Faszerowane papryki z mięsem mielonym to bardzo fajne i proste danie. Wystarczy trochę wyobraźni i w kilka chwil można zrobić coś naprawdę pysznego i wykwintnego. Samo
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Ciastka Kocie oczka - kuchnia podkarpacka Tradycyjne podkarpackie wypieki najczęściej charakteryzuje prostota składników, a jednocześnie doskonały, zrównoważony smak. Do tego typu słodkości poza różnego rodzaju nadziewanymi bułkami drożdżowymi, przekładanymi plackami amoniakowymi, czy miodowymi, z pewnością należą kruche ciasteczka. Małe, niepozorne, a jednak lubiane przez wszystkich – zwykle są tanie i proste w przygotowaniu. W naszym regionie kruche ciasteczka zazwyczaj przygotowywano(...)posypką, delikatniejsze i kruche. Na Podkarpaciu kruche ciastka zazwyczaj przygotowywano z dodatkiem amoniaku. Jednakże wśród wielu domowych przepisów nie brakuje również receptur na ciastka z ciasta krucho drożdżowego. Z takiego właśnie ciasta gospodynie ze wsi Dębów koło Przeworska przygotowują ciasteczka Kocie oczka. Swoją nazwę ciastka te zawdzięczają niewielkiemu rozmiarowi i formie – małe kółeczka z dziurką, przez którą widać ciemną marmoladę
Trzeci talerznajstarszych rodzajów chleba przygotowywany przez człowieka. Prawdopodobnie pochodzi ze starożytnej Syrii. Popularny w krajach arabskich i tak jest tam nazywany: libański, syryjski lub arabski chleb. Pita to placek z drożdżowego ciasta, który podczas pieczenia pęcznieje tworząc kieszonkę na farsz. Kieszonka napełniona farszem mięsnym lub warzywnym fajnie trzyma nadzienie i nic nie wypadnie podczas jedzenia. Chlebek bardzo prosty do przygotowania(...)podwoi objętość, wyjąć z miski, powtórnie zagnieść, podzielić na 6 równych kawałków, następnie uformować 6 kulek. Każdą kulkę lekko spłaszczyć i pozostawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką kulki rozwałkować na placki nie grubsze niż kilka mm o średnicy około 15 cm piec w 250`C około 8 minut, aż się napuszą i lekko zrumienią. Im wyższa temperatura pieczenia, tym gwałtowniej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Korzystając z kilku wolnych dni nadrabiam trochę zaległości blogowych. Ten przepis czekał na publikację od Bożego Narodzenia. No na czasie to ja nie jestem, ale myślę
peggiwkuchniKuchnia gruzińska i adżarskie chaczapuri Chaczapuri adżarskie to jedno z najpopularniejszych dań kuchni gruzińskiej. Chrupiące kawałeczki pieczywa, maczane w serowo jajecznym sosie… to posiłek idealny
Tajemnice SmakuKuchnia gruzińska i adżarskie chaczapuri Chaczapuri adżarskie to jedno z najpopularniejszych dań kuchni gruzińskiej. Chrupiące kawałeczki pieczywa, maczane w serowo jajecznym sosie… to posiłek idealny
Tajemnice Smaku(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Racuchy drożdżowe z jabłkami na jogurcie Przepis na pyszne, delikatne, puszyste racuchy drożdżowe z jabłkami robione na jogurcie naturalnym oprószone słodkim cukrem pudrem
Księga-Smakuczasu piecze je moja cała rodzina. Jak widać popularność cynamonek urosła i zagranicą. Dzisiaj upiekłam najbardziej tradycyjne cynamonki z cukrem perłowym, niezbyt duże bułeczki, cudownie wypieczone i cynamonowe. Uwielbiam drożdżowe wypieki, a Wy? Taka słodka bułeczka do popołudniowej kawki to sama rozkosz dla podniebienia. Cynamonki 20 bułeczek Składniki: 25 g drożdży 300 ml mleka 90 g cukru 60 g masła(...)masła i zarabiaj tak długo aż ciasto wchłonie całe masło. Przykryj mise folią i odstaw ciasto do wyrośnięcia na 40 minut. Wymieszaj wszystkie składniki na nadzienie. Rozwałkuj wyrośnięte drożdżowe na placek o grubości 0,5 cm. Posmaruj nadzieniem i zroluj. Pokrój roladę na kawałki o grubości 2 cm. Układaj na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Posmaruj bułeczki rozmąconym jajkiem
codojedzeniakosztować. Skromnie odpowiedziałam, że w sumie to niewiele, tyle co nic.. przecież. Bierzcie ten przepis i jedzcie z niego wszyscy. Jest pyszny. Składniki (na 1 placek): Ciasto drożdżowe: 100 g mąki pszennej 10 g oliwy z oliwek 10 g świeżych drożdży szczypta soli i cukru 55 g ciepłej wody Dodatki
Mango PapajaPrzepis na te racuchy dostałam od mamy. Pamiętam, że kiedy byłam młodsza robiła je bardzo często na kolację, do tego szklanka kakao i mamy pyszny posiłek
Prosty przepis naCiasto drożdżowe z przepisu mojej mamy zawsze wychodzi przepyszne! Smakuje wszystkim i jest wyjątkowo łatwe do zrobienia. SKŁADNIKI: 1 szklanka mleka 5 dag drożdży 750 dag
Prosty przepis naPlacuszki drożdżowe wykonane na wzór racuchów tylko w wersji wytrawnej... z szynką, żółtym serem i szczypiorkiem. Są pyszne i smakują jak pizza 🍕 A co najważniejsze, aby
Kuchnia MagdaLenyPlacuszki drożdżowe wykonane na wzór racuchów tylko w wersji wytrawnej... z szynką, żółtym serem i szczypiorkiem. Są pyszne i smakują jak pizza 🍕 A co najważniejsze, aby
Kuchnia MagdaLeny