imbiru nasuwa skojarzenia z kuchnią azjatycką. Zapisz przepis Drukuj Składniki 1kg mięsa z kurczaka (najlepiej noga, pierś z kością i część lub całość grzbietu) 2 średnie marchewki (250g) kawałek korzenia selera (200g) 1 średni pomidor (200g) 1 średnia cebula (150g) kawałek dowolnej części pora 200g pieczarek 1 ząbek czosnku 2-3cm świeżego imbiru (lub 1 płaska łyżeczka mielonego(...)ziaren czarnego pieprzu 2-3 liście laurowe makaron nitki do podania Instrukcje Do dużego garnka wlewamy 4 litry zimnej wody. Dodajemy połowę soli i wkładamy mięso z kurczaka. Podgrzewamy, a przed zagotowaniem ściągamy szum (jak opisaliśmy m.in. w przepisie na bulion ). W międzyczasie przygotowujemy wszystkie warzywa oprócz pieczarek. Cebulę i czosnek obieramy. Marchewki obieramy i kroimy w ćwierćwałki o długości
Kulinarna Pokusawcale nie musi oznaczać, że nudno. Jest bardzo wiele sposobów na proste i apetyczne dania z kurczaka. Jednym z nich mogą być drobiowe eskalopki z pieczarkami. Eskalopki, to nic innego, jak kotleciki tylko w odpowiedni sposób przygotowane. Składniki: - 2 duże piersi drobiowe (ok. 600g)- czerwona sól hawajska- świeżo zmielony pieprz czarny- 2 łyżki jasnego oleju sezamowego- 2 łyżki soku
mojewypiekiinietylkoDelikatne placuszki z indyka z dodatkiem papryki i pieczarek. Bardzo lekki obiad z dodatkiem mięsa.Pieczone w piekarniku co zdecydowanie zmniejsza ich kaloryczność, ale smażone na patelni wyjdą równie smaczne. Można również zamienić mięso z indyka na pierś z kurczaka. Do przygotowania tych placuszków świetnie sprawdzą się tzw. skrawki odcięte po przygotowaniu np. kotletów. 250 gram fileta z piersi indyka
Andzia Pichcisycącą potrawą. Potrawka jest ciekawym pomysłem na wykorzystanie świeżych grzybów, szczególnie gdy mamy na klęskę ich urodzaju. Składniki: 60 dkg piersi z kurczaka 45 dkg ziemniaków 30 dkg świeżych grzybów (użyłam podgrzybków i kurek), można zastąpić pieczarkami 1 średnia cebula 4-5 szkl. bulionu warzywnego lub rosołu z kurczaka 1/3 łyżeczki kurkumy (ewentualnie) po 5 ziarenek: ziela angielskiego, jałowca
Codziennik Kuchennyzdrową kolację. Do dzieła! Składniki: 140 g makaronu chińskiego np. ryżowego, olej, 2 łyżki startego imbiru, 1 zielone chili, 200g piersi z kurczaka, 700 ml bulionu warzywnego lub mięsnego, 2 łyżki sosu sojowego, garść kukurydzy, 6 pieczarek, sok z 3 limonek, 2 dymki Przygotowanie: Makaron przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Przelewamy go zimną wodą, rozdzielamy na 2 miseczki. Kurczaka
Życie ze smakiemsoli 0,5 łyżeczki cukru 3/4 szklanki letniej wody 25 g świeżych drożdży 3 łyżki oleju Wierzch: 250 g filetu z piersi kurczaka 1 łyżeczka kurkumy 0,5 łyżeczki cząbru 0,5 łyżeczki przyprawy do gyrosa 5 pieczarek 15 czarnych oliwek 4 pomidorki koktajlowe Garść sera 3 łyżki sosu barbecue 1 łyżeczka sosu piri piri 1/2 czerwonej papryki 2 jasnozielone
VioletoweKucharzeniedziałach orientalnych w większych sklepach spożywczych i supermarketach. Aby zupka była bardziej sycąca możecie dodać do niej podsmażone na oliwie plastry pieczarek lub/i ugotowane na parze różyczki brokuła. Pasują tu także owoce morza, podsmażone tofu lub pierś kurczaka. Możecie dodać wszystkie składniki na raz lub tylko niektóre z wymienionych. SKŁADNIKI / 2-3 porcje 300 ml gorącego bulionu lub wody
cool and mintyDziś na obiad kasza. Kasza jaglana. Chodziła za mną niemiłosiernie przez cały tydzień, aż nadszedł jej dzień! Składniki kasza jaglana -ile chcesz piersi z kurczaka-ile zjesz cebula-tak jak lubisz czosnek- ilość zależy od Ciebie pieczarki- około 400 g sól do smaku pieprz do smaku oliwa z oliwek- jeśli lubisz, jak nie- to masło salsa pomidorowa parmezan tarty
Z Kuchni Do KuchniSkładniki: (2-4 porcje) 500 g makaronu Farfalle 250 g piersi z kurczaka 8 plasterków bakłażana (każdy plasterek około 5 mm, pokrojony w kosteczkę) 10 dużych pieczarek 30-50 g tartego sera 250 ml śmietany 36% 1 ząbek czosnku sól i pieprz do smaku świeża natka pietruszki odrobina masła masło do smażenia Przygotowanie: 1. Bakłażana podsmażyć na maśle, dodać pieczarki
KreatywnePinyPaella z kurczakiem i warzywami Składniki: około 600 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 1/3 szklanki białego wina 2 piersi z kurczaka 1,5 szklanki ryżu arborio (jak do risotto)* 1 czerwona papryka 4-5 pieczarek 2 ząbki czosnku ½ papryczki chilli 1 pęczek cebuli dymki 10-12 czarnych oliwek 300 g pomidorów z puszki bez skórki
Mania Gotowaniałyżka śmietany - bazylia, majeranek, oregano - papryka słodka/ostra- sól pieprz farsz:(tak jak na obrazku)- pieczarki - papryka (zielona, żółta , czerwona)- salami - cebula- ser (według uznania np.)- kukurydza- szynka - ananas- pierś z kurczaka itp.Sposób przygotowania:1.Ciasto:Drożdże rozpuścić w pół szklance ciepłego mleka. Do miski z mąką , jajkiem i solą wlać całe mleko
Gotuj Z Muzykądnia. Równie dobrze można wykorzystać mięso z rosołu, upieczoną pierś kurczaka lub tuńczyka z puszki. Składniki:1 opakowanie ciasta francuskiego1 posiekana cebula4 posiekane pieczarki1/2 posiekanej czerwonej papryki2 łyżki oliwy100g upieczonej wcześniej jagnięciny lub innego mięsa (wołowina, drób)żółtko Przygotowanie:Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę, paprykę i pieczarki. Następnie do warzyw dodać pokrojone w kostkę mięso. Przyprawić solą
Smakowity Blog Kulinarnypenne1 pierś z kurczakapół czerwonej papryki1 pomidor2 małe cebule lub 1 duża15 dag pieczarek30 dag żółtego serakilka różyczek brokułów2 ząbki czosnkusól, pieprz, ziołaSos:pół szklanki śmietany 18%bulion z 1 kostki rosołowej na pół szklanki wodyłyżka mąki do rozrobienia z wodąWykonanie:1. Makaron ugotować al dente.2. Kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni.3. Paprykę, cebulę, pomidora i pieczarki pokroić
Pasja Smakuskładniki:1 podwójna duża pierś z kurczaka2 papryki (czerwona i żółta)1 średnia cukinia3-4 średnie cebule12 pieczarekmarynata do kurczaka:7 łyżek soku z cytryny2 łyżki sosu sojowego1 łyżeczka musztardy delikatesowej6 łyżek oleju rzepakowego1 łyżka przyprawy do kurczaka z grilla KamisSkładniki marynaty dokładnie wymieszać.Kurczaka pokroić w dużą kostke i wrzucić do marynaty,dokładnie wymieszać aby marynata pokryła mięso(...)wytarczy ok 30 minut, zanim nam się grill dobrze rozpali mięsko juz bedzie dobre. Paprykę pokroić na małe kawałki, cukinię w plastry,cebulę w plastry lub ćwiartki,pieczarki przekroić na pół. Składniki nadziewać na patyki według własnych upodobań.I grillujemy szaszłyczki ze wszystkich stron aż mięso nabierze złocistego koloru.Zamiast kurczaka można dać plasterki kiełbasy lub przyrządzić szaszłyczki z samych
Monia miesza i gotujelekko ostra. Tę potrawę można przygotować także z innych warzyw, lub dodać kukurydzę i czerwoną fasolkę. Składniki na 3 porcje: Pierś z kurczaka (30 dag) 1 mała cukinia Ząbek czosnku 1 mała cebula 10-15 dag pieczarek Pół czerwonej papryki 250 g makaronu np. kolanka, muszelki (u mnie fusilli corti) 250ml bulionu lub wody (plus pół kostki rosołowej
Fabryka pomysłów