieczarek Łyżka oleju Sól Pieprz 1 łyżka przyprawy kebab-gyros Przygotowanie: Pierś
Fabryka pomysłówLubicie tortille? Ja uwielbiam... gdy tylko mam czas to robię je sama i napełniam ulubionymi składnikami. Podstawą są warzywa, do tego kurczak lub np. tuńczyk, tak jak w tym przypadku. Gdy dania są kolorowe, jest znacznie więcej chętnych do jedzenia:) Ja robię tortille z mąki kukurydzianej, ale można też użyć razowej, będą zdrowsze. Równie smaczne będą ze zwykłej mąki(...)mąki kukurydzianej, sól, czosnek, łyżka oliwy. Mąkę zagnieść z łyżką oliwy, szczypta soli i czosnku z kostki. Dolać ok. 1 szkl. przegotowanej, chłodnej wody. Zagnieść elastyczne ciasto. Rozwałkowywać na placki o średnicy ok. 20-25cm (w zależności od wielkości naszej patelni). Smażyć na prawie suchej patelni, aż brzegi placka będą się zawijały do środka. Składniki
Z miłości do słodkościimbiru, kolendry i pierzu zawitały na nasz stół. Jest smacznie, inaczej niż zwykle, bo z chińskim akcentem. Z podanego przepisu wyszło 13 sajgonek. Smacznego:) Składniki: 340 g polędwiczek z kurczaka 2 szklanki mieszanki chińskiej, tj. mrożonych warzyw - użyłam gotowej mieszanki warzywnej z pędami bambusa i grzybami mun (gotowa mieszanka Tesco, składniki: tarta marchew, kiełki fasoli, papryka czerwona, por, cebula, pędy(...)mięsa, dodaję łyżkę sosu sojowego. Gotowy farsz lekko studzę, aby nie był gorący i nieprzyjemny gdy będę nim faszerować papier ryżowy i formować sajgonki. Papier ryżowy, po kolei każdy placek - moczę na 2 sekundy w letniej wodzie i odkładam na blat, czekam aż zmięknie. Wtedy układam na nim większą łyżkę farszu, zwijam. Zwijam, najpierw zawijam dół papieru, następnie boki
Zasmakuj Kuchnijest zdecydowanie szybsza, może nawet łatwiejsza, ale równie pyszna :-) Danie sycące, wyraziste... Czego chcieć więcej? Może tylko dobrego apetytu ;-) SKŁADNIKI 5 dużych tortilli (średnica 30 cm) podwójny filet z kurczaka 2- 3 łyżki przyprawy kebab - gyros 1/2 szklanki wody keczup Na sałatkę: 6 dużych liści kapusty pekińskiej 4 - 5 łodyg selera naciowego 1 średnia cebula 1/2 puszki kukurydzy(...)przyprawy mieszamy razem. Łączymy wszystkie składniki razem i odstawiamy na kilka minut. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do sera zmieszanego z majonezem. Dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Placki tortilli podgrzewamy na suchej patelni przez kilka minut z obu stron (uważajcie żeby nie zbrązowiały, bo wtedy będą twarde i się połamią). Na każdym placku rozsmarowujemy sos czosnkowy, na niego
Czary - gary w kuchniPropozycja nie tylko na obiad, bo rurki smakują również na zimno. Składniki na farsz: -2 ćwiartki z kurczaka -ok. 60 dkg łopatki lub szynki wieprzowej -2-3 marchewki -ząbek czosnku -czerstwa bułka -2 jajka -susz warzywny, sól, pieprz Mięso wieprzowe i drobiowe, marchew i czosnek z dodatkiem suszu warzywnego gotujemy jak na rosół(...)namoczoną bułkę mielimy. Dodajemy jajka i przyprawy do smaku. Dokładnie wyrabiamy. Farsz powinien być zwarty i mieć zdecydowany smak. Ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy na cienkie placki. Tniemy długie pasy o szerokości ok. 4 cm. Układamy tak, aby na siebie zachodziły na ok. 1 cm. Na brzegu układamy uformowaną porcję farszu i zawijamy ciasto
