Grillowany camembert z pieczonymi ziemniaczkami i surówką z rukoli *-* SKŁADNIKI: 2 serki camembert (mogą być smakowe) żurawina 6 ziemniaków sól, rozmaryn, tymianek rukola pomidor orzechy włoskie sól, przyprawa do pizzy, oliwa z oliwek Dokładnie umyć ziemniaki, pokroić w ćwiartki. Umieścić w naczyniu żaroodpornym przyprawić rozmarynem tymiankiem i solą, dodać oliwę z oliwek. Piec w piekarniku 25 minut w temperaturze
MarciochaKucharzytrakcie oczekiwania na wyrośnięcie drożdżowego ciasta do pizzy... przygotowałam zdrowy owocowy zapychacz:) Koktajl o smaku kiwi i banana SKŁADNIKI: 3 nieduże banany 2 jogurty 4 kiwi pół szklanki mleka po 2 łyżeczki cukru na każdy ze smaków Obrać oba typy owoców. Najpierw blenderujemy banan z jednym jogurtem , 2 łyżkami cukru i połową porcji mleka. Wlewamy do szklanek. Opłukujemy naczynie
MarciochaKucharzyQuesadilla z pieczarkami i serem SKŁADNIKI 6 jajek kilka plasterków kiełbasy 1 placek wrapa (tylko tyle nam zostało :) ) kilka pieczarek, tarty żółty ser ketchup, sól, pieprz,przyprawa do pizzy, masło Podsmażamy na maśle pokrojoną w kosteczkę kiełbasę. Następnie dodajemy rozbite jajka, i powolutku mieszamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na Tortilli rozsmarowujemy ketchup, nakładamy pokrojone pieczarki
MarciochaKucharzymleka 1 jajko 1/4 szklanki oliwy 1/4 szklanki cukru łyżeczka soli około 3-4 szklanki mąi 1 jajko (do posmarowania chałki) kminek, przyprawa do pizzy Połączyć mleko z wodą. Odlać do osobnej miseczki dwie łyżki tego płynu i wymieszaj go z pokruszonymi drożdżami i łyżeczką cukru. Odstawić na moment, aż drożdże zaczną pracować. Do dużej
MarciochaKucharzyzaopatrzyć się w krzaczek świeżej bazylii, uwielbiam jej smak i zapach. Bazylia pasuje prawie do wszystkiego, świetnie smakuje w sałatkach, w zupach, z serem, a już makaron czy też pizza bez niej nie może się obejść. Należy tylko pamiętać by dodawać ją pod koniec przygotowywania potraw, gdyż dodana za wcześnie traci smak i aromat. Dodam jeszcze, że bazylia ułatwia trawienie
Kuchcik gotujewymieszaj 2 jajka,dodaj kalafior .Wszystko mieszaj do połączenia skladników na jednolita masę . Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem i rozłóż kolafiorową masę w formie koła,przypominające pizze.. Piec w nagrzanym piekarniku przez 10-15 minut do zlotego koloru.Gotowy blat posmaruj keczupem ,wsyp garść zielonej pietruszki,szczypiorku i posyp serem. Ponownie wsadź do piekarnika
w mojej kuchniWszystkich Miłośników pizzy, mam jej wersję mini czyli pizzerkowe bułeczki. Lubię je ze względu na możliwość ciągłej modyfikacji składników a tym samym i smaków. Fajnie sprawdzają się zarówno na ciepło jak i na zimno. Składniki: - 270 g mąki tortowej - 120 g mąki krupczatki - 2 jajka - 30 g świeżych drożdży - 1 łyżka cukru kryształu - 1/2 łyżeczki soli - 1 łyżka suszonej bazylii
Zainspirowana w kuchniKiedy byłam mała uwielbiałam włoską kuchnie (i nadal uwielbiam!). Tata nauczył mnie dobrze gotować makaron i dobierać sosy. Siedziałam w jego bibliotece i czytałam przepisy kuchni włoskiej. Pizze, makarony i zapiekanki jadłam prawie codziennie. Ostatnio podczas porządkowania papierów znalazłam przepis na sos pomidorowy (przyznałam mu aż 9 gwiazdek na 10 możliwych do przyznania). Do starej
wegetalerzesoli Sos: 1 czerwona papryka 1 łyżka masła pół cebuli 2 ząbki czosnku szklanka passaty pomidorowej 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 płaska łyżeczka ziół do pizzy sól, cukier i pieprz Przygotować sos. Paprykę wypatroszyć, pokroić w grubą kostkę. Cebulę obrać i grubo posiekać. Masło rozgrzać na patelni, dodać cebulę, paprykę i obrany, posiekany czosnek, delikatnie posolić
Czerwień i błękitzrobienia bo proste to i smakowite. Mówią ludziska że smakują tak jak te z KFC, nie potwierdzę tego gdyż nie jadam w KFC, byłam tylko raz i to na pizzy. Więc nie wiem czy smakują jak te w KFC ale wiem że te moje smakują wybornie. Kąski z kurczaka a'la KFC. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniezajęcia okażą się katastrofą. Nie potrafiliśmy obsługiwać maszyn, które teraz znacząco ułatwiają nam pracę. Zestresowani, zdenerwowani, niepewni. Na szczęście nie naszym to udziałem w tej chwili. Ze śmiechem przygotowywaliśmy pizze dla nowych kolegów, dzieląc się wrażeniami z minionych Świąt. Miło. Ostatnio w końcu się odważyłam na zakupienie większej ilości topinamburu. Z myślą o zupie, rzecz jasna. Pogoda zdecydowanie sprzyja
Pożeraczka, czyli raz adobrzemąki i mieszanek chlebowych! W skład paczki wchodziły: - mąka pełnoziarnista żytnia - mąka pełnoziarnista pszenna - mąka pełnoziarnista z orkiszu - mąka orkiszowa typ 630 - mąka z kłoskiem tortowa - mąka na pizzę - mąka żurkowa - mieszanka na chleb orkiszowy - mieszanka na chleb baltonowski - mieszanka na chleb żytni Więcej informacji o ww produktach pojawi się w przepisach, gdzie wykorzystałam otrzymane mąki/mieszanki :) Na pierwszy
CookYourselfMyślę, że to doświadczenie powtórzymy jeszcze nie raz. Bo świetnie nadaje się ona na puszyste ciasta czy inne słokości. Dla porównania nie za bardzo udało mi się ciasto na pizzę przygotowane z mąki ryżowej. Jej delikatny smak bardziej pasuje do ciast. Jeżeli chodzi o cukier, biję się w piersi, poszliśmy na całość (o ile całością można nazwać całe 2 opakowania
MODA NA BIOJedną część masy nakładamy na pierwszy krążek i równomiernie ją rozsmarowujemy, przykrywamy drugim krążkiem ciasta, dociskamy ciasto do siebie i nakładamy kolejną warstwę masy. Ciasto za pomocą noża do pizzy kroimy na 8 równych części. Każdy trójkącik zwijamy w rogalik zaczynając od zewnętrznej części i przekładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blachę. Zachowujemy odstępy. Tą samą czynność powtarzamy z kolejnymi
Moniki Smakołyki