pizza ciasto - 4706 przepisów (strona:137/314)

Pizza z oscypkiem 182

Składniki: 8 dkg drożdży + 2 łyżki mąki + 4 łyżki ciepłej wody + 1 łyżeczka cukru 3 szklanki mąki 7 łyżek oliwy 1 łyżeczka soli ok. 3/4 szkl

czarrna od kuchni
,,Muffinki pizzowe, czyli babeczki a’la pizza” 108

kurczaka pół papryki żółtej i pomarańczowej oregano/ przyprawa do pizzy pieprz   Sos czosnkowy: 3 ząbki czosnku 3 łyżki śmietany 3 łyżki Wykonanie: W głębokiej misce mieszamy drożdże z solą i cukrem aż staną się płynne. Dodajemy olej i ciepłe mleko, mieszamy, na koniec wsypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Posypujemy mąką, przykrywamy i odstawiamy na ok 30 minut aż podwoi(...)pokrojone na pół oliwki . Formę do muffinek smarujemy olejem. Ciasto wyrabiamy i jeśli jest jeszcze taka potrzeba dosypujemy trochę mąki. Od ciasta odrywamy niewielkie kuleczki i wylepiamy nimi foremki, posypujemy szczyptą oregano oraz przyprawami do pizzy, na nie nakładamy po łyżeczce farszu i posypujemy odrobinę startym serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 15 minut. Dobrze komponuje

Podróż w kulinaria
PIZZA Z PATELNI 1307

drożdży, powstaje w kilka minut i szczerze powiedziawszy jest tak pyszna, że spokojnie może konkurować z tą pieczoną. Moi synowie oszaleli na punkcie tej pizzy na cienkim, chrupiącym spodzie. Wypróbujcie i Wy.  Składniki: ciasto: 150 g mąki 80 ml wody 2 łyżki oleju sól, szczypta łyżka czubata ziół prowansalskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo: 3 łyżki dobrego przecieru(...)ciasto, dzielimy na połowę. *Rozwałkowujemy ciasto. Patelnię smarujemy pędzelkiem namoczonym w oleju. Wykładamy ciasto. Kiedy od spodu się zrumieni, przewracamy na drugą stronę. Zapieczoną stronę smarujemy przecierem, wykładamy ser oraz plasterki szynki. Patelnię przykrywamy, podpiekamy do momentu rozpuszczenia się sera oraz zrumienienia spodu. * Na gotową pizzę wykładamy rukolę oraz połówki pomidorków . Podajemy na gorąco posypując ziołami prowansalskimi. Moja pizza powstała

Z Majeczką w kuchni
Tsoureki, grecki chlebek wielkanocny z pisankami 159

jajek ) Przygotowanie tsoureki :  Ciasto możesz wyrobić ręcznie, ale ja skorzystałam z ręcznego miksera z końcówkami w kształcie haczyków - to znacznie ułatwia pracę, bo wyrabianie ciasta drożdżowego na słodko (w przeciwieństwie do tego na pizzę) nie uważam do przyjemnych.  W misce wymieszaj mąkę z drożdżami, cukrem i szczyptą soli. Dodaj skórkę otartą z pomarańczy i kardamon. Powoli wlej ciepłe

Chilli Czosnek i Oliwa
EXPRESOWA PIZZA Z PATELNI 211

szybciuteńko, a porcja z 1 patelni zadowoli spokojnie 2 głodomorów, bo pizza jest syta.  Polecam przepis - odkąd go znalazłam w jednej z gazet - tradycyjna pizza z piekarnika poszła w zapomnienie ... :)) Składniki na ciasto:  20g drożdży  szczypta cukru  1,5 szklanki mąki pszennej  pół szklanki ciepłej wody  2 łyżki oleju  1 łyżeczka soli(...)wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy nadzienie: podsmażmy na oleju pokrojoną cebulę, pieczarki oraz  pokrojoną szynką. Masę solimy, pieprzymy, odlewamy ew. wodę, którą puściły nam pieczarki. Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy  je na cienki, okrągły placek lub po prostu nadajemy mu dłońmi okrągły kształt.  Suchą patelnię rozgrzewamy. Przekładamy nasz  placek, smażymy na średnim ogniu ok 3 minuty

Walijskie Pichcenie
Pizza Pieczona na Kamieniu 120

SKŁADNIKI NA CIASTO: 1/4 kostki drożdży 200g mąki pszennej typ 00 1/2 łyżeczki soli szczypta cukru 2 łyżki oleju z oliwek 1/2 szkl ciepłej wody 1/2 szkl ciepłego mleka PRZEPIS NA SOS POMIDOROWY: http://www.dzisjagotuje.pl/2018/04/sos-pomidorowy-na-pizze.html#more DODATKI DO PIZZY: 150-200g pieczarek 150-200g WŁOSKIEJ SZYNKI FIRMY HAŃDEREK 250g sera żółtego WYKONANIE: 1. Kamień do pizzy wstawiamy(...)mleku i wodzie. Pozostawiamy aby delikatnie podrosło. 4. Przesiać mąkę, dodać oliwę, sól i rozczyn. Dokładnie wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia. 5. Wyrośnięte ciasto rozwałkować, dobrze podsypać mąką,przełożyć na drewnianą deseczkę. 6. Wierzch pizzy posmarować passatą, szynkę pokroić w kostkę wyłożyć na sos, pieczarki pokroić w plastry, obgotować, wyłożyć na szynkę. 7. pizzę wstawić do pieca na rozgrzany kamień

