placki z kurczaka - 844 przepisów (strona:38/57)

Razowa pizza z kurczakiem 165

kurczaka  mieszanka przypraw do kuchni  meksykańskiej 6 plastrów sera 5 pomidorków koktajlowych 7 oliwek Na sos: 3 ząbki czosnku 250 ml. przecieru pomidorowego zioła prowansalskie mieszanka przypraw do kuchni włoskiej Ciasto: wszystkie składniki łączymy ze sobą. Wyrabiamy. I rozwałkowujemy cieniutko. robimy dziurki widelcem. Sos:  Do przecieru dodajemy przyprawy i rozdrobniony czosnek. Smarujemy nim placek. Na wierzch

NaKońcuJęzyka
,,Serowa rolada z kurczakiem i pieczarkami’’ 7129

zimno. Można ją serwować z dipem czosnkowym lub ulubioną sałatką. Składniki: Na masę serową: 30 dag żółtego sera 5 jajek 2 łyżki majonezu Na farsz: 1 pierś z kurczaka 30 dag pieczarek 3 łyżki farszu pieczarkowego Ole 2 łyżki kukurydzy 1 cebula przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka Wykonanie: Masa serowa: jajka i majonez miksujemy do połączenia składników. Wsypujemy ser, mieszamy(...)małą kostkę. Cebulę podsmażamy, dodajemy pieczarki, doprawiamy solą, pieprzem i dusimy do odparowania wody. Dodajemy trzy łyżki gotowego farszu pieczarkowego oraz kukurydzy, mieszamy. Odkładamy do przestudzenia. Na upieczonym placku serowym układamy piersi tak, by przykrywały całą powierzchnię zostawiamy wolne 2cm z jednego szerszego boku. Na mięso wykładamy farsz pieczarkowy. Całość zwijamy ciasno w roladę wzdłuż szerszego boku. Roladę układamy

Podróż w kulinaria
Nadziewane szyjki drobiowe 158

wieprzowego (lub samych podrobów). Proporcje nadają się do modyfikacji. (około 10-12 sztuk) skórki z szyjek drobiowych Farsz: 500g  mięsa drobiowego (u mnie mięso z piersi i udek kurczaka; może być gotowe) 100g wątróbki drobiowej 1 sucha bułka (rozmoczona w mleku) 1 jajko 1 cebula (duża) 3-4 ząbki czosnku majeranek papryka słodka sól, pieprz olej do smażenia(...)rozmoczoną (i odciśniętą) bułkę, jajko, czosnek przeciśnięty (posiekałam) przez praskę i przyprawy. Całość dokładnie wyrobić i doprawić do smaku. (Aby sprawdzić, czy farsz jest odpowiednio doprawiony - można usmażyć niewielki placek.) Skórki z szyjek nadziać farszem. Końcówki najlepiej spiąć wykałaczkami lub zszyć. Smażyć (na rozgrzanym oleju) ze wszystkich stron. (Można też zapiekać w piekarniku - do uzyskania złotego koloru

Di gotuje
Paszteciki do czerwonego barszczu 202

krupczatki 150g zimnego masła 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka 2 jajka 3 łyżki śmietany 18% Farsz: 1 udziec z indyka 2 nóżki z kurczaka kawałek wołowiny rosołowej warzywa do rosołu bułka tarta przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatołowa, curry, papryka ostra i słodka) Mąkę wymieszać z proszkiem i solą, dodać masło i posiekać na drobno(...)masę wymieszać z bułką tartą (według uznania), szklanką rosołu i przyprawami do smaku. Z pozostałego rosołu można przygotować barszcz czerwony. Ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na cienki placek i pokroić na osiem trójkątów. Każdy z osobna można też dodatkowo rozwałkować, żeby się ładnie zawinął. Na szerszy koniec trójkąta położyć łyżkę farszu mięsnego i zawinąć. Można zostawić

Przepysznik - BLW i nie tylko
Samosa - pyszne pierożki po raz drugi 145

minut), obrać ze skórki i odłożyć do ostygnięcia. Kiedy będzie zimny rozgnieść widelcem lub zblendować. Na suchej patelni (bez oleju) podsmażyć ugotowane i drobno pokrojone mięso z kurczaka, indyka lub perliczki. Smażyć tylko do momentu, kiedy zacznie zmieniać kolor, po czym przełożyć do miseczki. Na patelnię wlać niewielką ilość oleju i lekko podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Kiedy cebula(...)zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.   Przygotowanie i lepienie samosa    Ciasto ponownie zagnieść, podzielić na mniejsze części a następnie każdą z nich rozwałkować na cienkie placki na podsypanej mąką stolnicy. Grubość rozwałkowanego ciasta nie powinna przekraczać 1 mm jeśli zamierzamy kleić samosy z podłużnych pasków (wtedy mamy kilka warstw ciasta) lub 2 - 3 mm jeśli

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Calzone a'la gyros 196

miski przesiać mąkę, dodać rozrobione drożdże, oliwę, sól i wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny. W tym czasie przygotować farsz. Pierś kurczaka opłukać i pokroić w niedużą kostkę. W garnuszku rozrobić opakowanie przyprawy do gyrosa z 125 ml wody. Mięso wrzucić na patelnię ( bez dodatku tłuszczu do smażenia) i smażyć do momentu(...)patelni. Kapustę pekińską drobno pokroić, cebulę w ćwiartki i piórka. Kukurydzę odcedzić. Połączyć wszystkie składniki farszu. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części i uformować z nich w dłoniach placki. Rozwałkować na okręgi o średnicy około 25 cm. Placki posmarować sosem czosnkowym ( ja użyłam gotowego, kupnego ). Na każdy placek nakładać farsz, złożyć wpół, docisnąć i zawinąć brzegi

Nie tylko w kuchni
Skomponuj swój idealny lunch! 172

mleko i inne produkty mleczne, soja Do drugiej grupy należą: fasola groszek, orzechy ziarna, pestki Więc które z nich najlepiej wybrać?  Jest mnóstwo opcji, m.in : pierś z kurczaka (wcześniej upieczona/ugotowana i pokrojona na kawałki) wędliny (dobre jakościowo) tuńczyk w sosie własnym łosoś wędzony (również świetne źródło zdrowych tłuszczy) tofu twarożek  ser feta Oczywiście, to nie wszystko(...)śniadanie na wynos. Kiedy mam wcześniej zajęcia i wolę sobie rano dłużej pospać, to dzień wcześniej przygotowuję sobie właśnie takie placuszki. Rano tylko podgrzewam i pakuję w swoje pudełko. Placki z cukinii i tuńczyka Robiłam już kilka razy, ale przepis opublikowałam dopiero w wakacje. Pamiętam, że wtedy zaczynałam przekonywać się do cukinii... a z czasem dodawałam ją do wielu

Kuchnia Ellie
Burrito z mięsem mielonym 281

mięsa mielonego z kurczaka 150 g mięsa mielonego wieprzowego 1 Fix Spaghetti Napoli Knorr 1 cebula czerwona 1/2 szklanki czerwonej fasoli z puszki 1/2 szklanki kukurydzy z puszki 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 pęczek świeżej kolendry 4 tortille pszenne słodka papryka w proszku do smaku pieprz cayenne do smaku  50 ml oleju 300 ml wody Burrito(...)zrobiona jest z mąki kukurydzianej), która jest zawinięta wokół farszu. Tortilla jest zwykle lekko zgrillowana lub podgrzana na parze w celu zmiękczenia i uczynienia bardziej elastyczną. W naszym przypadku, placki będziemy podgrzewać na suchej patelni, aby osiągnąć podobny efekt. Mięso mielone doprawić pieprzem Cayenne i słodką papryką. Podsmażyć na patelni z rozgrzanym olejem, na rumiany kolor. Cebulę pokroić

Świat Domowej Kuchni
Pieczone pierożki z mięsem „z rosołu” 314

Zwykle przerabiam je na rozmaite pasty, farsze, paszteciki czy sałatki. Dziś jeden z moich ulubionych przepisów, bardzo prosty zresztą. A do mojej dyspozycji były: Z rosołu: 2 nogi z kurczaka zagrodowego 250g szpondra wołowego 2 nieduże marchewki 1 pietruszka Mały por Dodatkowo: 1 łyżka klarowanego masła 1 średnia cebula Sól/pieprz/gałka muszkatołowa wg uznania i smaku 1 jajko Ciasto(...)muszkatołowej ) i dokładnie wymieszałam farsz. Wszystkie składniki na ciasto oprócz posypki wymieszałam i wyrobiłam ciasto. Powinno ono być sprężyste, plastyczne i nie kleić się do rąk. Rozwałkowałam na cieniutkie placki i za pomocą szklanki wykroiłam krążki pierogowe. Nałożyłam farsz, skleiłam. Posmarowałam roztrzepanym jajkiem i posypałam solą gruboziarnistą i kminkiem. Pierożki ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam

Kate's Kitchen
Pieczone pierożki z mięsem. 145

farszu!). SKŁADNIKI: ciasto: 3,5 szkl. mąki pszennej kostka margaryny u mnie Kasia 2 jajka 4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany sól farsz: 50 dag. karkówki chudej  pierś z kurczaka lub udko z rosołu 10 dag, parzonego wędzonego boczku marchewka, pietruszka z rosołu 1 jajko 1 bułka 1 szkl. mleka 1-2 łyżki masła klarowanego cebula ząbek lub dwa czosnku(...)wszystkie mięsa(również boczek) i warzywa, ewentualnie doprawiamy do smaku, dodajemy rozkłócone jajko, bułkę namoczoną i wyciśniętą z mleka, mieszamy i farsz gotowy, ciasto wałkujemy na 3-5 milimetrowe placki, wykrawamy krążki, nakładamy farsz zlepiamy i na 20 min, do rozgrzanego piekarnika-180 stopni

