placek drożdżowy - 2804 przepisów (strona:16/187)

Ciasta 146

białkach  Kruchy placek ze śliwkami Łaciaty sernik Makowiec Makowiec zawijany Małe szarlotki Mini serniczki Murzynek Murzynek Piernik na święta Piernik z marchewką Placek z wiśniami Placek drożdżowy ze śliwkami Puszysty sernik Rolada kokosowa Sernik na święta Sernik na zimno na serkach homogenizowanych Sernik na zimno z musem truskawkowym Sernik na zimno z truskawkami Sernik z mango

Aga w kuchni
Gulasz z łopatki z langoszami 92

pyszne dania z kuchni węgierskiej połączyłam razem w jeden idealny, przepyszny i sycący obiad. To gulasz, mocno paprykowy oraz węgierskie, drożdżowe placki czyli langosze. Gulasz do którego dodałam pieczoną paprykę, dużo różnej papryki sypkiej oraz w paście świetnie smakował na chrupiącym, soczystym placku. Uwielbiamy langosze odkąd pierwszy raz je spróbowaliśmy na Węgrzech i często robi je masz na obiad

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ślimaczki drożdżowe z makiem i twarogiem 182

Odliczanie trwa! Już tylko 1 dzień do Wigilii! W kuchni praca wre. Co i rusz z piekarnika wyciągany jest przepiękny makowiec , aromatyczny sernik , czy pachnący placek drożdżowy . Czas goni jak szalony. Do przygotowania pozostało jeszcze tak wiele!  Moją propozycją na dziś jest połączenie wszystkiego co najlepsze w tradycyjnych, świątecznych wypiekach. Czyli nadzienia makowego z twarogiem , w ramówce pulchnego

Grunt to przepis!
Drożdżowe ciasto ze śliwkami i kruszonką 129

Daaaawno nie jadłam tak dobrego ciasta drożdżowego. W smaku, niewiele mu brakowało, do drożdżowego placka Babci Ani. Może kiedyś, w końcu i mnie się uda taki idealny placek upiec. Póki, co zostaję przy tym. Delikatny w smaku, puszysty, ze słodką, cynamonową kruszonką i lekko kwaskowymi śliwkami. Oj mówię Wam - niebo w gębie :) Jeśli macie tylko drożdże w domu(...)śliwki - do dzieła - nie będziecie żałować. Do tego zapach pieczonego drożdżowego ciasta i pieczonych śliwek, rozniesie się Wam po całym mieszkaniu. 'ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką' Składniki: - 5,5 szklanki mąki - 1,5 szklanki cukru + 1 łyżka stołowa - 35 g świeżych drożdży - 1 szklanka ciepłego mleka - 200g masła - 1 jajko + 1 żółtko - śliwki ok. 1kg - 0,5 łyżeczki cynamonu

CookYourself
Zimowy placek z porem. 166

pewnie wiosna puka do drzwi, w Polsce ciagle jeszcze lezy snieg. Pobieglam do sklepu po por, piekny i zielony i na przekor wszedobylskiej szarosci zagralam w zielone. Drozdzowy placek z poremskladniki: 250g maki20g drozdzy1 lyzeczka cukrusol150g boczku wedzonego1 lyza oliwy1 por2 cebuleszczypta galki muszkatalowej i pieprzu cayennewykonanie:Make przesiac do duzej miski. Zrobic wglebienie, wkruszyc drozdze, dodac

Przysmaki Karolki
Chaczapuri z dwoma serami 77

lądują na blogu jeszcze w ten sam dzień. A są takie, do których nie mogę się zebrać przez dwa tygodnie, a czasami dłużej. Tak oczywiście było z tymi plackami drożdżowymi "na słono".  W Opolu jest wspaniała gruzińska piekarnia, dzieci uwielbiają ich wyroby i czasami idąc na spacer kupujemy chaczapuri , rwiemy na kawałki i zajadamy po drodze. Nawet(...)wyrośniętego ciasta odrywamy kawałki wielkości piłki tenisowej, lekko rozpłaszczamy i na nakładamy farsz, zawijamy brzegi do środka i zlepiamy je u góry jak tobołek. Następnie rozwałkowujemy na dość cienki placek o średnicy 15-20 cm.  Rozgrzewamy patelnię (a najlepiej dwie) i smarujemy dno olejem. Kładziemy placki i podsmażamy je po ok. 3 minuty z każdej strony. Placki

