Kruche ciasto z rabarbarem i bezową pianką 142pierwszych wyczekiwanych po zimie polskich owoców. Rabarbar właśnie wyrósł u mojej mamy na ogrodzie więc szkoda byłoby tego nie wykorzystać. Przeważnie ląduje on w kompocie lub w przepysznym drożdżowym placku, którego nie mogę przestać jeść. Tym razem dla odmiany upiekłam coś innego i nie drożdżowego. Na spodzie "szarlotkowe" kruche ciasto i dużo ilość rabarbaru a całość przykryta bezową
Milion Smaków
Drożdżowe bułeczki z makiem zawijane 123ciasta drożdżowego (wyrabiać przez około 3 – 5 minut). Gotowe ciasto drożdżowe jest elastyczne, jednolite, gładkie i dobrze odchodzi od brzegów miski oraz od rąk (jeśli wyrabiasz ręcznie). Wyrobione ciasto drożdżowe przykrywam czystą ściereczką kuchenną i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 60 – 75 minut . Krok 3 – masa makowa W czasie gdy ciasto drożdżowe wyrasta, przygotowuję(...)chwilę zagniatam i za pomocą wałka formuję prostokątny placek o wymiarach 60 x 40 cm . Na to wykładam za pomocą łyżki masę makową i oczywiście rozsmarowuję oraz wyrównuję, aż po same brzegi. Jeśli masz mało miejsca, to uformuj 2 placki o wymiarach 30 x 20 cm . Z placka drożdżowego, posmarowanego masą makową, zwijam wzdłuż dłuższego boku roladę
Ania gotuje
"Czas na śliwki" - podsumowanie akcji 272śliwkami - najlepsze Szilváslepény Ucierane ciasto kokosowe. Ze śliwkami. Bezglutenowy placek śliwkowy z czekoladą Bezglutenowy placek śliwkowo - orzechowy Knedle ze śliwkami Kruche ciasto ze śliwkami bezą i kruszonką Czeko – powidła, czyli śliwki z czekoladą w słoiczku Mini drożdżówki z śliwkami Zakręcone ciasto drożdżowe z makiem i śliwkami Nalewka śliwkowa – śliwowica Śliwkowa krajanka z owsianą kruszonką Ciastka francuskie ze śliwkami(...)śliwkami i czekoladą autorka: pilichola | blog: Cukry Proste Pijane śliwki w czekoladzie autor: Camelki | blog: Kulinaria – potrawy z różnych stron świata Nalewka śliwkowa autorka: Białagłowka | blog: Kuchenna Kontrrewolucya Drożdżowy placek śliwkowy z blachy autorka: Gotuj zdrowo!Guten Appetit! | blog: Gotuj zdrowo!Guten Appetit! Tartaletki ze śliwkami i kremem migdalowym autorka: Gotuj zdrowo!Guten Appetit! | blog: Gotuj zdrowo!Guten Appetit
Weekendy w domu i ogrodzie
Kaszubskie ciasto drożdżowe z kruszonką i lukrem ( Młodzowy kuch z kruszonką i glancem) 268Kaszubskie ciasto drożdżowe z kruszonką i lukrem ( Młodzowy kuch z kruszonką i glancem) "Na niedzielę z zasady musi być placek drożdżowy, niechby nawet dosyć postny, ale za to ze słodką, grubą warstwą kruszonki na wierzchu." Taką informację możemy znaleźć w "Bedekerze Kaszubskim, w którym jest opisany kaszubski jadłospis. Kaszubska drożdżówka, to wypiek z wieloletnią tradycją. Nie dziwne więć
Pełny talerz
Sałatka z burakiem cukrowym 231produkcji cukru, ale także doskonały dodatek do ciast i ciasteczek. Świetnie smakują w postaci powideł olenderskich i dżemów, słodkich placków czy też jako składnik sałatek. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu na Mazowszu bardzo popularne było ciasto buraczak - rodzaj drożdżowego placka, którego jednym ze składników były buraki cukrowe. Sałatka z burakiem cukrowym to wyśmienita przekąska i ciekawe urozmaicenie naszych posiłków
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Langosz 217Langosz to specjalność kuchni węgierskiej, popularne również na Słowacji i w Czechach. To drożdżowy placek smażony w głębokim oleju. Jada się go najczęściej z dodatkiem śmietany, sosu czosnkowego, startym żółtym serem, szynką lub innymi dodatkami. Langosz to węgierski fastfood, który można kupić w każdym barze szybkiej obsługi lub po prostu na ulicy. Wśród składników oryginalnego langosza widnieją ziemniaki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Drożdżowy placek z jabłkami i cynamonową kruszonką. 238sprawą jabłek, dzięki którym nabiera wyjątkowej soczystości. Idealnym dodatkiem, współgrającym ze smakiem ciasta, jest cynamonowa kruszonka nadająca całości głębi i wyjątkowości. Bardzo polecam!!! Składniki na drożdżowy placek z jabłkami i cynamonową kruszonką: na standardową blachę z piekarnika (o głębokości co najmniej 2 cm) CIASTO DROŻDŻOWE: 150 g mąki orkiszowej 300 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży
Rozpustne gotowanie
