Z okazji małej, rodzinnej uroczystości postanowiłam przygotować jakieś ciasto. Chciałam żeby mój wypiek był nie tylko smaczny, ale też ładnie się prezentował na stole. Moja rodzina
Słodkie okruszkirazem nie chodziło mi o wysoką, puszystą drożdżówkę, a właśnie o placek. Taki sobie mięciutki, średnio wysoki, pokryty budyniem i obsypany kruszonką. Z filiżanką kakao smakuje wyśmienicie. Ma tą zaletę, że moja rodzinka zjada go w całości, a nie tylko górę z kruszonką i nadzieniem. Ciasto drożdżowe:ok. 1/2 kg mąki pszennej4 czubate łyżki cukru1 łyżeczka cukru wanilinowego szczypta(...)budyń, używając 1/2 litra mleka i gorący wyłożyć na ciasto. Posypać kruszonką.Przygotowanie kruszonki:Margarynę roztopić i ostudzić, dodać pozostałe składniki. Palcami zagnieść kruszonkę.Ciasto z ciepłym budyniem szybko podrośnie. Włożyć je do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 minut. Studzić na kratce
Praktyczna plzajęło mi trochę czasu, zwalczenie jej. Ale nie o tym chciałam napisać. Wczoraj minęło szesnaście lat od dnia, w którym stanęłam na ślubnym kobiercu. Ech, jak ten czas szybko mija. Sama nie mogłam w to uwierzyć. Wow, to już szesnaście lat! A ja wciąż z jednym facetem!? TAK. I dla tego właśnie faceta zrobiłam sernik gotowany . Składniki(...)palnika i odstawiam aby masa ostygła. Od czasu, do czasu mieszam. Schłodzone ciasto wyjmuję, dzielę na trzy części i rozwałkowuję, przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy placek piekę 15 min w temp 200'C. Placki przekładam jeszcze ciepłą masą serową i odstawiam na noc. Składniki polewy gotuję, a kiedy zastygnie, wykładam na wierzch ciasta
Ciasteczkowy Potwórwięc do sklepu nie ma co iść. Na szczęście drożdże w domu zawsze się znajdą, mąka zresztą też, a reszta składników to już pełna improwizacja. Pizzerinki robi się dość szybko, nawet nie za bardzo miałam czas, aby ciasto dobrze wyrosło. Wyszły pyszne, rodzinka się zajadała i wychwalała. Świetnie smakują odgrzewane w piekarniku. Z ciasta można również zrobić dwie pizze(...)piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Po wyrośnięciu ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. Ciasto podzielić na 18 równych części. Z każdej części uformować kulkę, następnie spłaszczyć, tak aby powstał placek o średnicy 10-12 cm. Placki układać na blaszce w 2-3 cm od siebie. Na każdy placek rozsmarować czubatą łyżeczkę sosu pomidorowego, położyć kilka kawałków boczku, oliwki
moj przepis nauważano je za niezdrowe, ponieważ jest tłuszczem nasyconym, najnowsze badania pokazują jednak, że ghee należy do grupy siedmiu zdrowych tłuszczów, które są niezbędnikiem w kuchni. Przygotowuje je się szybko, bez większych proble mów. Idealny do smażenia , j ego temperatura dymienia ma wówczas około 252°C. Co ważne, podczas dłuższego podgrzewania - nie utlenia się, przez co nie powstają(...)przelewamy je do słoiczka, uważając, bo na dole zostały białe zanieczyszczenia, których nie przelewamy. Gdy zupełnie ostygnie, zamykamy słoik i wstawiamy do lodówki. Idealnie nadaje się do smażenia wszelakich placków, naleśników, omletów, jajecznicy, mięsa, jak i do pieczenia. Ma taki orzechowy smak. Pamiętajmy, że mimo wielu korzyści zdrowotnych jest to nadal tłuszcz, który ma 883 kalorii w 100 gramach, więc
Wołowina od rekinaposiekane, schłodzone wcześniej masło. Oddzielamy biała od żółtek. Żółtka miksujemy z cukrem oraz cukrem waniliowym i śmietaną. Gotową zmiksowana masę wlewamy do mąki z proszkiem do pieczenia, masłem i szybko zagniatamy. Pośpiech ma tu znaczenie ponieważ zbyt długie rozrabianie spowoduje iż masło się ogrzeje i będzie potrzebować większej porcji mąki, a co za tym idzie ? Ciasto będzie za bardzo(...)pamiętaj aby nie dodać więcej mąki niż masz w miseczce ponieważ za duża ilość może spowodować rwanie się ciasta. Blachę smarujemy tłuszczem bez znaczenia jaki to rodzaj tłuszczu. Rozwałkowany placek za pomocą wałka kładziemy - wykładamy na blachę równomierną warstwą. Pamiętaj aby wylepić ciastem boki. Nakłuwamy widelcem ciasto następnie rozkładamy zimną masę jabłkową (musi być zimna ) i pieczemy je przez
