pokrojony w kostkę ser biały , pokrojony w paski ser żółty, Ziarenka (piekło-niebo), pieprz czarny i pomidorowe mieszanki.Dokładnie mieszamy i dzielimy na 6 równych porcji.Farsz wykładamy na rozwałkowane placki, składamy(2 boki do siebie, 2 pozostałe pod spód). Przekładamy na wysypaną mąką blachę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 15-20 minut.ZIARENKA PIEKŁO - NIEBO:"czyli(...)Genialne kosteczki! Ale uwaga - ser jest dość słony, więc nie przesadzajmy z jego ilością i z grubością kosteczek. Ciasto wyszło wspaniale! Mąka, którą użyłyśmy to połączenie skrobi kukurydzianej, mąki z siemienia lnianego, otrębów grochu, otrębów ryżowe i błonnika pokarmowego. My wzbogaciłyśmy smaki czarnuszką i pieprzem ziołowym, więc mamy opcję bardzo ciekawą smakowo! :) Być może wizualnie wydaje się
Wypisz Wymalujsię podobnego smaku i absolutnie się nie zawiodłam. Smak jest mocno owocowy i słodki, podkreślony przez wanilię i lekką goryczkę gorzkich migdałów. Plus za brak rafinowanego cukru. Najlepszy do placków, gofrów i omletów :) * Allos pieczywo chrupkie amarantusowe wielozbożowe Ekologiczne pieczywo chrupkie, podobne do popularnego pieczywa z supermarketów, jednak ma w swoim składzie kminek, len i kolendrę, z którymi w tego(...)mimo wszystko świadczy o braku sztucznych dodatków i można to uznać za dowód "naturalności" :) Testowałam w połączeniu z lodami, na gorącej grzance jak i z kaszką kukurydzianą. We wszystkich zestawieniach wypadł wyśmienicie. * Allos Hochlandblütenhonig - miód wysokogórski z obszaru Sierra Madre. Ciekawostką jest fakt, że Sierra Madre (położone w Meksyku) jest jednym z ostatnich naturalnych "rajów" na świecie
Poranek na słodkokorzyścią również dla Was :)Na tym kończę wstęp i przechodzę do pierwszego w tym roku przepisu, prowansalskiego dania o nazwie pissaladiere. To coś pomiędzy pizzą i cebularzem. Prosty chlebowy placek pokryty karmelizowanymi cebulami, ozdobiony kratką z filecików anchois i oliwkami (w oryginale są to małe czarno-brązowe oliwki nicejskie). Na obiad w stylu francuskim z dodatkiem zielonej sałaty(...)Wymieszaj i duś jeszcze 5 minut. Gotowe :)Uderz wyrośnięte ciasto kilka razy pięścią, aby pozbyć się powietrza. Rozwałkuj je na pożądaną grubość (blat podsyp mąką lub jeszcze lepiej kaszką kukurydzianą), wytnij koło, ale możesz też zrobić pissaladiere prostokątne, jak wolisz. Resztę ciasta rozwałkuj i wytnij drugie koło, lub mniejsze minipizze.Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Blachę wysmaruj oliwą i posyp
Chilli Czosnek i OliwaUwielbiam, gdy grudzień otula nas grubą kołdrą puszystego śniegu. Gdy wielkie płatki wirując, opadają na zaczerwienione nosy i policzki, gdy topią się na rzęsach. Gdy świat
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNIECHLEBOWE To jasny podział użytkowy mąk. Do produkcji chleba czy ciast używamy mąk piekarskich – najczęściej pszennych i żytnich. Mąki niechlebowe to również mąki z ziaren zbóż, np. jęczmienna, owsiana, kukurydziana, ryżowa, ale też z innych roślin, np. soi, gryki, prosa, kasztanów, orzechów czy ziemniaków. Stanowią one tylko dodatek do podstawowych mąk chlebowych lub są stosowane zamiennie, do produkcji pieczywa(...)pączków, racuchów, ciast półfrancuskich i ucieranych. Nadaje się do zagęszczania potraw i do zasmażki. TYP 550 pszenna – mąka luksusowa. Lekko kremowa w kolorze. Do ciast drożdżowych, pączków, faworków, placków smażonych w głębokim tłuszczu. Do ciasta naleśnikowego, makaronowego, pierogowego. Na knedle, kopytka i pierogi. —WYŻSZE TYPY MĄKI PSZENNEJ I ŻYTNIEJ– MĄKI CHLEBOWE— TYP 500 żytnia
Karo in the Kitchenmiejscu chaczapuri mi smakowało – ale w Polsce schabowego też trzeba umieć przyrządzić. Za to jak natrafiłam na ten jedyny – niebo w gębie.Tradycyjne gruzińskie chaczapuri w formie placka. Prawie jak pizza z serem A tak robi się tradycyjne chaczapuri w gruzińskiej chacie. Kulę z sera owija się ciastem drożdżowym i rozpłaszcza. Potem prosto do bardzo gorącego pieca(...)smakowo urzekłoAjapsandali po domowemu, z gruzińskiej kuchni kaflowejGomiTa nieapetyczna mamałyga to gomi – potrawa bardzo ważna dla Gruzinów. Od razu uprzedzam, że smakuje lepiej niż wygląda. Jest to kaszka kukurydziana (z białej kukurydzy, podobna do polenty) z dodatkiem sera. Danie jest ciągnące. Jest to tradycyjne danie… weselne, podawne z czaczą. Zawsze przyrządzane w kotle na żywym ogniu. My nazwaliśmy
Poezja smaku