pizza ciasto - 4706 przepisów (strona:133/314)

DROŻDŻOWE, BEZGLUTENOWE RACUCHY Z JABŁKAMI 115

Kocham wszelkiego rodzaju wypieki drożdżowe i dobrze to wiecie! Ciasta drożdżowe , słodkie drożdżówki , wypieki na słono , pizze , focaccie , bułki i wiele wiele innych wypieków drożdżowych wyrasta w moim piekarniku! Dziś drożdże znów królowały w kuchni, ale tym razem w innym wydaniu. Przygotowałam dla Was pyszne drożdżowe, bezglutenowe racuchy z jabłkami . Łatwe do zrobienia i niesamowicie pyszne! Gwarantuję, że takie bezglutenowe(...)przygotowania użyłam produktu o nazwie Mix B – Brot Mix ze swojego ulubionego, bezglutenowego sklepu Schär. Mix B – Brot Mix to bezglutenowa mieszanka do wypieku pieczywa (chlebów, bułek ) i pizzy. Idealnie nadaje się również do placków, racuchów i pancakes. Polecam! SKŁADNIKI: * Mix B – Brot-Mix – 250 g * świeże drożdże – 25 g ( nie zanieczyszczone glutenem ) * kefir – 250 ml * sól – 1 szczypta

Ostra na Słodko
Pizza nr 3 138

kłaść na blaszce posmarowanej oliwą i odstawić jeszcze na ok 20-30 minut do wyrośnięcia. Następnie posmarować ciasto sosem pomidorowym, ułożyć mozzarellę, salami, pokrojone pieczarki, cebulę  oraz  oliwki. Piec w rozgrzanym do 250*C piekarniku ok 12 minut. Proponuję pizze po upieczeniu położyć na kratce, żeby spód mógł swobodnie odparować

The Sweet Damsel
Mini drożdżówki kokosanki (ok. 70 szt.) 417

ręką. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto na jak największy prostokąt ok. 60/45 cm. Nakładamy masę kokosową, równomiernie ją rozprowadzamy do ciasta. Ciasto z kokosem za pomocą nożyka do pizzy kroimy na małe prostokąty, wielkość dowolna (np. 7/5 cm). Rada: prostokąty nie muszą być jednakowej wielkości, po upieczeniu i tak wszystkie będą tak samo smakować. Każdy(...)roladkę delikatnie spłaszczamy, żeby podczas pieczenia nam się nie rozwinęły. Tuż przed pieczeniem, wierzch rogalików smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Tą samą czynność powtarzamy z kolejnymi porcjami ciasta. Rogaliki pieczemy ok 15 min w 180°C. Gorące drożdżówki przekładamy na kratkę od piekarnika do przestygnięcia. Smacznego

Moniki Smakołyki
Pizza wiejska 242

Pizza z kiełbasą jest smaczna i aromatyczną, często gości w moim domu, przyrządzam ją na szybki obiad lub kolację. Tym razem przyrządziłam ją z serem kozim, wyszła pyszna. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej  Luksusowa Młynomag 3/4 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju 20 gram drożdży Dodatki: 250 gram koziego twardego kawałek kiełbasy(...)momentu aż zacznie pracować. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pozostałe składniki oraz zaczyn, wyrabiamy ciasto, odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, formujemy w kulkę, wałkujemy w kształt koła. Smarujemy ketchupem, posypujemy przyprawą do pizzy. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, posypujemy pizzę. Kiełbasę kroimy w plasterki, oczyszczoną paprykę kroimy w paski lub kostkę, układamy

Bajeczna Kuchnia
Mini pizza z brokułem, szparagami i sosem francuskim 139

wyobrażamy sobie bloga bez przepisu na pizzę. Oto efekt naszego ostatniego eksperymentu. Ciekawe połączenie składników i niestandardowy sos, to jest właśnie to, co wyróżnia naszą pizzę spośród innych. Składniki na 2 szt. Ciasto: 250 g mąki 25 g świeżych drożdży 150 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżka oliwy lub oleju Farsz: Kilka różyczek brokułu(...)ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Na koniec formujemy z niego okrągłe, cienkie placki za pomocą palców, rozciągając je na wszystkie strony. W międzyczasie, aż ciasto wyrośnie, przygotowujemy składniki na farsz. Odcinamy 1/3 łodygi szparagów od końca i obieramy 1/3 ich długości. Brokuły dzielimy na małe różyczki. Warzywa gotujemy przez ok. 5 min. w osolonej wodzie. Wykładamy

