placek drożdżowy - 2804 przepisów (strona:31/187)

Śniadanie bez pieczywa 90

Śniadanie bez chleba Śniadanie bez pieczywa to dla niektórych spore wyzwanie. Bardzo lubimy pieczywo, a w szczególności rogaliki drożdżowe, bułeczki drożdżowe, czy chleb. Spróbuję Was dzisiaj przekonać do tego, że bez pieczywa da się zjeść przepyszne śniadanie. Jak zrobić naleśniki? Naleśniki to bardzo prosta sprawa. Ciasto na naleśniki ma taką bazę, której należy się trzymać, wtedy konsystencja, elastyczność i smak(...)dwie wersje: Pancakes klasyczne - niech Was nie zrazi ilość sody. Wcale jej nie czuć, a naleśniki wychodzą kosmicznie puszyste. Pancakes w wersji na puszyste placki śniadaniowe . Racuchy drożdżowe Świetną propozycją na śniadanie dla dzieci są racuchy drożdżowe, szczególnie jeśli uda Wam się włożyć do nich niespodziankę. Dzieciaki to uwielbiają. Podsyłam Wam przepis na racuchy drożdżowe z czekoladą . Gofry Masz

MamaOskarka
PLACKI JOGURTOWO DROŻDŻOWE Z TRUSKAWKAMI 142

 Placki idealne na śniadanie lub podwieczorek. Szybkie i łatwe w wykonaniu. Można je podawać z ulubionymi owocami,śmietaną, serkiem waniliowym lub syropem klonowym. Zamiast

potrawyregionalne
Drożdżowe racuchy 106

Uwielbiam ciasta drożdżowe i wszystko co z nich powstaje. W domu unosi się wtedy wspaniały, drożdżowy i ciepły zapach wypieków. Dziś racuszki drożdżowe, w sam raz

Zasmakuj Kuchni
Langosze 18605

Langosze to tradycyjne węgierskie placki przygotowane z ciasta drożdżowego z dodatkiem ziemniaków. Zwykle podaje się je ze śmietaną lub sosem czosnkowym i serem oraz innymi dodatkami wg uznania.  Moja Oliwka twierdzi, że bez dodatków smakują trochę jak pączki ;) Ciasto na langosze: 500g mąki pszennej 14 g drożdży instant (2 op.) 3 płaskie łyżki cukru łyżeczka soli

Smakołyki Asi
20 pomysłów na ciasta i desery z rabarbarem 36

Kruche, drożdżowe, serniczek bez pieczenia, a może placuszki z rabarbarem lub tradycyjny kompot? Co Was skusi? Ja robiłam już w tym roku drożdżowe, a teraz mam ogromną ochotę na kruche ciasto z mnóstwem rabarbaru, budyniem  i kruszonką i pewnie takie w weekend upiekę.  Ciekawa jestem czy lubicie i używacie w kuchni to warzywo? Warto go spożywać ze względu(...)rabarbarem i budyniem Rabarbarowy pocałunek Racuszki z rabarbarem  Razowe drożdżówki z rabarbarem Kasza jaglana z rabarbarem Ciasto z rabarbarem i bezową pianką Maślankowe z rabarbarem Placek z rabarbarem Drożdżowe z rabarbarem var widgetParams = "{ 'Id':'41ec0d91-bb81-4b5b-921b-f8519fa5b600','AffId':'14121'}"; var params=encodeURIComponent(JSON.stringify(widgetParams)); var link = 'https://weben1.com/ElasticWidget2/Generate?query='+params; var iframe = document.createElement('iframe'); iframe.frameBorder=0; iframe.width

Cynamonowe szczęście
Paszteciki z pieczarkami 46

odchodzić od dłoni oraz brzegów miski. Możesz też użyć robota kuchennego z hakami do ciasta drożdżowego. Czas wyrabiania wynosi wówczas 5 – 8 minut. Miskę z ciastem przykrywam czystą ściereczką kuchenną i odstawiam w ciepłe miejsce na 60 minut . W tym czasie ciasto drożdżowe podwoi swoją objętość. Krok 3 – przygotowuję farsz Pieczarki myję i obieram skórkę z kapeluszy. Następnie(...)pomocą wałka z ciasta formuję duży prostokąt o grubości 5 mm . Jeśli masz mało miejsce, to podziel kulę ciasta na 2 części i rozwałkuj 2 placki. Na placek z ciasta drożdżowego wykładam równomiernie farsz i wyrównuję. Następnie zwijam ciasno w roladę. Za pomocą ostrego noża kroję w 3 lub 4 cm plastry . Na blaszce piekarnika wykładam papier

Ania gotuje
Coca de Sant Joan, czyli hiszpański drożdżowy placek na Noc Świętojańską 138

inaczej. W Hiszpanii, w regionie Katalonii, gdzie obecnie mieszkam nie brakuje oczywiście fiest, ognisk, pochodów i innych hulanek. W wieczór 23 czerwca nie może także zabraknąć tradycyjnego placka, tzw. coci. Pachnące drożdżowe ciasto udekorowane głównie karmelizowanymi owocami, cukrem i orzeszkami piniowymi, chociaż spotkać można wersje z wzorami z kremu tortowego lub kremu katalońskiego.  Jeżeli uda mi się gdzieś

