jest wyjątkowo satysfakcjonujący. Ja przygotowanie gwiazdy makowej zaczynam od zrobienia ciasta drożdżowego, które to ciasto jest jej podstawą. Ciasto drożdżowe i jego przygotowanie zajmuje mi najwięcej czasu, gdyż masę makową robię na ogół wcześniej w dużych ilościach i rozmrażam ją w momencie robienia drożdżówek bądź ciast. Kiedy ciasto drożdżowe mam już gotowe i ładnie wyrośnięte, przekładam jego blaty masą makową(...)makową wymieszać z jajkiem. Na okrągłej blaszce do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia, ułożyć pierwszy placek z ciasta drożdżowego, na którym dokładnie rozprowadzić masę makową. Następnie, przykryć drugim plackiem drożdżowym. Pośrodku ciasta położyć szklankę o średnicy 6-u centymetrów, po czym przekroić ciasto wokół szklanki na 16 części. Zaczynając od pierwszego z powstałych kawałków, chwytać go w dłoń
MeCooksRacuchy drożdżowe, pachnące świeżymi drożdżami i pięknie wyrośnięte to idealny widok na śniadaniowym stole, obok kubka aromatycznego kakao lub gorącej czekolady. Racuchy oprószam cukrem pudrem, polewam miodem/syropem klonowym lub podaję z ulubioną owocową konfiturą, dżemem, a nawet polane roztopioną czekoladą. Są bardzo puchate, delikatne w smaku, najlepsze prosto z patelni! Jeśli lubicie racuchy polecam także racuchy z jabłkami oraz racuchy(...)jogurtowe z truskawkami. Racuchy drożdżowe SKŁADNIKI: 3 szklanki mąki pszennej ¾ szklanki ciepłego mleka 40 g świeżych drożdży ¼ łyżeczki soli 3 łyżki cukru pudru (z lekką górką) 1 średnie jajko olej do smażenia cukier puder do oprószenia Uwagi do przepisu: Składniki mam w temp. pokojowej. Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Zamiast cukru pudru możecie dodać cukier drobny biały
Zasmakuj KuchniDrożdżowe placki wszyscy lubią, zwłaszcza te z owocami lub pizzę. Z ciasta drożdżowego można stworzyć wiele pyszności takich jak np. placek wytrawny z nadzieniem z paszteciku i warzyw. Zgodnie z moja wyobraźnią powstało ciasto z logo firmy Profi. Było to trudne zadanie, bo ciasto drożdżowe jest bardzo elastyczne i trudno wycina się pewne kształty, zwłaszcza te drobne(...)folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia, podwojenia masy. Marchew obrać i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać razem z groszkiem i pasztetem. Ciasto drożdżowe podzielić na 3 równe części. Każdą rozwałkować na cienki placek. Na dwóch plackach odrysować nożem talerz średniej wielkości. Na jednym wyłożyć farsz. Brzegi ciasta posmarować rozbełtanym żółtkiem i przykryć drugim okrągłym plackiem. Boki
Kuchnia Paulettespszenną i zostawiam na ok. 40 minut do wyrośnięcia, ciasto przykrywam ściereczką bawełnianą. Wrzucam daktyle i mieszam delikatnie z ciastem drożdżowym, dodaję cynamon. Rozgrzewam na patelni olej. Smażę placki drożdżowe partiami na średnim ogniu z obu stron do złotego koloru. Ładnie delikatnie podrosną. Gotowe odsączam na papierowym ręczniku i posypuję cukrem pudrem
Zasmakuj KuchniKubdari to gruziński placek drożdżowy, nadziewany farszem mięsnym i smażony na patelni. Placek podobny jest do chaczapuri tylko zamiast serów jest nadzienie mięsne, najczęściej jagnięcina i wieprzowina, do tego gruzińskie przyprawy i cebulę. Danie jest proste, aromatyczne i bardzo syte. Zdecydowanie nie na upały. Przepis z przepisy.pl Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniklata bez jagodzianek, więc dziś mam dla Was przepis na najlepsze jagodzianki pod słońcem. Miękkie, puszyste bułeczki drożdżowe z jagodowym nadzieniem , to chyba jedne z moich ulubionych bułek na słodko. Co roku wyczekuję świeżych jagód, by móc przygotować najlepsze jagodzianki. To takie moje smaki z dzieciństwa , kiedy to z mamą chodziliśmy do lasu zbierać jagody , a potem mama szykowała(...)czasie ciasto wyjąć na stolnicę podsypaną odrobiną mąki. Delikatnie zagnieść, po czym podzielić na 14 równych kawałków. Każdy kawałek ciasta uformować i spłaszczyć na placek. Na środku drożdżowego placka położyć kopiatą łyżkę nadzienia jagodowego. Zlepić dobrze brzegi placka jak pieroga, aby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia. Uformować podłużną bułeczkę łączeniem do dołu. Jagodzianki ułożyć
Zrób to smacznieprzepisy: – przepis na gofry – klasyczne słodkie – szakszuka – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – przepis na placki ziemniaczane – racuchy drożdżowe – placki z gotowanych ziemniaków – placki z gotowanych ziemniaków z fetą – placki z ziemniaków i marchewki – placki z kalafiora – placuszki pełnoziarniste na słodko
nietylkopasta.plprzepisy: – przepis na gofry – klasyczne słodkie – szakszuka – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – przepis na placki ziemniaczane – racuchy drożdżowe – placki z gotowanych ziemniaków – placki z gotowanych ziemniaków z fetą – placki z ziemniaków i marchewki – placki z kalafiora – placuszki pełnoziarniste na słodko
nietylkopasta.plKlasyczny placek drożdżowy tym razem z moją ukochaną czarną porzeczką 😍 W sezomie możemy wykorzystać świeże owoce, a poza sezonem świetnie sprawdzi się tutaj mrożona porzeczka. Polecam gorąco! Składniki: 1/2 kg mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 1/2 szkl. cukru 1 łyżkę cukru waniliowego lub 1 cukier wanilinowy (16g) 2 jaja +2 żółtka 1/2 szkl. mleka
Walijskie Pichceniezestawienie. Polecane przepisy: – przepis na gofry – klasyczne słodkie – gofry z szynką i jajkiem – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – przepis na placki ziemniaczane – racuchy drożdżowe – placki z gotowanych ziemniaków – placki z gotowanych ziemniaków z fetą – placki z ziemniaków i marchewki – placki z kalafiora – placuszki pełnoziarniste na słodko – placuszki z dyni – placki
nietylkopasta.plawokado. Polecane przepisy: – przepis na gofry – klasyczne słodkie – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – przepis na placki ziemniaczane – racuchy drożdżowe – placki z gotowanych ziemniaków – placki z gotowanych ziemniaków z fetą – placki z ziemniaków i marchewki – placki z kalafiora – placuszki pełnoziarniste na słodko
nietylkopasta.pl