Pyszny Duet
Pizza orkiszowa z kurczakiem 224

pomidorki kroimy na połówki. 5. Piekarnik nagrzewamy do temp. 190 st. 6. Ciasto rozciągamy rękami nadając mu owalny/okrągły kształt i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy sosem i posypujemy częścią sera. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 8 minut. Po tym czasie wyciągamy pizzę, dokładamy pozostałe składniki, posypujemy resztą sera i umieszczamy ponownie w piekarniku na 10 minut

Podwójnaporcja
Pizzerinki dla chłopczyka i dziewczynki, czyli domowa minipizza 133

mówiąc już o zjadaniu małej pizzy z ulubionym dodatkami. Polecamy szczególnie ten przepis mamom, tatom, babciom czy ciociom planującym wspólne gotowanie i świętowanie z dzieciakami. Domowa minipizza Składniki na 9 sztuk: Rozczyn: 25 g drożdży ½ łyżki cukru (6 g) 1,5 łyżki mąki pszennej (15 g) ½ szklanki ciepłej wody (125 g) Ciasto właściwe: ¼ szklanki ciepłej wody (65 g) ½ łyżeczki soli(...)wyrabiamy ciasto rękoma przez około 3-5 minut. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. W trakcie wyrastania ciasta przygotowujemy sos, mieszając ze sobą wszystkie jego składniki oraz dodatki do pizzy (na przykład: papryka oraz mięsko pokrojone w paski, cebulka w piórka, a ser w drobną kostkę). Przez końcem wyrastania ciasta rozgrzewamy piekarnik do temp

KulinarneImpresje.pl
Slow pizza z cukini 170

razu, drugą zostawiłam na noc- powiem wam, że tak jest lepiej. Spód pizzy jest stały i bez problemu można wziąć go w rękę i zajadać jak zwykłą ''prawdziwą'' pizzę. Świeży spód raczej się lekko rozwala, co nie zmienia faktu, że jest pyszny! SKŁADNIKI: Na spód: 1 cukinia 1 duże jajko (najlepiej od szczęśliwych kur!) 1 mozzarella light (bądź(...)upływie ok 20 minut, odciśniętą cukinię  umieścić w misce, dodać do niej jajko, startą na grubych oczkach mozzarellę, otręby oraz przyprawy. Wszystko razem zagnieść i wyłożyć tym ciastem blachę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto ma być dość cienkie, żeby mogło się dobrze upiec i żeby nie przypominało placka. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20-25 minut

fitolarun.blogspot.com
Tarta rustykalna z owocami lata 234

papierze do pieczenia na koło o średnicy około 30cm; najlepiej przykryć je z wierzchu drugim arkuszem papieru lub folią spożywczą, dzięki temu ciasto nie będzie się kleiło do wałka - brzegi można wyrównać nożem do pizzy lub pozostawić nierówne, tarta rustykalna nie musi być idealnie równa i symetryczna - jeśli ciasto mocno zmiękło, należy je ponownie krótko schłodzić - pomijając kilkucentymetrowy brzeg, ciasto

Smakołyki Bereniki
Najlepsza focaccia z warsztatów kulinarnych w Umbrii - z oliwą, ziołami i ziemniakami 189

pokrojoną na prostokąty możecie także zabrać ze sobą na wycieczkę, piknik czy zapakować dzieciom do szkoły. Najlepsza focaccia z ziołami i ziemniakami Składniki / na 8 porcji: ciasto: 250-280 g mąki do wypieku pizzy typ 00 (możesz zastąpić mąką poznańską typ 500 lub bułeczkową typ 650) 2 g suszonych drożdży instant 200 g letniej wody (z kranu, jak nie jest(...)niedźwiedzi 1 ząbek czosnku 4 łyżki oliwy Monini Classico 1 średni ziemniak (najlepsza jest odmiana z czerwoną skórką) sól morska do posypania Przygotowanie najlepszej focacci: 1. Zacznij od przygotowania ciasta na focaccię i najlepiej zrób to dzień wcześniej. Do miski wsyp 250 g mąki, dodaj drożdże instant i wymieszaj do połączenia. Do miski dodaj wodę i wymieszaj, np. widelcem

