bekonem, jajkiem i awokado. Danie jest bardzo smaczne i pożywne, po zjedzeniu takiej śniadaniowej quesillady będziecie czuć się najedzeni przez wiele godzin. Polecam! Składniki : 1 tortilla (pszenna lub kukurydziana) kilka plastrów zgrilowanego bekonu awokado 1 nieduże jajko Przygotowanie : Na nagrzanym grillu elektrycznym (można też na zwykłej patelni, jednak grill jest wygodniejszy, bo tortilla zapieka się od razu(...)niej już podpieczony bekon, awokado, a następnie delikatnie wbić jajko, aby się nie rozlało i nie wypłynęło z tortilli, posolić i popieprzyć do smaku. Tortillę złożyć na pół (rogi placka można lekko zagiąć do środka, zapobiegnie to wylewaniu się jajka) i zapiekać przez kilka minut - do czasu aż jajko się zetnie. Natychmiast podawać. Opcjonalnie można polać ulubionym sosem
Codzienne Gotowaniegospodarstwa ekologicznego „Barwy zdrowia” , które z powodzeniem funkcjonuje w moim rodzinnym miasteczku w najzdrowszym rejonie Polski:). Sprawdziła się świetnie, polecam! Scroll down for recipe in English Placek z rabarbarem i truskawkami (8 porcji, forma 26 cm) Składniki na ciasto: 250 g mąki 100 g mąki orkiszowej 180 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę 2 łyżki cukru(...)truskawek bez szypułek, pokrojonych w plasterki 250 g rabarbaru, obranego z zewnętrznych błonek i pokrojonego na 1 cm kawałki 150 g cukru trzcinowego 2 łyżki skrobi/mąki kukurydzianej Przygotowanie: W misce miksera lub blendera (z nakładką do ciast) wymieszaj mąki z cukrem, po czym dodaj masło i miksuj do uzyskania grudkowatej konsystencji. Dodaj jajko i miksuj tylko do momentu utworzenia
karmelowygroszy. Z ciekawostek - tutaj prawie nikt z moich Kolegów (a właściwie ich Żon lub maid) nie używa oliwy z oliwek. Bardzo popularny i wysoko ceniony jest za to olej kukurydziany i słonecznikowy. Składniki - na 12 chlebków 500 g mąki pszennej (najlepsza byłaby z pszenicy durum) 1 szklanka wody 7 g drożdży instant ( uwaga - nie mylić z drożdżami suszonymi !!!) - w Polsce(...)można pominąć, ale moim zdaniem z mlekiem są smaczniejsze) 2 łyżki stołowe oleju 3/4 łyżeczki soli opcjonalnie duża szczypta cukru (nieco mniej niż pół małej łyżeczki) olej do posmarowania placków i blachy Przygotowanie Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 W dużej misce wymieszać dokładnie mąkę, sól, drożdże i ewentualnie cukier. W rondelku podgrzać
Kulinaria - potrawy z różnych stron światabezglutenowa, ma dużo błonnika. Odczyn zasadowy kaszy też wpływa dobrze na ogólną kondycję organizmu. Miseczka takiej kaszy na śniadanie daje energię na kilka godzin. Ale dziś chcę Wam zaprezentować placki z kaszy jaglanej. Podałam je z bitą śmietaną i łososiem. Ale byłyby również pyszne z bekonem i pomidorami! (Inspirowałam się Make life easier )Na 6 placuszków(...)przez 3 minuty i zalewamy szklanką wody. Odcedzamy i w garnku gotujemy w 3 szklankach wody przez ok 15-20 minut. Po ugotowaniu odcedzamy i mieszamy z jajkiem, mąką kukurydzianą, solą, pieprzem i kurkumą. Smażymy na maśle ok 4 minuty z każdej strony.Smacznego
Kulinarna rozmowaSkładniki: Ciasto: drożdże (30 g) woda (1/2 szklanki) mąka pszenna (1 1/2 szklanki) mąka kukurydziana (1/2 szklanki) oliwa z oliwek 1 łyżeczka Propozycja dodatków: cukinia (1/4 szt.) pieczarki (4 duże) pomidory (2 szt.) płatki drożdżowe (2 łyżki) czosnek (1 ząbek) oliwa z oliwek (1 - 2 łyżki) oregano Czas przygotowania: 50 min Liczba porcji: ok. 5 Przygotowanie: Drożdże mieszany(...)się rozpuściły. Wlewamy do miski. Dodajemy mąkę i odrobinę soli. Ugniatamy ciasto. Na koniec dolewamy łyżkę oliwy. Ugniatamy. Ciasto dzielimy na ok 5 części, z których robimy płaskie placki. Układamy je na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając odstępy. Pozostawiamy na chwilę w ciepłym miejscu, aby ciasto trochę urosło. Oliwę mieszamy z wyciśniętym ząbkiem czosnku i odrobiną soli
