pizza ciasto - 4706 przepisów (strona:139/314)

Tarte Flambée (Flàmmeküeche). 170

Piekarni Amber piekliśmy T arte flambée, tradycyjny alzacki placek z cebulą i boczkiem, nazywany też alzacką pizzą. T arte flambée podobna jest do wypiekanego u nas podpłomyka. Swój rodowód bierze, tak jak podpłomyk, od próbnego wypieku chleba. Za pomocą takich cienkich placków z ciasta chlebowego sprawdzano temperaturę pieca przed pieczeniem chleba. Placek umieszczano  w nagrzanym piecu i jeśli(...)chwilę smażyć.  Créme fraîche wymieszać ze szczyptą soli, pieprzu i gałką muszkatołową. Na godzinę przed pieczeniem do piekarnika włożyć kamień do pizzy (lub blachę do pieczenia) i nagrzać go do maksymalnej temperatury (u mnie 250ºC). Ciasto podzielić na 2 części. Wałkować na blacie lub stolnicy podsypując mąką na bardzo cienkie i niezbyt foremne prostokąty lub owalne placki. Posmarować placki

Codziennik Kuchenny
Ciasto drożdżowe - uniwersalny, sprawdzony przepis 104

Prosty przepis na pyszne ciasto drożdżowe :) Wykorzystuje go w słodkich i słonych wypiekach (pizza) Składniki: 25 dag mąki 8 dag cukru 1 jajko 2 łyżki masła 2 dag drożdży ½ szklanki mleka Drożdże rozrobić w odrobinie mleka z łyżeczką cukru i mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Jajko utrzeć z cukrem, wymieszać z mąką z ciepłym mlekiem i rozczynem drożdżowym. Wyrobić

Tradycyjna Kuchnia
Naleśniki z pieczarkami i serem 124

łyżeczki proszku do pieczenia olej do smażenia  Farsz: 700 g pieczarek 4 dymki ze szczypiorem 250 g żółtego sera sól i pieprz, zioła do pizzy olej i masło do smażenia Wszystkie składniki na ciasto zmiksować ze sobą, odstawić do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie smażyć naleśniki z obu stron na dobrze nagrzanej patelni wysmarowanej olejem

Czerwień i błękit
Pizza bez glutenu 119

wody Dodatki do pizzy polecam wedle uznania:) na naszej pizzy wylądowały delikatnie podsmażone pieczarki, cebula czerwona, czosnek, pomidory, sos pomidorowy, oliwki, boczek... Drożdże rozpuściłam w przegotowanym mleku. Do miski wsypałam mąki, sól, dodałam rozpuszczone drożdże w mleku, oliwę i na koniec wodę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam za pomocą łyżki. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Gotowe ciasto odstawiłam w ciepłe(...)delikatnie podpiec spód pizzy. Po 10-ciu minutach wyjęłam spód i wyłożyłam dodatki, zaczynając od sosu pomidorowego. Pizzę wstawiłam ponownie do piekarnika na 40 min. ps. osobiście byłam zaskoczona długością wypiekania, czekaliśmy cierpliwie aż ciasto będzie chrupiące

nietadieta
Pizza na cienkim lub grubym cieście 161

pół drugiej(jeżeli chcemy na cienkim cieście,)jeżeli na grubym cieście to tylko jedna blacha duża piekarnikowa SKŁADNIKI: 500g mąki pszennej 250 ml gorącej wody(nie wrzątku!) 2 łyżki oliwy płaska łyżeczka soli pół łyżeczki cukru 40 g świeżych drożdży przecier pomidorowy oregano suszone i ulubione dodatki do pizzy-ja zawsze robię taką samą,czyli: salami,ser,oliwki(czasem jeszcze(...)temp. 200 stopni z termoobiegiem i grzałką dolną(jak kto ma,jak nie to tylko z termoobiegiem,ale 10 min) jak grube ciasto to pieczemy nawet 15-20 min no i gotowe-pyszna i pachnąca pizza gotowa-można wcinać!! smacznego

Swojskie jedzonko
Olej rzepakowy w kuchni czyli pyszne bułeczki z sezamem 183

sprawdzi się idealnie. Składniki na 6 - 8 bułeczek : Zaczyn : * szklanka mąki pszennej chlebowej * centymetrowy pasek drożdży * niecała szklanka ciepłego mleka bądź wody * szczypta cukru Ciasto : * szklanka mąki pszennej chlebowej * szklanka mąki typ 0, do pizzy * 8 łyżek oleju rzepakowego * 2 żółtka * szczypta soli Przygotowanie : Z podanych składników przygotować zaczyn. Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Mąki połączyć z solą, dodać

Magiczne Życie Marty
DROŻDŻOWE TARTY WIELKANOCNE 206

Mazurki, baby, serniki, chałki. żurek z białą kiełbasą, jajka na milion sposobów, chrzan, majonez, soczyste mięsa i wiele wiele innych przysmaków w Święta królowało na naszych

Ostra na Słodko
Włoska pizza 169

Wpis pochodzi z www.mgotuje.plPyszna włoska pizza z dodatkiem salami, cebuli, pieczarek, pomidora, oliwek i sera mozzarella. Wymyśliłam aby spód ciasta posmarować pesto bazyliowym, które bardzo lubię. Nie do końca byłam pewna czy będzie dobrze smakować na pizzy. Jednak efekt końcowy przerósł moje oczekiwania. Pizza wyszła pyszna i posmakowała wszystkim domownikom. Jego dodatek był strzałem