W Moim Magicznym DomuMarlenkę znalazłam jakiś czas temu na blogu: Przepisy Aleksandry . Kilkukrotnie przekładałam upieczenie tego ciasta ponieważ zawsze zakładałam, że jest bardzo pracochłonne. Czasochłonne jest jedynie pieczenie placków. Praca z ciastem jest dość przyjemna, w kuchni podczas przygotowań niesamowicie pachnie miodem (u mnie gryczanym). Ciasto jest dość elastyczne, nie klei się i ładnie daje się Ciasto po przygotowaniu musi leżakować minimum(...)dodaniu jajek płyn jeszcze troszkę ściemniał. 5. Stopniowo dodawaj do masy mąkę. Ważne, żeby z ciastem na marlenkę pracować póki jest ciepłe, więc należy od tego etapu wszystko robić szybko. Kiedy ciasto będzie już gęste i będzie się go trudno łączyło z mąką za pomocą łyżki, wysyp na stolnicę pozostałą mąkę i przelej ciasto. Zagniataj wszystko razem do dobrego
coolinarnastrefa.blogspot.comPyszne, szybkie racuchy na sodzie i kefirze z dodatkiem startych jabłek. Idealne na szybki deser, na drugie śniadanie dla dzieci, ale nie tylko, u mnie zajadają się nimi wszyscy, bez wyjątku. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. U mnie w dwóch wersjach, z samymi startymi jabłkami i z jabłkami i cynamonem...mmmm... pychotka... :-). Do białej mąki dodałam(...)ciasto, racuchy są gotowe. *Smażenie na głębokim tłuszczu u mnie się nie sprawdziło, racuchy zbytnio się rumieniły, dlatego smażyłam na minimalnej ilości. I po raz kolejny do smażenia wszelakich placków idealnie sprawdziła się u mnie patelnia do naleśników. Podawać posypane mielonym ksylitolem lub pudrem trzcinowym, lub polane płynnym miodem i posypane płatkami migdałów, lub po prostu zajadać same, dla mnie
Smaczne ZdroweMarlenkę znalazłam jakiś czas temu na blogu: Przepisy Aleksandry . Kilkukrotnie przekładałam upieczenie tego ciasta ponieważ zawsze zakładałam, że jest bardzo pracochłonne. Czasochłonne jest jedynie pieczenie placków. Praca z ciastem jest dość przyjemna, w kuchni podczas przygotowań niesamowicie pachnie miodem (u mnie gryczanym). Ciasto jest dość elastyczne, nie klei się i ładnie daje się Ciasto po przygotowaniu musi leżakować minimum(...)dodaniu jajek płyn jeszcze troszkę ściemniał. 5. Stopniowo dodawaj do masy mąkę. Ważne, żeby z ciastem na marlenkę pracować póki jest ciepłe, więc należy od tego etapu wszystko robić szybko. Kiedy ciasto będzie już gęste i będzie się go trudno łączyło z mąką za pomocą łyżki, wysyp na stolnicę pozostałą mąkę i przelej ciasto. Zagniataj wszystko razem do dobrego
coolinarnastrefa.blogspot.comtruskawkami to klasyk wypieków, którego nie może zabraknąć w sezonie owocowym. Można je przygotować również z innymi owocami, ale składnikiem obowiązkowym jest twaróg. Dzięki niemu bułki w środku tak szybko nie wysychają, a smak jest dużo bogatszy niż gdyby zrobić je tylko z owocami. Ciasto do przygotowania bułek to typowe ciasto drożdżowe, które zawiera sporą ilość cukru i tłuszczu(...)dużo) - truskawki oczyścić, pozbawić szypułek, dokładnie osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki - do białka dodać 1 łyżkę mleka, wymieszać PRZYGOTOWANIE DROŻDŻÓWEK - wyrośnięte ciasto krótko wyrobić - podsypując mąką, rozwałkować na placek o grubości około pół centymetra i wymiarach około 40x30cm - na placku rozsmarować równą warstwę twarogu, na wierzchu w odstępach od siebie ułożyć większość truskawek (około 4/5) - placek zwinąć
