placek drożdżowy - 2804 przepisów (strona:34/187)

Placki jogurtowe z gruszkami 215

bardzo prosty skład i wykonanie - nie potrzebujesz wagi i miarek - wspaniałe placki na śniadanie i kolację - uwielbiane przez Dzieci Łasuchom plackowym polecam gorąco racuchy drożdżowe z jabłkiem  oraz nieziemskie placki z serków waniliowych .. mniam

AniaGotuje.pl
Empanada gallega, hiszpański "kulebiak" 145

całej Hiszpanii jest ona nazywana empanada gallega, to w zależności od regionu różni się nieco składem farszu jak i produktów dodawanych do samego ciasta.Ta najbardziej klasyczna to placek upieczony na cieście drożdżowym z nadzieniem warzywnym  z  tuńczykiem i jajkiem na twardo. Bardzo smaczna też jest empanada z chorizo. Natomiast moja dzisiejsza wersja jest bez tuńczyka. Inspirację czerpałam(...)Farsz studzimy. Empanadę będę piekła w skalnej formie o średnicy 30 cm. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części. Najpierw wałkujemy jedną część na okrągły placek o średnicy około 32-33 cm. Plackiem wykładamy natłuszczoną formę i wywijamy brzegi do góry. Na cieście układamy lekko odsączony farsz, posypujemy pokrojonymi w kostkę jajkami i posypujemy natką

Kulinarne przygody Gatity
Racuchy z jabłkami 252

 Pyszne drożdżowe racuchy z jabłkami - chyba każdy je lubi :)SKŁADNIKI 3 jabłka10g drożdży125g mąki2 jajka200 ml mlekasól2 łyżeczki cynamonucukier puderolej do smażenia PRZYGOTOWANIEJabłka obieramy

Moje Kuchenne Rewelacje
Sernik wiedeński 76

starych, przedwojennych książkach przepisu na sernik wiedeński. I bardzo się zdziwiłam, gdyż okazało się że można znaleźć przepisy na placki serowe, lecz przepisów zatytułowanych sernik wiedeński jest bardzo mało. Przeważnie są placki na cieście kruchym lub drożdżowym. W książce z 1902 roku, Najnowszej kuchni wytwornej i gospodarskiej Marty Norkowskiej jest przepis na placek wiedeński z sera, który

królestwo garów
Racuchy drożdżowe bananowe z dżemem 132

Nie da się ukryć, że racuchy zostały ze mną na dobre od czasów dzieciństwa. Pulchne, gorące posypane cukrem pudrem, polane miodem lub syropem owocowym. Cudowne Racuchy

Zasmakuj Kuchni
Borek z botwinką i serem - pomysł na drugie śniadanie, piknik lub wycieczkę (przepis krok po kroku) 101

przepis, który idealnie sprawdzi się jako przekąska w plenerze, przystawka na grillu czy też drugie śniadanie zamiast kanapki. Börek to wywodzący się z Turcji placek z ciasta yufka lub drożdżowego z nadzieniem, które u mnie jest bardzo wiosenne, na bazie sera i liści botwinki, które możecie też zastąpić szpinakiem.  Börek może przybierać bardzo różne kształty. Czasem jest(...)duże placki, z czym myślę każdy sobie poradzi. Borek po pokrojeniu na kwadraty wygląda trochę jak kanapka z nadzieniem i bardzo wygodnie się go je. Czasem turecki borek robi się na bazie ciasta yufka, który w naszych warunkach zastępuję się greckim ciastem filo. Choć filo jest coraz lepiej dostępne w sklepach, to jednak uważam, że ciasto drożdżowe

Chilli Czosnek i Oliwa
Racuchy drożdżowe z jabłkami 66

 Racuchy drożdżowe z jabłkiem Składniki: 2szklanki ciepłego mleka 50g świeżych drożdży około 4szklanek mąki Jajko 2 łyżki oleju do ciasta plus do smażenia około 1/4

Kulinarne blogowanie
Racuchy budyniowe z jabłkami 121

Racuchy budyniowe z jabłkami Prosty przepis na puszyste, mięciutkie i rumiane racuszki z dodatkiem budyniu śmietankowego i jabłek. Palce lizać! Zamiast świeżych drożdży można użyć 7g

Blog z Apetytem
RACUCHY DROŻDŻOWE Z BORÓWKAMI 165

Puszyste racuchy drożdżowe z dodatkiem borówek, przygotowane na pianie z białek. Jest to stary przepis mojej babci, z tą różnicą, że babcia dawała zawsze jabłka. Ja

Kuchnia MagdaLeny
RACUCHY DROŻDŻOWE Z BORÓWKAMI 165

Puszyste racuchy drożdżowe z dodatkiem borówek, przygotowane na pianie z białek. Jest to stary przepis mojej babci, z tą różnicą, że babcia dawała zawsze jabłka. Ja

Kuchnia MagdaLeny
Racuszki ze śliwkami 83

Racuszki ze śliwkami Pulchniutkie i mięciutkie w środku oraz rumiane i lekko chrupiące z zewnątrz – takie są właśnie te przepyszne drożdżowe racuchy, które zrobiłam wczoraj

Blog z Apetytem
Przepis na Makowiec w kształcie kwiatu - puszysty i wilgotny 388

Witam serdecznie Chciałabym się podzielić przepisem na makowiec o trochę innym wyglądzie bo w kształcie kwiatu. Makowiec jest pyszny, puszysty i wilgotny, także polecam wypróbować przepis

Uwaga Babcia Gotuje
Drożdżowa tarta z leśnymi grzybami i jajkiem 110

ciasto podwoi swoją objętość). W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy szpinak. Dusimy na wolnym ogniu do momentu odparowania wody. Doprawiamy solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na duży placek na blacie oprószonym mąką. Wycinamy koło, które będzie pasowało do foremki o średnicy 26 cm. Dno tarty smarujemy szpinakiem. Następnie wykładamy kawałki sera feta oraz usmażone grzyby

VioletoweKucharzenie
Ruchanki i kluski z twarogiem 104

Kolejne i ostatnie w tej edycji propozycje do akcji Gotujemy po Polsku pod patronatem serwisu zpierwszegotłoczenia.pl . Kluski, nie znane zupełnie w mojej rodzinie, poznałam u

Pieguskowa Kuchnia
Szybkie jagodzianki z suchej patelni. 152

Jagód jak na lekarstwo, ale jak już je mamy  to warto sobie dogadzać. A jak nie mamy, można zastąpić innymi owocami. Osobiście uwielbiam to co

Dieta moja pasja