bardzo słodkie ciasta lubicie, ja dałam 1/4 szklanki) 3 żółtka z dużych jaj (u mnie rozmiar L) Mąkę posiekać nożem z zimnym pokrojonym w kostkę masłem, dodać żółtka, cukier, szybko wyrobić. Można też wyrobić w malakserze (foodprocesorze) wówczas wrzucamy wszystkie składniki i siekamy nożami parędziesiąt sekund, tak aby ciasto zbiło się w jedną bryłę. Uformować kulę, spłaszczyć, włożyć(...)przełożyć na ręcznik papierowy lub kratkę lub ściereczkę lub patelnię grillową (u mnie tak było) odsączyć z soku. Ostudzić, następnie schłodzić do temp. 20 st. lub niższej. Składniki na placek bezowy 3 białka 150 gr cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego Blaszkę 38 na 25 cm ustawić do góry dnem, posmarować masłem (to konieczne, bo inaczej
moj przepis naNaleśniki :) Szybki i bardzo łatwy przepis na naleśniki z owocami :) Potrzebujemy: 2 ½ szklanki mąki 2 szklanki mleka 3 jaja 1 cukier waniliowy Owoce (u
Bonapetit2xMlubi ciast z kremem. Jeśli pieczemy ciasto tylko dla siebie radzę zmniejszyć proporcję o 1/3 i upiec w małej blaszce. Ciasto jest bardzo sycące, i ze względu na krem szybko traci świeżość. Polecam przede wszystkim na specjalne okazje. PANI WALEWSKA Składniki: Kruche ciasto: · 2 szklanki mąki(...)wyłożyć bezę i posypać ją migdałami. Piec w temperaturze 180ºC w termo-obiegu przez około 30 minut. Następnie zmniejszam temperaturę do 150 ºC i piekę spody jeszcze 20 minut. Placki ostudzić. Jedną szklankę mleka podgrzać. Dodać cukier, alkohol oraz aromat. Pozostałe mleko połączyć z żółtkami i mąką. Masę dodać do gotującego się mleka. Gotować na małym ogniu
Mania Gotowaniarazu skradnie moje serce:) Na pewno pojawi się u mnie jeszcze w domu, mimo tego, że rodzinka narzekała na czarną porzeczkę. Jest "lekkie", łatwe w pieczeniu i dosyć szybkie. Zapewne wielu z was "przewinie" stronę z przepisem dalej, zaraz po przeczytaniu składników, gdzie znajduje się bułka. Niezbyt kojarzy nam się ona ze słodkimi wyrobami. Mimo wszystko, zapewniam(...)łyżką-szybciej ostygnie i bułka się lepiej rozprowadzi).Masło utrzeć mikserem na puch, dodając po łyżce masy bułkowej. Ucierać do dokładnego połączenia się składników.Biszkopt przekroić na 2 placki. Pierwszy posmarować dżemem i wyłożyć połowę masy, przykryć drugim plackiem i wyłożyć resztę kremu. Można zostawić trochę na boki. Przygotowanie posypki:Masło roztopić w patelni, na małym ogniu, dodać
Smaczne Zdrowechilli. Chilli con carne to aromatyczne, meksykańskie pikantne danie o głębokim aromacie. Podaje się do tego dania, chleb ryż lub tortillę. Jest to idealne dla całej rodziny, gdyż jest szybkie w przygotowaniu i mało pracochłonne, wszystko przygotowuje się w jednym garnku. Aby stworzyć Chilli con carne wystarczy trochę wyobraźni, smaku i serca, a wszystko zmieścimy w jednym garnku. Polecam też(...)powstanie gęsty sos. Na koniec dodajemy odsączoną i przepłukaną fasolę, kukurydzę i gotujemy pod przykryciem przez ok.3 minuty. Chilli con carne podajemy na gorąco z białym ryżem, chlebem lub plackami tortilli. Smacznego! The post Chilli con carne appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsera feta. Takie bułki idealnie sprawdzą się zarówno na śniadanie lub kolację, albo pyszne śniadanie do pracy. Będą również niezastąpione jako przekąska podczas pikniku, w czasie podróży lub wycieczek. Szybko zaspokoją nawet największy głód, dając siłę na dalsze aktywne spędzanie wolnego czasu. Jeśli nie przepadacie za szpinakiem lub serem feta, nadzienie możecie dowolnie modyfikować. Bułki świetnie będą smakowały nadziane(...)zioła i dokładnie mieszamy. DODATKOWO: żółtko sezam Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części. Każdą z nich wałkujemy na pół centymetrowy placek, na każdym rozkładamy porcję farszu i składamy jak krokieta (najpierw dwa naprzeciwległe brzegi do środka, a następnie zwijamy w roladę). Bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, smarujemy
