Blueberry Corner by "jagodzianka" Ciasto na focaccię jest podobne do ciasta na pizzę, ale nie wymaga tak długiego wyrabiania i wyrastania. Rozmaryn cudownie wyostrza … Przeczytaj cały artykuł Post Focaccia – włoskie pieczywo pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerbędzie strzał w dziesiątkę! Musiałam je zrobić! Cztery kilogramy zostały już tak upieczone - część została zjedzona od razu, część schowana do słoików na później, część wylądowała w pizzy, a część w zupie - ale o tym w następnym poście :) Możecie być pewni, że jeszcze - póki sezon na pyszne pomidory trwa - zrobię je ponownie. I Was zachęcam do ich zrobienia, pracy
Plate of Joynajlepszą jego zaletą jest to, że możemy go dostosować do własnych gustów. Ten ketchup jest idealny. Ma wspaniałą konsystencję, smak i kolor. Nadaje się też do smarowania pizzy, zamiast sosu pomidorowego :) Nie będę ukrywać, że roboty z tym trochę jest, zwłaszcza takiej czasochłonnej typu przecieranie pomidorów przez sito, ale w tym roku uskuteczniłam ten krok - użyłam sokowirówki. Idealnie
Plate of Joyleżaków i innych letnich atrakcji. Bardzo klimatyczne, na luzie i z fajną atmosferą. Piliśmy tam pyszną lemoniadę, ale prócz napoi Forum Przestrzenie oferuje też jedzenie - śniadania, lunch'e, pizze. W ciągu dnia idealne miejsce na relaks, a wieczorem na spotkania towarzyskie i imprezy. Z tego co zdążyliśmy się dowiedzieć w tym miejscu odbywają się również koncerty, więc dla każdego
Plate of JoyRobi się je wyjątkowo szybko a efekt jest naprawdę świetny. Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 3 łyżeczki przyprawy do pizzy 100 g tartej mozzarelli 500 g pieczarek 250ml mleka 2 jaja 100 g masła ketchup/ sos pomidorowy olej rzepakowy (do smażenia) Sposób przygotowania: Mąkę mieszamy z pozostałymi suchymi produktami. Pieczarki
Wielki apetytczynność powtarzamy kilkukrotnie. Zostawiamy je 5 minut, żeby odpoczęło. Następnie rozwałkowujemy je bardzo cienko ( nieznacznie podsypując blat mąką) i wycinamy prostokąt. Z prostokąta wycinamy trójkąty ( przypominające kształtek klasyczny kawałek pizzy:) )i zwijamy od szerokiego boku aż do samego końca. Tak zwinięte rogale pieczemy ok. 10-15 minut w temperaturze 180 stopni. A tu udało się uchwycić proceder przestępczy :) Smacznego
Wielki apetytPozostawić ponownie do wyrośnięcia, tym razem na 1 godzinę. Ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować każdą z nich na koło o średnicy ok. 28 cm. Podzielić jak pizzę na 8 części i zaczynając od podstawy zwijać ku środkowi. Rogale układać na papierze do pieczenia i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Z wierzchu posmarować je rozmąconym jajem
Wielki apetytblogu znalazł się przepis. Polecam na obiad, na kolację i do zabrania w plener. Tarta jest pyszna i banalna w wykonaniu a moje dzieci stwierdziły, że smakuje jak pizza :) Składniki: na ciasto: 200g mąki 100g masła łyżeczka soli 3 łyżki wody nadzienie: 150g ziemniaków 150g boczku gotowanego, wędzonego 1 czerwona cebula 200ml śmietanki 30% jad skorpiona sól pieprz kolorowy mielony
Wielki apetytwięc uwierzcie ich przygotowanie jest naprawdę proste. Składniki: 80 g masła 170 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szklanki mleka 2 jaja sól przyprawa do pizzy szynka ser 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego Sposób przygotowania: Suche składniki wymieszaj z suchymi, mokre z mokrymi. Dodaj jedne do drugich. Nastepnie dodaj pokrojoną szynkę i ser. Przełóż masę do papilotek
Wielki apetytpomidory: cherry, piccolo, sycylijskie piccolo, cherry gałązka, cherry sycylijskie, cherry śliwkowe, śliwkowe mini, cherry mix Taka odmiana pomidorów najlepiej nadaje się do: sosów, sałatek, makaronów, zapiekanek, krewetek, zakąsek, ryb, pizzy, kanapek, mięs i marynat Źródło: MAKRO Cash & Carry
WojnaNaSmaki.plsłodkim smaku. Do pomidorów daktylowych zaliczamy pomidory: owoc róży, pomidory truskawkowe na gałązce, pomidor paprykowy, śliwkowy Taka odmiana pomidorów najlepiej nadaje się do: spaghetti, kanapek, zakąsek, koreczków, sałatek, risotto, pizzy. Źródło: MAKRO Cash & Carry
WojnaNaSmaki.plfarsz dodatkiem hojnej ilości bazylii, która wnosi do farszu nie tylko wyjątkowy smak, ale też piękny, miętowy kolor. Do tego gęsty, pachnący oregano sos pomidorowy, przypominający ten dodawany do pizzy. Jedno jest pewne – to danie pełne aromatycznych ziół, więc jeżeli uwielbiasz ich smak - jest dla Ciebie. Składniki: Sos pomidorowy: 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy
Roślinna - blog wegańskiCiasta za niemal każdym razem wyrabiam inne, ale pilnuję się zasady: paczka suchych drożdży na pół kilograma mąki. I pomyśleć, że jeszcze 2 lata temu drożdże kupowałam tylko do pizzy i moich podróżnych rogalików z marmoladą z pigwowców ;) Struclę przygotowywałam dla moich Koleżanek i Kolegów z pracy. Miała być jedna z rabarbarem, ale przypomniałam sobie, że wśród nich jest ktoś
Weekendy w domu i ogrodziekurczaka 1 młoda cukinia 1-2 ząbki czosnku 1 duża marchew 3 jajka 4 łyżki mąki pół pęczka natki pietruszki sól, szczypta curry, zioła włoskie (np. mieszanka do pizzy), pieprz Marchew wyszorować, ugotować jak do sałatki jarzynowej. Następnie po ostudzeniu obrać ze skórki i zetrzeć na grubej tarce. Cukinię umyć, zetrzeć na grubej tarce, posolić i odstawić na pół godziny
Czerwień i błękitsamo wyraźnie zmęczyłam się tym, że nie mogę zjeść czegoś innego, zwłaszcza tych produktów z listy "zakazanych", ciągnęło mnie nawet do rzeczy, których od dawna nie jadam (pizza z serem, czekolada mleczna, mleko w proszku, itd., często "łaziły" mi po głowie). Może to taki przekorny mój charakter, że nie znosi narzucania ani ograniczeń, a może po prostu lubienie jedzenia różnych
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE