szpinakiem i serem ricotta Warzywa w sosie Teriyaki Ciecierzyca w sosie słodko kwaśnym Tortilla z tofu Placuszki z cukinii i batatów Orientalna ciecierzyca Makaron z cukinią i pieczarkami Pizza ze szpinakiem i serem ricotta Zupa krem z pora Sos do makaronu z soczewicy Quiche z porem i pieczarkami Polenta z ciecierzycą Sos do warzyw Stir Fry Klopsiki z soczewicy(...)Klopsiki z cukinii Ciecierzyca w kremowym sosie Kotleciki z selera Ciecierzyca w pomidorowym sosie Tarte Flambee z pomidorami i czerwoną cebulą Szpinak zapiekany w cieście filo Risotto z pieczarkami Domowe Hamburgery ze szpinaku Makaron w kremowym sosie Zupa pieczarkowa Makaron z czerwonym pesto Pomidorowe risotto
Delusional Trineteż tak macie , że czasem gotujecie coś spontanicznego a wychodzi kulinarne cudo !? U mnie właśnie w taki sposób powstała przepyszna pizza na spodzie warzywnym ! Spokojnie mogą jeść ją również osoby na diecie bezglutenowej gdyż nie zawiera ona mąki. Dodatkowo można ją przygotować także w wersji wegańskiej, wystarczy pominąć mięsny składnik 😊 Przepis jest szybki, prosty i tani - koniecznie(...)spróbujcie ! SKŁADNIKI : SPÓD: 3-4 różyczki brokuła 3-4 różyczki kalafiora 2 ziemniaki 3 łyżki płatków owsianych sól, zioła włoskie DODATKI: kurczak (można pominąć) keczup (najlepiej domowy) pieczarki sałata rzymska czarne oliwki pomidory wędzone tofu (można zastąpić serem żółtym lum mozzarellą ) PRZYGOTOWANIE : Ugotowane ziemniaki, brokuły i kalafior miksujemy z namoczonymi płatkami , solą i ziołami. Masę rozprowadzamy na blaszce pokrytej
Marcepanowa kuchniabaru mlecznego, zaś na górze mamy już do wyboru mniejsze menu - np. burgery, makarony itp. (też lody wegańskie :). W Vedze jedliśmy już nie raz i są to właśnie takie "domowe obiady" z kotletem i ziemniakami. Na piętrze jedliśmy ostatnimi czasy burgera marchewkowego i był bardzo smaczny. No i opcja śniadań (podawane są do 11) - do wyboru jest tofucznica, parówki, hummus(...)mięso ul. Ofiar Oświęcimskich 19 W Złym mięsie zjemy wegańsko i wegetariańsko. Jeżeli danie jest w dwóch opcjach, panie pytają w jakiej wersji podać. Do wyboru mamy przepyszne burgery, pizzę, zupy czy różne dania "tygodnia". Generalnie wybór jest dość spory i urozmaicony. Sam lokal również jest ciekawie urządzony, co dodatkowo dodaje osobliwości temu miejscu. Ostatnio mieliśmy okazję zjeść
Bananowe PoleBardzo często zdarza się, że za chwilę ktoś wpadnie do nas by spędzić z nami troszkę czasu. Zazwyczaj mam przygotowane coś "smacznego", gorzej gdy o wizycie
Wielki apetytudzielam się na portalu Doradca Smaku,uzbierałam punkty i wymieniłam je na wymarzony, nowiuteńki, nowoczesny do zabudowy piekarnik "zobacz Piekarnik Bosch >> TUTAJ" od ponad 4 lat
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 225 g czerwonego sera cheddar (u mnie Kerrygold); 60 g zimnego masła; 1 szklanka mąki pszennej; 1/2 łyżeczki soli ziołowej; 1/4 łyżeczki soli; 3 łyżki
