drugiej patelni lub oczyszczonej po wcześniejszym smażeniu rozgrzewamy łyżkę masła i podsmażamy jedną tortillę. Wykładamy na nią 1/4 sera i 1/2 kurczaka. Całość posypujemy 1/4 sera i przykrywamy drugą tortillą. Za pomocą talerza obracamy quesedillę na drugą stronę i podgrzewamy do zarumienienia i roztopienia sera. Przygotowany placek wykładamy na talerz i kroimy jak pizzę. Całość zabiegu powtarzamy przy drugiej
ChilliJemyRozgrzewam patelnię, na patelnię wlewam olej a następnie wrzucam cebulę i kiełbasę. Smażę aż będzie przyrumieniona. Następnie dodaję chilli i pieprz, oraz odrobinę soli. Wlewam ok 100 ml wody i wrzucam umyty jarmuż. Całość duszę ok 4 min aż woda wyparuje. Całe danie podaję do ziemniaków lub frytek. Bardzo dobrze smakuje również jako farsz do pizzy, zapiekanek czy tart
Gotowanie Patkiidealne zarówno na pizze jak i pierożki. POLECAM i za przepis dziękuję Ani i Alexowi! Farsz: Mięsny: ok 150 g mięsa mielonego pół cebuli szczypta mielonej kolendry sól, pieprz 1 łyżeczka bułki tartej Kapuściany: garść kapusty kiszonej łyżka kaszy gryczanej pół cebuli sól, pieprz kminek (ile kto lubi) olej Do dzieła! Mięsny: mięso wrzucamy na patelnię i smażymy bez tłuszczu
sierotka maRysia w kuchniróżnego rodzaju zapiekanek, pizzy a także do drobiu i czy też dań z ryżem. Może być spożywany na zimno i na gorąco. W mojej kuchni zastosowałam go w wersji na gorąco do pieczonych udek. Danie smakowało wybornie. składniki na 4 porcje 4 udka z kurczaka 1 łyżka oleju sól sos paprykowo - czosnkowy Reypol przepis Na patelni podsmażamy udka z niewielką
Smakowite Daniapełnym smaku, domowym - ekspresowym sosem pomidorowym i białą mozzarellą. Dzięki długiemu wyrastaniu, ciasto jest lekkie i delikatne, chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. SKŁADNIKI / NA 1 PIZZĘ 35 cm. CIASTO 250 g mąki 150 ml cletniej wody 1 łyżka cukru 20 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych 1 płaska łyżeczka soli (morskiej lub himalajskiej) 1 łyżka(...)cienkie plasterki, np. obieraczką do warzyw (grubsze plastry warto wcześniej lekko natłuścić i zgrillować). Białą mozzarellę odsączamy z zalewy i rwiemy na mniejsze kawałki. Plastry boczku smażymy na suchej patelni, aż tłuszcz się wytopi, po około 2 minuty z każdej strony. Wykładamy na ręcznik papierowy. Szalotkę kroimy w cienkie piórka. Na wyrośniętym cieście rozsmarowujemy 3-4 łyżki sosu
cool and mintyakcij Zuzi wspólnie z Mirabelką , Justinką , Karoliną , Malwiną , Bartoldzikiem oraz oczywiście Zuzią postanowiliśmy przygotować prawdziwą włoską pizzę. Muszę przyznać, że wbrew pozorom nie było to proste zadanie. Upiekłam kilka pizz, każdą na innym spodzie, ponieważ to właśnie ten element był największym wyzwaniem. Metodą prób i błędów ostatecznie uzyskałam zadowalający efekt i ciasto chyba idealne - mięciutkie i puszyste, na podstawie tego(...)ciasto uformować w kulę, włożyć do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę lub do czasu aż podwoi swoją objętość. Sos pomidorowy : Na patelni rozgrzać oliwę i roztopić masło, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz czosnek wyciśnięty przez praskę, wsypać cukier i smażyć do czasu aż cebula zmięknie. Dodać przecier i koncentrat pomidorowy
Codzienne Gotowaniepizza to prosty i sprawdzony przepis na mielone w nietypowej odsłonie. Takie kotleciki są pyszne, aromatyczne i kolorowe. Są też lżejsze od tradycyjnej wersji, gdyż nie smażymy ich na tłuszczu, tylko zapiekamy w piekarniku. Będą dobrym pomysłem na obiad w towarzystwie ziemniaków i surówki lub jako ciepła przekąska na imprezie. Składniki na kotlety mielone zapiekane à la pizza (wyszło(...)minut na jednolitą masę. Ser żółty ścieramy na tarce. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Pieczarki oczyszczamy, przekrawamy na pół i kroimy w plastry. Na patelni z rozgrzaną łyżką oleju podsmażamy najpierw cebulę, potem dodajemy do niej pieczarki. Smażymy, aż z pieczarek odparuje cała woda i zaczną się rumienić. Podsmażone składniki przekładamy do miski, dodajemy
e-PrzepisyKulinarnePlacuszki a'la pizza- przygotowanie: Połowę pieczarek należy pokroić w kostkę, a resztę w plasterki (będą na wierzch) i całość podsmażyć na odrobinie oleju. W misce dokładnie połączyć jajko, mleko, mąkę, płatki owsiane oraz przyprawy. (Masa powinna przypominać niezbyt gęstą śmietanę.) Na koniec do ciasta wmieszać drobno pokrojoną szynkę oraz pieczarki - te pokrojone w kostkę. Na patelnię z rozgrzanym tłuszczem
