Podstawowy przepis na ciasto na pizzę pojawił się już ostatnio na blogu. Czas więc najwyższy na wykorzystanie go do przygotowania pizzy z pysznymi dodatkami. Oczywiście klasyką
PatiGotujenaszej rodzinie fast food występuje jedynie w wersji domowej. Śmieciowego jedzenia na mieście nie uwzględniamy, ale nikt nie jest w związku z tym pokrzywdzony. Pizza (w różnych odmianach) występuje u nas dość cyklicznie i w żadnym wypadku nie przypomina drożdżowego placka na którym zlazł się przegląd lodówki. Łączymy smaki, zahaczamy o różne walory, ale jak zwykle mamy kilka zasad, którymi(...)dodaje odrobinę smacznej inności. Chyba już zawsze będziemy je ładować na górę.Oczywiście najlepiej smakowała z domowym dipem czosnkowym, który stał się naszym kulinarnym oczkiem w głowie. To element obowiązkowy w naszej rodzinie. Nie ma dipu (mocno, mocno czosnkowego) - nie ma pizzy. No, to miło nam było Ciebie gościć. Zaglądaj do nas częściej - o każdej porze dnia i nocy
Wypisz WymalujPyszne domowe zapiekanki z mąki orkiszowej z oscypkiem i kiełbasą żywiecką od firmy Hańderek . Możemy przyrządzić je na szybki obiad lub kolacje,najlepiej smakują podane z sosem czosnkowym lub konfiturą żurawinowa. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej 3/4 szklanki letniej wody 20 gram świeżych drożdży 1 łyżeczka soli morskiej 1 łyżeczka cukru brązowego 2 łyżki oleju Dodatkowo: 1 duży(...)oscypek 300 gram kiełbasy żywieckiej z Polskiego Dwora Hańderek 4-5 pieczarek 1 cebula czerwona Kilka kawałków papryki konserwowej Ketchup pikantny Zioła do pizzy Mąka do podsypania Papier do pieczenia Sposób przygotowania: Drożdże rozpuszczamy z cukrem w letniej wodzie, odstawiamy na kilka minut. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy sól, olej oraz rozpuszczone drożdże, zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy
Bajeczna Kuchniafast-fooda, którego - nie oszukujmy się - w domowych warunkach tak szybko się nie robi. Ze względu na przymusową dietę części rodziny, ale i na naszą wybredność i wyczulone zmysły, czegoś takiego jak "jedzenie na telefon" czy "jedzenie w knajpie" nie uznajemy, ale to nie znaczy, że nie wiemy jak smakuje np. pizza. Wiemy to na tyle dobrze, że lecimy mocno(...)Piątnica, - Pieprzu czarnego,- Domowej mieszanki suszonych warzyw, Pomidorki zapewniły słodycz, oregano to ta nuta ostrości, która wydobywa się dopiero po chwili, czarny pieprz, domowa mikstura - to opcje obowiązkowe, a oregano? Stworzony dla pizzy zielony "pyłek".Pozdrawiamy i zmykamy czarować coś... przypominającego nam o magii świąt. A teraz, tak żeby nic Wam nie umknęło:zaobserwuj nas: tutaj
Wypisz Wymalujdomu mamy, że na pizzę kukurydzę zawsze damy ! ;-) Muszę przyznać, że tak było od zawsze , że kukurydza była u nas nieodłącznym składnikiem każdej pizzy . Mało tego, pojawiała się ona nie tylko na tych domowych, ale również na tych... sklepowych. Czasami z braku czasu kupowaliśmy już gotowe pizze, lecz niezmienne było to, że zawsze dodawaliśmy kukurydzę Bonduelle i odrobinę sera. Aktualnie
Passions hobbies lifeSkładniki: ciasto na pizzę 1 kg mąki 30g drożdży 1 łyżka soli 0,5 szklanki wody 2-3 łyżki oliwy extra vergine, wedle uznania sos 5
Gorący kąsekjest taka szkoła… nie przepadam za nią w tych dniach. Mój Jachu, mimo że przedszkolak, też zaczął wakacje. W związku z tym postanowiliśmy urządzić sobie małe domowe święto. Uczciliśmy je trochę nietypową pizzą, która znikneła w kilka chwil :) Składniki: Ciasto na pizze szklanka mąki pszennej 10g drożdzy rozpuszczonych w ok 100ml ciepłej wody łyżeczka soli 2 łyżki oliwy Farsz: Pomidorki
Kolizje Smakówłyżeczki soli 1 łyżeczka oliwy z oliwek 2 łyżki czarnuszki DODATKOWO: 10 plasterków salami kilka filecików anchois ser żółty starty na tarce o grubych oczkach domowy sos słodko- ostry chili Wykonanie: Ciasto na pizzę zawsze robię w taki sam sposób. Do miski wsypałam sól, następnie przesiałam mąki, zrobiłam wgłębienie, do którego wsypałam cukier, pokruszyłam drożdże i wlałam ciepłą wodę, jednocześnie(...)kształt przypominający prostokąt, oczywiście cienko,posmarowałam domowym sosem chili słodko ostrym , następnie poukładałam plasterki salami, gdzieniegdzie fileciki anchois, całość posypałam startym żółtym serem. Zwinęłam w tak zwaną roladę i pokroiłam na kilku centymetrowe plastry, które poukładałam na blaszce. Poukładałam w coś co kształtem przypominało kwiatek, heh mi tak się przynajmniej skojarzyło :) Pizzę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 220- 250 stopni
