pomysł na prosty, szybki i bardzo smaczny obiad. Poniższe danie najlepiej smakuje podane z ugotowanym ryżem. To taki słoneczny obiad w pochmurny dzień :) Składniki na 4 porcje: 1 podwójna pierś z kurczaka (co najmniej 0,5 kg) 1 duża puszka brzoskwiń w syropie + 1 szklanka soku z puszki 1/2 szklanki śmietany 30% sól, pieprz curry olej do smażenia(...)Pierś umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić solą, pieprzem i curry. Wymieszać. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Dodać kawałki kurczaka. Przesmażyć na złoty kolor. W międzyczasie sok z puszki odlać do szklanki, a brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki. Do podsmażonych piersi wlać sok z brzoskwiń. Całość smażyć na mniejszym ogniu. Gdy sok lekko się zredukuje to dodać
Ugotowaćniej i węglowodany, i białko, i warzywa. Sytość zagwarantowana! :-) ... i nie tylko sytość, bo i dobry smak :-) Zapraszam do wykonania: SKŁADNIKI (dwie porcje): - 1/2 brokuła - 2 jajka - 1 pierś z kurczaka - 1 szklanka drobnego makaronu (u mnie był to makaron kolanka) - ok. dag sera żółtego (dokładna ilość wg uznania) - 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego - 2 ząbki czosnku - kilka(...)rzodkiewek - garść słonecznika - garść pistacji - garść żurawiny suszonej - sól morska jodowana - pieprz kolorowy świeżo mielony Gotuję brokuła, jaja i piersi z kurczaka (oczywiście wszystko oddzielnie). Po ostudzeniu kroję pierś w kostkę, jaja w ósemki lub ćwiartki, oddzielam brokuła. Na talerzach układam brokuły, jaja, kawałki mięsa, na środek dodaję makaron. Przyprawiam solą i pieprzem, a następnie posypuję startym żółtym serem
WielopokoleniowoŁatwa, szybka i bardzo smaczna sałatka z ryżem, kurczakiem, kukurydzą, ananasem i brzoskwinią. Słodka i bardzo sycąca. Jeżeli lubicie delikatniejsze smaki to usmażoną pierś z kurczaka zastąpcie ugotowanym mięsem (np. z rosołu). Idealna na drugie śniadanie jak i kolację. Jeśli lubicie sałatki na słodko to musicie ją przygotować :) Składniki na porcję dla 4-6 osób: 150 g ryżu (surowego(...)podwójny filet z piersi kurczaka 1 puszka brzoskwiń w syropie 1 puszka ananasa 1 puszka kukurydzy sól, pieprz 2-3 łyżki majonezu 2-3 łyżki oleju Do garnka wlać 1,5 szklanki wody, posolić i zagotować. Wsypać ryż i gotować na małym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Filety z piersi kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na mniejszą kostkę
Ugotowaćplastry na jednego fileta ) 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich ( gotowa mieszanka ) 1 łyżeczka -płaska granulowanego czosnku sól , pieprz do smaku oliwa do spryskania przed pieczeniem wykałaczki , krótkie do spięcia filetów Piersi z kurczaka płukamy , oczyszczamy z wszelkich farfocli i innych odstających dziwactw ( tłuszcze błonki itp ) . Osuszamy ręcznikiem papierowym , każdy kawałek nacinamy w grubszej części , tak aby nie rozciąć zupełnie , tylko otrzymać(...)otwór na ser . Kawałki sera obtaczamy w czosnku , soli ,pieprzu i wpychamy do środka każdej piersi – otwór zamykamy wykałaczką , żeby ser nie wyciekał . Obsypujemy częścią przyprawy dalmatyńskiej nasze nadziane filety , po czym okręcamy każdy szynką parmeńską , spryskujemy oliwą z oliwek ( lub olejem ) , posypujemy resztą przyprawy dalmatyńskiej ( już nie solimy bo szynka jest zazwyczaj dość słona i łatwo całość przesolić