Di gotujepołożyć na patelni, na niej ułożyć 4 plastry sera, warzywa i ponownie 4 plastry sera na wierzch. Przykryć drugą tortillą. Smażyć na małym ogniu z jednej strony, a następnie przerzucić na drugą. W tym celu najlepiej użyć talerza, przycisnąć z wierzchu i odwrócić (żeby nie rozsypały się składniki). Pokroić na 4 lub 8 kawałków (jak pizze). Quesadilla smakuje
Tradycyjna Kuchniamamy smakowitą pizzę z patelni.Polecam. 1 szklanki.mąki 2 łyżki oleju woda letnia sól 0.5 łyżeczki papryka czerwona Papryka żółta Papryczka peperonata Ser żółty startu *************************** Do miski wsypać mąkę , dodać olej ,sól i powoli ,mieszając ręką dolewać wody ,tyle aby nam się ciasto ładnie połączyło.Wyłożyć na blat podsypany mąką i rozwałkować placek na wielkość patelni . Patelnię suchą rozgrzewamy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiNajpierw rozmroziłam na patelni szpinak i go trochę odparowałam Następnie dodałam pokrojone w kostkę i plasterki (tak, jak na zdjęciu powyżej) warzywa Gdy się warzywa poddusiły uklepałam je na płasko... ... i wbiłam roztrzepane widelcem jajka - doprawiłam Na wolnym ogniu pod przykryciem smażyłam frittatę 10 minut Gdy się już zetnie, bardzo ładnie się kroi w trójkąty jak pizza :) Smacznego
Szczęśliwa kuchniasmakiem przypomina pizzę :) Szybka i pyszna kolacja, śniadanie lub nawet lunch do zabrania na wynos. Oczywiście możecie wzbogacić danie o ulubione dodatki takie jak ser żółty, szynka czy warzywa... ja pozostanę przy wersji alla caprese :) Składniki: 2 jajka 4 plastry mozzarelli pomidorki koktajlowe liście świeżej bazylii sól pieprz zioła prowansalskie 1 łyżka mąki pełnoziarnistej Rozgrzać patelnię. Białka ubić na sztywną
Chocolate Muffin BlogNajpierw rozmroziłam na patelni szpinak i go trochę odparowałam Następnie dodałam pokrojone w kostkę i plasterki (tak, jak na zdjęciu powyżej) warzywa Gdy się warzywa poddusiły uklepałam je na płasko... ... i wbiłam roztrzepane widelcem jajka - doprawiłam Na wolnym ogniu pod przykryciem smażyłam frittatę 10 minut Gdy się już zetnie, bardzo ładnie się kroi w trójkąty jak pizza :) Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comKotleciki a’la pizza Lekko pikantne, kruche, delikatne i wspaniale rumiane kotlety drobiowe z serem i pieczarkami. Pyszne danie, które z pewnością zasmakuje całej rodzinie. Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka 1 łyżka majonezu 2 jajka 10dkg startego żółtego sera (użyłam gouda) 2 łyżki mąki ziemniaczanej ok 10dkg pieczarek pół cebuli 1 papryczka chilli (można pominąć(...)pieprz *** *** Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na około godzinę *** *** Po tym czasie, na patelni rozgrzewamy tłuszcz i łyżką nakładamy na niego mięsną masę, formując kotleciki *** *** Smażymy z dwóch stron na mocno rumiany kolor *** *** Po zdjęciu z patelni kotleciki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym *** *** Z podanych składników wyszło mi sześć kotlecików *** *** SMACZNEGO
Blog z Apetytemminut czekania, pieczenie i mamy. Z pomidorowym sosem, mozzarellą i świeżą bazylią. Pizza Margherita poleca się na wspólny wieczór. Pizza Margherita Jest to sprawdzony przepis na jedną dużą pizzę XXL. Ciasto jest bardzo puszyste, delikatne, elastyczne, do przepisu wykorzystałam mąkę włoską typu 00. Można ją z łatwością kupić w Internecie czy dobrych sklepach. SKŁADNIKI: 350 g mąki pszennej, u mnie(...)papryka 2 ząbki czosnku rozgniecione płaska łyżka cukru pudru 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub passaty kilka kulek mozzarelli 2 łyżki startego parmezanu kilka listków świeżej bazylii PRZYGOTOWANIE SOSU: Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oliwy, podsmażam lekko czosnek (uwaga, by się nie przypalił!). Dodaję pomidory z puszki, koncentrat lub passatę, przyprawiam. Smażę kilka minut aż sok odparuje, smaki połączą się. Gotowy
Zasmakuj KuchniTureckie pide to rodzaj placka którego ciasto przypomina pizzę. Te, które jadłam w Stambule formą przypominały łódki. Tym razem zrobiłam pide z nadzieniem serowym i mięsnym. Przepis na ciasto na podstawie książki " Istanbul" autorka - Rebecca Seal. Farsz powstał z tego co akurat było w domu, i nie jest to niewątpliwie żaden przepis turecki a raczej moje wariacje n.t. nadzienia(...)ciasto, przykryć ściereczką, Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę lub na tak długo, aż ciasto podwoi swoją objętość. Wstawiłam miskę do piekarnika z włączoną żarówką. Przygotować farsz mięsny. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Dodać cebulę i mięso, smażyć, mieszając i rozdrabniając jak najbardziej mięso, przez ok 5 - 6 minut. Doprawić solą, pieprzem, wędzoną papryką i pietruszką. Pozostawić do wystygnięcie. Farsz
Stare Gary