pizza na patelnie - 2050 przepisów (strona:47/137)

Pizza na spodzie z kaszy quinoa 119

pomidory i rukola. 5.0 from 1 reviews Pizza na spodzie z kaszy quinoa   Drukuj Prep time 10 min Cook time 20 min Total time 30 min   Bezglutenowa pizza na spodzie z kaszy quinoa Author: Cooking for Emily Serves: 2 Ingredients ¾ kaszy quinoa ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oliwy Dodatki sos pomidorowy (można(...)umieścić w robocie kuchennym. Dodać do kaszy ¼ szklanki wody, sól i proszek do pieczenia - miksować ok 2 minuty, zbierając z boków kaszę. Okrągłą formę do pieczenia ciasta, albo patelnię z wyjmowaną rączką rozgrzać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Na rozgrzaną formę wylać oliwę i równomiernie rozprowadzić, Następnie wylać zmiksowaną kaszę i rozprowadzić po spodzie. Piec 15 minut

Cooking for Emily
Kalabria – przewodnik kulinarny 169

częsty dodatek do pizzy, bruschetty i do smarowania kanapek. W sklepie z pamiątkami znajdziemy też podgrzewacze do tej kiełbasy, które przypominają ceramiczne kominki do aromaterapii. Byłam pewna, że to ściema, dopóki nie spróbowałam ‘ndui z takiego podgrzewacza. Jest dużo lepsza, łatwiej ją smarować, a aromat papryczek bardzo się uwydatnia. Oczywiście możemy też podgrzać naszą ‘nduję na patelni(...)pasuje do ryb i przystawek. Do wina pasują oczywiście sery. W okolicy robi się dobre pecorino, ricottę i caciocavallo. Czerwona cebula z Tropei Także dodawana prawie do wszystkiego: do pizzy, sałatek i mięs. Miejscowi są z niej bardzo dumni a przetwory z cebuli to typowy suwenir wakacyjny Tartufo i lody Są takie lody Koral w formie kulki będącej połączeniem

Ugotowane pozamiatane
Foccacia z botwinką 129

gotowany 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz 2 łyżki oliwy farsz: 1/2 pęczka botwinki 2 buraki pieczone 5 dkg sera feta 2 łyżki oliwy z oliwek przyprawa do pizzy koper do posypania Do miski przekładam drożdże, wlewam letnią wodę około 1/3 szklanki, dodaję łyżkę mąki, cukier i zarabiam zaczyn. Odstawiam na 30 minut aż zacznie pracować i zrobią się(...)grubości 1 cm. Układam na blaszce posmarowanej oliwą. Zostawiam na 15 minut. Sos: Buraka obieram i kroję w kostkę, przekładam na wysokiego pojemnika. Cebule i czosnek przesmażam na patelni na oliwie. Dodaję do buraka, wlewam oliwę z oliwek, i miksuję mikserem. Solę, pieprzę. Botwinę myję dokładnie  i kroję drobno liście, łodyżki, i małe buraczki Z jednego buraka wykrawam łyżką

wesoła kuchnia
Pizza na chrupiącym, cienkim cieście :) 221

minut aby stało się gładkie i odchodziło od rąk. Formujemy kulę z ciasta, wkładamy do miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Sos:  Na patelnię lub do rondelka wlewamy przecier pomidorowy, podgrzewamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki i doprowadzamy do wrzenia. Piekarnik rozgrzewamy do 275 stopni (w przypadku braku takiej temperatury w piekarniku nastawiamy na możliwie(...)jest tak elastyczne, że ładnie rozciąga  się rękami. Powinno mieć grubość około 0,5 cm. Ciasto smarujemy sosem, posypujemy serem i układamy wybrane przez siebie składniki. Posypujemy oregano. Pizzę pieczemy około 10-15 minut przy temperaturze 275 stopni lub około 20 minut przy niższej temperaturze

Czerwona Porzeczka
Pikantna Pizza Bolognese 174

pomidorowa od #Pudliszki, marchewka, korzeń pietruszki cebula i marynowana dzień wcześniej w przyprawach wołowina. Dodatki to spora doza mozzarelli, pieczarki, cebula i świeża żółta papryka oraz bazylia. O Pikanterii pizzy decyduje spora ilość marynowanego jalapeno. Pyszności dla fanów włoskich smaków.  Na spód:  320 g mąki pszennej typ 650  100 g mąki pełnoziarnistej  1/2 łyżeczki soli(...)papryką, pieprzem i oregano. Mieszamy dokładnie i odstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny.  2. Marchewkę, pietruszkę oraz cebulę obieramy i kroimy na bardzo drobną kostkę. Na patelni roztapiamy masło i krótko podsmażamy warzywa. Dolewamy wodę tak by jedynie je przykryła dorzucamy 1 listek laurowy i szczyptę soli. Zmniejszamy ogień i gotujemy aż będą miękkie

vaniliowoczekoladowa
Amerykańska kanapka Sloppy Jessica 121

Pamiętacie amerykańską kanapkę  Sloppy Joe ? Dziś zapraszam na jej drugą wersję - z wołowiną chili, mac'n'cheese, mozarellą i sosem do pizzy. Bardzo sycąca, pełna sera i sosów, ale warto spróbować. Składniki (4 porcje) -4 szerokie półbagietki lub ciabaty -100 g tartej mozarelli sos pomidorowy -1 puszka pomidorów -pół cebuli -2 ząbki czosnku -1 łyżka oliwy z oliwek(...)mozarelli -50 g parmezanu -1 łyżka musztardy -1/2 łyżeczki płatków chili -sól, pieprz Przygotowanie Sos: Na patelni lub w małym rondelku rozgrzać oliwę, zeszklić posiekaną cebulę z czosnkiem. Dodać pomidory z puszki, oregano, doprawić solą i pieprzem. Przygotować chili. Na patelni rozgrzać oliwę. Zeszklić cebilę z czosnkiem. Dodać wołowinę i drobno pokrojoną paprykę. Po kilku minutach dodać pokrojone marynowane

Zielona Kuchnia
Pizza z prosciutto i mozzarellą 106

bazylii 1 łyżeczka suszonego oregano sól, pieprz do smaku olej do smażenia Dodatki: 2 opakowanie mozzarelli (po 220 g) 100 g szynki prosciutto (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto na pizzę: W misce rozetrzeć drożdże z łyżeczką cukru, aż staną się płynne. Wlać lekko podgrzaną wodę (ok. 30 o C), wsypać 2 łyżki mąki, rozmieszać. Przykryć ściereczką, odstawić na 15 minut(...)sól, wlać oliwę. Wyrobić jednolite i sprężyste ciasto, posmarować je oliwą, przykryć ściereczką, zostawić w cieple na 60 minut. Sos pomidorowy: Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę, wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem, wsypać cukier. Podsmażać 5 minut. Czosnek obrać, drobno posiekać, dołożyć do cebuli, wsypać suszoną bazylię i oregano. Smażyć, aż cebula się zeszkli. Wlać przecier pomidorowy, zredukować

niecodziennikpary
80 przepisów na dania na kolację 104

szpinakiem i serem korycińskim Gofry z szynką parmeńską i jajkiem Sałatka gyros Pieczone faszerowane bataty Deska serów i przekąsek Pikantne frytki z batatów Tradycyjny tatar wołowy Rollsy z salami Pizza z batatów z kurczakiem placki z gotowanych ziemniaków z fetą sałatka z brokułami dyniowe gnocchi zapiekanki z pieczarkami sałatka meksykańska PLACKI Z KALAFIORA szakszuka z kurkami sałatka z kaszą pęczak(...)truskawkami makaron z pesto z awokado pizza z ciasta francuskiego + video sałatka z griillowanych warzyw z serem halloumi carpaccio z cukinii sałatka z kurczakiem i oscypkiem oscypek pieczony w boczku przepis na placki ziemniaczane pasta z wędzonego kurczaka sałatka z wędzonym kurczakiem bliny z kawiorem przepis na leniwe placki chlebowe z patelni ślimaczki z ciasta francuskiego sałatka z kaszą bulgur

nietylkopasta.pl
Dynia piżmowa nadziewana kapustą kwaszoną 240

pestki. Naciąć za pomocą noża do pizzy, uważając, żeby nie przeciąć skóry. Polać z wierzchu olejem do smażenia oraz doprawić solą morską i pieprzem. Wstawić na 45 minut do piekarnika nastawionego na 180 st. C. Piec w funkcji dolna grzałka.   2. Reszta warzyw: Pierwszą cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Dodać kapustę kwaszoną i 2 pokrojone

Pij soki wyciskane
Szybki sposób na chrupiące, blanszowane szparagi 184

wytarte szparagi.  Energicznie potrząsając patelnią podsmażałam je około pół minuty. Przełożyłam na talerz, dodałam jajko w koszulce i plastry wędzonego łososia,  oprószyłam solą i pieprzem.  Wyszły przepyszne i chrupiące. Tak zblanszowane szparagi można owinąć wilgotnym ręcznikiem i przechowywać w lodówce kilka dni. Można je dodać do sałatek, bulionu, past, pizzy... Co kto lubi. Tym razem jednak całe

