dwiema prostymi surówkami. Pierwsza jest zrobiona na bazie białej kapusty, a druga ma sałatę lodową, którą możecie także zastąpić kapustą pekińską. Całość doskonale dopełnia aromatycznie mięso. Kupiłam podudzia z kurczaka, które pozbawiłam kości i usmażyłam z gotową mieszanką przypraw. Na koniec, kompozycji dodaje smaku lekki sos czosnkowy. Oczywiście, możecie zrobić wersję ostrą, ale tym razem miałam ochotę na łagodniejsze smaki(...)mieć dwa placki, choć możecie się pobawić w różny sposób zawijania. Tak, jednak jest najprościej. Ps1. następna akcja „gotowanie za głosowanie” już w kwietniu! :) Ps2. Mam nadzieję, że Was nie zanudziłam długim wstępem i dobrnęliście do przepisu:) Składniki na 6-7 sztuk mniejszych niż standardowy kebab: Mięso: 80 dag podudzi z kurczaka 2 łyżki oleju 2 łyżki przyprawy
Fabryka pomysłówolej. Wrzucamy kurczaka i obsmażamy z każdej strony. Zalewamy całość śmietanką i dusimy 10 minut, po tym czasie dodajemy pokruszony ser. Przyprawiamy solą i pieprzem. Układamy po łyżce mięsa i sosu na każdym placku i zawijamy w kopertę. Tak przygotowane paczuszki, układamy w naczyniu żaroodpornym. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 7 minut. Placki można posypać serem
KuchcikoweLovepojedynczo, jak jemu się zaraz "zachce"... Składniki: Na 2 tortille: 2 duże placki- tortille (u mnie o śr. 30cm) 1/3 główki sałaty lodowej 1 pomidor 1/2 ogórka świeżego 1/2 małej puszki kukurydzy 10 dkg sera żółtego wędzonego (w kawałku) 1 duża pierś z kurczaka sól, pieprz 2 łyżki posiekanego szczypiorku Panierka: 2 łyżki mąki 1 jajko 2 łyżki
Kuchnia w czekoladziezupy, a że nic się u nas nie marnuje, to stworzyliśmy te oto placki. Ser kozi jest niesamowity, jego smak uwypukla musztarda figowa. Całość robi niesamowite wrażenie smakowe. Składniki 500 g miąższu z dyni 100 g sera koziego podpuszczkowego 100 g wędzonej piersi z kurczaka 1 cebula 300 g mąki 1 jajko 1 łyżka musztardy figowej pieprz do smażenia
R'n'G Kitchenindyjskiej restauracji, z unoszącym się zapachem curry. Tym razem przyszedł czas na pierś kurczaka z kalafiorem duszone w mleku kokosowym z domieszką imbiru i świeżej kolendry. Idealnym dodatkiem do takich dań są indyjskie placuszki naan (uwielbiam!) ale śmiało możecie je zastąpić podpieczonymi w tosterze plackami pita - pasują idealnie. A na placuszki naan własnej roboty już wkrótce przyjdzie czas
Milion Smakówbędą idealne.:D Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na oleju, dodać pokrojoną pierś kurczaka w mini porcje gulaszowe. Obsmażyć z każdej strony,dodać czosnek a następnie groszek.Doprawić solą, pieprzem. Dusić całość ok 5 minut. Wyłączyć gaz, dodać jogurt, wymieszać. Gotowy farsz układać na plackach naleśników, delikatnie zawinąć. Obsypać startym serem i wstawić na 1 minutę do mikrofalówki celem
MarciochaKucharzypewnie jecie tortillę z kurczakiem czy warzywami - ja również, ale od czasu do czasu napełniam ja także jajecznicą z pomidorami i serem. Nam smakuje - i to bardzo :) Polecam wypróbować, bo składniki są prościutkie. Składniki: kilka placków tortilli jajecznica usmażona wg przepisu TUTAJ z dodatkiem drobno pokrojonego pomidora Wykonanie: Na podgrzanych plackach tortilii (ja podgrzewam chwilkę
