wszystkim w wytrawnych wypiekach, typu paluchy a’la pizza , czy bułki faszerowane serem mozzarella i suszonymi pomidorami. Podstawową zaletą tego ciasta jest fakt, że z ciasta można formować pieczywo zaraz po wyrobieniu, oraz to że można je przechowywać w lodówce do 3 dni, oraz mrozić. Ciasto jest warte polecenia, gdyż domowe pieczywo wraz z upieczeniem powstaje w ciągu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: ziemniaki 1,2 kg, papryka słodka Royal Brand 2 łyżki, przyprawa do pizzy 2 łyżeczki, olej rzepakowy 1 łyżka te pyszne frytki przygotowałam w urządzeniu
W Mojej Kuchni Lubiętaka właśnie jest dzisiejsza propozycja. Czemu w nazwie jest „a la pizza”? No cóż… nie ma sera mozzarella i innych dość istotnych składników, ale… jest smak. Idealna na imprezę – u nas znika w oka mgnieniu w szczególności w towarzystwie domowych sosów np. czosnkowego. Idealna też na szybki obiad lub gdy po prostu macie ochotę(...)pomidorowym / passatą pomidorową / ketchupem (w zależności od tego co akurat mamy). Na wierzch wykładamy podsmażony farsz. Następnie układamy plasterki kiełbasy i całość posypujemy startym serem (w przypadku braku mozzarelli). Pizze pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzanie góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu) aż do ładnego zarumienienia z wierzchu (u mnie około 25 minut). Smacznego
Słodkie okruszkiWiem, że dla niektórych to profanacja, ale czasem lubię zjeść pizzę z sosem 😉 Sosy wykorzystuję głównie w przypadku pizzy z dodatkiem mięsa i pieczarek. Jako sos
BullioNa moim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję
Pysznosci Babci BasiPlany obiadowe miałam inne, miała byc golonka, pyszna, smaczna...Ech....Synowie plany zmienili na pizzę, czyli to co lubią najbardziej. Także zaprasza pizzę z salami podano
Z Majeczką w kuchnipierwsze, bardzo lubię pieczarki w każdej postaci ;D Po drugie, kilka tygodni temu kupiłam kostkę do domowej uprawy pieczarek. Kostka jest tak plenna, że brakuje mi już pomysłów co zrobić z grzybami. Z części plonów zrobiłam już kilka sosów pieczarkowych, faszerowane pieczarki, pizzę, zapiekankę XD Nadal jednak pojawiają się nowe grzyby, więc tym razem (aby wykorzystać większą ilość) przygotowałam zupę
PatiGotujeTakie wytrawne przekąski bardzo przywodzą mi na myśl dzieciństwo i takie właśnie bułeczki ze szkolnego sklepiku. Te domowe jednak zdecydowanie przebijają je smakiem. Uwielbiam przygotowywać ciasto drożdżowe i właśnie takie wypieki. Jest bardzo smacznie, bo aromatycznie, pomidorowo-serowo. Troszkę przypomina w smaku pizzę. Jako sosu możecie więc użyć ulubionego sosu do pizzy lub po prostu ketchupu. To jest właśnie
rabarbarowooczywiście) na indyjskie przyprawy i oto, jak na zawołanie, curry bez kuminu i garam masali. ;) Zwykłe, domowe (zeuropeizowane nawet bym powiedział) curry z kurczakiem. Oczywiście, co ważne, również z brokułem i ananasem. Może zasmakuje dzieciakom? W końcu wiele z nich lubi ananasa (na pizzy na przykład), a niektóre lubią również brokuła. Istnieje szansa, że w zestawie te składniki również zadziałają
zadanie-gotowaniefilo nie jest dostępne w każdym sklepie. Ciasto francuskie możemy dostać wszędzie, gotowy spód do pizzy również, niestety ciasto filo dosyć rzadko – a szkoda. Moim zdanie filo przebija ciasto francuskie stukrotnie! A jakie jest Wasze zdanie? Moją przygodę z filo rozpoczęłam przygotowując domową baklavę i uznałam to za absolutny hit. Mam nadzieję, że za jakiś czas znów będzie
Be Fit Be Strongstanie zrozumieć po co w tym wypadku korzysta się z gotowców z kartonu. Ta domowa to proste składniki, z których wyrasta w piekarniku czarodziejska góra z ciasta parzonego. Budyniowo - maślany krem wzbogaciłam białą czekoladą. Bóstwo! Ja swoją upiekłam w formach do pizzy, blaty są okrągłe i okazale się prezentują. Ciasto: 100 gram margaryny do pieczenia 250 g wody
MamaOskarkaDecyzja całkowicie spontaniczna! Gdy na FB zobaczyłam wydarzenie: "Warsztaty Domowa Piekarnia- Chleb na zakwasie" prowadzone przez Pana Piotra Kucharskiego- autora dwóch książek kucharskich (w tym mojej ukochanej o chlebie ;)), zwycięzcy programu "Gotuj o wszystko" i kucharza gotującego w Dzień Dobry TVN, od razu wiedziałam, że muszę tam być! Tym razem nie mogłam przepuścić takiej okazji. Zarezerwowałam miejsce, kupiłam(...)warsztatów zmierzyliśmy się z: * chlebem pszennym na zakwasie * chlebem żytnim na zakwasie * pizzą na zakwasie * ciabattą * oraz trochę spontanicznie zrobiliśmy jeszcze pszenne bułki na zakwasie Oprócz czystej praktyki Pan Piotr podzielił się z nami swoją wiedzą, ciekawostkami i poradami związanymi z zakwasem, pieczeniem pieczywa w warunkach domowych, zastosowaniem różnego rodzaju mąk, przybliżył nam pojęcie glutenu, siatki glutenowej, wyjaśnił cel cechowania
Nastoletnie WypiekanieCała moja rodzina uwielbia naleśniki, nie tylko te na słodko a nawet wytrawne bardziej. Dotychczas naszymi ulubionymi były wiejskie kieszonki (kilk) ale te dzisiejsze chyba je
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawięcej sera camemberta i myślę, że będzie jeszcze lepsza ;) Bardzo polecam! Składniki na pizzę z camembertem, orzechami i miodem: średnica 28 cm 250 g mąki pszennej 4 g drożdży instant (lub 10 g świeżych) 1/2 łyżeczki soli szczypta cukru 2 łyżki oliwy z oliwek (ja użyłam domowej oliwy z czosnkiem i cząbrem- 1-2 ząbki czosnku i gałązkę świeżych ziół(...)łyżeczek miodu oliwa z oliwek (polecam tę z czosnkiem) Wyrośnięte ciasto wałkujemy na placek o średnicy około 28 cm lub trochę mniejszy jeśli wolimy pizzę na grubszym cieście. Następnie skrapiamy ją oliwą, równomiernie rozkładamy pokrojony ser camembert, posypujemy orzechami, a na końcu polewamy cienką strużką miodu. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 10 minut. Piekarnik
Rozpustne gotowaniekażdym gospodarstwie domowym znaleźć można przynajmniej jedna patelnię. Przygotowujemy na niej śniadania, obiady, kolacje. Powstają na nich pyszne desery , a także fast foody. Oprócz gyrosów, tortilli, upieczemy na nich również pizzę. Tak, pizzę! Jest to świetna alternatywa dla osób, które nie posiadają piekarnika. Ta proponowana dziś przeze mnie pizza jest bez dodatku drożdży, powstaje w kilka minut i szczerze powiedziawszy
Z Majeczką w kuchni