bistro mama
wielkanocny kołacz z pomarańczą 94

czasem. Jednak nie ma to jak swój wypiek. Takie najbardziej smakuje przynajmniej mi i mojej rodzinie ;) Tym razem zrobiłam nie z jabłkami a z pomarańczą kandyzowaną. Fajny, delikatny drożdżowy placek....kołacz przepraszam :D Można go jeść zwyczajnie samego albo z dodatkiem dżemu. Kubek mleka tylko podkreśli jego smak. Powinnam wspomnieć jeszcze o filiżance kawy :D Jak kto lubi(...)ciasto nie jest trudne w wykonaniu. Potrzeba tylko trochę czasu, by dać mu wyrosnąć. Oczywiście jako, że drożdżowy lubi być pieszczony kuchennym ciepłem. Do zrobienia ciasta potrzebowałam: * 50 dkg mąki * 1 szklankę mleka * 1/3 szklanki cukru * 10 dkg masła * 3 jajka * szczypta soli * 3 dkg drożdży * kandyzowana skórka z pomarańczy * 1 opakowanie cukru waniliowego 16 g Podgrzałam mleko i dodałam

Pieprzyć z Fantazją
Gruzińskie chaczapuri adżarskie 351

gładką masę. Wyrośnięte ciasto należy przełożyć na blat i podzielić na 2 części. Każdą z tych części należy rozwałkować na okrąg a końcówki zlepić. Należy przełożyć przygotowane placki drożdżowe na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formować z nich łódki. Do środka każdej z łódek należy nałożyć po połowie serowego farszu. Tak przygotowane chaczapuri należy piec w piekarniku rozgrzanym

Mango Papaja
DROŻDŻÓWKI ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ 103

już Wam ostatnio pisałam, mój etap na drożdżowe wypieki nadal trwa. Tym razem popiekłam drożdżówki ze śliwkami i kruszonką . Pyszne, mięciutkie, puszyste bułeczki na słodko z wierzchu obficie posypane kruszonką. Oj jakie to było pyszne, o czym świadczy to, że drożdżówki zniknęły w mgnieniu oka ze stołu. Idealne są na drugie śniadanie, bądź przekąskę w czasie szkolnej przerwy lub przerwy(...)podsypany mąką, delikatnie wyrobić, następnie podzielić na 8 równych części. Z każdego kawałka uformować kulę i dość mocna ją spłaszczyć. Przy pomocy dna szklanki zrobić wgłębienie na środku każdego drożdżowego placka. Pozostawić ciasto pod przykryciem na około 15 minut. W tym czasie przygotować kruszonkę. Masło (w temperaturze pokojowej) połączyć z cukrem i stopniowo dodawać mąkę. Rozcierać masę w dłoniach

Zrób to smacznie
DROŻDŻÓWKI Z MALINAMI I KRUSZONKĄ 105

mąką, delikatnie wyrobić, następnie podzielić na 8-9 równych części. Z każdego kawałka uformować kulę i dość mocna ją spłaszczyć. Przy pomocy dna szklanki zrobić wgłębienie na środku każdego drożdżowego placka. Pozostawić ciasto pod przykryciem na około 15 minut. W tym czasie przygotować kruszonkę. Masło (w temperaturze pokojowej) połączyć z cukrem i stopniowo dodawać mąkę. Rozcierać masę w dłoniach(...)powstawały grudki (mniejsze i większe). Wyrośnięte drożdżówki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Do każdego wgłębienia w cieście drożdżowym włożyć po kilka malin, wierzch posypać przygotowaną kruszonką. Piekarnik nagrzać do 180'C, piec drożdżówki około 20 minut. Przestudzone drożdżówki polać lukrem zrobionym z cukru pudru i wody. Polecam także: Jagodzianki- najlepszy przepis Drożdżówki z budyniem Drożdżówki z truskawkami

