placki z kurczaka - 844 przepisów (strona:42/57)

Je m'appelle... Quiche! 215

Quiche lorraine, czyli placek lotaryński to tradycyjne danie z płd- wsch Francji. W sposobie przygotowania podobny do tarty, z tą jednak różnicą, że quiche zalewa się masą jajeczną i przygotowuje wyłącznie na wytrawnie. Odbiegając jednak od standardowego ciasta dzisiejsze przygotowałam z mąki razowej. Zawsze to miła, i smaczna, odmiana. Ciasto: 1 szklanka mąki razowej 2 łyżki mąki pszennej(...)łożyłam w formie do pieczenia tarty (wyłożonej papierem do pieczenia).  Zrobiłam widelcem dziurki w cieście i tak przygotowane wstawiłam na 15 min. do 170st.  Farsz: mięso z kurczaka 1 czerwona papryka ok. 10 brukselek (mrożonych) 1 starty ząbek czosnku przyprawy (sól, pieprz, ostra papryka) Na patelni podsmażyłam kurczaka.  Następnie dodałam pokrojoną w paski czerwoną paprykę i starty

bastalena
CO Z ŻÓŁTKAMI: pizzerynki 130

Często dostaję pytania ''Co robisz z żółtkami po omletach?'' ... Wychodząc wam (i sobie) naprzeciw siedzę i myślę, myślę i siedzę i powstają w mojej głowie (i

fitolarun.blogspot.com
Burrito 171

zawinięte w folię aluminiową). Kulki z ciasta rozwałkowujemy jak najcieniej na placki o średnicy około 20 cm. Dobrze rozgrzewamy patelnię, zmniejszamy ogień do średnio dużego i smażymy placki (bez dodatkowego tłuszczu) przez około 30 sekund z każdej strony ( do momentu pojawiania się bąbli-przekładamy na drugą stronę- 30s. i zdejmujemy).  Tortilli nie można smażyć zbyt długo(...)family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} 2 łyżki oliwy z oliwek 200 g mielonego mięsa wołowego lub mieszanego, ewentualnie 200 g piersi kurczaka, pokrojonych w kostkę 2 papryki (np. żółta i czerwona) 1 czerwona cebula 1 puszka obranych pomidorów w sosie pomidorowym 1 puszka (400 g) czarnej fasoli (lub czerwonej) Przyprawy: 1 łyżeczka

Pudełko rozmaitości
Drożdżowy wianuszek z Apetina 157

się smak na wołowinę lub kurczaka, a kiedy indziej na wytrawny drożdżowy wianuszek .  Nadziewany wyśmienitym  kremowym serkiem z nutą pomidorów i bazylii,  smaku dopełnia szynka parmeńska i czerwona cebula-pierwsze wrażenie ....….przecież to takie proste !  Tak, właśnie tak, ma być prosto i smacznie ale z fantazją, dajmy się ponieść wiosennemu nastrojowi , przecież to nic trudnego iść(...)jajko, dolać resztę wody, posolić, wlać oliwę i zagnieść ciasto.   Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie ponownie zagnieść i rozwałkować na prostokątny niezbyt cienki placek. Nadzienie: Kremowy serek rozmieszać ze śmietanką, szynkę parmeńską pokroić na mniejsze kawałki, cebulę obrać i drobno posiekać. Na rozwałkowanym cieście rozsmarować serek, posypać cebulką i rozłożyć szynkę parmeńską, doprawić

Wanilia i Kardamon
Domowy rosół z domowym makaronem 330

ziarenek pieprzu , sól do smaku.  Wołowinę opłukać, zalać zimną wodą (około 1,5 - 2 l.) i gotować na wolnym ogniu. Kiedy będzie prawie miękka włożyć opłukanego kurczaka, a kiedy wywar się zagotuje, dołożyć obrane i umyte warzywa oraz ziarenka pieprzu. Gotujemy cały czas na małym ogniu, żeby wywar tylko lekko "pyrkał". Pod koniec(...)robię tradycyjną metodą. Odkrawam kawałek ciasta i rozwałkowuję je podsypując mąką. Grubość ciasta jest dowolna. (Ja lubię cieniutki makaron, więc rozwałkowywałam do grubości kartki papieru.) Tak przygotowany placek posypujemy mąką, zwijamy w rulonik i ostrym nożem kroimy cieniutkie paseczki. Paseczki makaronu delikatnie rozwijamy i rozkładamy na kuchennej ściereczce bawełnianej, żeby przeschły. Co jakiś

