kurczaka myję, kroję w kostkę. Mięso doprawiam dokładnie. Na patelni rozgrzewamy olej ,przekładam mięso, smażę na rumiano na średnim ogniu że wszystkich stron. Następnie natkę pietruszki drobno siekam. Dodaję do mięsa. Dodaję umyty szpinak. Całość smażę jeszcze kilka chwil. Podaję na ciepło lub zimno. Oczywiście można dodać do pizzy czy jako farsz np. do naleśników
Gotowanie Patkisuszone oregano do posypania ostra papryka do posypania ser do pizzy, wybrałam provolone, ale możesz użyć np. mozzarelli lub innego sera świeża rukola Przygotowanie: Przygotowujemy ciasto na podpłomyki, czyli mieszamy mąkę z taką ilością wody, aby powstało ciasto. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na cienki placek. Wykrawamy krążki. Smażymy na suchej patelni, na małym ogniu z jednej strony. Obracamy, smarujemy grubą warstwą
Moja smaczna kuchniaząbki czosnku kilkanaście oliwek (u mnie mieszane zielone i czarne) 250 g żółtego sera 4 kopiaste łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano, bazylia WYKONANIE Ciasto do pizzy: Do miski wsypać obie mąki. Do mniejszej miseczki wlać wodę, dodać szczyptę cukru i drożdże, wymieszać, tak żeby drożdże się rozpuściły. Z miski z mąkami zabrać po łyżce z każdej(...)kurczaka umyć, odkroić tłuszcz, pokroić je w drobną kostkę i przełożyć do głębokiego talerza lub miski. Następnie polać oliwą i przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, wymieszać. Rozgrzać patelnię, przełożyć na nią mięso i smażyć do momentu, aż nie będzie surowe. Gotowe mięso przełożyć na sitko, żeby okapało z nadmiaru tłuszczu. Na patelni rozpuścić masło, dodać szpinak, przeciśnięty przez praskę
Passions hobbies liferoli głównej – jeden na ostro, drugi na słodko. Dziś zabieram Was w kierunku Włoch! Z nawodnionej tapioki Koala przygotowałam takie można powiedzieć blaty „oszukane blaty do pizzy” i zapiekłam z dodatkiem soczystych malinowych pomidorów i ciągnącej mozzarelli. Podałam z 2 sosami! Danie lekkie i pyszne! Idealne na kolację albo np. lekki obiad – spróbujcie(...)KLIK! * pomidory malinowe * mozzarella di bufalla * świeża bazylia * sól, pieprz * dobra oliwa z oliwek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Banalnie prosty! Na suchą patelnię ( najlepiej ok. 20 cm ) wysypujemy 1 saszetkę nawodnionej tapioki KOALA – dokładnie rozprowadzamy – tak, by granulki równomiernie pokryły patelnię. Smażymy tym razem nie minutę, a 30 sekund i wysypujemy drugą saszetkę – również dokładnie rozprowadzamy i smażymy. Przewracamy
Ostra na Słodkosmażysz na patelni z niewielką ilością oleju, patrząc jak chlebki naan nadymają się pod wpływem temperatury. Po chwili przewracasz na drugą stronę i dosmażasz. Na powierzchni tworzą się piękne wzory lekko przypieczonej skórki. Szybkie chlebki naan zrobisz z każdej mąki. Polecamy pełnoziarnistą. Przepis na szybkie chlebki naan znaleźliśmy na blogu Hasteskitchen.com Polecamy przepis na super szybką pizzę zrobioną z mąki(...)minuty. Krok 2 Podziel ciasto na cztery ćwiartki. Rozwałkuj pierwszy kawałek na cienki placek. Posyp go siekanymi ziołami i czosnkiem i wprasuj wałkiem do ciasta. Krok 3 Rozgrzej na patelni łyżeczkę oleju. Wyłóż na niego chlebek naan. Smaż na średnim ogniu około minuty. Przewróć na drugą stronę i smaż około 30 sekund. Podany czas jest orientacyjny, zależy od rodzaju patelni
Niedzielny kucharzbardzo i wedle uznania dodajemy mięso, oliwki, tuńczyka lub to, na co mamy akurat ochotę lub to, co jest pod ręką. Jeśli nie wykorzystamy całego przygotowanego sosu do pizzy, możemy przełożyć go do słoiczka i zapasteryzować, użyć zamiast ketchupu lub wykorzystać właśnie do makaronu - wystarczy rozcieńczyć go passatą lub pomidorami z puszki i gotowe. :) SKŁADNIKI: 500 ml passaty(...)pominąć przy sosie do makaronu) pieprz czarny sól oliwa z oliwek Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Czosnek obieramy i również drobno siekamy, jeśli nie mamy praski. Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej cebulę. Dodajemy pokrojony czosnek lub przeciskamy go bezpośrednio na patelnię. Chwilkę smażymy, uważając, aby czosnek nie zaczął brązowieć. Wtedy całość mocno zgorzknieje. Wlewamy passatę