Rozpustne gotowaniedwie porcje widoczne na zdjęciu byłam wniebowzięta. Zuzia też zasmakowała w pierożkach. Polane gorącym sosem, z aromatem wanilii w środku... Musicie spróbować! Samo zrobienie farszu jest proste i dość szybkie, wiadomo, że zabawa jest ze sklejaniem. Jeśli masz możliwość zaciągnięcia partnera i dzieci do kuchni, raz-dwa się z tym uporacie. Co do ilości cukru - według upodobania, nam wystarczył(...)dosłodzić. Ciasto podziel na 2-3 części. Każdą rozwałkuj cienko na stolnicy lub blacie podsypanym odrobiną mąki. Szklanką wykrój krążki. Ja użyłam tej po nutelli, jak zwykle. Na każdy placek nałóż na środek ok 1 łyżeczkę farszu i zlep brzegi. Uważaj, by nie dostał się tam farsz. Mi nie zawsze to wyszło, za szczęście nie rozklejały się. Możesz brzegi
Anioszek w kuchniSzybkie do zrobienia...idealne na śniadanie lub kolację..mięciutkie... pyszne...pomysł na takie rogaliki podpatrzyłam u Klementyki ..na jej blogu są dwa takie przepisy [tutaj i tutaj]..Ja z połowy ciasta zrobiłam większe rogale posypane makiem, czarnuszką i mielonymi migdałami...a z reszty ciasta zrobiłam mniejsze rogaliki nadziane pyszną konfiturą z truskawek z cynamonem..Młodsza córka już prosiła(...)wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (powinno podwoić objętość).Podzielić na dwie części, rozwałkować na kształt koła o średnicy ok. 28 cm (w razie potrzeby można podsypać odrobiną mąki). Oba placki podzielić na 6 trójkątów i zwijać w rogale zaczynając od podstawy.Układać na przygotowanej blasze, odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie smarować rozmąconym jajkiem i posypać migdałami
Moje domowe kucharzenierazem nie chodziło mi o wysoką, puszystą drożdżówkę, a właśnie o placek. Taki sobie mięciutki, średnio wysoki, pokryty budyniem i obsypany kruszonką. Z filiżanką kakao smakuje wyśmienicie. Ma tą zaletę, że moja rodzinka zjada go w całości, a nie tylko górę z kruszonką i nadzieniem. Ciasto drożdżowe:ok. 1/2 kg mąki pszennej4 czubate łyżki cukru1 łyżeczka cukru wanilinowego szczypta(...)budyń, używając 1/2 litra mleka i gorący wyłożyć na ciasto. Posypać kruszonką.Przygotowanie kruszonki:Margarynę roztopić i ostudzić, dodać pozostałe składniki. Palcami zagnieść kruszonkę.Ciasto z ciepłym budyniem szybko podrośnie. Włożyć je do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 minut. Studzić na kratce
Praktyczna plzajęło mi trochę czasu, zwalczenie jej. Ale nie o tym chciałam napisać. Wczoraj minęło szesnaście lat od dnia, w którym stanęłam na ślubnym kobiercu. Ech, jak ten czas szybko mija. Sama nie mogłam w to uwierzyć. Wow, to już szesnaście lat! A ja wciąż z jednym facetem!? TAK. I dla tego właśnie faceta zrobiłam sernik gotowany . Składniki(...)palnika i odstawiam aby masa ostygła. Od czasu, do czasu mieszam. Schłodzone ciasto wyjmuję, dzielę na trzy części i rozwałkowuję, przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy placek piekę 15 min w temp 200'C. Placki przekładam jeszcze ciepłą masą serową i odstawiam na noc. Składniki polewy gotuję, a kiedy zastygnie, wykładam na wierzch ciasta
Ciasteczkowy Potwórwięc do sklepu nie ma co iść. Na szczęście drożdże w domu zawsze się znajdą, mąka zresztą też, a reszta składników to już pełna improwizacja. Pizzerinki robi się dość szybko, nawet nie za bardzo miałam czas, aby ciasto dobrze wyrosło. Wyszły pyszne, rodzinka się zajadała i wychwalała. Świetnie smakują odgrzewane w piekarniku. Z ciasta można również zrobić dwie pizze(...)piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Po wyrośnięciu ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. Ciasto podzielić na 18 równych części. Z każdej części uformować kulkę, następnie spłaszczyć, tak aby powstał placek o średnicy 10-12 cm. Placki układać na blaszce w 2-3 cm od siebie. Na każdy placek rozsmarować czubatą łyżeczkę sosu pomidorowego, położyć kilka kawałków boczku, oliwki