Codzienna kuchnia niecodzienna
MAKOWO - BEZOWE CIASTO Z WIŚNIAMI I PIERWSZY ROK BLOGA 136

ziemniaki z piekarnika 5252 wyświetleń http://jaworskaanna7.blogspot.com/2016/02/pieczone-ziemniaki-z-piekarnika.html 3. Pizza z patelni 4703 wyświetleń http://jaworskaanna7.blogspot.com/2015/09/pizza-z-patelni.html 4. Babeczki do barszczu 4298 wyświetleń http://jaworskaanna7.blogspot.com/2015/12/babeczki-do-barszczu.html 5. Placuszki z kurczaka z mozzarellą  2706 wyświetleń http://jaworskaanna7.blogspot.com/2015/07/placuszki-z-kurczaka-z-mozzarella-i.html   To byłoby na tyle.Zapraszam Was na urodzinowe ciasto.Mąż twierdzi,że z dnia na dzień jest coraz smaczniejsze.   Składniki(...)skórką z cytryny.Żelatynę wymieszać z 3-4 łyżkami kremu serowego,po czym połączyć z pozostałym kremem.dodać kremówkę i wiśnie.krem wyłożyć na spód ciasta.Przykryć drugim plackiem,tym z bezą.Wstawić do lodówki,najlepiej na noc. Przed podaniem polałam domową wiśniówką....wyszło pysznie

Niespełnione zdolności kulinarne
Dietetyczne pierogi 340

Często nie wiem co zrobić z mięsem z rosołu, gdyż czasami moi domownicy jakoś nie przepadają za wyjadaniem mięsa z zup, ale nie lubimy jak cokolwiek

dom-agi.pl
Rozpoczęcie sezonu grillowego, i tort z tej właśnie okazji 185

chce się żyć! Okna cały dzień szeroko otwarte, pies najlepiej nie wracałby do domu, a we mnie wstąpiła nowa energia. W niedzielę otworzyliśmy ze znajomymi sezon grillowy - były kiełbaski, kurczak w dwóch postaciach, polędwiczka marynowana w coli (jeny, jakie dobre...). A do kawy babeczki, ciasteczka i tort. Wyszedł pyszny, choć dekoracja nie do końca mnie zadowoliła. Pomysł znalazłam na blogu(...)kremu maślanego) i owocami - będzie bardziej wiosennie i świeżo. W oryginale pieczone są trzy blaty ciasta w trzech tortownicach - ja mam tylko dwie, i w nich piekłam. Później każdy placek przekroiłam na pół - tort wyszedł bardzo wysoki. Miejcie to na uwadze - w trakcie układania warstw najlepiej wspomóc się papierem do pieczenia. Ogólnie przygotowanie ciasta to świetna zabawa - dodatek majonezu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bosacka po polsku – Katarzyna Bosacka – Recenzja 182

kozim serem czy mus z wątróbek z wiśniami i karmelizowanym jabłkiem to propozycje Kasi na to by bezdyskusyjnie zachwycić swoich gości. Przystawki gorące – Rozdział ten otwierają nieśmiertelne placki ziemniaczane, jednak w dość nietypowej wersji – z wędzonym pstrągiem i marynowaną cebulą. To wynosi te danie na trochę wyższy poziom niż klasyczna wersja ze śmietaną i cukrem. W dalszym(...)wygląda, ale prawdopodobnie obłędnie smakuje. Oprócz niego z propozycji rybnych znajdziemy jeszcze dorsza w konfiturze i łososia z miodem. Dalej sporo ptaków, bo znajdziemy przepisy na klasyczną roladkę z kurczaka z ciekawymi dodatkami, aromatyzowanego Indyka, piersi z kaczki czy gęś owsianą. Jest także ulubiony przez wiele osób schabowy, jednakże w trochę zmienionej wersji. W maślance, z puree z ziemniaków

Mr. Taste
Domowy Durum Doner Kebab- oryginalny moczony w mleku 336

dzieła bo na marynowanie i mrożenie potrzebujemy dużo czasu więc najlepiej zacząć dzień wcześniej przed podaniem. SKŁADNIKI na 4 porcje: 800 g mięsa (jagnięciny,cielęciny lub z kurczaka) kilka gałązek mięty kilka plasterków pomidora odsączonych marynata 1-sza płynna: 1 litr mleka 2 łyżki octu 1 duża cebula pokrojona w pół-krążki 2-3 pokruszone liście laurowe 1 płaska łyżeczka(...)patelni teflonowej na łyżce oliwy by nabrało delikatnej chrupkości.Zamiast podsmażać na patelni możemy mięso rozłożyć na blaszce i podpiec w piekarniku na grillu. W między czasie podpiec też placki na Donery.Najlepiej to zrobić to na grillowanej prasie lub w piekarniku tuż pod grillem przewracając w połowie na drugą stronę.Świetnie do tego nadają się też chlebki pita choć