Smakołyki Berenikizależy ja dałam kukurydzę, która na tej diecie jest niedozwolona, ale od dawna jej nie stosuję więc mogę ;) wiadomo, że smak tej pizzy nie przypomina oryginalnej pizzy, to taki placek serowy z dodatkami ;) zostałam powtórnie otagowana przez dreamytaste , bardzo dziękuję, to naprawdę dla mnie wyróżnienie;) poniżej podaję moje odpowiedzi na pytania, jednak rezygnuję z dalszej nominacji blogów(...)książki, oglądać seriale, spacerować ;) 9. Czy uprawiacie jakiś sport? Jeśli tak to jaki? niestety aktualnie nie uprawiam żadnego sportu, zazwyczaj jak zaczynam ćwiczyć, czy to aerobik czy kiedyś bieganie szybko kończy mi się motywacja, ale parę miesięcy temu chodziłam przez miesiąc na spinning było super, ale niestety karnet się skończył,a to jednak za duży wydatek jak na kieszeń
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćdoskonale się do tego nada budyń! Ciasto okazało się naprawdę smaczne, te suszone śliwki dawały taki fajny, niespotykany przeze mnie dotąd w ciastach posmak. Zresztą rozeszło się dość szybko, jeszcze Justyna wpadła do nas w odwiedziny to się załapała na spory kawałek :) No i to chyba tyle, następne ciasto pewnie najwcześniej za pół roku. Mam nadzieję, że Madziowe zapotrzebowanie(...)niech stygnie w formie! Wyjmujemy je z formy dopiero jak ostygnie! No i jak już wyjmiemy to w połowie wysokości kroimy wzdłuż na pół. Tak żeby otrzymać dwa placki. Smarujemy środek budyniem (dość obficie, sporo go mamy) i z powrotem składamy. I górę smarujemy budyniem. Ale tak naprawdę obficie, żeby gruba warstwa była. Dla ozdoby (i w sumie smaku
Marder&Marder Manufacturegalaretką turkusową, na górę zmiksowane truskawki z cukrem pudrem, do dekoracji kulka z melona. (Ps. galaretki w kolorze niebieskim i turkusowym posiada w swoim asortymencie firma Wodzisław). Polecam, szybki i bardzo smaczny deserek w sam raz na lato pachnące truskawkami:) Jak również 3 wyróżnienia i koce piknikowe otrzymują: 1. Agata Skiba Waniliowe ślimaczki z nutellą i owocami: Ciasto(...)wsypać mąkę, wlać mleko, dodać wyjęty rdzeń ze środka wanilii i zmiksować wszystko razem. Białka ubić na sztywno połączyć z ciastem delikatnie wymieszać. Smażyć na małej ilości oleju pojedyncze placki . Gdy przestygną posmarować czekoladowym kremem, każdy zwinąć w rulon i ostrym nożem pokroić na kawałki tworząc ślimaczki. Na wierzchu ułożyć po plasterku banana mandarynki i jednym owocu winogrona spiąć
Malinowe PocałunkiBlond nie wiele myśląc postanowiła, że za jednym zamachem zrobi dwie wersje, dla dziecka i +18 lat. Z upijaniem u mnie jest tak, że upijać to ja wolę placki, niż siebie :) A że nigdy jeszcze nie upijałam sernika na zimno postanowiłam zaryzykować i się zaczęło. Smakowo, genialne! Dziecko zadowolone. Ludziom się podoba, czego chcieć więcej? Każdy czerwony wyraz(...)teraz tak. Do miseczki z żelatyną dodaję po łyżce masę serową. W sumie dwie łyżki i tak zahartowaną żelatynę wlewam do masy serowej i miksuję. I teraz była szybka akcja, bo dwie trzecie masy wyłożyłam do miseczek i obręczy. W dwóch większych obręczach tylko do połowy. Wyrównałam masę serową. Do miski z pozostałą masą serową wlałam 40 ml likieru
Blondynka Gotujelodówce podstawowe produkty obecne, zapas mąki i drożdży też ... Cóż, pobiegliśmy z Synkiem do sklepu po pieczarki i czosnek, którego zbrakło. I do dzieła. Przygotowaliśmy na szybko dwie pizze. Tak zwaną "standardową" i nową kompozycję - naszą wariację na temat smaków Toskanii, w której nie mieliśmy jeszcze okazji być. Składniki - ciasto (na dwie prostokątne blachy): 350 gram mąki pszennej(...)kwaskowatość przecieru. Podobnie jak cukier, tylko z nim warto nie przesadzać, żeby nie popsuć smaku. Wykończenie pizzy Standardowej Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół. Każdą połowę rozwałkowujemy na mące na placek o wymiarach trochę większych niż blacha. Wykładamy na blachę posmarowaną oliwą i obsypaną mąką, tak by na każdym boku ciasto było wysokie choć na centymetr. Nakłuwamy wykałaczką bądź widelcem
Kuchnia po mojemu