Marta Gotuje
Pizza Olo 131

Ciasto dzielmy na dwie części. Smarujemy kulki olejem dajemy do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce przykrywając ciasto ścierką. Ciasto powinno leżakować 20-30 minut, aż podwoi swoją objętość. Bierzemy i z jednej kulki robimy placek na pizze. Kwadratową, okrągłą - jak kto woli. Smarujemy przecierem pomidorowym (gdyby przecier był za gęsty warto dodać trochę wody), dodajemy nasze ulubione składniki(...)pieczemy pizze w 220*C przez 15-18 minut. I gotowe :) Pamiętajcie aby nie dodawać za dużo mokrych składników, ponieważ ciasto będzie za mokre

W Moim Magicznym Domu
PIZZA SZYNKOWA Z SOSEM BARBECULE 112

Dzisiaj pomysł na pizzę szynkową z sosem barbecue. Bardzo smaczna, słodko - pikantna, pachnąca pieczarkami, szynka i serem. Często wracam do tego przepisu za jego prostotę i pyszny smak.                                                    Składniki ciasta na dużą blaszkę(...)okrąg na wielkość dużej blaszki ( użyłam blaszkę z piekarnika ), następnie umieszczamy je na niej. Pieczarki podpiekamy na oleju z cebulą i ziołami prowansalskimi. Ciasto smarujemy sosem barbecue i ketchupem. Rozkładamy szynkę, pieczarki i  kukurydzę. Pizzę posypujemy serem. Pozostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 *C, przez 15-20 minut. Pizzę kroimy na kawałki

Kulinarne Fantazje Marioli
PIZZA NA CIEŚCIE ZE SKIEŁKOWANEGO ORKISZU (BEZ DROŻDŻY, TŁUSZCZU) Z DUŻĄ ILOŚCIĄ ZIELONYCH WARZYW 116

białko, fitosterole, witaminy (A, D, E) i minerały (cynk, selen, miedź) skiełkowanego orkiszu.  Taka pizza jest świetnym sposobem, by przemycić dla dziecka nielubiane, a bardzo zdrowe warzywa. W naszym przypadku jest to brokuł. Kroję go drobniutko i w dużej ilości wykładam na ciasto. Moja córka zjada z wielkim smakiem, nieświadoma obecności warzywa, za którym nie przepada. Dla niej wykonuję(...)solą i dodajemy wodę. Wyrabiamy ciasto i wałkujemy na cieniutki placek. Wykładamy na blachę do pieczenia. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym (passata z pomidorów + czosnek przeciśnięty przez praskę + bazylia, oregano, sól, pieprz). Wykładamy warzywa: brokuł, cebula, cukinia. Posypujemy oregano. Tak przygotowaną pizzę pieczemy przez 25 minut w temperaturze 220 stopni. Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu
Ciasto do pizzy z mąki pełnoziarnistej 82

pięścią. Podzielić na 2 części. Przełożyć na blachę i rozwałkować. Blachy niczym nie smarujemy, dzięki czemu ciasto będzie się ładnie rozwałkowywało.  Na spód   ciasta wyłożyć sos pomidorowy (koncentrat + woda + zioła do pizzy), następnie dowolne dodatki.     Pizzę pieczemy około 15-20 minut w 220 stopniach. Podawać na ciepło. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Ciasto pizza idealne na piknik do pracy i na drogę! 303

rodzaju podróże (czy to samochodem, czy samolotem).  Polubi je również każde dziecię, bo smakuje jak pizza, a kto pizzy nie lubi??? :) Można w nim sprytnie przemycić kilka zdrowych składników (np. szpinak jak u mnie), a za to polubi ciasto każda Mama. :) Naszej rodzince będzie ono towarzyszyć we wszelkich żeglarskich wyprawach! :) Gorąco polecam ten przepis! :) Składniki na ciasto: 250 gramów

Garniec Magalie
Odrywane bułeczki a'la pizza margherita (Danubio alla pizza margherita) 177

Pyszne, odrywane kawałki puszystego ciasta drożdżowego w formie bułeczek  z dodatkiem sosu pomidorowego, mozzarelli i suszonego oregano to moja propozycja dla wszystkich miłośników włoskiej pizzy margherita. Bułeczki n ajlepsze s ą  jeszcze na ciepło prosto z piekarnika a smakują i pachną cudownie, po prostu n iebo w gębie, polecam Wam serdecznie(...)Oggi vorrei condividere con Voi una ricetta per la torta Danubio in versione salata. Una variante che ricorda la pizza margherita  formata  da  tante palline di pasta lievitata  ricoperte da polpa di pomodoro e mozzarella filante.   Sentite già il profumo vero? Buon appetito ;) SKŁADNIKI Bułeczki 500 g m ą ki typu 00 (lub typu

La grande e la piccola cuoca
Przepis na… – pizzę, idealne ciasto 155

obrazować przywiązanie tamtejszego ludu do własnej tradycji, ale przy użyciu składników mozzarelli, pomidorów i bazylii danie zaprezentowało barwy narodowe Włoch. Tak właśnie powstała najsłynniejsza pizza świata, do dziś znana na całym świecie jako margharitta. ciasto: 500 g mąki pszennej 200 ml wody 12 g drożdży 3 łyżki oliwy łyżeczka cukru szczypta soli passata pomidorowa kilka ząbków czosnku starta mozzarella(...)wałkujemy ciasto na cienkie placki (ok 2 mm grubości). Jeśli ciasto bardzo lepi się do rąk, podsypujemy je mąką. Placki układamy na papierze do pieczenia, każdy z nich smarujemy passatą i układamy dodatki wg uznania, na koniec posypujemy startą mozzarellą, a brzegi polewamy oliwą z oliwek. Pizzę pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około 10- 12 minut. Smacznego

Bon Ton Italia