Gospodyni Miejskaprądu było kilka godzin..a mój chlebek był gotowy do pieczenia...ale w końcu upiekłam.. i wyszło to co widać na zdjęciu...Chlebek piekłam na kamieniu do pizzy..Dziękuję innym piekącym ten chlebek za wspólne pieczenie.. Chleb z czekoladą i rodynkami, na zakwasie Emmanuel Hadjiandreou ‘How to make bread’ 170 g (2/3 szkl) aktywnego zakwasu pszennego* (u mnie(...)pasje.Kuchnia i ogród Ania Pieczywo na zakwasie Alutka nie-ład mAlutki Arnika Arnikowa kuchnia Bea Bea w kuchni Bożena Smakowe kubki Bożena Moje domowe kucharzenie Dorota Ugotujmy To.pl Dorota Moje małe czarowanie Gallica Anonimica Zakalce mojego życia Gatita Kulinarne przygody Gatity Gosia Co do jedzenia Gucio Kuchnia Gucia
Moje domowe kucharzeniejestem pozytywnie zaskoczona ;) W dodatku "pizza" jest taka, że można zjadać ją wspólnie z jednego talerza z ukochaną osobą co jest kolejnym plusem ;). Dodatki tak jak w pizzy można dowolnie zmieniać i komponować tak, jak lubicie :) Składniki: 1 kalafior 1 jajko 3 łyżki płatków owsianych sos pomidorowy pół pomidora 1 mała cebula 2 filety z mintaja kawałek sera pół(...)jajko, płatki, doprawiamy i mieszamy łyżką. Wykładamy na tortownicę i pieczemy 15-20 min w 200*C. Robimy dowolny sos pomidorowy ( ja zrobiłam z ketchupu i sosu paprykowego domowego, ale można użyć papryki w proszku), tak jak lubimy, wyciągamy kalafiora, smarujemy sosem, układamy na nim resztę dodatków i pieczemy jeszcze
Idę coś wszamaćKtórejś pięknej niedzieli wybraliśmy się na spacer z Ewą, Mateuszem i dzieciakami. Zaczęło się w podwarszawskiej stadninie, a na koniec znowu wylądowaliśmy w Piorunowie na wypasie ;) - mimo mocnego postanowienia domowego żywienia i niedzielnych kotletów czekających w lodówce z resztą. Po drodze zabraliśmy kochaną Teściówkę i wybraliśmy się w to urokliwe miejsce. Znowu było pysznie, znowu zielono, a i dzieciaki miały(...)Najmłodszym, co to jeszcze niemobilny. Nie mogę się doczekać aż tam wrócimy ponownie. Może jak wygram zakład (Mąż wie o czym mowa) to się tam wybierzemy na przepyszną pizzę z pieca :) Oto kilka fotek: Mój mały Piłkarz w akcji... ...i ja.... Piaskownicę zostawiłam Specjalistom - Adasiowi i Maksiowi ...a tamtejsza pizza to po prostu poezja Myślę, że wszystkim z nas zrobiło
Kuchnia po mojemuŻółty ser ma chyba każdy w lodówce. Ja mogę go jeść ser krojąc go w kostkę. Ser idealnie nadaje się do kanapek, starty do zapiekanek czy do pizzy. Ja postanowiłam ser wykorzystać do faszerowania Wielkanocnych jajek, pokrojony w drobną kosteczkę, wymieszany z żółtkiem, siekanym szczypiorkiem i odrobiną majonezu jest świetnym składnikiem farszu do jajek. Na blogu istnieje sporo przepisów(...)Jajka faszerowane szynką Jajka faszerowane łososiem wędzonym Jajka faszerowane dla dzieci – myszki z sera Jajka faszerowane wędzonym łososiem Jajka faszerowane zielonym kremem Jajka faszerowane farszem z szynki Jajka z domowym majonezem i rzeżuchą Pyszne Wielkanocne Jajka faszerowane żółtym serem i szczypiorkiem: składniki: 2 jajka ugotowane na twardo 2 plastry żółtego sera 1 łyżka sosu majonezowego wiosennego Winiary sól i pieprz