Dziś Ja gotuje
Pizzerinki ze szparagami 152

Na śmierć o nich zapomniałam! Sezon na szparagi powoli dobiega końca, a ja się łaskawie obudziłam, że przecież gdzieś coś mam takiego, co być może Was

Kuchnia w czekoladzie
Zakręcona pizza w rogalikach 123

pizza to nie lada gratka. Nie wygląda na pizze, ale smakuje prawie jak ona. To połączone ze sobą rogaliki z ciasta pizzowego. Jeśli chodzi o nadzienie to tak naprawdę do środka może trafić wszystko co zazwyczaj dajecie na pizze, nie ma żadnych ograniczeń, jedyne ograniczenie to wasza fantazja. Rogaliki upiekłam w połowę z mąki orkiszowej dzięki czemu mają ciemny kolor

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kiełbaski mumie - na Halloween 199

pieprzu na źrenice oczek i mumia gotowa. Banalnie proste, a zwyczajne parówki staną się nadzwyczajne. Pod warunkiem, że użyjesz dobrych jakościowo kiełbasek i ciasta francuskiego na maśle. Jeśli poszukujesz innych pomysłów na Halloween zapraszam na Pizze - kośći i na słodko Amerykany z pajęczą siecią. Składniki na 6 sztuk: 6 kiełbasek, parówek 1/2 rolki ciasta francuskiego (50x25 cm) 1 łyżeczka majonezu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
2 in 1 209

Dobra pizza nie jest zła. A dwie to już niebo w gębie! Skusiłam się na domową pizzę. No dobra, nie tak do końca domową, bo ciasto sklepowe, ale mega wyborne, więc tak jakby było domowe ;) Nie napychałam jej zbyt wielką ilością składników, bo przecież nie o ilość, a o jakość tu chodzi. No i oczywiście nie mogłam zapomnieć o sosach

bastalena
Calzone ze szpinakiem, pomidorkami, roszponką, szynką i mozzarellą 151

mała zmiana sprawia, że i smak się zmienia. Mi osobiście calzone bardzo smakuje i uważam, że to miłe urozmaicenie dla wszystkich miłośników pizzy. Samo calzone wywodzi się z Neapolu i dosłownie słowo to oznacza "pantalony", jako że ciasto przypomina rzekomo kształtem nogawkę męskich spodni. Moim zdaniem calzone, to nic innego, jak wielki pizzowy pieróg ;-) Próbuję sobie przypomnieć jak zaczęła się(...)Wyrośnięte ciasto mocno uderzyć otwartą dłonią, po czym podzielić na dwie równe części (najlepiej w tym celu wykorzystać wagę kuchenną). Każde ciasto rozciągnąć lub rozwałkować na placki o średnicy 32 cm (najlepiej na tackach do pizzy, bo gotowe calzone z farszem trudno będzie przenieść). Na środku każdego placka rozsmarować koncentrat pomidorowy zostawiając co najmniej 1 cm od brzegu. Następnie posypać

Passions hobbies life
Ślimaczki z szynką, serem i oregano 2492

Ślimaki z ciasta francuskiego to świetny pomysł na szybką przystawkę na ciepło. Pachną i smakują jak pizza dlatego dzieciaki je uwielbiają. Idealnie sprawdzają się na wszelkich imprezach. Składniki można zawinąć w ciasto dzień wcześniej, a kiedy przyjdą goście wystarczy pokroić i wstawić do piekarnika. Po piętnastu minutach są gotowe!       Przygotowanie: 1 arkusz ciasta francuskiego

Kulinarne Inspiracje
Pizza serowa z goudą i mozzarellą 129

stwierdziłam, że zrobię sama :) No... Prawie sama... Córka mi pomagała. Najpierw robimy sos do pizzy - przepis tutaj Składniki: 250 gramów mąki 15 gramów drożdży 1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru 1 jajko 1/2 szklanki ciepłego mleka olej lub oliwa do smarowania dłoni, żeby ciasto nie lepiło się do rąk 1 opakowanie sera mozzarella  200 gramów sera gouda Ciasto(...)plasterki i ułożyć na goudzie Piecyk nagrzewamy do 250 stopni C (termoobieg), a po tym czasie zmieniamy grzanie na gór/dół Pizzę pieczemy ok. 15 minut, ale trzeba pilnować. Jest gotowa, gdy boki ciasta się przyrumienią Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com