Jak zrobić rozczyn ze świeżych drożdży 123przygotowanie zaczynu do ciast drożdżowych. Jak zrobić rozczyn ze świeżych drożdży, żeby ciasta ładnie wyrastały, wie chyba każdy, kto przygodę z drożdżowymi wypiekami już rozpoczął. Ale są wśród nas osoby, które swoje pierwsze ciasto drożdżowe lub pączki dopiero zamierzają upiec i właśnie dla nich jest dzisiejszy przepis. Początkującym polecam prosty przepis na najlepszy placek drożdżowy z kruszonką . Jeśli przygotowujesz
Cztery Fajery
Ciasto drożdżowe 172zastąpić również innymi owocami, jak truskawki czy rabarbar. Ciasto drożdżowe jest bardzo puszyste i pyszne, a sam przepis nie jest skomplikowany, dlatego też praktycznie każdy może przygotować wyśmienity placek drożdżowy. Dopełnieniem całości jest przepyszna kruszonka, którą przygotujemy w ciągu minuty. Z... Tryb czytania Artykuł Ciasto drożdżowe pochodzi z serwisu Blog kulinarny Kurkanielotka.pl
PysiaGotuje.pl
Drożdżowe bułeczki ze śliwkami i kruszonką 231jesienny chłód pyszny drożdżowy placek z kubkiem mleka czy kakao to najlepsze lekarstwo! Dziś mam przyjemność zaprosić Was na pyszne, puchate i mięciutkie drożdżowe bułeczki, takie do odrywania, ze śliweczkami i kruszonką. Są pyszne! Składniki: 400 g mąki pszennej, 2 średnie jajka, 20 g świeżych drożdży, 70 g cukru, 70 g miękkiego masła, szczypta soli, 100 g mleka
Plate of Joy
Placek drożdżowy - wykorzystanie dużej ilości białek 224Jeżeli nie wiecie co zrobić z nadmiarem białek, to polecam ten placek drożdżowy. Ciasto bardzo ładnie wyrasta i jest naprawdę smaczne, może troszkę za mało dałam owoców, ale następnym razem ( bo na pewno do niego wrócę) dam dwa razy tyle. Przepis znalazłam na jednej z wyciętych kartek z gazet. Zaciekawił mnie sposób zrobienia ciasta, jednak w razie czego gdyby
Na słodko lub wytrawnie
CHRUŚCIKI, FAWORKI DROŻDŻOWE, BEZ CUKRU, NA MĄCE ORKISZOWEJ 398wyrastają bez dodatku cukru, musiałam zaryzykować z ciastem drożdżowym na słodko, potrzebny był mi tylko przepis, w którym nie ma zbyt dużo drożdży w stosunku do ciasta, bo placki drożdżowe, w których tych drożdży jest dość dużo nie wyrastają tak jak powinny. Przeanalizowałam zamieszczone u mnie przepisy i otóż jest, przepis na pączki pychotki. Pączki z niego były cudownie
Smaczne Zdrowe
Czekoladowe brioche 269czym rozwałkuj na dwa prostokąty placek o grubości 0,5 cm. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, syrop i śmietankę. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Przestudzoną czekoladą posmaruj drożdżowe placki, posyp pokruszoną czekoladą i zwiń w rulon. Pokrój na krążki grubości 2 cm i ułóż w muffinkowej blaszce posmarowanej tłuszczem. Piecz brioche w nagrzanym piekarniku na 175ºC przez około
codojedzenia
Drożdżówki z parówką, serem i cebulką prażoną 326nadziane! Ciasto drożdżowe od pewnego czasu stało się moim ulubionym rodzajem wypieku. Zachwyca mnie łatwością przygotowania i rewelacyjnie wychodzi - a co tam, będę nieskromna! :P . Piekę regularnie przeróżne placki drożdżowe , jak również wszelakiego rodzaju drożdżowe bułeczki . Ostatnio mocno eksperymentuję też z nadzieniem . Faszerowałam już bułeczki twarogiem, powidłami, dżemem i kremem czekoladowym. Całkiem niedawno przerzuciłam się jednak na bardziej wytrawne(...)tendencję do kipienia. Do miski przesiać przez sito mąkę - w ten sposób się ją napowietrza i ciasto lepiej wyrasta przy pieczeniu . Dodać cukier, szczyptę soli oraz rozczyn maślano-mleczno-drożdżowy. Wszystko razem wymieszać i wyrobić na gładkie, elastyczne, ale dość zwarte ciasto - leniwiec kuchenny może z powodzeniem użyć miksera, tylko koniecznie z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych, NIE trzepaków
Grunt to przepis!
LANGOSZ 167paprykowa jest podawana osobno i można sobie wg własnych kubków smakowych doprawić każdą potrawę. Złą wiadomością, bynajmniej dla mnie był fakt, że ten gulasz nie jest podawany z plackami, tylko jako zupa. Bardzo byłam zdziwiona i zasmucona z tego faktu. W Budapeszcie byłam już klika dobrych lat temu, gdzie nie była jeszcze promowana kuchnia wegetariańska,więc na gulasz(...)stoją chłopki z rozstawionymi patelniami i przygotowują na miejscu langosza. W każdej części miasta można kupić tego placka, czy to od wyżej wspomnianego chłopka, czy to z foodtrocka, jak i również w każdej restauracji. Langosze, to nic innego jak placki drożdżowe z domieszka gotowanych ziemniaków, smażone w głębokim oleju. Miliom kalorii :-) Podawany jest na różne sposoby, ale najbardziej
pieprzny smaczek