Zielona Kuchnia
Ciasto krucho-drożdżowe z wiśniami 400

ciasta i właśnie ich użyłam w tym przepisie.Ciasta krucho-drożdżowe są szybką alternatywą dla tradycyjnego ciasta drożdżowego. Nie wymagają wyrastania, w smaku przypominają jednak bardziej ciasto drożdżowe, a nie kruche.Mój placek upiekłam w formie o wymiarach 24x24cm, można zrobić go w nieco większej lub mniejszej formie, zmieni się wtedy grubość ciasta.  Ciasto krucho-drożdżowe z wiśniamiSkładniki:250g(...)ciasto- ciasto przykryć, odstawić na krótko- piec w 180 stopniach przez około 35 minut- ostygnięte ciasto oprószyć cukrem pudrem, przechowywać pod przykryciem Placek można wzbogacić o dodatek słodkiej, maślanej kruszonki. Ciasto krucho-drożdżowe idealnie nadaje się również do przygotowania małych wypieków, np. rogalików lub rożków

Smakołyki Bereniki
Pizza, najlepsze przepisy 364

Pizza, najlepsze przepisy. Pizza to potrawa kuchni włoskiej, którą je się na całym świecie. W wersji podstawowej to płaski placek z wytrawnego ciasta drożdżowego (focaccia), posmarowany sosem pomidorowym, posypany tartym serem i ziołami, pieczony w bardzo mocno nagrzanym piecu. Pizzę podaje się na gorąco, można ją jeść też na zimno. Ja przygotowuję pizzę z różnymi dodatkami, wykorzystuję m.in. pieczarki(...)idealna przekąska, Ciasto do pizzy posmarowałam domową pastą paprykową, ale może to być też sos pomidorowy, czy zwykły ketchup. Aby placki pizzy były równe wykroiłam je przed upieczeniem specjalna foremką. Paluchy a’la pizza to drożdżowy wypiek ze „zwariowanego ciasta” do wszystkiego, nazywanego w oryginale Crazy Dough for Everything. Przekąska do jedzenia na gorąco i na zimno to drożdżowe

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Przepis na racuszki z jagodami 49

Przepis na racuszki z jagodami Puszyste, drożdżowe racuszki bez wyrabiania. Klasyczne racuszki smażone na patelni. Racuchy z owocami jedne z najbardziej lubianych przez nas drożdżowych ciastek

Dieta moja pasja
Placek ziemniaczany prawie jak pizza 215

Przepis na pyszny wytrawny placek ziemniaczano-drożdżowy z ulubionymi dodatkami na wierzchu. Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 500 g ziemniaków spora cebula 50 g drożdży pół łyżeczki cukru jajko 3 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz Dodatki: 200 g kiełbasy pomidor garść oliwek 100 g sera żółtego 250 ml jogurtu naturalnego sól, pieprz, papryka wędzona, zioła prowansalskie Przygotowanie(...)około 40 min. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, nakładamy na niego kiełbasę, pomidora i oliwki pokrojone w plasterki. Jogurt mieszamy z serem żółtym i przyprawami. Sos równomiernie rozprowadzamy na placku. Zapiekamy jeszcze 20-25 minut, aż sos się ładnie zezłoci

e-PrzepisyKulinarne
Naan 176

Trudno wyobrazić sobie wizytę w indyjskiej restauracji bez spróbowania świeżo upieczonych, pachnących chlebków zwanych naan. Podłużne placki, wyrabiane z drożdżowego ciasta, tradycyjnie wypiekane są w glinianym piecu tandoor i podawane jeszcze ciepłe jako dodatek do różnych indyjskich dań. Nawet nie dysponując specjalnym piecem, z powodzeniem możemy przygotować pyszne i aromatyczne naany w zwykłym, domowym piekarniku. Chleb naan można wzbogacić(...)wodą, aby utrzymać odpowiednią wilgotność podczas pieczenia, dzięki czemu chlebek nie będzie zbyt suchy. Wyrośnięte ciasto ugniatamy przez chwilę, następnie dzielimy na 6 równych części. Z każdej formujemy palcami placek, nadając mu kształt łzy. Chlebki układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Jeśli blaszka jest dość duża możemy upiec jednocześnie 2-3 chlebki. Pieczemy na najwyższej półce piekarnika 7 minut

Smakowity Blog Kulinarny
Amerykańskie, włoskie, neapolitańskie – jak zrobić idealne ciasto na pizze? 87

pizzę zrobić można na różne sposoby. Klasyczna pizza włoska Pizza jest jedną z najbardziej rozpowszechnionych na świecie potraw kuchni włoskiej. W formie najbardziej klasycznej, ma postać placka z ciasta drożdżowego z sosem pomidorowym oraz posypką z tartego sera – najczęściej mozarelli. Po doprawieniu różnymi ziołami, pizzę piecze się w mocno nagrzanym piecu. Podawać można ją zarówno na gorąco(...)amerykańska odmiana pizzy, która posiada bardzo grube ciasto. Taki spód powstaje w ten sam sposób co cienki, jednak jest go więcej w porównaniu do pozostałych składników. Pizza z grubym plackiem to typowe dla kultury amerykańskiej comfort food, czyli jedzenie dla przyjemności. Takie właśnie ciasto przyrządzać zaczęli włoscy imigranci, którzy osiedlili się na nowojorskim Brooklynie. Na świecie pizza amerykańska jest zdecydowanie

jakszef.pl
10 rzeczy, których trzeba spróbować na Węgrzech 65

Polsce. Langosz Dla wielu smak wakacji w Hajduszoboszlo, czasem nazywany “węgierską pizzą”. Dla tych, co nie wiedzą – l angosze to smażone na głębokim tłuszczu placki z ciasta drożdżowego. Znajdziemy je z łatwością w węgierskich miastach, gdzie sprzedawane są jako street food w różnych wersjach smakowych: z serem, pomidorami, szynką, keczupem itp. Leczo Leczo jest dość popularne

ProstePesto.pl