Blondynka GotujeTakie małe prostokątne pizze sprawdzą się jako przystawka na domowych imprezach. Smaczne salami z posypką paprykową, ciągnący ser i żółtka chrupiąca papryka smakują wyśmienicie. Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżki oleju 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 20 g świeżych drożdży 1 szklanka wody (letniej) Dodatkowo: Keczup łagodny lub passata pomidorowa 12 plastrów salami z posypką(...)cienko rozwałkujemy ciasto. Każdy mały prostokąt smarujemy keczupem. Na nim układamy salami oraz pokrojone w plasterki pieczarki. Następnie rozkładamy pokrojoną w kosteczkę żółta paprykę oraz kostki sera feta. Pizzę wstawiamy do nagrzanego do 200*C piekarnika na 15 minut. Przed końcem pieczenia każdy obsypujemy startym żółtym serem, czekamy aż dokładnie się rozpuści. Wyjmujemy z piekarnika
VioletoweKucharzenieWłoska mąka do pizzy 00 to podstawa. Teraz już wiem, że ta jest najlepsza! Pizza wyszła delikatnie chrupiąca - idealna - taka jaką lubimy. Dodałam dużo sosu pomidorowego
Magiczne Życie MartyPyszne połączenie - serek kozi, figi, tymianek i miód. Na spód użyłam ciasta na domowe tortille , które znakomicie sprawdza się pieczone jak pizza w piekarniku. Z całej porcji ciasta zrobimy ok 8 placków o średnicy ok 20 - 24 cm , jeżeli to za dużo - resztę warto zamrozić. Nie warto robić mniej. Polecam, smaczna przekąska.składniki
Stare Garypieczenia przyciętym do formatu Waszej blachy. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 230°C, bez termoobiegu . Chcemy mieć piekło jak w piecu chlebowym, w którym pizza piecze się dosłownie moment. W warunkach domowych tyle w zupełności wystarczy, tym bardziej że większość piekarników w trakcie dogrzewania i podtrzymywania do tak wysokiej temperatury sama załącza termoobieg – a on niepotrzebnie wysusza ciasto. Zostawcie
Karo in the KitchenMamy dzisiaj Międzynarodowy Dzień Pizzy. Z tej okazji za tydzień wraz z innymi blogerkami i blogerami biorę udział w kolejnym Wyzwaniu gdzie tematem będzie właśnie pizza
Magiczne Życie MartyMoją słabością jest pizza i naleśniki , i dlatego uwielbiam łączyć te dwie potrawy gdyż z tego wychodzi wyjątkowe danie.Dziś przygotowałam szybką i ciepłą
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiMini pizza w 4 smakach (wersja III) to wielka uczta, czyli przepisy na mini pizze w kolejnych 4 odsłonach:) Tym razem do wyboru: I. Z
KuchniaWeDwoje.plPizzerinki z ciasta francuskiego to szybka i pyszna przekąska, gdy nie mamy czasu na stanie w kuchni lub gdy pojawią się niespodziewani goście. Dobrze smakują zarówno
Kuchnia MagdaLenyPrzepis autorski (mój). Czy lubię pizzę? Hmmm, niekoniecznie, chyba że jest domowa... Ale tarta.... Pychota. Tu przedstawiam Wam propozycję z mnóstwem sera, z boczkiem i marynowanymi pieczarkami. Można ją uznać za szybką przekąskę, śniadanie, obiad czy kolację. Idealnie smakuje na ciepło - jak i po ostygnięciu. Polecam! Tu znajdziecie inne przepisy na tarty - klik . (Forma o średnicy około
Di gotujeLubicie pizzę? Mało kto chyba nie lubi, co? Moi synowie ja uwielbiają i jedli by przy każdej okazji. Taka przyrządzona w domu smakuje im najbardziej, co
Z Majeczką w kuchnilekkiego wystudzenia. Po upieczeniu: Dosłownie rozpływa się w ustach, nawet trudno ją kroić na kształtne i zwarte kawałki. Moja rada: Takie mięso możecie poukładać na domowe burgery z ulubionymi dodatkami, na pizzę lub dodać do ulubionej zapiekanki. U nas znikają na kanapce w towarzystwie chrzanu lub - kto woli - musztardy. Smacznego
Zasmakuj Kuchnigodziny w temp. 200 stopni C. Na ostatnie 5 minut zmienić program piekarnika na grillowanie z cyrkulacją powietrza. ----- Podobne: Simit - bajgle tureckie Podwójna zakręcona margherita Pizza z pieczarkami "Rosół z kury domowej" Nataszy Sochy to książka, która mnie zaintrygowała i tytułem, i okładką. Byłam bardzo ciekawa, w jakim celu Autorka ubrała się jedynie w maskę i kurę :) Moja ciekawość
Weekendy w domu i ogrodzieCiasto zagniotłam z myślą o pizzy,ale akurat miałam pieczarki, które już trza było wykorzystać i tak oto zrobiłam bułeczki z pieczarkami. 3 dkg drożdży
Moje domowe kucharzenieW sumie to miała być pizza...ale pomyślałam ,żeby zrobić takie małe rogaliki..super pomysł .. 3 szkl. mąki 5 dkg drożdży 2-3 łyżki oleju
Moje domowe kucharzeniesię nazywał, jak wyglądał?Raczej sobie nie przypominam :P 6. Czego nigdy w życiu nie spróbujesz? (chodzi o jedzenie)Robaków, człowieka, psa, kota i innych domowych stworzeń.7. Najlepsze dodatki do pizzy, to..klasyka czyli ser, sos pomidorowy, pieczarki, szynka, kukurydza i papryka8. Gdzie najchętniej odpoczywasz? W domu. 9. Jaki powinien być mężczyzna idealny?Ideałów
More food, love and dreams