Cukiniowe łódeczki z sosem 195mięsa mielonego - z szynki bądź z kurczaka * puszka pomidorów * mała cebula * ząbek czosnku * garść zielonych oliwek bez pestek * świeże zioła - bazylia, oregano * sól, pieprz do smaku * przyprawa do pizzy Prymat * rozmaryn Prymat * łyżka oliwy z oliwek Przygotowanie : Na rozgrzanej oliwie przesmażyć cebulę pokrojoną w plasterki oraz posiekany czosnek. Dodać mięso, przyprawy i dusić 10-15 minut. Wlać pomidory razem
Magiczne Życie Marty
Domowy koncentrat pomidorowy (przecier) 193słoików. Kolejną propozycją przetworu z pomidorów jest koncentrat pomidorowy (zwany też przecierem pomidorowym), idealny do zupy pomidorowej, jako baza do sosu do gołąbków czy nawet jako sos do pizzy (wzbogacony wtedy o zioła). Jest nieco pracochłonny, ale warto! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeść
Jajka sadzone na pomidorach 202jestem już z powrotem po przerwie urlopowej :) Dziś pomysł na weekendowe, letnie śniadanie. Mimo że nie przepadam za ciepłymi pomidorami (dlatego nigdy nie dodaję ich do pizzy), to z jajkiem sadzonym komponują się idealnie i smakują wyśmienicie. Składniki: 2 jajka jeden pomidor pokrojony na grube plastry 2 łyżki oleju rzepakowego sól pieprz Przygotowanie: Na rozgrzaną patelnię wlałam olej
Kulinarny Pamiętnik
Sos pomidorowy na zimę 516pomidorowy jest niezastąpiony w mojej kuchni. Wykorzystuję go do przeróżnych potraw: mięsnych, warzywnych. Jest niezastąpiony do makaronu, pizzy, czy też do gołąbków. Jak zrobić taki sos? Nic trudnego, bo ten przepis jest bardzo łatwy, jeśli będziecie przygotowywać go zgodnie z opisem, bo wart jest tego! Na razie zrobiłam pierwszą turę tego sosu pomidorowego na zimę, z 3 kg pomidorów Lima
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Calzone z salami i kukurydzą 226Calzone, czyli pizza złożona w kształt pieroga to potrawa bardzo pożywna i sycąca. Farsz może być dowolny, powinien jednak być dość gęsty. Składniki na 2 sztuki: 1 i 3/5 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki letniej wody 1 łyżeczka suszonych drożdży 3/4 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy z oliwek 200 g sera mozarella 10 plastrów salami kukurydza konserwowa świeży tymianek
wyzwania kuchenne
Spaghetti alla bolognese 184Moja wersja klasycznego i równie popularnego jak pizza włoskiego dania. Jest to jednak jego lżejsza wersja, ponieważ użyłam razowego makaronu, a mięso jest z indyka. Składniki na 4 porcje: 300 g makaronu spaghetti razowego 500 g mięsa mielonego z indyka łyżka oliwy 2 cebule 3 ząbki czosnku 200 g passaty pomidorowej sól, pierz, suszone zioła np. bazylia, oregano Makaron ugotować
wyzwania kuchenne
We are the... champignons 257Ciasto drożdżowe doskonale sprawdza się także w wersji wytrawnej. To oczywiście żadna nowość, bo każda pizza jest tego doskonałym przykładem. Dzisiejsza moja propozycja to takie mini- pizzerinki z farszem typu "co w lodówce miałam" ;) Drożdżówki z pieczarkami Rozczyn drożdżowy: 2 łyżki letniego mleka, 20 g drożdży, 1 łyżeczka cukru (z w/w składników zrobić rozczyn, pozostawić
bastalena
"Tak rajcuje mnie kruchością, że zajadam się z lubością" czyli kuszenia Margarytki ciąg dalszy 222czym dorzuciłam kapustę z grzybami i smażyłam jeszcze przez chwilę. Doprawiłam do smaku pieprzem oraz mieszanką warzywną. Ciasto drożdżowe (ja robiłam takie standardowe, ale może być kupne takie na pizzę) rozłożyłam na blasze do pieczenia, a na nim wyłożyłam kapuściany farsz. Zapiekłam w 200st. przez 15-20 min. Nie wiem jak Wy, ale ja jestem w siódmym niebie
bastalena
Ani wódka, ani wino nie zastąpi Ci "Bambino" 282Dzisiejsze święto pizzy uczciliśmy deserem lodowym. Jagodowym semifreddo. Ten rodzaj deseru powstaje poprzez zamrożenie kremu o konsystencji musu. Jak dla mnie to coś pomiędzy klasycznymi lodami śmietankowymi, a sorbetem. Warto spróbować! Jagodowe semifreddo 300 ml jogurtu naturalnego 1 Śnieżka 1,5 szklanki mrożonych jagód herbatniki z czekoladą łódeczki z ciasta francuskiego (do podania) Jagody rozmroziłam i rozdrobniłam
bastalena
Kotlety bezmięsne 305dekoracji i tak na surowo jako przekąska, spokojnie zastępuje paluszki i chipsy . Zastosowanie: Pomidory suszone idealnie nadają się do dań płynnych, zup, sosów. Jest to niezastąpiony dodatek do pizzy czy zapiekanki. Doskonale pasuje do kanapek zarówno tych z serem jak i tych z mięsem. Świetnie nadaje się do faszerowania mięsa
Moje domowe kucharzenie
Kotlety z suszonymi pomidorami 219Pomidory suszone idealnie nadają się do dań płynnych, zup, sosów. Jest to niezastąpiony dodatek do pizzy czy zapiekanki. Doskonale pasuje do kanapek zarówno tych z serem jak i tych z mięsem. Świetnie nadaje się do faszerowania mięsa... Ja jednak postanowiłam dodać do mięsa mielonego i zrobić kotlety...i dobrze zrobiłam..kotlety wyszły pyszne..i nie tylko za sprawą dodatku pomidorów
Moje domowe kucharzenie
Solanki i ezoteryczne spotkanie przy piekarniku 256elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1,5h. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Każdą z nich rozwałkować na koło i podzielić na 8 trójkątów (jak pizzę).Każdy trójkąt posmarować lekko olejem i zawijać proste rogaliki. Ułożyć je na blachach wyłożonych pergaminem i odstawić do ponownego wyrośnięcia na koło 30 minut. Napuszone rogaliki posmarować roztrzepanym lekko białkiem
Moje domowe kucharzenie
Chleb "z kamienia" 239Chleb ..pierwszy raz pieczony bez żadnej foremki...do tej pory nie odważyłam się do takiego pieczenia..ale skoro mam kamień do pieczenia pizzy postanowiłam spróbować..no i ..obyło się bez żadnych problemów..Nie mam co prawda koszyczka do wyrastania chleba, ale jest i na to sposób..durszlak wyłożony ściereczką i posypany mąką...chlebek po wyrośnięciu wykładamy na nagrzany
Moje domowe kucharzenie
Chleb z czekoladą i rodzynkami, na zakwasie czyli lutowa piekarnia 231prądu było kilka godzin..a mój chlebek był gotowy do pieczenia...ale w końcu upiekłam.. i wyszło to co widać na zdjęciu... Chlebek piekłam na kamieniu do pizzy .. Dziękuję innym piekącym ten chlebek za wspólne pieczenie.. Chleb z czekoladą i rodynkami, na zakwasie Emmanuel Hadjiandreou ‘How to make bread’ 170 g (2/3 szkl) aktywnego zakwasu pszennego* (u mnie
Moje domowe kucharzenie
Fiński chleb żytni 219moje ciasto zagniatał wypiekacz do chleba...zagniecione ciasto wyłożyłam do keksówki, tam "troszkę " rosło..i piekłam w keksówce, ale można także uformować bochenek i piec na blaszce lub kamieniu pizzy. 225 g mąki żytniej 300 g mąki pszennej 7 g drożdży suszonych lub 15 g świeżych 1 łyżeczka ciemnego cukru muscovado [ dałam zwykły cukier] 1 płaska łyżka
Moje domowe kucharzenie