Walijskie Pichceniekurczaka pokrojonego w paski. Oprószamy solą morską i czarnym pieprzem. Smażymy 2 minuty z każdej strony i przekładamy na talerzyk. Na patelnię dodajemy drugą łyżkę masła i pokrojoną w piórka cebulę. Gdy cebula się zeszkli dorzucamy pieczarki i smażymy aż cała woda odparuje, a pieczarki zaczną nabierać złotego koloru. Wyjmujemy ciasto z lodówki. Rozwałkowujemy na cienki placek wielkości naszej(...)minut. W tym czasie w miseczce mieszam śmietanę, jogurt, jajka i ser na gładką masę. Przyprawiam solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Gdy spód do tarty się podpiecze wykładamy kurczaka, następnie pieczarki. Wylewam masę, a na wierzchu układam pomidorki i posypuję tarte szczypiorkiem. Piekę w 180 stopniach przez 30 minut
Cook&LoveRobiłam ostatnio z gorgonzolą pyszne placki ziemniaczane oraz równie smaczną jajecznicę . Dzisiaj szybkie danie typu zapiekanka (ale bez zapiekania) również z gorgonzolą:) Wykonane wg zasad
Zdrowa Kuchnia SowyJako cieniutki placek , które faszerujemy mięsem czy też warzywami i jako hiszpański omlet z dodatkiem ziemniaków. Dziś mam dla Was przepis na tę pierwszą wersję , którą śmiało można przyrządzić w domu za ułamek ceny sklepowej. Faszerowana warzywami jest świetnym pomysłem na zdrowy obiad lub też przekąskę w pracy. Mięsożercy śmiało mogą wzbogacić ją o dodatek kurczaka czy też mielonego(...)wszystko razem wyrabiamy na gładkie , elastyczne ciasto. Jeśli ciasto będzie za twarde dodajemy jeszcze trochę wody i oliwy. Po wyrobieniu urywamy po kawałku , formujemy kulki , rozwałkowujemy na cienkie placki. Smażymy na suchej patelni na średnik ogniu po kilka minut , przewracając. Po usmażeniu przykrywamy talerzem , lub odrazu faszerujemy , gdyż tortilla bardzo szybko robi się sucha. WARZYWA : Na patelni rozgrzewamy masło
Ostra na Słodkodrobno pokroić. Cebulę pokroić w piórka, paprykę w paseczki, fasolę osączyć. Kurczaka wrzucić na rozgrzaną patelnię, obsmażyć ze wszystkich stron, dodać cebulę i paprykę, smażyć kilka minut, następnie dodać fasolę, jeszcze kilka minut potrzymać na ogniu. Ciasto podzielić na 8 części, rozwałkować cienkie, okrągłe placki (aby były idealne można odciąć koła, np od talerza). Każdy placek wkładać
6nieboziemniaków ok. 1 kg mięsa (może być do wyboru filet kurczaka, żeberka, boczek, szynka czy łopatka) 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 2 liście laurowe sól, pieprz 3 łyżki oleju Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce (jak na placki ziemniaczane). Mięso pokroić w kostkę (jeli żeberka to w żeberka;), przyprawić solą i pieprzem
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaszczelnie zamknięte. Mogą też przenocować w lodówce. Każdą kuleczkę rozwałkowujemy na cienki placek (tak cienki jak chcemy, czyli u mnie bardzo :) ). Placuszki nakładam na rozgrzaną patelnię i trzymam paręnaście sekund z każdej strony (tak by nie powstały ciemniejsze zrogowacenia) na średnim ogniu . Ja najbardziej lubię z kurczakiem lub z tym chili con carne . Smacznego! Przepis orygnialny znajdziecie tutaj . Jeśli
Bazując na smakuCiekawa odmiana dla tradycyjnych, niedzielnych schabowych. Składniki : 1 podwójna pierś z kurczaka 200 g mrożonego szpinaku 100 g fety 1 łyżka masła 2 łyżki śmietany 18 % 1-2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku Przygotowanie : Pierś dzielimy na dwie części i rozbijamy na cienki placek. Doprawiamy solą i pieprzem. Na patelnie rozgrzewamy masło, wrzucamy zamrożony szpinak
charlotte gotujenakarmić całej kolejki chętnych! Mam w każdym razie nadzieję, że nasze tortille wszystkim smakowały :) Na rynku Manufaktury przygotowywałyśmy pierś z kurczaka oraz z surówkę ze świeżych warzyw i sos czosnkowo-ziołowy na bazie jogurtu naturalnego. Same placki przygotowałyśmy obie dzień wcześniej w domu, każda z nas z podwójnej porcji przepisu, który spisuję dla zainteresowanych na końcu tego posta
Kraina Tysiąca Smaków