zwycięstwa Mamed'a Khalidov'a to był naprawdę miły wieczór. Jeśli zdarzają się wam takie "szybkie wizyty" lub najnormalniej w świecie cierpicie na brak czasu- taki przepis na szybką pizzę może uratować wam życie. Składniki: 500 g mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 250 ml ciepłej wody 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Passata lub przecier pomidorowy(...)wyrobić ciasto. Mi w tym zadaniu pomaga niezawodny kMix. Sos rozrobić w szklance wody, dodać passatę i oregano i zagotować. Sosem posmarować cienko rozwałkowane ciasto. Następnie dodać wszystkie składniki, które chcemy mieć na pizzy (pamiętając, że im mniej,tym lepiej). Posypać z wierzchu mozzarellą. Pizzę piec przez ok. 10-15 minut. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie
Wielki apetytmoim stole :D I wyszły cuuudowne! Farsz jest rewelacyjny :) Dawno nie jadłam tak smacznych pierogów :) Przepis podaję za autorką. Zmieniłam tylko proporcje dostosowując je do własnych potrzeb a ciasto na pierogi jest z przepisu mojej mamy. Podsmażone na patelni wyszły po prostu boskie:) Do przygotowania pierogów użyłam sera Gouda Mońki. I dzięki małej "ściądze", którą otrzymałam, nie miałam wątpliwości, jaki(...)nielicznymi oczkami o średnicy ziarna ryżu. Jest ceniona ze względu na swoją doskonałą topliwość, dlatego doskonale sprawdza się w daniach na ciepło, takich jak tosty, pizza czy zapiekanki. Porcja na około 20 pierogów Składniki: Ciasto: 20 dag mąki około pół szklanki ciepłej wody szczypta soli łyżka oliwy Farsz: 30 dag ziemniaków 13 dag żółtego sera pół cebuli ząbek czosnki sól
My simple kitchenprzepisu na domową pizzę o zmniejszonej liczbie kalorii ... z mozzarellą zamiast żółtego sera, pomidorami, cebulą oraz spodzie z mąki razowej i domowym sosem pomidorowym. Bo dieta odchudzająca może być pyszna i wcale nie musi się wiązać z wyrzeczeniami i głodówką! Chcesz dowiedzieć się jak schudnąć skutecznie i bez efektu jo-jo? Szczegóły pod przepisem 😉 Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej(...)kroimy w piórka. Wrośnięte ciasto rozwałkowujemy na cienkie koło i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto rozsmarowujemy 1-2 łyżki sosu pomidorowego i układamy dodatki - pomidory i cebulę. Wierzch posypujemy kawałkami mozzarelli i suszonym tymiankiem. Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na około 15-20 min. Podajemy z przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym. Zdrowe i skuteczne
Kuchnia MagdaLenyNastępnie podziel na dwie części, każdą z nich rozwałkuj na kształt okręgu o grubości 4 mm i podziel na 6 – 8 trójkątów (jak pizzę ). Na środku każdego daj łyżkę masy makowej. Teraz uformuj rogaliki – ciasto zacznij zwijać od boku, kończąc na rogu trójkąta. Następnie zawiń rogi do środka, aby powstały rogaliki. Rogaliki piecz 25 – 30 minut (zależnie
Via GustoJeden z moich eksperymentów, który okazał się bardzo smaczny. Pizza z dużą ilością sera, serowymi brzegami i warzywami z ryżem. Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 15 g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy z oliwek 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 0,5 szklanki letniej wody Wierzch: 2 łyżki keczupu Oregano 200 g warzywa na patelnię z ryżem(...)Pieczarki kroimy w plasterki. Mieszankę warzyw z ryżem na patelnię podsmażamy. Przygotowane ciasto smarujemy keczupem (5 cm od brzegu) i posypujemy oregano. Następnie wykładamy podsmażone warzywa z ryżem i salami. Na pozostawiony brzeg wykładamy połowę sera, zawijamy do środka. Na wierzch wysypujemy pieczarki. Pizzę pieczemy przez 20 minut w 220*C. Po 15 minutach posypujemy resztą sera
VioletoweKucharzenieDawno nie było u mnie tarty. Nadrobiłam. Bo odkryłam smaczne, gotowe ciasto na tartę w jednej z lodówek supermarketu. Reszta, to już kwestia fantazji. Na tartę można położyć chyba wszystko. Podobnie jak na pizzę. Moja tarta jest z rzeczy, które miałam w lodówce , i które wykorzystałam ,by się nie zmarnowały.Taka resztkowa tarta. Podaje składniki(...)Łatwa w przygotowaniu, pyszna i ciągnąca się tarta, rozkosz dla podniebienia i radość dla dzieci. Składniki gotowe ciasto na tartę młody szpinak trochę papryki, u mnie żółta czerwona cebula seler naciowy mozzarella tarta lub kule, ja jednak wolę tarta mozzarellę do pizzy sól do smaku kolendra mielona pieprz bałkański olej kokosowy extra virgin do smażenia trochę śmietany 30 % Rozgrzewamy
Z Kuchni Do Kuchnifałdki i wycinamy kółka o średnicy około 10 cm. Wyciętymi kółkami wykładamy formę na muffinki dokładnie dociskając ciasto do brzegów. Resztę ciasta tniemy na paski o szerokości około 0,5 cm – można zrobić to okrągłym nożem do pizzy lub zwykłym dużym nożem kuchennym. Na kawałku papieru do pieczenia oprószonym mąką zaplatamy kratkę z pasków ciasta. Gotową kratkę lekko przyklepujemy
Ciastkozercyfałdki i wycinamy kółka o średnicy około 10 cm. Wyciętymi kółkami wykładamy formę na muffinki dokładnie dociskając ciasto do brzegów. Resztę ciasta tniemy na paski o szerokości około 0,5 cm – można zrobić to okrągłym nożem do pizzy lub zwykłym dużym nożem kuchennym. Na kawałku papieru do pieczenia oprószonym mąką zaplatamy kratkę z pasków ciasta. Gotową kratkę lekko przyklepujemy
Ciastkozercywiem, że na blogu jest już przepis na pizzę. Ale te które są już wstawione zostały wykonane z suszonych drożdży. A tym razem ciasto wykonałam ze świeżych ! Jest przepyszna. Spód wychodzi puszysty. Na zewnątrz lekko chrupiące, a w środku mięciutkie ! Do tego wasze ulubiony dodatki i pizza wychodzi najlepsza ! I wiem, że prawdziwa pizza to ta, gdzie ser jest(...)wierzchu zacznie robić się tzw. pianka. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i oliwę z oliwek. Wlewamy drożdże. Chwilę mieszamy łyżką do połączenia składników, następnie wyrabiamy ciasto dłońmi do uzyskania gładkiej i elastycznej kuli. Wyrobione ciasto zostawiamy w misce i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut (ciasto powinno podwoić swoja objętość). Po tym czasie ciasto rozkładamy
Gotuj z Mąkąelastyczne jak te z pszenicą. Dlatego nie przejmujcie się, jeśli na początku ciasto będzie nieco rzadkie i klejące – po kilkunastu minutach zmieni swoją teksturę. Jeśli będziecie mieć problem z wałkowaniem, po prostu połóżcie na wierzch papier do pieczenia – to sporo ułatwia. Pizza po wypieczeniu jest chrupiąca z zewnątrz i puszysta w środku. Bardzo przypomina swój glutenowy odpowiednik. Dodatki(...)zaczyn + 1/4 szklanki do ciasta 30 g drożdży 1 łyżka mielonego siemienia lnianego 1 łyżeczka soli morskiej 2 łyżki oliwy 2 białka jajek sos 1 łyżka oliwy 1/2 małej cebuli 1 ząbek czosnku 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów 1/2 łyżeczki cukru sól i świeżo mielony pieprz Przyprawy - wg uznania przyprawa do pizzy lub własna mieszanka (oregano, bazylia, czosnek, majeranek
Powiedz dietom nieelastyczne jak te z pszenicą. Dlatego nie przejmujcie się, jeśli na początku ciasto będzie nieco rzadkie i klejące – po kilkunastu minutach zmieni swoją teksturę. Jeśli będziecie mieć problem z wałkowaniem, po prostu połóżcie na wierzch papier do pieczenia – to sporo ułatwia. Pizza po wypieczeniu jest chrupiąca z zewnątrz i puszysta w środku. Bardzo przypomina swój glutenowy odpowiednik. Dodatki(...)zaczyn + 1/4 szklanki do ciasta 30 g drożdży 1 łyżka mielonego siemienia lnianego 1 łyżeczka soli morskiej 2 łyżki oliwy 2 białka jajek sos 1 łyżka oliwy 1/2 małej cebuli 1 ząbek czosnku 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów 1/2 łyżeczki cukru sól i świeżo mielony pieprz Przyprawy - wg uznania przyprawa do pizzy lub własna mieszanka (oregano, bazylia, czosnek, majeranek
Powiedz dietom nieCiasto wyrabiamy około 2-3 minuty. Wałkujemy na cieńkie placuszki i pieczemy na suchej patelni. Uwagi Podpłomyki można również upiec na kamieniu do pizzy w piekarniku, na grillu czy ognisku. Bardzo ciekawym rozwiązaniem jest dodawanie do ciasta różnego rodzaju dodatków takich jak papryka ostra, czarnuszka czy ziół. Można spożywać na sucho lub z dodatkiem miodu, twarogu, czy różnego rodzaju sosów
Mr. Tastegouda sos pomidorowy (można zrobić z pomidorów bez skorki i gniazd nasiennych, przetartych z cebulką, czosnkiem, solą, pieprzem, oregano – jak sos do pizzy – zblendowanym lub można użyć gotowego sosu pomidorowego biały sezam 1 jako Ciasto francuskie kroimy na prostokąciki. Smarujemy je sosem pomidorowym i układamy trochę startego żółtego sera, nakładamy parówkę. Przykrywamy druga częścią kwadracika z ciasta francuskiego
MojaQchnia.plpyszny, że według mnie można opisać go tylko jednym słowem: "mniam" ;). Moja spanakopita zwinięta jest w ślimaka i krojona w trójkąty jak pizza, ale równie dobrze można ją przygotować jak lasagne, przekładając warstwy ciasta farszem. Polecam! Składniki na 2 duże porcje:400 g szpinaku w liściach (może być mrożony)150 g sera feta (podróbka też może być ;))4 płaty
Obiad za dychę