Weganka gotujeprzykryciem, a następnie przez kolejne 30 minut bez przykrycia, tak aby odparował nadmiar płynu, a sos zrobił się dość gęsty. 250 gram pszennej mąki chlebowej, 125 gram mąki kukurydzianej i 125 gram mąki razowej żytniej przesiałem do miski, do której dodałem też szczyptę soli oraz 2 łyżeczki czarnuszki. 7 gram drożdży wymieszałem z łyżką wody i niewielką ilością mąki oraz(...)Dodałem 300 ml letniej wody i wyrobiłem elastyczne ciasto, które odstawiłem na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie podzieliłem ciasto na cztery części i uformowałem płaskie placki, które ułożyłem na pergaminie i posmarowałem z wierzchu oliwą, posypałem niewielką ilością soli morskiej i ziarnami czarnuszki. Placki odstawiłem na 10 minut w ciepłe miejsce. Piekarnik rozgrzałem
Wyprawy kulinarneowocami. Zimne lody sprawiają że czekolada w środku zamienia się w chrupiącą skorupkę,a potem wszystko zaczyna płynąć..mniam! Składniki Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki kukurydzianej 1 laska wanilii szczypta soli 1 łyżeczka cukru 3 jajka 3 szklanki mleka 1 łyżka oliwy olej do smażenia Nadzienie: 20 dag białej czekolady 150 g płatków migdałowych 1/2 litra ulubionych(...)cukrem,dodać zeskrobany miąższ z wanilii wlać mleko wsypać mąki dodać szczyptę soli i zmiksować gładkie lejące ciasto. Odstawić na pół godziny do lodówki po czym smażyć cienkie placki na niewielkiej ilości oleju na patelni-ja smażyłam na ceramicznej bez tłuszczu. Nadzienie: Płatki migdałowe uprażyć na złocisto na suchej patelni. Białą czekoladę rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej.Lody pokroić
Wanilia i Kardamonciasto: 500g mąki 150g masła 1 szklanka mleka 3/4 szklanki cukru 3 jaja 1 żółtko 50g drożdży szczypta soli + konfitura wiśniowa kruszonka: 70g masła 40g mąki pszennej 40g mąki kukurydzianej 50g cukru Drożdże połączyłam z lekko podgrzanym mlekiem, 1 łyżką cukru i 2 łyżką mąki. Dokładnie wymieszałam i odstawiłam na około 15 minut do wyrośnięcia. Jaja ubiłam z cukrem(...)cienkim strumieniem wlewałam topione masło. Gdy ciasto stało się gładkie i lśniące przełożyłam je do miski, przykryłam ściereczką i odstawiłam na godzinę w ciepłe miejsce. Następnie cisto rozwałkowałam na placek o szerokości blachy i posmarowałam wiśniową konfiturą pozostawiając 2 cm czystego ciasta na brzegu. Zwinęłam wzdłuż dłuższego brzegu i włożyłam do wysmarowanej masłem formy. Posypałam kruszonką. Piekłam przez
Zapiski Młodej ŻonyIdealne na kolację i raczej szybkie w przygotowaniu. Sprawdziły się również jako drugie śniadanie w pracy - po podgrzaniu w piekarniku lub mikrofali były jak świeżo usmażone
Ze smakiem bez glutenujest idealny do formowania tychże ciastek. Gorąco polecam Wam ten przepis. Na 18 sztuk Ciasto: 200 g mąki 100 g kaszki manny 50 g mąki kukurydzianej 150 g masła 60 g cukru pudru 3 łyżki oleju szczypta soli masa 3/4 szklanki mleka 3 łyżki kaszki manny 1/3 szklanki cukru 1/2 słoiczka dżemu truskawkowego(...)dodać kaszkę mannę gotować do czasu zgęstnienia masy, zestawić z ognia, dodać dżem i dokładnie wymieszać. Wyjąć ciasto z lodówki, kawałki wielkości orzecha włoskiego formować na płaskie placki nadziewać masą truskawkową i zlepiać w kule. Aby kule były jednolitej wielkości można sobie pomóc kieliszkiem do jajek. Jego wnętrze opruszyć mąką, następnie wylepić ciastem, włożyć
Jadło i czytadłoprzepisy wpadają jeden po drugim 😉 Na słodko już było, teraz będą obiady 🍽️ 🥘 Składniki 🔸 2 cukinie 🔸 2 jaja 🔸 200 g pieczarek 🔸 60 g sera goudy 🔸 20 g mąki kukurydzianej 🔸 140 g mielonego indyka 🔸 80 g ryżu Przygotowanie: 1. Ugotować ryż, odstawić do ostygnięcia. Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach i odstawić na 30 min by puściła wody(...)wielkiej miski wrzucamy wszystkie składniki (ryż możecie podzielić i podać osobno do placków oraz odrobinę sera do posypania) plus jaja i mąka, mieszamy dokładnie NIE ZAGNIATAMY ABY POZOSTAŁA WODA Z CUKINII NIE WYSZŁA. 5. Rozgrzewamy patelnie z tłuszczem lub teflon i smażymy placki na małym ogniu (trochę dłużej trzymajcie ze względu na surowe mięso) i gotowe :) Makro