Chilli Czosnek i Oliwa
Pizza WEGAŃSKA 241

żółty ser. Był to element czysto ekonomiczny i warto zauważyć, że zdrowszy bo zgodny z dietą rozdzielną. Składniki na ciasto: 300g mąki pszennej 200 ml letniej wody 1/4 kostki drożdży 2 łyżki oliwy pół łyżeczki soli Składniki na pizzę: pieczarki oliwki pomidor papryka cukinia cebula szparagi sos pomidorowy ser żółty wegański Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w kilku łyżkach letniej wody, dodać(...)wyrośnięciu ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i przekładamy na posmarowaną olejem brytfankę (ta ilość ciasta wystarcza na dużą blachę). Placek smarujemy sosem pomidorowym (możemy do sosu dodać ulubione zioła: bazylia, oregano, zioła prowansalskie itd.), a następnie układamy składniki według własnego upodobania i posypujemy startym serem. Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni przez 12-17 minut (długość pieczenia

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Kurki zwane doryjkami 107

margaryny 1 żółtko  2 dag świeżych drożdży  3 łyżki śmietany 18 % cukier puder marmolada - najlepiej twarda Z podanych składników szybko wyrabiamy ciasto i od razu wałkujemy na 3 mm placek. Radełkiem lub nożem do pizzy tniemy go w kwadraty o bokach 4-5 cm. Robimy to krojąc ciasto w paski. Najpierw wzdłuż, a następnie wszerz. Na każdy kwadracik

Kuchnia od dwojga
PIZZA Z CUKINIĄ 122

razem proponuję Wam pizzę z cukinią, jeśli pominiecie kabanosa, będzie to pizza wegetariańska.  Z dodatkiem ziół, pomidorów i mozzarelli smakuje wyśmienicie. SKŁADNIKI Ciasto: 30 g drożdży, ½ łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, 3 łyżki oliwy z oliwek, ok. 2 szkl. mąki, ¾ szkl. ciepłej wody Nadzienie: sos pomidorowy, 1 mała cukinia, kawałek kabanosa, pomidor, mozzarella, bazylia WYKONANIE Drożdże rozkruszamy w dużej(...)blachę wyłożoną pergaminem. Cukinię kroimy w plastry, solimy, odstawiamy na 15 minut, odsączamy z nadmiaru wody, przesmażamy na 1 łyżce oleju. Ciasto nakłuwamy widelcem, smarujemy sosem, układamy pokrojonego w plastry pomidora, kabanosa, cukinię oraz mozzarellę. Posypujemy bazylią. Pizze wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 12 minut na termoobiegu

słodki bratek
Łosoś ze szpinakiem zapiekany w cieście francuskim 207

spróbowałam zapiec łososia. Nagromadziły mi się w lodówce ciasta francuskie więc coś trzeba było z nimi zrobić a ile to razy można robić szybką pizze :) Dla każdego łasucha który lubi łososia, szpinak, ser feta i ciasto francuskie jest to idealny przepis na smaczny i zdrowy obiadek. Składniki 350-400 g łososia bez skóry (lub dwa kawałki

Piekielna Kuchnia Pati
Serdeczne pizzerinki 116

sera żółtego, np. Goudy lub Ementalera zioła do pizzy lub oregano 4-5 pasty pomidorowej   W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i 3 łyżki mąki. Dobrze wymieszać. Odstawić do momentu aż drożdże zaczną pracować. Wówczas dodać sól, połowę oleju i wyrobić elastyczne i gładkie ciasto (około 5 minut). W czasie wyrabiania dodać jeszcze 2 łyżki oleju(...)papierem do pieczenia i podsypanej mąką. Poczekać kilkanaście minut, by ciasto na blasze nieco podrosło. W tym czasie przygotować dodatki. Ciasto posmarować pastą pomidorową, posypać tartym na grubych oczkach serem, rozłożyć plastry pomidorów i oliwek. Posypać ziołami. Blachę z pizzami wstawić do gorącego piekarnika. Piec ok. 15 minut w temperaturze 240 oC na środkowej półce piekarnika z funkcją góra-dół

Czerwień i błękit