Maminek kulinarnyZdrowsza wersja pizzy dzięki razowemu spodowi. Warto spróbować, bo smak jest zupełnie inny. U mnie wersja z kurczakiem, szpinakiem i oliwkami. SKŁADNIKI na 2 duże pizze 400 g mąki pszennej razowej typ 2000 200 g mąki orkiszowej graham typ 1850 duża szczypta soli szczypta cukru 60 g świeżych drożdży 370 ml wody 4 łyżki oliwy z oliwek WYKONANIE Do miski(...)nagrzać do temperatury 200 ° C. Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść i podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować lub rozciągnąć na kształt okręgu (grubość pizzy jest zależna od tego, jak grube placki zostawimy). Dwie blaszki z piekarnika posmarować oliwą i na każdej wyłożyć gotowy placek pizzy. Każdy placek posmarować koncentratem pomidorowym, po czym posypać ziołami prowansalskimi, bazylią i oregano
Passions hobbies lifeQuesadillę najczęściej jadamy z dodatkiem mięsa (fileta z kurczaka) i przepis na nie z pewnością pojawi się również na blogu, tym razem jednak chciałabym przedstawić bezmięsną propozycję. Ostatnio w sklepie trafiłam na piękne pieczarki Portobello i przypomniałam sobie, że niedawno widziałam przepis z ich wykorzystaniem. Długo się nie namyślając, kupiłam je i tak oto na kolację mielismy pyszną tortille(...)solą, octem oraz kremem balsamicznym. Odkładamy. W międzyczasie kapelusze pieczarek kroimy na cieniutkie plasterki. Podsmażamy w osobnym rondelku na niewielkiej ilości masła. Dodajemy sól, pieprz oraz listki tymianku. Placki tortilli podgrzewamy krótko na rozgrzanej, suchej patelni. Przekładamy na deskę i na połowie rozprowadzamy starty ser. Na nim rozprowadzamy podsmażone pieczarki, skarmelizowaną cebulę oraz posypujemy kolejną warstwą sera. Składamy placek
Smaki Na Talerzupłaska łyżeczka cukru opakowanie drożdży instant 7 g Sos do posmarowania ciasta: 80 ml oliwy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę łyżeczka przyprawy gyros Składniki na pizze: pierś z kurczaka (około 40 dag) przyprawa gyros 3 ogórki kwaszone lub korniszony słodka papryka nieduża puszka kukurydzy konserwowej 250 g pieczarek 40 dag sera mozzarella sól oliwa do podsmażenia. Wykonanie: Wszystkie składniki(...)smak surowizny, a następnie odsączamy. Ogórki i paprykę odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę, natomiast kukurydzę tylko odsączamy. Mozzarellę trzemy na tarce o grubych oczkach. Ciasto rozwałkować, dopasowując placek do wielkości blaszki. Blaszkę oprószyć mąką i wyłożyć na nią ciasto. Za pomocą widelca nakłuć je dość gęsto. Następnie posmarować sosem przygotowanym z oliwy i układać składniki. Na spód
Poezja Smaków - blog kulinarnyzagęszczenia (opcjonalnie) 1/2 puszki pomidorów krojonych/bądź domowych sól, pieprz, czubrica czerwona , czubrica zielona, papryka wędzona (Plenus) olej Dodatki: ogórki kiszone bądź konserwowe szynka/boczek/klops/mięso z kurczaka (możemy dać to co lubimy lub to co aktualnie mamy) kawałki sera feta ser żółty stary na tarce 1. W garnuszku zagrzewamy wodę wraz z cukrem i rozpuszczamy drożdże - odstawiamy do wyrośnięcia(...)Odstawiam na 30-40 min do wyrośnięcia. 4. W między czasie szykujemy sobie dodatki na pizzerinki. 5. Ciasto dzielimy na 4 lub 5 kawałków i wałkujemy na cienkie placki. Smarujemy sosem i układamy dodatki. Na koniec posypujemy serem. Pieczemy w 200 stop przez 15-20 min na środkowej półce
Gotowanie...to proste !