Zdrowie i pysznie na talerzuTypowo wiosenne placki z cukinii na przekór dzisiejszej pogodzie :). Są niezwykle szybkie i bardzo łatwe do zrobienia, wystarczy zetrzeć cukinię, wymieszać z mąką, jajkiem i jogurtem, żeby otrzymać bardzo smaczne placuszki. Cukinia jest bardzo zdrowym warzywem, zawiera potas, żelazo, magnez, witaminę A,C,B1,PP, jest lekkostrawna, polecana nawet dla bardzo małych dzieci, nie odkładają się w niej metale(...)ciężkie, powinna być spożywana przy chorobie wrzodowej i nadkwasocie, ponieważ odkwasza organizm. Składniki : - 1 duża cukinia - 5-6 łyżek mąki ( ja użyłam jaglanej i trochę kukurydzianej) - 2 łyżki jogurtu naturalnego - 2 jajka Przygotowanie: Wymieszać mąkę z jogurtem, jajkiem, dodać startą na tarce i odciśniętą cukinię, wymieszać i smażyć przez kilka minut na rozgrzanym oleju najlepiej rafinowanym rzepakowym lub ryżowym, ponieważ
zdrowa vege kuchniakwestia gustu. Składniki to także nasza wola, można dodać kukurydzę, ser feta czy ser żółty pokrojony w kostkę. Mięso również można wielorako przyprawić – zrobić panierkę z płatkami kukurydzianymi czy usmażyć/ upiec w ziołach. A oto wersja obiadu, którą zrobiłam w weekend. Składniki dla 4 osób: Sałata lodowa 4 małe pomidory (ja miałam te podłużne) lub 2 normalnej wielkości(...)sałatce z pomidorami Sól Pieprz Ok. 0,5 kg piersi z kurczaka Przyprawa kamis chrupiąca panierka do kurczaka Mleko – odrobina do talerza do maczania mięsa 1 jajko 4 duże placki tortilli lub 8 małych wrapów Sos czosnkowy/salsa lub meksykański – gotowy lub przygotować samemu Olej Przygotowanie: 1. Pierś z kurczaka pokroić w grubą kostkę
Fabryka pomysłówkoło,smażyłam na suchej rozgrzanej patelni na oko ( 30 sekund do minuty ) Kiedy zauważyłam że pojawiają się plamki to przewracałam na druga stronę. Krok 5 Po usmażeniu przykryłam placki wilgotną ściereczką, przygotowałam farsz i robiłam z nich QUESADILLA Teraz wam powiem jak dokończyłam przysmak Tortille przykryłam wilgotną ściereczką na jakieś 30 minut, w tym czasie usmażyłam paprykę(...)następne dwie zrobiłam tylko ser.papryka smażona, pomidor,ogórek i ser.Kiedy ser się rozpuścił wyjęłam z patelni i pokroiłam na trójkąty. Wiem że prawdziwa QUESADILLA powinna być z maki kukurydzianej jednak lubię kombinować i zrobiłam pszenną. Wyszły pyszne w obu wersjach
Różowa kuchniakażdym połączeniu, a gofry to już inna sprawa, bo mogłabym je jeść chyba codziennie w milionach wersji i wciąż bym jakieś inne wymyśliła, których jeszcze nie próbowałam :D Cukiniowe placki z tuńczykiem i kukurydzą, podane z pomidorem i keczupem Szybko, prosto, a jak smacznie, w sam raz na szybki letni obiad ;) (vege) Cukiniowe kofty/kotleciki z zielonej soczewicy(...)kilka, pieczonych i smażonych zarówno ;) Przepis: 1/4 szklanki zielonej soczewicy kawałek cukinii startej na małych oczkach(100-150g) ugotowany ziemniak (ok.100g) 2-3 płaskie łyżki mąki kukurydzianej (ok.25-30g) sól, pieprz kminek rzymski, czosnek, papryka szczypta sody oczyszczonej Soczewicę gotujemy w szklance wody do miękkości, miksujemy z ziemniakiem (nie musi być bardzo dokładnie) Cukinię ścieramy na tarce
More food, love and dreamsmarynatę z 2 łyżek tej samej marynaty i 2 łyżek oleju, marynatą smarujemy sznycle z indyka i smażymy je na patelni grillowej z obu stron. Grillowane sznycle podajemy z plackami z dyni. Kilka słów o nowości Winiary Pomysł na… Soczystego kurczaka w ziołach z nutą cytryny. 1. Na głównej stronie opakowania dodatkowo znajduje się informacja o liście(...)które stanowią prawie 8% warto wymienić majeranek, pietruszkę, bazylię, oregano, a jako przyprawy wykorzystano chili, kolendrę, pieprz, imbir. Dodatkowym składnikiem jest sól, cukier i cukier karmelizowany, olej słonecznikowy, skrobia kukurydziana, 1/2 % ma się rozumieć koncentrat soku z cytryny, aromaty, koncentrat soku z buraka. Uważam, że firma Winiary idzie z duchem czasu i dba o swoich klientów, którzy chcą jeść
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię