Obiad ekstra klasa :) sos poezja! Mogłabym go jeść sam bez niczego :) Piersi takie jak lubi ę , lekko różowe i soczyste. Ale jednak upieczone. Skł a dniki na piersi: 2 piersi z kaczki ze skórą sól morska pieprz czosnek granulowany suszony majeranek świeże 2 gałązki rozmarynu 4 liście laurowe 4 ziela angielskie 2 kulki jałowca olej do smażenia Składniki(...)octu balsamicznego 2 garści wiśni (lub żurawina albo porzeczka) Prażoki/Prażuchy: pół kilograma ziemniaków suszony tymianek świeże listki szałwii (około 5 listków) sól, pieprz 1 czubata łyżka mąki Piersi z kaczki: Piersi myjemy i osuszamy. Nacinamy skórę w kratkę (tak by nie przeciąć mięsa). Nacieramy solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem. Wkładamy do miski, dodajemy gałązki rozmarynu, liście laurowe, ziele angielskie
Bon Appetit Małgorzatypierś kurczaka smażona w pesto J ak wiadomo Pesto alla genovese to zielony sos pochodzący z Genui we Włoszech , którego głównym składnikiem jest bazylia . pozostałe składniki takie jak parmezan czy orzechy pinii są bardzo drogie i często w kuchni sięgamy po tańsze i wcale nie gorsze(...)smaku zamienniki jak migdały czy inne twarde sery. I słusznie! Byle nam smakowało :) Pierś kurczaka łatwo za mocno wysmażyć, ale dzięki pesto był wyjątkowo soczysty. Wkrótce zrobię pesto z czosnkiem niedźwiedzim. Składniki na pesto: 2 łyżki orzeszków piniowych lub migdałów, albo pestek słonecznika (u mnie wszystkiego po trochu) 2 wiązanki świeżej bazylii (bez łodyg, same
Bon Appetit MałgorzatyPonieważ została mi pieczona gęś z drugiego dnia świąt. W związku z tym, że nie każdy ma w domu upieczoną całą gęś, podaję przepis na to jak usmażyć świeże piersi z gęsi :) Nie ma bardziej idealnego połączenia niż mięso z kaczki lub gęsi i maliny! Jeśli nie macie świeżych malin nic nie szkodzi. W pełni pasować będą mrożone. Uwielbiam(...)soczystego mięsa i świeżą i lekko cierpką rukolę. Myślę, że taka potrawa świetnie nada się także na walentynkową kolację :) Składniki na mięso i marynatę: 2 gęsie piersi ze skórą 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 3 kulki jałowca 2 gałązki świeżego rozmarynu 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego majeranku 200 ml czerwonego wina Składniki na sałatkę
Bon Appetit MałgorzatySoczyste i delikatne piersi z kaczki w aromatycznym sosie pomarańczowym z imbirem, anyżem i goździkami. W sam raz na świąteczny obiad Składniki: 2 piersi kaczki 1 szklanka soku z wyciśniętych pomarańczy 1 łyżka miodu 2 goździki 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 mała gwiazdka anyżu 1/4 szklanki białego wytrawnego wina 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej sól pieprz Przygotowanie: Skórę na piersi kaczki(...)nacinamy w kratkę (nie naciąć mięsa). Od strony mięsa doprawiamy solą i pieprzem. Piersi kładziemy na suchej, zimnej patelni, skórą do dołu, rozgrzewamy patelnię i smażymy, aż tłuszcz się wytopi. Gdy skórka ładnie się przyrumieni, odwracamy na drugą stronę i chwilkę podsmażamy. Wyjmujemy piersi z patelni i wstawiamy (skórą do dołu) do piekarnika nagrzanego do 190’C na 15 minut
Oryginalny smakPyszny przepis na gęsie piersi znaleziony tutaj . Piersi wyszły soczyste, mimo, iż z braku czasu pominęłam moczenie w solance ( piersi z gęsi umyć i moczyć całą noc w wodzie z solą - na 5 litrów wody 2 łyżki soli). Piersi były z kością, odcięłam ją ( nie wiem czy słusznie ) ale piekłam razem z mięsem - służyła jako dodatkowa podstawa(...)piersi, dzięki czemu nie były one zanurzone w tłuszczu. Jabłka pieczone w gęsim tłuszczu z dodatkiem majeranku są rewelacyjne. Zamrożona po upieczeniu kość poczeka na przerobienie na bulion. składniki podwójna pierś z gęsi 4-5 łyżek majeranku, ok 1/2 kg jabłek winnych, 5 - 6 ząbków czosnku Sól, pieprz przygotowanie Piersi umyć i osuszyć. Skórę ponacinać
Stare GarySkładniki: 2 piersi kaczki ze skórą pół łyżeczki majeranku sól pieprz zmiażdżony ząbek czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie: Piersi dokładnie umyłam i osuszyłam. Olej wymieszałam z solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem. Dokładnie natarłam piersi przyprawami i odstawiłam na godzinę lodówki. Skórę piersi ponacinałam ostrym nożem w kratkę. Piersi położyłam na zimnej patelni skórą do dołu i smażyłam na dużym(...)ogniu przez 5 minut, aż skórka się zezłociła. Przewróciłam mięso na drugą stronę i smażyłam przez ok. 3 minuty, po czym obsmażyłam jeszcze boki piersi, dotykając nimi patelni przez ok. 5 sekund. Odlałam z patelni wytopiony tłuszcz, a usmażone piersi włożyłam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 6 minut. Po wyjęciu mięsa z piekarnika odczekałam 2 minuty
Kulinarny PamiętnikPyszne piersi z kurczaka w szynce parmeńskiej nadziewane suszonymi pomidorami i czosnkowym serkiem. Super pomysł na obiad :) SKŁADNIKI 4 pojedyncze piersi z kurczaka 4 duże plastry szynki parmeńskiej serek o smaku czosnkowym typu Almette mały słoiczek pomidorów suszonych w oleju sól,pieprz papryka tymianek PRZYGOTOWANIE Piersi myjemy i obcinamy tłuszcz i błony. Nacinamy każdą wzdłuż tworząc kieszonki. Solimy(...)pieprzymy i doprawiamy papryką Obsmażamy po 2-3 minuty z każdej strony na patelni. Wnętrze kieszonek smarujemy serkiem i nadziewamy suszonymi pomidorami. Obwijamy każdą pierś plasterkiem szynki. Posypujemy tymiankiem. Układamy w naczyniu żaroodpornym i polewamy olejem z pomidorów. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut. Możemy polewać kilkakrotnie tworzącym się sosem, by nie były suche
Moje Kuchenne RewelacjeDrób to moim zdaniem najlepsze mięso do potraw na słodko. Pokażę wam jak przygotować pierś kurczaka z ananasem w sosie barbecue. Zacznę od tego, że sos barbecue możecie sobie przygotować sami w domu. Całkiem niedawno pojawił się przepis na wspomniany sos tutaj na blogu. Zaznaczę tutaj, że najpierw przyrządziłem go z myślą o nadchodzącym grillu. Było go tak dużo(...)cały nie został zjedzony przez gości. Stąd postanowiłem go jeszcze jakoś wykorzystać. Pierś kurczaka z ananasem w sosie barbecue to świetny sposób na poradzenie sobie z nadmiarem sosu barbecue. Mój przepis jest bardzo prosty w przygotowaniu, nie wymaga on od was wielkich umiejętności w kuchni. Nie mniej trzeba się wyposażyć w dobrą, najlepiej dużą i głęboką patelnie – o taką
Kuchennyviral.plPierś faszerowana serem i warzywami. Pierś faszerowana to proste, kolorowe, smaczne i błyskawiczne danie, które ja przygotowuję w 30 minut. U nas w domu kurczak zawsze cieszy się dużą popularnością, mimo, że to banalne mięso, na blogu dużą popularnością cieszy się szczególnie pierś kurczaka zapiekana z warzywami , kurczak caprese , czyli pierś z pomidorami i mozzarellą, faszerowana pierś z rukolą, faszerowana(...)pierś z serem kozim . Podzielę się z Wami jednym z moich moim ulubionych przepisów, jest to: Pierś faszerowana serem szpinakiem i papryką. Pierś jest zapiekana w piekarniku, a do jej przygotowania potrzeba kilku przypraw, oraz kilka podstawowych produktów, które przeważnie każdy ma w lodówce. Pierś faszerowana serem i warzywami. Składniki dla 2 osób: 2 piersi z kurczaka ¼ czerwonej papryki ¼ pomarańczowej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: 1 podwójna piersi z kurczaka, 3 łyżki przyprawy chimichurri Royal Brand, 1 sztuka ogórek kiszony, 1 sztuka cebula biała, 4 plastry boczek wędzony, 2 łyżki mąka pszenna, 1/2 szklanki olej rzepakowy, - do smaku maggi, 1 szklanka woda przyprawy chimichurri + 1/2 szklanki oleju rzepakowego dobrze wymieszać - piersi umyte w całości natrzeć przyprawą wymieszaną z olejem i schować do lodówki(...)piersi z przyprawami przełożyć do woreczka i dobrze rozbić na duże 2 płaty tak w całości marynowane piersi i potem z tą marynatą rozbite są bardzo soczyste i kruche - nie suche - można tak przygotować np. karkówkę na kotlety z przyprawami jakie się lubi lub schabowe na płacie piersi układać boczek wędzony, cebulę, ogórek kiszony zawinąć jak zrazy i spinać wykałaczkami
W Mojej Kuchni LubięPierś w papirusie w ykonana domowym sposobem bez zbędnych ulepszacz y. Pomysł zaczerpnęłam od Margarytki . Skł a dniki: 2 małe piersi z kurczaka 1 mała łyżeczka oleju rzepakowego dowoln e przyprawy (u mnie słodka i ostra papryka, przyprawa do drobiu, zioła prowansalskie) + kawałek papieru do pieczenia Sposób przygotowania: 1. Przygotowujemy kawał ki papi eru - takie, a by można było zawinąć(...)piersi z kurczaka. 2. Papier smarujemy olejem, posypujemy ziołami i przyprawami, na papier wykładamy wcześniej umytą i wysuszoną pier ś z kurczaka. Tak samo postępujemy z drugą porcją. 3. Gotowe porcje zwijamy i odstawiamy na 10-15 minut. Potem odwijamy papier, by wyparował płyn. 4. Mięso w papierze przekł a damy na roz g rzaną suchą patelnię i smażymy
Kuchnia domowa AniŚwiątecznym stole nie może zabraknąć sałatek :) Dziś przedstawiam moją ulubioną :) Pewnie dużo osób robi oprócz jarzynowej sałatki również taką z piersi kurczaka czy też inną :) W przedstawionej nie ma dużo składników, ale jest moim zdaniem pyszna :) Moja mama robi podobną, z tą różnicą, że pierś nie jest gotowana w parowarze oraz dodaje jeszcze kukurydze. Składniki : 1 filet z piersi(...)kurczaka 1 puszka ananasów w plastrach 1 cebula sok z 1/2 cytryny 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy Przyprawy : pieprz czarny Pierś z kurczaka myjemy, odsączamy nadmiar wody, oczyszczamy i wstawiamy na tacce z folii aluminiowej do parowaru i włączamy na 20 minut. Cebule drobno kroimy i parzymy wrzątkiem na sitku. Plasterki ananasa kroimy
Parowar FacetaKurczak w ziołach prowansalskich w papirusie podany z kaszą bulgur i papryką. Proste i szybkie danie. Soczysta pierś kurczaka w ziołach prowansalskich to propozycja na smaczne, aromatyczne danie, jednocześnie wyglądające bardzo apetyczne, które można przygotować na wielkanocny obiad. Bardzo często przygotowujemy na obiad piersi z kurczaka w tzw.” papirusie”, ale nie gotowym od W… tylko w „papirusie” zrobionym w domowy(...)tofu i szpinakiem Sałatka z bulgur i serem Halloumi sałatka z bulgur i włoskim serem mozzarella pieczarki nadziewane kaszą i serem kasza ze szpinakiem Polecam też na obiad: pierś kurczaka z tymiankiem , pierś z kurczaka po prowansalsku , kurczak z warzywami i pieczarkami w sosie paprykowym, Pierś faszerowana serem i warzywami , a szczególnie pierś kurczaka zapiekana z warzywami , kurczak caprese , czyli
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPyszne, soczyste piersi, otulone chrupiącymi plastrami boczku ... do tego aromat rozmarynu ... Czy może być smaczniejsze zestawienie? Prosto, szybko i smacznie :) Składniki: (na 4 porcje) 2 piersi z kurczaka 4 cienkie plastry boczku sól pieprz rozmaryn słodka papryka Wykonanie: Pierś z kurczaka kroimy w poprzek na cieńsze plastry. Nacieramy z każdej strony ulubionymi przyprawami. U mnie sól(...)pieprz, słodka papryka, rozmaryn. Wstawiamy do lodówki na ok 1h. Naczynie żaroodporne smarujemy niewielką ilością masła. Każdą pierś owijamy plastrem boczku i układamy w naczyniu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na 45-50 minut. Najlepiej smakuje na gorąco, pierś jest wtedy soczysta a boczek chrupiący
Walijskie PichcenieZalegała w zamrażarce gęsia pierś. Trzeba ją było jakoś zagospodarować. A że gęsina na zimno dobrze się sprawdza, to i tym razem piekłam pierś z założeniem że będziemy jedli ją pokrojoną cienko i zimną. Wyszło całkiem smaczne mięso - polecam! składniki podwójna pierś z gęsi 2 łyżki majeranku 3 - 4 łyżeczki słodkiej papryki 5 - 6 ząbków(...)czosnku - startych sól, pieprz oliwa z oliwek przygotowanie Piersi umyć i osuszyć. Skórę ponacinać w kratkę, bez przecinania mięsa. Czosnek zetrzeć na tarce. W miseczce wymieszać oliwę, paprykę, majeranek, starty czosnek, sól i pieprz.Tą mieszanką dobrze natrzeć mięso ze wszystkich stron. włożyć do miski, przykryć folią i wstawić do lodówki na noc. Mięso wyjąć
Stare Garynawet nie wiem co mam powiedzieć i co napisać. Trzeba spróbować by móc ocenić...Bardzo ciekawy smak dla osób ceniących zioła w swojej kuchni. Pyszna odmiana na podanie piersi z kurczaka Składniki: 70 dag piersi z kurczaka sól morska pieprz kolorowy 1/2 szklanki sosu sojowego 4 łyżki miodu z Sejneńszczyzny 5 gałązek świeżego tymianku masło klarowane sos: pół kubka(...)jogurtu greckiego 1 mała czerwona cebulka 3 łyżki oleju rydzowego sól ziołowa 8 gałązek tymianku łyżka soku z cytryny Wykonanie: Większe piersi z kurczaka przekrawamy na pól, oprószamy solą i pieprzem. Sos sojowy łączymy z miodem, dodajemy tymianek, dobrze mieszamy. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy piersi z kurczaka na min. 2 godziny. Po tym czasie obsmażamy na rumiano
Z Majeczką w kuchniPierś z kurczaka to chude mięsko, ale ja nie przepadam za nim, bo wydaje mi się suche i takie papierowe. Trzeba temu zaradzić, aby było soczyste i pełne aromatu. Żeby tak było, to nasze piersi z kurczaka muszą sobie poleżeć w lodówce cały dzień i całą noc, porządnie zamarynwane. Składniki -piersi z kurczaka -mieszanka przypraw orientalnych -czosenk -sól, oliwa(...)oliwek -3 łyżki mleka -winegret pomarańcza+oliwa z oliwek -ziemniaki -marchewka -seler-bulwa -pietruszka – korzeń -por -ziarenka Słoneczne Pola od Ziarenkowo -sałata lodowa - Grana Padano Umyj piersi z kurczaka, poporcjuj. Wlej oliwę z oliwe, wciśnij sporo czosnku , dodaj przyprawy jakie lubisz, u mnie orientalne . Wymieszaj, dolej 3 łyżki mleka. Natsępnie włóż do lodówki na godzinę. Wyciągnij, dodaj łyżkę, dwie sosu
Z Kuchni Do Kuchni