Sztuka gotowania w/g Samiry
Najlepszy sos grzybowy. Jak zrobić sos z grzybów? 170

Najlepszy sos grzybowy ze świeżych grzybów. Sos ze świeżych grzybów leśnych to smaczny dodatek do mięs, ale nie tylko, idealnie smakuje też z plackami ziemniaczanymi, kopytkami, kluskami, ziemniakami, kaszami i makaronem. Przepis na ten sos z grzybów jest bardzo prosty, wystarczy tylko cebula, śmietana, natka pietruszki, przyprawy no i oczywiście świeże grzyby przyniesione prosto z lasu. Ten przepis sprawdzi(...)zgęstnieje, pod koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Odstawiamy z ognia. Podajemy z czym chcemy, u nas tym razem sos grzybowy był dodatkiem do puree z ziemniaków i pieczonego udka kurczaka.   The post Najlepszy sos grzybowy. Jak zrobić sos z grzybów? appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ziemniaczane ravioli 112

Jakoś tak, nie są mi po drodze. Na obiad wolę przygotować ryż lub makaron. Kiedy jeszcze mieszkałam z rodzicami, ziemniaki były praktycznie codziennie na obiad, do schabowego, mielonego czy kurczaka. Ja postanowiłam przygotować je inaczej. Przygotowałam ziemniaczane ravioli. Oto przepis... Dla 2 bardzo głodnych osób Potrzebujemy: Na farsz 150g mielonej wołowiny 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu(...)typu mąki. Dodałam 180g mąki pszennej oraz ok. 20g mąki ziemniaczanej. Razem tyle ile "zabrało" ciasto i nie kleiło się do rąk. Ręce oprószamy mąką, formujemy małe okrągłe placki, po środku każdego placka kładziemy trochę farszu i sklejamy zaginając brzegi. Nie martwimy się, że trochę sosu się wyleje z placka, mocniej dociskamu przegi. Na patelni rozgrzewamy trochę

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Przekąski na imprezę. 273

dosłownie parę minut. Przekąska z tortilli.  Do jej przygotowania możemy wykorzystać wszystko co mamy w lodówce. Tortille są idealne w przypadku gdy mamy niespodziewanych gości.  Sposób przygotowania: Placek tortilli smaruje serkiem twarogowym np. Almette. Tortillę posypuję wcześniej pokrojonymi w drobną kostkę składnikami. Całość zawijam w rulon, owijam w folię aluminiową i wkładam do lodówki na 30 minut(...)Przepyszna warstwowa sałatka z tuńczyka , jajek, kukurydzy oraz sera żółtego. Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu sałatka z brokułów o zaskakującym słodko - kwaśnym smaku.  Kolejna warstwowa sałatka z kurczakiem i warzywami. Idealna na wszelkiego rodzaju domowe przyjęcia. Macie jakieś swoje ulubione przepisy na przystawki? Podzielcie się nimi w komentarzach chętnie wypróbuję

Pani domowa
Pierekaczewnik 235

litra wody. Jako farsz możemy zastosować mięso z cebulą i czosnkiem. Najlepiej wołowinę lub karkówkę pokrojoną w drobniutkie kawałki. Można też użyć indyka albo kurczaka. Moim zdaniem jednak użycie kurczaka jest profanacją tego dania. Ciocia używa też gęsiny, ale ciężko ją zdobyć. W każdym razie do mięsa wkrajamy dużą ilość cebuli. Nie żałujmy cebuli i czosnku. Będzie pysznie. Farsze bywają(...)Kiedy ciasto będzie już dość elastyczne, podzielić je na 8 równych kulek. Przykryć ściereczką, aby nie pozasychały. Bierzemy się za wałkowanie. Krok 3 Każdą kulkę rozwałkować na jak najcieńszy placek. Ma być dosłownie przezroczysty. Podsypujemy sobie mąką aby się ładnie oderwał od stolnicy i nie porwał. Krok 4 Następnie przenosimy placek na jakiś większy blat podsypany mąką. Kostkę

CoolinarniePL