śniadaniowych. Kiedy jem go w domu, nigdy go nie odwracam. W razie potrzeby skrop jeszcze olejem z pomidorami, czosnkiem, bazylią.Wyłóż na talerz. Dodaj plastry soczystego pomidora. Pokrój jak pizzę.Szybko, zdrowo, kolorowo... Smacznego
Z Kuchni Do KuchniDzisiaj niezwykle, prosty smaczny i zdrowy przepis na mini pizze z bakłażana, wystarczy pokroić go na plasterki, dodać swoje ulubione dodatki i upiec. Składniki : - duży bakłażan - duży pomidor - ok 15 oliwek - ser żółty - przyprawy - kilka łyżek rafinowanego oleju ja użyłam rzepakowego Przygotowanie: Pokroić bakłażana na plasterki posmarować olejem wymieszanym z przyprawami, ułożyć na wierzch każdego bakłażana plasterek pomidora
zdrowa vege kuchniagrillowanych warzyw Sos: 1 kubek jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy sól pieprz 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę łyżka posiekanego koperku łyżeczka suszonych ziół (np. do pizzy lub do sałatek) ocet winny, sól, cukier puder i pieprz do smaku Warzywa umyć. Batata obrać i pokroić wraz z cukinią (nieobraną) w plastry. Z papryki usunąć gniazdo nasienne
Czerwień i błękitsię przeterminują zbyt szybko. Chleb jest dość prosty z wykonaniu, miękki, ale jak przystało na wypiek drożdżowy nie zachowuje zbyt długo świeżości. Skład jest bardzo podobny do ciasta na pizzę - poza tym, że nie ma przypraw i zamiast oleju jest oliwa. Zużyłam 2 szklanki mąki pszennej typ 650, przesiałam. Wsypałam kolejno po łyżeczce drożdży instant, cukru i soli. Wlałam szklankę
apetytnapieczeniedużą blachę położyłam papier do pieczenia i wyłożyłam ciasto. Rozpłaszczyłam na bardzo cienki placek grubości 1 mm ( u mnie wyszedł okrągły, więc możesz użyć np. okrągłej blaszki do pizzy ) . Przed pieczeniem ponacinałam ciasto na kawałki ( około 10 w miarę równych części ) i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut
apetytnapieczenietart. Zamiast kupować gotowe przeciery pomidorowe do zup, możemy w jeden wieczór upiec pomidory i na następny dzień mamy pyszny przecier do sosu bolońskiego, czy podstawę sosu do domowej pizzy. Lista inspiracji i możliwości jest nieograniczona a przygotowanie bardzo proste i szybkie. Składniki: ( dla 4-5 osób i więcej) Pomidory czerwone z szypułkami, ja użyłam 12 sztuk łyżeczka czosnku kolorowego
KreatywnePinySzparagi to bardzo fajne warzywa, które można przygotowywać na wiele rozmaitych sposobów. Doskonale sprawdzają się w zupie, na pizzy, w zapiekance, czy jako element sałatki. I właśnie na sałatkę ze szparagami, pieczonym burakiem i serem mozzarella zapraszamy Was dzisiaj :) Ilość porcji:4 Czas przygotowania: 10 minut + czas na pieczenia buraków Składniki: 5 zielonych szparagów 2 małe buraki 2 garści mieszaki
Kolizje SmakówExtra 1 papryka czerwona (można też mieszać kolory) 3/4 laski kiełbasy 1 serek topiony ziołowy (100g) 2 duże jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia (Gellwe) 2 łyżeczki przyprawy do pizzy (Prymat) 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej (Prymat) szczypta papryki ostrej mielonej (Prymat) szczypta soli Opcjonalnie: posiekana natka pietruszki Sposób przygotowania: Paprykę myjemy i kroimy w drobną kostkę. Kiełbasę obieramy
Kolorowy PrzepisownikPyszny mocno pomidorowy sos z dodatkiem smażonej cebulki i ziół. Wykorzystuję go jako bazowy sos do pizzy, ale również do dań z makaronem
Milion SmakówUwielbiam pizzę w każdej postaci. Piekąc ją w domu zawsze przygotowuję cieniutkie ciasto z mąki pełnoziarnistej dzięki czemu, dobierając odpowiednie dodatki, otrzymuję zdrowy i pełnowartościowy posiłek
Milion Smakówsalami kojarzy mi się z wieczorami przy grzanym piwie na zakopiańskich Krupówkach i z tamtejszą kuchnią. Te wspomnienia przeniosłam do swojej kuchni w nieco innej postaci. Jako, że uwielbiam pizzę, zwłaszcza domową, przygotowałam jej "podhalański" wariant na bazie ciasta z mąki pełnoziarnistej. Idealna do przegryzania na wieczory przy piwie, zwłaszcza grzanym
Milion SmakówDawno temu trafiłem w restauracji na klasyczną pizzę cztery sery z nieklasycznym dodatkiem - gruszką. Połączenie smakowało mi na tyle, że zastanawiałem się jak będzie smakować danie w odwrotnych proporcjach - gruszka zapiekana z serem pleśniowym typu rokpol. Dodatek małej ilości imbiru do każdej gruszki podkreśla smak i odświeża kubki smakowe. Nawet jeśli połączenie wydaje się wam nietypowe to warto spróbować
Milion SmakówCoś dla miłośników serów - pyszna domowa pizza na cieście z mąki pełnoziarnistej z pomidorowym sosem i serami: mozzarellą, rokpolem i camembertem. Składniki pasują do siebie tak idealnie, że ten wariant nigdy Wam się nie znudzi
Milion Smakówblasze, pamiętając o kilkucentymetrowym rancie. Składniki: 1 płat ciasta francuskiego 250 g ricotty 2 jajka 4 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego 3 łyżeczki musztardy 2 łyżeczki ziół do pizzy 1 łyżeczka curry sól i świeżo mielony pieprz kilka szparagów 1 pomidor 3-4 łyżki kukurydzy Z ciasta wyciąć kółka i wylepić dno i boki tartaletek lub formy do tarty
Czerwień i błękitblogu jest już przepis na standardowy sos Barbecue , o którym pisałam, że pasuje do żeberek i pikantnych skrzydełek, kanapek z mięsem oraz jako sos do pizzy (smarujemy nim ciasto przed wypieczeniem lub po, jak kto woli). Tym razem przygotowałam go ze słodką papryką wędzoną, która dodała mu dodatkowego posmaku, co moim zdaniem idealnie do niego pasuje. Do jego przyrządzenia
MamaOskarka