Jemy Pijemy
Szarpana wieprzowina po meksykańsku, czyli carnitas 158

podgrzewamy na suchej patelni, układamy na nich kolejno: sałatę, pomidory, cebulę i mięso. Wszystko polewamy sosem jogurtowym i zwijamy. Piekarnik mam już od ponad dwóch miesięcy i już dziś wiem, że była to słuszna decyzja. Piekłam już w nim chleby, różne rodzaje ciasta, mięsa i zapiekanki, oraz oczywiście pizzę. Piekarnik spisuje się doskonale

Kulinarne przygody Gatity
Pizza Stromboli 2472

włożymy do środka jest tak naprawdę kwestią indywidualną. Warto wrzucić swoje ulubione dodatki.  Przepis na samo ciasto drożdżowe nadaję się także do klasycznej pizzy. Składniki na dwie pizze: na ciasto: 500 g mąki pszennej 550 (można użyć także 450) 280 ml ciepłej wody 1 jajo opakowanie drożdży instant 7 g płaska łyżeczka soli płaska łyżeczka cukru pozostałe składniki: suszone(...)jajo do posmarowania ciasta po zawinięciu dobry jakościowo ketchup do posmarowania ciasta lub przygotować własny na szybko* * domowy ketchup na szybko otrzymamy odparowując pokrojone pomidory z puszki na patelni, z dodatkiem odrobiny czosnku granulowanego i pieprzu. Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto włożyć do dużego naczynia i zagnieść na gładką masę. Ciasto powinno być dość gęste, jeżeli swobodnie przeciska się przez

Poezja Smaków - blog kulinarny
Na obiad, na imprezę. Prosta i szybka a la pizza na cienkim cieście. 227

Czasem wystarczy kilka składników i odrobina chęci, aby przygotować coś naprawdę pysznego. W prostocie tkwi siła. I taka właśnie jest dzisiejsza propozycja. Czemu w nazwie jest „a la pizza”? No cóż… nie ma sera mozzarella i innych dość istotnych składników, ale… jest smak. Idealna na imprezę – u nas znika w oka mgnieniu w szczególności(...)można przykryć ściereczką) na około 30 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki. Pieczarki obieramy i kroimy w półplasterki, paprykę kroimy w kostkę. Przekładamy na patelnię z odrobiną oleju, dodajemy starte ząbki czosnku i chwilę podsmażamy. Podrośnięte ciasto wykładamy na wysmarowaną olejem formę i ugniatając ręką formujemy w odpowiedni kształt. Ciasto lekko nakłuwamy widelcem, smarujemy sosem pomidorowym

Słodkie okruszki
CHACZAPURI 176

patelni, wypełnione ciepłym, ciągnącym serem. Można eksperymentować i dodawać różne gatunki serów, sugerując się indywidualnymi preferencjami oraz ich dostępnością w naszej lodówce.   Najlepsze będą te mniej wilgotne i ciągnące się po podgrzaniu. Ser bardzo wilgotny trzeba wcześniej odcisnąć.  W porządnej wersji, proporcje nadzienia do ciasta powinny wynosić 1:1.  Przed podaniem gotowe chaczapuri kroimy jak pizzę(...)środku. Tak utworzoną kulę z serem w środku lekko rozklepujemy, a następnie rozwałkowujemy na cienki placek. Smażymy pojedynczo (pozostałe placki trzymamy pod przykryciem z folii) na suchej patelni, do momentu, aż się zrumieni. Wówczas przewracamy na drugą stronę i ponownie smażymy, aż placek pokryje się brązowymi plamkami. Przekładamy na talerz, smażymy kolejny. Jeszcze gorące chaczapuri smarujemy, z jednej strony, masłem

cool and minty
Ciasto drożdżowe nieźle nadziane – cukinią oraz oliwkami, pieprzem marynowanym, fetą i kapary 120

szybko się upiekła, tak szybko się skończyła.  Składniki: ciasto: 20 g świeżych drożdży, 50 ml oliwy z oliwek, 100 ml ciepłej wody, 350 g mąki typ 00 (do pizzy), ok. 30 g do podsypania, 3 jajka, 1 płaska łyżeczka cukru, 1 łyżka przyprawy Vegeta Natur z koperkiem, ponadto: 300 g cukinii, 1 biała cebula, 2 płaskie łyżeczki przyprawy Vegeta(...)dodatkiem cukru i 100 g mąki. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki. Cebulę kroimy w drobną kostkę, cukinię w większą. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulę, dodajemy cukinię, przyprawę Natura do pieczonych warzyw, przesmażamy 2 min, doprawiamy pieprzem, ewentualnie solą do smaku. Pozostawiamy do przestygnięcia. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy jajka, oliwę

Moniki Smakołyki

Proponowane wyszukiwania