Kuchnia Beaty
Zapiekanka Maminka 169

pora -10 suszonych pomidorów -5 dkg sparzonej pszenicy -5 dkg żółtego sera -3 jajka -2 łyżki majonezu -2 łyżki mąki ziemniaczanej -sól, pieprz -przyprawa warzywna    Pierś z kurczaka kroimy w kostkę.     Ser ścieramy na grubych oczkach lub drobno kroimy. Kroimy też pora i suszone pomidory.    Mięso przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy pokrojone warzywa(...)odstawiamy do wyrośnięcia.    Dodajemy sól, pozostałą wodę, stopniowo mąkę a na koniec olej. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.    Przygotowujemy natłuszczoną formę. Z ciasta formujemy placek, nieco większy od średnicy formy. Na środku wycinamy otwór na komin. Ciastem wykładamy formę. Wnętrze smarujemy sosem pomidorowym. Wykładamy przygotowane wcześniej mięso z warzywami. Zakładamy brzegi ciasta do środka

Maminek kulinarny
Żołądki kurczaka gotowane w pikantnym sosie pomidorowym 240

zmniejszyć ilość papryczek, lub usunąć z nich nasiona i błony żeby złagodzić smak.   Czas przygotowania: 40 minut Porcje: 4     Składniki:     800 g oczyszczonych żołądków kurczaka, 500 ml bulionu drobiowego, 4 pomidory, 1 kartonik pomidorów krojonych (ok. 400 g), 1 cebula, 4 ząbki czosnku, 2 papryczki chili, 1 łyżeczka wędzonej papryki, 1/4 łyżeczki kurkumy, 4 łyżki(...)minut. Dodać świeże pomidory pokrojone w drobną kostkę i gałązki oregano, dusić dalej do miękkości żołądków ok. 10 minut. Podawać z dowolnymi dodatkami (pieczywo, grzanki, ryż, kasze, kopytka, placki

SzczyptaSmaQ
Gyros domowy w chlebku pita 127

chlebki woda letnia, 1 i 1/4 szkl drożdże suche, 7g olej, 3 łyżki cukier, 1 łyżka sól, 1 łyżeczka mąka pszenna, 3 szkl Składniki na gyros filet z piersi kurczaka, 1 cały przyprawa gyros, 1 opak lub po 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, pieprzu ziołowego, pieprzu czarnego, curry, bazylii, oregano, tymianku sól, 1/2 łyżeczki olej, do smażenia Składniki na sos jogurt(...)ciasto podwoi objętość, dzielimy je na 8 równych części i  formujemy w kulki. Odkładamy na 20 minut pod ściereczką. Po tym czasie z każdej kulki formujemy rękami placek, układamy na papierze do pieczenia, przykrywamy ściereczką i ponownie pozostawiamy na 20 minut. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 260st, razem z blachą do pieczenia. Placki przekładamy razem z papierem

Gotowanie moimi oczami
Roti z wiórkami kokosowymi - kuchnia lankańska 207

odpowiednik naszych naleśników, można jeść je jako samodzielne danie lub z nadzieniem warzywnym, mięsnym albo na słodko. Poniżej przepis na roti z wiórkami kokosowymi , które można serwować zarówno do kurczaka na ostro, jak i podawać z dżemem. Składniki 3 szklanki mąki   1 szklanka wiórków kokosowych namoczonych uprzednio w wodzie około 3/4 szklanki wody 2 łyżeczki masła sól do smaku(...)średnicy około 2 cm Spłaszczyć na posypanej mąką desce (najłatwiej to zrobic dociskając drugą deską do krojenia) . .  Jeśli roti mają być bardziej chrupiące ciasto można rozwałkować na cieńsze placki za pomocą wałka do ciasta . Smażyć na średnim ogniu tak jak nasze naleśniki, aż roti zacznie się lekko rumienić

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pierogi z kurczakiem i brokułami 252

zachęcam, bo warto zjeść takie pyszne pierogi. Składniki na 30 szt: ciasto (połowa porcji) wg przepisu na idealne ciasto na pierogi 320 g pojedynczego   fileta z kurczaka część   brokuła 60 g masła 1 mała cebula 1-2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego ¼ łyżeczki papryki pikantnej sól pieprz świeżo zmielony pól pęczka natki pietruszki Wykonanie: Fileta po umyciu(...)osolonej wodzie al dente. Wystudzone mięso zmieliłam w maszynce. Dodałam rozdrobnionego (widelcem) brokuła i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiłam solą i pieprzem. Wymieszałam i ... farsz gotowy. Kawałki ciasta rozwałkowałam na placki i wykrawałam krążki. Na każdym rozłożyłam po łyżeczce farszu i sklejałam tak żeby farsz się nie wydostał na zewnątrz. Dla pewności docisnęłam ząbkami widelca przy okazji utworzyła się falbanka

Kuchnia u Krysi