Ogrodnik w podróżyzawsze sałatki z tego, co akurat mamy pod ręką. Nieprzeładowane ilością składników, proste i szybkie. Taka własnie jest sałatka, na którą dzisiaj zapraszam. Wykorzystałam niewielki kawałek wędzonego boczku i piersi z pieczonego kurczaka, pozostałe z obiadu. Ta sałatka jest dość sycąca, nada się na przykład do zabrania w pojemniczku jako drugie śniadanie do pracy. Składniki: 1 średnia sałata rzymska(...)mniejsze) 2 średnie piersi z kurczaka (uprzednio upieczone i przestudzone) 3-4 plastry wędzonego boczku 2 średnie pomidory niewielka kiść winogrona pół czerwonej papryki Sałatę opłukać, osuszyć i pokroić w paski dowolnej długości i szerokości. Pomidory i paprykę pokroić w kostkę, również dowolnej wielkości. Opłukane winogrona pokroić w ćwiartki. Wszystko razem delikatnie wymieszać. Polać sosem. Na końcu dodać kawałki piersi
Codzienna kuchnia niecodziennaKarmienie piersią… niby najzwyczajniejsza rzecz na świecie… niby takie całkowicie naturalne… a jednak budziło we mnie do niedawna mieszane uczucia. Z jednej strony byłam za… bo to zdrowe, dobre dla dziecka… no i takie naturalne… Z drugiej jednak strony karmienie piersią wydawało mi się takie… trochę może nawet niesmaczne, nienowoczesne… zupełnie(...)mnie niepasujące… Moja […] Post Karmienie piersią czyli sport ekstremalny pojawił się poraz pierwszy w Krzywa Prosta
Krzywa ProstaPrzepyszne mięsko, zadziwiający smak. Piersi kurze często są suche, ale w tym daniu są bardzo wilgotne i pyszne. Możecie zrobić takie mięsko na imprezy, obiadek itp. Piersi kurze umyć, wysuszyć, doprawić do smaku solą, pieprzem. Obsypać papryką słodką i oregano. Włożyć mięso do miseczki i wylać jogurt, zamieszać. Wstawić do lodówki i zostawić je tam na drugi dzień. Krakersy pokruszyć
Kuchnia Pokoleńtego surówkę z marchwi lub z selera. Doskonale smakują też solo, jako przekąska , lub dodatek na kanapkę w towarzystwie zielonej sałaty i pomidora. 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka (dobra cena i jakość KLIK) 1 jajko + 20 ml wody Przyprawy : sól, zmielona suszona włoszczyzna , biały pieprz i odrobina imbiru płatki kukurydziane olej Mięso z piersi(...)odstawiam na co najmniej godzinę do lodówki. Po tym czasie filety obtaczam w płatkach kukurydzianych i od razu smażę, z obu stron na rumiano. PIERSI Z KURCZAKA DOBRA CENA I JAKOŚĆ Testuj produkty z Biedronki, zgłoś się :) Polecam skandynawskie inspiracje
Takie tam pichceniePiersi kurczaka z marchewką i fasolką szparagową to pomysł na szybki i prosty do przygotowania obiad. Do smażenia wykorzystałam patelnię wok, która jest idealna do dań z kuchni chińskiej. Poniższe danie będzie świetne dla osób, które lubią lekkostrawne posiłki. Składniki na porcję dla 3-4 osób: 1 podwójna pierś z kurczaka (ok. 0,7 kg) 250 g fasolki szparagowej(...)zielonej 3 średniej wielkości marchewki 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz oliwa z oliwek jasny sezam do dekoracji Piersi umyć, osuszyć, pociąć na paski i przyprawić solą oraz pieprzem. Marchewkę obrać, umyć i pokroić w cienkie słupki. Fasolkę obrać (ewentualnie przeciąć na pół) i ugotować we wrzącej wodzie. Odcedzić. Na dno woka
Ugotowaćkukurydzy 1 puszkę ananasów 2 łyżki masła 1 łyżkę brązowego cukru keczup ok 150 ml sól do smaku 1 łyżkę mąki ziemniaczanej piersi z kurczaka 1 szt olej do smażenia sól, świeżo zmielony pieprz sok z połowy cytryny świeży szczypiorek do posypania ulubiony ryż SPOSÓB WYKONANIA(...)gotujemy, uważając, aby całość nam się nie przypaliła. Warzywa puszczą soki i zmiękną, jeśli sosu powstałego jest zbyt mało, możemy dolać trochę wody. Aby pokręcić smak, doprawiamy odrobiną soli. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, paski doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz sokiem z cytryny. Tak przygotowane piersi z kurczaka smaży, gdy są już gotowe, dodajemy do naszego sosu. Całość
Basia w kuchnichrupiącymi i prażonymi migdałami? :) Filet kurczaka z pieczarkami i migdałami w sosie śmietanowym – Składniki: 1 cebula 2 ząbki czosnku 200g oczyszczonych pieczarek 150g makaronu penne 1 duży filet piersi kurczaka 3 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju rzepakowego) do zamarynowania mięsa 2 płaskie łyżeczki przyprawy do kurczaka Gyros 330ml śmietany 30% 30g migdałów w płatkach olej rzepakowy do smażenia(...)pieprz, sól do smaku Filet kurczaka z pieczarkami i migdałami w sosie śmietanowym – Wykonanie: Filet z piersi kurczaka przekroić wzdłuż na dwa płaty. Dodać oliwę i przyprawę gyros, wymieszać i odstawić mięso na kilka minut, by przeszło przyprawami. Pieczarki pokroić w plasterki. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Cebulę pokroić w piórka, zeszklić
Kulinarne PrzebojePiersi kurczaka w buraczkach to pomysł na smaczny i nieskomplikowany obiad. Takie danie będzie świetnie smakować z ryżem lub kaszą. Pewnie większość z Was stwierdzi, że jest to zwyczajne danie, ale... na pewno o wiele zdrowsze niż tradycyjny schabowy :) Śmietanę możecie zastąpić jogurtem, tylko wtedy dodajcie go do przestudzonego sosu. Składniki na 2-3 porcje: 1 podwójna pierś(...)umieścić na małym ogniu. W międzyczasie mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Przyprawić solą, pieprzem oraz ziołami do drobiu. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek. Przesmażyć piersi z kurczaka. Podsmażone mięso dodać do buraczków. Ewentualnie dolać wody (mięso i buraki powinny być przykryte wodą). Całość gotować na średnim ogniu. Na sam koniec dodać śmietanę. Wymieszać i jeszcze chwilę
Ugotowaćtwarzach dzieci , ogromną , uciechę przy stole " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 3 filety – piersi z kurczaka bez kości ( połówki ) kilka plastrów sera żółtego gouda lub ementaler kilka gałązek świeżego majeranku 2 łyżki masła sól , pieprz do smaku 1 łyżeczka suszonego , mielonego czosnku wykałaczki do spięcia(...)Piersi płukamy , obieramy ze wszystkich farfocli , błonek , tłuszczyków i innych nieprzyjemnych myków Nacinamy delikatnie wzdłuż , ale nie do końca – tworzymy taką jakby kieszonkę ( jak na zdjęciu ) . Plastry sera składamy w paski , tak żeby dały się włożyć do piersi drobiowej . Wnętrze kurczaka solimy , pieprzymy , prószymy czosnkiem i upychamy do niego ser , oraz gałązkę majeranku . Zapinamy wykałaczkami ( jak na zdjęciach ) . Smażymy
Ogrodnik w podróżynasi wschodni sąsiedzi, u których sałatka ta jest bardzo popularna. SKŁADNIKI: (tortownica lub miska o średnicy około 22 cm) 30 dag marynowanych pieczarek 2 marchewki 3 ziemniaki 30 dag piersi z kurczaka 4 jajka ugotowane na twardo 3 ogórki konserwowe / kiszone pęczek szczypiorku majonez sól pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ugotowane marchewki, ziemniaki oraz jajka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pieczarki(...)odsączyć z zalewy. Ugotować pierś kurczaka następnie pokroić w niedużą kostkę, szczypiorek drobno posiekać. Tortownice wyłożyć folią spożywczą. Na dnie tortownicy układam pieczarki korzonkami do góry, i posypuję szczypiorkiem. Na pieczarki wykładam starte jajka przyprawiam do smaku solą i pieprzem, cienko smaruje majonezem. Kolejną warstwą stanowią ogórki, ponownie smaruję cienko majonezem. Następnie wykładam ziemniaki smaruję majonezem. Ostatnią warstwą będą
RAROSSA