Zrób to smacznie
Kokosowe ciasto drożdżowe z jagodami i kokosową kruszonką 189

wyszło super! :)   To ciasto uwielbiam za to, że naprawdę długo pozostaje świeże - wystarczy owinąć blachę folią spożywczą i przez przynajmniej 3-4 dni można cieszyć się smakiem drożdżowego placka, który wciąż jest miękki i puszysty. Jeszcze jedną ogromną zaletą placka jest fakt, że jest bardzo puszysty i "mięsisty" zarazem, więc idealny na śniadanie czy podwieczorek, bo potrafi(...)cieście spełniły wiórki i mleko kokosowe, więc ciasto jest subtelnie kokosowe w smaku, ale pachnie nieziemsko. Polecam z borówkami, jagodami czy innymi owocami, które macie pod ręką. :) Ciasto drożdżowe : 500 g mąk 2 opakowania suchych drożdży (14 g) 80 g brązowego cukru 2 jajka szczypta soli 100 g masła 150 ml mleka kokosowego (najlepiej domowego ) 3 łyżki brązowego cukru

Cooking Monster
Chaczapuri imeretynskie z serem! 76

Gruzji? Ja tylko jeden raz, chaczapuri, to zdecydowanie narodowa potrawa za raz obok chinkali - charakterystycznych pierożków z mięsem i rosołem, nota bene przepysznych!  Chaczapuri imeretyńskie to rodzaj placka drożdżowego wypełnionego serem. W Gruzji chaczapuri je się ciągle, podają je na śniadanie w hotelu, świeżo wypiekane, nie wiem czy wiesz ale Gruzja słynie z niesamowicie dobre pieczywa, wszędzie jest(...)ciasto podziel na 4 części, dwie części to będzie 1 chaczapurii, otrzymasz zatem dwa chaczapurii - sery i sól, połącz ze sobą w miseczce - 1 część ciasta rozwałkuj na okrągły placek, tak jak na pizzę, posmaruj połową porcji sera, drugą cześć ciasta rozwałkuj na taki sam blat, przykryj nim chaczapurii, całość teraz delikatnie rozwałkuj wałkiem - chaczapurii za pomocą łopaty

SMYKWKUCHNI
Keto pizza (Paleo, LowCarb, bez glutenu) 70

pachnie niczym oryginał. Konsystencja ciasta po upieczeniu też jest bardzo podobna. Mi jakoś spektakularnie nie wyrosło, ale to dlatego, że dałam tylko jedną łyżeczkę drożdży i dość cienko rozwałkowałam placek. Rezultat końcowy był jednak przepyszny i zdecydowanie najbliższy oryginałowi. Także ogłaszam wszem i wobec, że keto pizza jak najbardziej istnieje! Keto pizza przed pieczeniem Pizza na wiele sposobów(...)jest już następna wersja z salami i czerwoną cebulą, czyli moja ulubiona. Możliwości są wręcz nieskończone. Hawajska, capricciosa, a może quattro fromaggi? Istnieje mnóstwo tradycyjnych włoskich zestawień pojawiających się drożdżowym placku. A może kręcą Was bardziej niestandardowe smaki? Tak czy siak, możecie codziennie jeść ją w innej wersji. Chociaż jako produkt dość przetworzony polecałabym jednak utrzymać częstotliwość jedzenia pizzy

Modern Cave Girl
Pizzerinki – pyszne mini pizze 141

mnie 1 duża z piekarnika i 1 na ciasteczka) wykładamy papierem do pieczenia. Papier smarujemy lekko olejem (dzięki temu spód pizzerinek jest bardziej chrupiący). Układamy w odstępach nasze drożdżowe placki (można je jeszcze odstawić na 8-10 minut pod przykryciem, ale nie jest to konieczne). Każdy placek smarujemy sosem pomidorowym i nakładamy nasze dodatki – plasterki krakowskiej, kukurydzę

Słodkie okruszki
Budapeszt – lokalne przysmaki 231

jego rodzajach – łagodne, ostre, z dodatkiem pieprzy itd. Langosz – szybka przekąska a’la fastfood Szybkim daniem, coś a’la fastfood jest Langosz . Jest to placek drożdżowy smażony na głębokim tłuszczu podawany z rozmaitymi dodatkami… Langosz jest bardzo sycący i jedna porcja z dodatkiem szynki, pomidorów, sera i sosów zaspokoi głód nawet dwóch osób. Cena

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!