ciasto szybko znika z talerza. Dwa placki przełożone bitą śmietaną i polane pyszną masą karmelową. Karmelowiec zadowoli każde podniebienie. Polecam!Składniki:4 żółtka1 szklanka cukru pudru50 dag mąki tortowej 25 dag margaryny1 łyżeczka proszku do pieczeniaZ podanych składników zagniatamy ciasto. Pieczemy 2 placki w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni około 20-30 minut
Salonik smakówUwielbiam placki ziemniaczane, a pyszną alternatywą dla tego dania są placki marchewkowe. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Wymagają tylko krótkie przesmażenia, a w efekcie mamy pyszne, chrupiące placuszki o słodkim, marchewkowym smaku. Fantastyczne jako przekąska, również dla dzieci (mój syn je ubóstwia i zajada gorące często parząc język:) Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 3 Składniki
Kolizje SmakówKontynuując zapowiadany cyk Imprezowych Przekąsek, które z pewnością nie przełożą się na dodatkowe kilogramy, bo są niewielkie i lekkie - zapraszam na kolejną, szybką propozycję mini roladek z placków tortilli:) Roladki z tortilli Składniki: placki tortilli (użyłam gotowych z suszonymi pomidorami i bazylią, przepis na samodzielne wykonanie tradycyjnych placków znajdziecie TUTAJ) chudy twaróg ( lub feta light) serek
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałabardzo popularne w Czechach, w Polsce można je kupić gotowe. Ciasto złożone z sześciu cienkich miodowych placków i sześciu warstw kajmakowej masy najlepiej smakuje trzeciego dnia po upieczeniu, kiedy placki zmiękną. Można je długo przechowywać, dlatego idealnie nadaje się na święta. Nie jest trudne, ale dość czasochłonne. Składniki: 600 g mąki 120 g masła 200 g cukru(...)części, każdą rozwałkować na papierze do pieczenia na placki wielkości mniej więcej dużej blaszki (ciasto bedzie bardzo cienkie, należy wałkować je szybko, bo ciasto twardnieje i coraz cieżej będzie na nim pracować). Piec placki kilka minut w 180*C aż będą brązowe. Krem: Budyń ugotować na mleku, według przepisu na opakowaniu ( bez dodatku cukru, bo masa
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaZostał mi ryż z wczorajszego obiadu, więc dziś na podwieczorek będą placki ryżowe z jabłkiem. Są smaczne i szybkie w przygotowaniu a domownikom na pewno będą smakowały. Podane z cukrem pudrem, dżemem albo ulubioną konfiturą... najlepsze :) Placki ryżowe będziemy zajadać z moją ulubioną konfiturą z borówki od Przetwory z borówki . Składniki na około
Zrób to smacznieIdealne śniadanie to takie podczas, którego nie trzeba nigdzie się śpieszyć. Ale dzisiejszy przepis zadowoli nawet tych w ciągłym biegu. Placki z ricottą robi się naprawdę szybko, nie wyciągając nawet miksera (oznacza też mniej rzeczy do zmywania). Smażymy je bez tłuszczu (oczywiście do tego potrzebna jest patelnia teflonowa) i mamy jakże miłą odmianę od suchych, kanapkowych śniadań(...)Wyglądem przypominają troszkę amerykańskie "pankejki" , ale są od nich nieco lżejsze. PLACKI ŚNIADANIOWE Z RICOTTĄ Składniki: 125 g serka ricotta 1 jajko 5 łyżek mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżki oleju 100 ml mleka Przygotowanie: Do miski wsypujemy składniki suche, dodajemy jajko,mleko oraz serek i olej. Mieszamy wszystko łyżką
Bon appetit mon amiebardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu. Jeżeli ktoś jeszcze takich nie robił to polecam wypróbować przepis. Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około 12 placków 2 średnie cukinie (około 700 g) 8 łyżek mąki pszennej (około 120 g) 2 jajka 3 ząbki czosnku do smaku: sól, pieprz olej do smażenia Link do filmu z przygotowania: Placki z cukinii
Uwaga Babcia GotujePierwszy wolny weekend tego roku zaowocował spacerem fotograficznym i ciastem :-) Placek, który Wam dziś przedstawiam jest słodki i puszysty, a owoce dodają mu charakteru. Polecam serdecznie - robi się szybko,a owoce można użyć praktycznie każde dostępne. Ja użyłam śliwek ze słoika, ale równie dobrze mogą być świeże. Zapraszam :-) Placek czarno-biały ze śliwkami PLACEK CZARNO-BIAŁY
peggiwkuchniOkrutnie lubię połączenie wędzonego na zimno łososia z kwaśną śmietaną. To świetny duet zarówno na blinach czy plackach ziemniaczanych, jak i w tym szybkim, gorącym, zawiesistym sosie do którego idealnie pasuje mój ulubiony makaron bucatini i słodkawe, chrupiące brokuły. Brokuł myjemy pod chłodną bieżącą wodą, dzielimy na mniejsze różyczki. Jeśli są bardzo duże, można je przekroić wzdłuż na połowy(...)śmietany może tej soli jeszcze potrzebować. Do rondla przekładamy ugotowany, odcedzony makaron, mieszamy z sosem . Rozkładamy porcje na talerze, z wierzchu rozkładamy ugotowane brokuły i jemy od razu, bo szybko stygnie. Dobrze popić białym winem lub jabłkowym cydrem. Do zdjęć makaron polałam sosem, a nie wymieszałam go z nim. Diablo ciężko byłoby pokazać na zdjęciu, co tym razem
Karo in the Kitchenpoza tym podczas jedzenia organizm musi ocieplić ścianki żołądka, by je strawić, więc nie jest to taki morderczy deser, na jaki wygląda mrożona włoszczyzna Dobrze mieć świeżą, ale ta szybko więdnie, dlatego dla wygody zawsze mam w zamrażalniku opakowanie włoszczyzny, której mogę użyć jako bazy do zupy mrożone mięso z kurczaka na zupę Warto mieć zamrożone 2 duże udka(...)Wybierzcie placki dobrej jakości i cieszcie się szybkimi daniami z ich wykorzystaniem, kilka warzyw, kawałek kurczaka, ketchup, jogurt i obiad gotowy! pieczarki Warzywo niezbędne w moim domu, używam ich baaaardzo często i niemal do wszystkiego, zapiekane naleśniki, gulasz, jajecznica, zapiekanki, pizza - pieczarki dodadzą smaku wszystkiemu :) pierś z kurczaka/mięso mielone 2 uniwersalne rodzaje mięsa, które bardzo szybko się
Cooking Monstersubstytuty placków ziemniaczanych, to z cukini, to z brokuła. Tym razem chciałabym Wam pokazać placki ze startej marchewki! Pamiętam, że jako dzieciak objadałam się nimi,, gdy wróciłam do domu z pływalni. Dzisiaj chciałabym Wam pokazać mój mały sposób na szybki obiad.Marchewkowe placuszki (porcja dla 2 osób)jedna duża marchewka, połowa papryki,połowa cebuli(...)pietruszki. Doprawiamy do smaku.Dla osób, które wybrały opcję z szynką (kiełbasą), proponuję drobno pokroić. Doprawiamy pieprzem, solą do smaku! Mieszamy.Na rozgrzany na patelni olej kładziemy placuszki, formujemy je jak placki ziemniaczane.Smażymy.Smacznego!Ann.PS jako dzieciak jadłam je oczywiście z ketchupem
Kuchnia moimi oczamiPyszny, delikatny kruchy placek z warstwą rozpływających się jabłek to idealny deser na zimowe popołudnie. Bardzo szybki i prosty w wykonaniu, a ponadto bardzo smaczny. Kawałek placka podawany na ciepło idealnie komponuje się z kulką lodów waniliowych. Polecamy!Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten.Ilość porcji ok. 12Składniki:2 szklanki mąki pszennej1/2 szklanki cukru pudru125g margaryny
Kolizje SmakówJest pyszna!Składniki:4 placki tortilli4 plasterki salami10 dag żółtego seraSposób przygotowania:1. Tortillę kładziemy na suchej patelni i delikatnie podgrzewamy. Szybko rozkładamy na niej 2 plasterki salami i połowę tartego żółtego sera. Przykładamy drugim plackiem tortilli. Smażymy ok 30 sekund, przekładamy na drugą stronę i smażymy znów 30 sekund. Przekładamy na talerz i kroimy na 4 części
Kuchnia domowa AniDzisiejszy przepis to przepis na bardzo łatwy i szybki jabłecznik.Jego przygotowanie trwa tyle, ile nagrzanie się piekarnika do 170 stopni i nie wymaga
Moje Kuchenne RewelacjeBardzo letnie danie. Smaczne, delikatne placki z cukinii. Robi się je szybko, smaczne i gorące i zimne. Można podać z dowolnym jogurtowym sosem. Sprawdzą się jako przystawka czy zakąska, ale też mogą być całkiem dobrym głównym daniem w letnie dni. Warto wtedy podać je z sałatą. Polecam.Inspiracją były placuszki, które zobaczyłam na blogu Damn Delicious(...)smaku. Jeżeli ciasto wyda nam się zbyt lużne, możemy dosypać łyżkę tartej bułki.Rozgrzać oliwę z oliwek w dużej patelni na średnim ogniu. Formować w rękach okrągłe placki, po nałożeniu na patelnię lekko spłaszczyć łyżką. Smażyć aż spód się ładnie zezłoci - około 2 minut. Przewrócić delikatnie na drugą stronę i smażyć jeszcze
Stare Gary