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKiedyś już robiłam solanki, ale na zakwasie...tym razem skorzystałam z przepisu znalezionego tutaj. 50 dkg mąki pszennej chlebowej 1 łyżeczka soli 1 żółtko 1/2
Moje domowe kucharzenieKolejny miesiąc znów minął ....W miesiącu czerwcu pomimo, że opublikowałam więcej wpisów [ 55 ]niż w poprzednich miesiącach i tak mam sporo zaległych przepisów do opublikowania
Moje domowe kucharzenieRukola jak ją wyhodować w domu, * Listy z warzywnika* Świeża rukola do sałatki ? Czemu nie ! Rukola jak ją wyhodować w domu, temu poświęcę dzisiejszy wpis czyli
Kuchnia na wzgórzuproszku do pieczenia. Wybrany przez Marzenę - knekkebrød.Chleb chrupki, popularny w Skandynawii, stosowany od stuleci. Pierwotnie składający się z pełnoziarnistej mąki żytniej, wody i soli, oraz wypiekany w domowych piecach. Dzisiaj zawiera mnóstwo nasion i ziaren, a produkowany jest również przemysłowo. Pierwotnie był ważnym składnikiem diety Wikingów, ze względu na swą trwałość i lekkość. Dzisaj jest bardzo popularny w Filnlandii(...)masą do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 °C. Piecz z termoobiegiem przez 10 minut. Wyjmij blachę i pokrój masę na równe prostokąty (dobrze się sprawdza okrągły nóż do pizzy). Wstaw ponownie do piekarnika na dalsze 40 minut. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia - po ostygnięciu stwardnieje i bedzie można usunąć papier do pieczenia.Wymieszane suche składniki. Pkt 1.Zalane
Grahamka, weka i kajzerkasię rzadkim rarytasem, którego się dawno nie jadło. Jeśli byliście ostatnio w jakimś mieście powiatowym i chcieliście zjeść coś regionalnego, to dobrze wiecie, że ze świecą szukać. Jest tylko pizza i kebab. Nie żebym coś miała do tych dań, ale niedługo zapomnimy jak smakuje polska kuchnia i jak przygotowywać najprostsze dania. A przecież mamy te wszystkie wyjątkowe potrawy mączne(...)wieczory. Mamy grzyby i kiszonki, wyjątkowo dużo u nas smaków kwaśnych, przyprawiamy majerankiem, kminkiem i koperkiem. Jemy na co dzień ten bigos chłopsko – szlachecki z dalekiej przeszłości i domowo – stołówkowy z PRL. Kupujemy konkretne produkty i wszyscy znamy smak pomidorowej z ryżem. Właśnie wg. takiego klucza dobierane są przepisy w “Polskiej kuchni”. Obok przepisu na danie z zająca
Ugotowane pozamiataneWszystkie burgery to 200g świeżej grillowanej wołowiny podawanej w bułce wypiekanej według naszej wyjątkowej receptury i świeże warzywa od lokalnych dostawców oraz nasze wyjątkowe sosy. Do każdego burgera podajemy domowe, ręcznie krojone frytki". Cóż, pozostało mi się tylko przekonać jak jest naprawdę, bo opinie o Lub Burgerze były naprawdę różne. Wcześniej zorientowałam się w menu baru. Zaskoczyły mnie bardzo wysokie(...)ceny piwa, bo we wszystkich trzech (o ile dobrze pamiętam) kartach są różne (od 6-10 zł za to samo piwo). Poza burgerami można zamówić wcześniej wspomniane sałatki i pizze. W barze byliśmy jedynymi klientami. W telewizji leciał TVN24, a w głośnikach muzyka. Zawsze zastanawia mnie ten zwyczaj. Po co puszczać na ekranie coś czego się nie słucha? Szybko złożyliśmy
Pasja Smaku