moj przepis nauważano je za niezdrowe, ponieważ jest tłuszczem nasyconym, najnowsze badania pokazują jednak, że ghee należy do grupy siedmiu zdrowych tłuszczów, które są niezbędnikiem w kuchni. Przygotowuje je się szybko, bez większych proble mów. Idealny do smażenia , j ego temperatura dymienia ma wówczas około 252°C. Co ważne, podczas dłuższego podgrzewania - nie utlenia się, przez co nie powstają(...)przelewamy je do słoiczka, uważając, bo na dole zostały białe zanieczyszczenia, których nie przelewamy. Gdy zupełnie ostygnie, zamykamy słoik i wstawiamy do lodówki. Idealnie nadaje się do smażenia wszelakich placków, naleśników, omletów, jajecznicy, mięsa, jak i do pieczenia. Ma taki orzechowy smak. Pamiętajmy, że mimo wielu korzyści zdrowotnych jest to nadal tłuszcz, który ma 883 kalorii w 100 gramach, więc
Wołowina od rekinaposiekane, schłodzone wcześniej masło. Oddzielamy biała od żółtek. Żółtka miksujemy z cukrem oraz cukrem waniliowym i śmietaną. Gotową zmiksowana masę wlewamy do mąki z proszkiem do pieczenia, masłem i szybko zagniatamy. Pośpiech ma tu znaczenie ponieważ zbyt długie rozrabianie spowoduje iż masło się ogrzeje i będzie potrzebować większej porcji mąki, a co za tym idzie ? Ciasto będzie za bardzo(...)pamiętaj aby nie dodać więcej mąki niż masz w miseczce ponieważ za duża ilość może spowodować rwanie się ciasta. Blachę smarujemy tłuszczem bez znaczenia jaki to rodzaj tłuszczu. Rozwałkowany placek za pomocą wałka kładziemy - wykładamy na blachę równomierną warstwą. Pamiętaj aby wylepić ciastem boki. Nakłuwamy widelcem ciasto następnie rozkładamy zimną masę jabłkową (musi być zimna ) i pieczemy je przez
W Moim Magicznym DomuMarlenkę znalazłam jakiś czas temu na blogu: Przepisy Aleksandry . Kilkukrotnie przekładałam upieczenie tego ciasta ponieważ zawsze zakładałam, że jest bardzo pracochłonne. Czasochłonne jest jedynie pieczenie placków. Praca z ciastem jest dość przyjemna, w kuchni podczas przygotowań niesamowicie pachnie miodem (u mnie gryczanym). Ciasto jest dość elastyczne, nie klei się i ładnie daje się Ciasto po przygotowaniu musi leżakować minimum(...)dodaniu jajek płyn jeszcze troszkę ściemniał. 5. Stopniowo dodawaj do masy mąkę. Ważne, żeby z ciastem na marlenkę pracować póki jest ciepłe, więc należy od tego etapu wszystko robić szybko. Kiedy ciasto będzie już gęste i będzie się go trudno łączyło z mąką za pomocą łyżki, wysyp na stolnicę pozostałą mąkę i przelej ciasto. Zagniataj wszystko razem do dobrego
coolinarnastrefa.blogspot.comPyszne, szybkie racuchy na sodzie i kefirze z dodatkiem startych jabłek. Idealne na szybki deser, na drugie śniadanie dla dzieci, ale nie tylko, u mnie zajadają się nimi wszyscy, bez wyjątku. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. U mnie w dwóch wersjach, z samymi startymi jabłkami i z jabłkami i cynamonem...mmmm... pychotka... :-). Do białej mąki dodałam(...)ciasto, racuchy są gotowe. *Smażenie na głębokim tłuszczu u mnie się nie sprawdziło, racuchy zbytnio się rumieniły, dlatego smażyłam na minimalnej ilości. I po raz kolejny do smażenia wszelakich placków idealnie sprawdziła się u mnie patelnia do naleśników. Podawać posypane mielonym ksylitolem lub pudrem trzcinowym, lub polane płynnym miodem i posypane płatkami migdałów, lub po prostu zajadać same, dla mnie
Smaczne Zdrowe