Kuchnia od dwojgamasz, możesz je zastąpić uprażonymi na suchej patelni nasionami słonecznika. Świetnym dodatkiem są również płatki drożdżowe , które nadają delikatnie serowego aromatu – praktycznie zawsze je dodaje . Do czego można użyć pesto z rukoli? Najbardziej lubię używać go jako sosu do makaronu lub zamiast sosu pomidorowego na spód do pizzy . Oczywiście można takim pesto również posmarować ulubione pieczywo, pomaczać sobie chlebki
Blendmankażdą porcję zupy mercimek. W tym celu na rozgrzanej patelni rozpuszczamy 25g masła, dodajemy jedną czubatą łyżeczkę słodkiej papryki w proszku, dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Smacznego Mercimek çorbasi – Turecka zupa z soczewicy Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Turecki Menemen – przepis Przepis na Tureckie Pide – Turecka pizza Włoska zupa krem z pomidorów z dodatkiem pesto
Księga-Smakuflatbread’ów zaliczamy między innymi chlebki naan , pity , pizzy czy nasz rodzinny podpłomyk. Przepis na te chlebki znalazłam u Jamiego Olivera. Zainteresowały mnie właśnie ze względu na dodatek jogurtu. Wzbogaciłam je tylko o świeżą natkę pietruszki i wyszły fenomenalne. Pamiętajcie jednak, że podstawą tych chlebków jest dobrej jakości patelnia na której nic się nie przypala i nie przywiera. Jeśli takiej
PatiGotujebyć jak najcieniej rozwałkowane. Następnie za pomocą nożyka do pizzy lub ciasta kroimy w kwadraty, prostokąty tak, aby w każdym kawałku znajdowała się pietruszka. Makaron gotujemy z wodzie na al dente. Zamiast sera bursztyn, można użyć parmezanu. Sos: Sparzoną cytrynę, suszymy, kroimy na plasterki, a następnie na ćwiartki. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy cytrynę i chwilkę podgrzewamy, żeby masło nabrało
Moniki SmakołykiCamilleriego, chociaż jedyną ofiarą jest skwierczące na patelni mięso. Otaczające nas przedmioty Śródziemnomorskie rośliny na balkonie czy w ogródku, Vespa, włoski samochód albo po prostu oprawione zdjęcia lub pocztówki. Spoglądając na nie, korzystając z nich doznajemy bezpośredniego kontaktu z tym, co odległe. flickr Jedzenie Słodkie śniadania, antipasti, pizze i makarony, lasagne, fantastyczne desery i lody… Każdy nosi kulinarną cząstkę
Bon Ton Italiawylepić dno formy np. na pizzę, zostawiając odrobinę ciasto zwisającego poza brzegi formy. Farsz: 150g boczku- najlepiej pancetta, 1/2 szklanki startego żółtego sera, 300g kurek, szalotka, 1/2 pęczka natki pietruszki, szczypta świeżego tymianku, jajko, 50g parmezanu, sól, pieprz. Boczek pokroić w paski, podsmażyć na suchej patelni. Szalotkę posiekać, zeszklić wraz z grzybami
Z miłości do słodkościPizza Focaccia to rodzaj włoskiej pizzy przypominającej chleb. Można go podawać samodzielnie, ale może być też wyśmienitym dodatkiem do mięs i sałat. Składniki na ciasto: 50g świeżych drożdży szczypta cukru pół łyżeczki ziołowej soli szklanka ciepłej wody / lub mleka Wymieszałam składniki z mąką pszenną i razową. Ilość mąki to około 3 - 4 szklanki. Zagniatałam i wyrabiałam(...)odchodzić od ręki. Następnie odstawiłam na około godzinę w ciepłe miejsce pod przykryciem aż urośnie. W międzyczasie pokroiłam cebulkę na cienkie paseczki- polecam czerwoną i podsmażyłam ją na patelni. Pokroiłam około: 2 łyżek zielonych i czarnych oliwek 6-8 suszonych pomidorów i garść kaparów. Połowę oliwek i pomidorów połączyłam z wyrośniętym ciastem i ugniatałam jeszcze około
potrawyregionalneDomowa pizza jest najlepsza! Ta wyszła bardzo pyszna i aromatyczna. Różnorodność składników tylko wzbogaca jej smak - suszone w oleju pomidory, zielone oliwki, ciągnący ser i mięciutki kurczak. Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki oleju 15 g świeżych drożdży ¼ łyżeczki soli ¼ łyżeczki cukru 0,5 szklanki letniej wody Dodatkowo: 300 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka Słodka(...)patelni. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Pieczarki oraz zielone oliwki kroimy w plasterki, suszone pomidory w kosteczkę. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na placek o średnicy 26-32 cm. Na cieście rozsmarowujemy passatę pomidorowa i obsypujemy natka pietruszki. Następnie rozkładamy połowę sera, pieczarki, suszone pomidory, kurczaka i oliwki. Na wierzchu rozsypujemy resztę sera oraz suszone oregano. Pizze pieczemy w nagrzanym
VioletoweKucharzenie