szczypta soli 120g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Okrągłą formę na tartę natłuszczamy i odstawiamy na bok. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy posiekane masło, cukier i żółtka- szybko wyrabiamy gładkie ciasto. Ciastem wykładamy spód i boki formy na tartę i chowamy do lodówki na 20 minut (albo na krócej do zamrażarki). Piekarnik nagrzewamy do 170*C. Schłodzone(...)jest ta beza w środku, nie jestem pewna, czy to autor miał na myśli. Moje ciasto miało bezową skorupkę na wierzchu i delikatną piankę w środku, jak na klasycznym placku ze śliwkami mojej mamy. Jak dla mnie to był wielki atut, i z dziką radością pochłaniałam tą tartę do kawy. To jedno z tych ciast, które czynią szczęśliwym
les mirabellesBardzo szybki przepis na piątkowy obiad, do tego kubek czerwonego barszczu i jest pysznie. Co prawda paszteciki kojarzą mi się z weselem i ciepłym posiłkiem po północy. Jednak mi to nie przeszkadza i co jakiś czas paszteciki pojawiają się u nas w domu w rożnej odsłonie. Składniki: ciasto podstawowe drożdżowe 560 g mąki(...)pietruszki i doprawiamy do smaku. Ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej części formujemy kulkę i rozwałkowujemy na grubość ok 0,3 cm. Rozwałkowany placek przecinamy na pół jak na zdjęciu i wykładamy na niej farsz posypując startym serem. Wszystko zawijamy i tniemy w poprzek na grubość ok 2 cm. ( jeżeli lubicie większe paszteciki
Niezły Młynekgdzie kartacze na stole, są czymś powszednim. Wtedy patrząc na moje koleżanki Litwinki, które szybko i zręcznie przygotowywały cepeliny, wydawało mi się to bardzo proste. Dopiero, gdy sama zaczęłam eksperymentować z tym daniem, okazało się że wcale nie jest to takie szybkie i banalne. Szybkie to może być na drugi dzień, gdy tylko sobie odsmażymy kartacze z dnia poprzedniego(...)łyżkę, maksymalnie 2 łyżki skrobi ziemniaczanej. Z ciasta uformować kulki wielkości zielonego orzecha włoskiego. Każdą kulkę rozpłaszczyć na dłoni, wyłożyć porcję mięsa mielonego (solidna łyżka powinna starczyć)na środek placka, ciasto zlepić z każdej strony tak by oblepić mięso i formować podłużne kluski. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Do garnka wrzucać delikatnie po 3-4 cepeliny i gotować
na moim stole...Kiedy w warzywniakach królują głównie owoce z ciepłych krajów nie rezygnuję z łakoci bliskich mi letnią porą. Chcę Was namówić na zrobienie prostego i pysznego ciasta
kawawszklanceKrokiety ziemniaczane z serem, kiełbasą i jajkiem to doskonałe danie na bardzo pyszny i apetyczny obiad. Polecam podawać go np. z sosem koperkowym, czosnkowym bądź grzybowym
Smaczne PotrawyNa zakończenie wakacji coś pysznego - połączenie naleśników z chrupiącymi brzegami z orzeźwiającym serkiem waniliowym i sezonowymi owocami. Składniki 3 jajka 1 szklanka mąki 1
Kulinarne InspiracjePlacki , naleśniki , racuchy to potrawy, które nigdy się nie znudzą. Z owocami, czy bez, na słodko, czy na słono – o każdej porze roku cieszą oczy i radują nasze zmysły. Racuchy drożdżowe z żurawiną i jabłkami, to jedzenie na pocieszenie. Zaspokoją apetyt, poprawią nastrój, przywołają najmilsze wspomnienia… i nie tylko. Składniki: - 4 szklanki mąki luksusowej(...)jabłka kroimy w większą kostkę, dodajemy do wyrośniętego ciasta, delikatnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy porcje ciasta i smażymy na średniej temperaturze (za wysoka spowoduje, że racuchy za szybko się zrumienią i w środku się nie dosmażą), z obu stron na rumiano. Podajemy gorące oprószone cukrem pudrem. Racuchy drożdżowe z żurawiną i jabłkami, to jedna z bardzo wielu
mojewypiekiinietylkojabłkami zatopionymi w śmietankowej masie pachnącej wanilią... Wprost rozpływa się w ustach! Szybka, prosta i z łatwo dostępnych składników. Często gości w naszym domu, kiedy potrzebuję ciasta na szybko, bo mają wpaść goście. Przepis zaczerpnięty z programu Pascala Brodnickiego "Po prostu gotuj" z małymi modyfikacjami. Składniki: 20 g cukru pudru 4 jajka (w tym 2 żółtka(...)łyżki cukru i całość krótko wymieszaj mikserem. Laskę wanilii rozkrój wzdłuż i wyskrob pestki, a następnie przełóż je do masy i wymieszaj. Schłodzone ciasto rozwałkuj na dość cienki placek. Wysmaruj foremkę masłem lub spryskaj spray'em. Nawiń ciasto na wałek i przełóż delikatnie do formy, powoli rozwijając. Wylep dokładnie formę ciastem, aby dobrze przylegało do jej brzegów. Odetnij kawałki
MyCookBook.pltuż , czas szybko płynie , a rozgrzewka na słodkości trwa , dziś napraszam na tort , co prawda z gotowych kremów , ale smakują bardzo dobrze i tort tak jak by powiedzieć szybko znika . Od kiedy mieszkam daleko od domu rodzinnego i nie zawsze spędzam święta w gronie swoich rodziców , a jak byłam dzieckiem tort gościł na stole w drugi dzień(...)sobą , następni przelewamy do tortownicy wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą , wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 20 minut . Kiedy biszkopt nam się upiekł i dobrze wystygł , kroimy na trzy placki , na każdy placek smaruję kajmakiem . Do jednej miski wsypujemy krem czekoladowy i dodajemy jedną i pół szklanki mleka miksujemy na wysokich obrotach trzy minuty , kiedy krem mamy gotowy
Mój SmakHaś z batata z jajkiem jest szybkim i zdrowym śniadaniem. Skąd ta nazwa? Po angielsku to danie nazywa się hash i jest za oceanem dość popularne, niestety nie ma polskiej nazwy, choć niektórzy spolszczają to na hasz . W niektórych regionach Polski używa się słowa haś na żużel czy żwir, który bywa czasem jadany przez niektóre dzieci (dzieci jedzą różne dziwne(...)samej patelni, po zdjęciu batata, albo równolegle na innej patelni. Gotowe danie powinno wyglądać jak na zdjęciu powyżej, ale uwierz – smakuje lepiej, niż wygląda ! Nie jest to placek ziemniaczany, bo batata mieszasz podczas smażenia. Haś z batata z jajkiem może być bardzo pożywnym i pełnym energii śniadaniem, o ile nie unikasz węglowodanów. Jedna porcja może zawierać za mało
PaleoSMAKwarto je zrobić, bo to chyba najlepsze pączki jakie dotychczas robiłam. Są bardzo delikatne i co ważne nie chłoną tyle tłuszczu co tradycyjne pączki. Zdjęcia robione są na szybko, część pączków była lukrowana a część posypana cukrem pudrem. Śpieszyłam się bo miały być jeszcze dzisiaj rozwiezione gdyż rodzina czekała już na przed czwartkową dostawę pączków więc nie ma zbyt(...)ciasto w ciepłym miejscu do podwojenia objętości na około 1 godzinę, po tym czasie ponownie ciasto krótko wyrobić i podzielić na 2 – 3 części. Każdą część ciasta rozwałkować na placek o grubości ok 1,5 cm, podsypując lekko mąką. Szklanką wykrawać krążki. Gotowe krążki pozostawić do napuszenia się ok 20 minut. Nie za długo, żeby ciasto nie było przerośnięte
Na słodko lub wytrawnieteż rozwój wrzodów żołądka i nieweluje skutki stresu. Zmielony amarantus jest świetnym substytutem jajek (podobnie jak zmielone siemię lniane) - klei się, co ułatwia tworzenie na jego bazie ciasta na placki i naleśniki, to szczególnie informacja dla wegan. CHLEB BEZGLUTENOWY Z PRAŻONYM AMARANTUSEM Składniki: 2 duże garści ziaren amarantusa 250 g mąki z niepalonej kaszy gryczanej 150 g skrobi(...)rzadka dosypujemy skrobi ziemniaczanej. Po wymieszaniu ciasta przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy ją w ciepłe miejsce na ok 30 minut, aż do podwojenia objętości ciasta (ciasto bardzo szybko rośnie). Po tym czasie foremkę do wypieku wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy do niej ciasto, przykrywamy foremkę folia i odstawiamy ponownie na ok. 30 minut do wyrastania. Dla niecierpliwych: można
Naturalna KuchniaTortille - bardzo szybkie danie, które doskonale sprawdza się jako obiadokolacja... To taka moja definicja ;-) Kiedyś już proponowałam Wam je (KLIK) w trochę innej wersji. Ta dzisiejsza jest zdecydowanie szybsza, może nawet łatwiejsza, ale równie pyszna :-) Danie sycące, wyraziste... Czego chcieć więcej? Może tylko dobrego apetytu ;-) SKŁADNIKI 5 dużych tortilli (średnica 30 cm) podwójny filet z kurczaka 2- 3 łyżki przyprawy(...)przyprawy mieszamy razem. Łączymy wszystkie składniki razem i odstawiamy na kilka minut. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do sera zmieszanego z majonezem. Dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Placki tortilli podgrzewamy na suchej patelni przez kilka minut z obu stron (uważajcie żeby nie zbrązowiały, bo wtedy będą twarde i się połamią). Na każdym placku rozsmarowujemy sos czosnkowy, na niego
Czary - gary w kuchniKarnawałowe miodowe kuleczki (struffoli) KORZENNE KAKI z PATELNI (CACHI SPEZIATO in PADELLA) Ciasteczka mocno czekoladowe z chilli Winnie the Pooh – puchatkowe ciasto miodowe z kremem śmietankowym Pierniczki na śmietanie Szybkie pierniczki SAŁATKA ze świeżego szpinaku z suszonymi pomidorami i fetą Serek „nadziany” na pyszne śniadanie Tarta z ricottą i cukinią w miodzie Zimowa tarta z burakami na spodzie ze słoncznikiem(...)kaszy jaglanej, jabłek i suszonej żurawiny autorka: FirankaAnka | blog: Słodkie Niebo 826. Imbirowe naleśniki z mozarellą, gruszką, żurawiną i miodem autorka: malinowyporanek | blog: malinowyporanek 827.Waniliowo- cytrynowe placki z ziemniakiem z karmelizowaną mandarynką autorka: malinowyporanek | blog: malinowyporanek #30 Chałka na miodzie i suchych drożdżach autorka: caca | blog: Kuchnia w szuwarach Deser z kaszy jaglanej z sokiem
Weekendy w domu i ogrodzieuczucie sytości*. Ale co kulinarnie najważniejsze- jest bardzo smaczna. W ogrodzie rukola nie ma jakiś szalonych wymagań. Rok temu kupiliśmy nasiona i wysialiśmy- wzeszła szybko ale też dość szybko wybiła w pąki kwiatowe. Starałam się je usuwać na bieżąco, ale wystarczyło nie być w ogrodzie kilka dni i grządka pełna była białych kwiatków(podobno jadalnych). W tym roku(...)usłyszałam w pracy od pewnej Asi, która będąc w Rawennie zajadała się nimi codziennie. To ona powiedziała mi o tej kombinacji składników, ale kiedy zgłębicie temat, to w ten placek można tak na prawdę wsadzić wszystko. Teraz piadina jest dostępna w Lidlu- jest trochę podobna to meksykańskiej tortilli albo do naszych podpłomyków. Kiedy tydzień włoski się skończy, można spokojnie
les mirabellesdomu rodzinnego? Powiedzmy, że raz w tygodniu znajdziecie w moich zbiorach, a dokładniej w zakładce "Jak u Mamy" przepis na smaczne i tradycyjne potrawy. Nie zabraknie pierogów, placków, mięska i oczywiście deserów :) A może podpowiecie, co chcielibyście jeszcze znaleźć w tym dziale? Z przyjemnością podejmę się wyzwania :) Na pierwszy rzut idą pierogi ruskie, nie każdy lubi(...)siekamy. 4. W trakcie siekania stopniowo dolewamy gorącą wodę. Wyrabiamy nożem, a następnie dłońmi na gładkie ciasto. 5. Ciasto wałkujemy na grubość ok 3mm i kroimy: jeśli chcemy szybko, możemy płat ciasta podzielić na prostokąty o wymiarach ok 4x6cm, jeżeli chcemy ładnie, wycinamy krążki szklanką, a resztę ciasta ponownie wyrabiamy aż do zakończenia. Na każdym kawałku/ krążku kładziemy
Kuchnia w czekoladzie