Składniki na sałatkę: 1 pierś z indyka grillowana ½ papryki 1 marchewka rzodkiewka rukola szpinak ⅓ szklanki ugotowanej komosy ¼ szklanki mango garść orzechów Przygotowanie: Składniki na dressing blendujemy aż uzyskamy jednolity sos. Jeśli wychodzi za gęsty dodajemy odrobinę wody. Indyka grillujemy, potem kolejno wszystkie składniki układamy warstwami: sos na spód, na to papryka, mango, rukola , rzodkiewka, marchewka, kurczak, komosa, szpinak i orzechy
PaleoLifemielone mięsko z kurczaka lub indyka (pierś) świeży czosnek (lub sproszkowany) pomidory (albo dobrej jakości przecier pomidorowy) szczypior.. dużo szczypiorku. Wrzucamy na patelnię mięsko – z odrobiną oleju kokosowego. Dodajemy szczypiorek (trochę zostawiamy do posypania), do tego czosnek i na koniec pomidorki – oczywiście obrane ze skóry. Wszystko razem dusimy, aż uzyska konsystencję gęstego sosu. Nasz makaron z buraków
Matylda Gotujekurczaka. 350-400g piersi trzeba oczyścić i pokroić w poprzek włókien w paski grubości palca, następnie usmażyć na 2-3 łyżkach oleju kokosowego z posiekanym ząbkiem czosnku, mielonym imbirem, mieloną kolendrą i mieszanką przypraw curry (żółtej lub czerwonej). Tak naszykowanego kurczaka dodajemy do curry w tym samym momencie co krewetki i podgrzewamy w sosie aż osiągnie odpowiednią temperaturę, około
Karo in the Kitchendrobno pokrojonej mozzarelli Piersi z kurczaka pokroić na małe kawałki,obtoczyć w przyprawie do gyrosa i usmażyć na oleju. Paprykę pokroić na średniej grubości paski. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 5-6 mm,wyciąć 3 równe koła,ułożyć je na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i każde ponakłuwać widelcem. Każde koło posmarować dowolnym sosem pomidorowym
Kolorowa kuchnia Elkikrojonych z puszki 1 pierś z kurczaka sól, pieprz, papryka ostra mielona, oregano 1 łyżka śmietany 18% Kurczaka, paprykę oraz cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju rzepakowego. Następnie dodajemy pomidory z puszki i doprawiamy do smaku wszystkimi przyprawami. Kiedy woda z pomidorów nam trochę odparuje dodajemy zahartowaną śmietanę i podgrzewamy aż nam sos zgęstnieje. Ryż gotujemy według
Moje-pitraszenieKebab Gyros – Wykonanie: Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, wrzucić do miseczki, wlać kilka łyżek oleju oraz całe opakowanie przyprawy Kebab Gyros. Wymieszać i odstawić na 30 minut, by mięso nieco przeszło przyprawami. Paprykę i ogórki pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ser zetrzeć na tarce. Ketchup i majonez wymieszać, by powstał sos. Ryż ugotować w osolonej wodzie
Kulinarne Przebojedostępne w supermarketach) Przygotowanie: Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w cienkie paski. Posypujemy przyprawą do grosa i odstawiamy na 15 minut do lodówki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy mięso aż się zarumieni około 10-15 minut. Pomidory i ogórki myjemy pod bieżącą wodą i kroimy w plasterki. Przyrządzamy sos czosnkowy ze śmietany, majonezu, przeciśniętego
Smaczne Potrawysię zdziwiłam, gdy wzięła pierś z kurczaka. Indyka głównie pieczemy, albo robimy z niego coś na kształt bitek, a przecież istnieje tyle możliwości! ;) INDYCZE PODUDZIA NA PARZE, MARYNOWANE W MASIE JOGURTOWEJ Z ZIOŁAMI, SZALOTKĄ I CZOSNKIEM Składniki: - 2 podudzia indycze - 1 duży jogurt lub śmietana (słodka albo kwaśna - ja wybrałam słodką, bo robiłam jeszcze sos na zasmażce) - świeże zioła: tymianek
Życie zamknięte w smakućwiartka) 1 pierś z kurczaka 2 białe części trawy cytrynowej, przekrojone wzdłuż na pół i zmiażdżone trzonkiem noża 4-5 cienkich plastrów imbiru 2 listki limonki kaffir świeże lub suszone (można zastąpić skórką z limonki lub cytryny) 2 ząbki czosnku 1 suszona papryczka chili 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu sól, pieprz mielony, sos sojowy jasny (max. 2 łyżki!) i ewentualnie
Kuchnia Prezydentowejarabską kuchnią) dało nie smakowite wrażenia smakowe. Jestem z siebie bardzo zadowolona i szczerze Wam polecam ten smak!To do roboty! (tzn. do kuchni);-)SKŁADNIKI:NA ROLADKI:- pierś z kurczaka podwójna- 6 plasterków boczku surowego- tymianek suszony- pieprz różowy- sumak (przyprawa arabska)- 1/2 łyżeczki do kurczakaPiersi nacieramy przyprawami, marynujemy około 30 minut.Owijamy boczkiem i smażymy, posypując tymiankiem, na minimalnej ilości(...)boczku). Na złoty i rumiany kolor.NA BAKŁAŻANY:- bakłażan dość spory- 3 cebule szalotki lub dymka- 3 łyżki oliwy z oliwek- 3 łyżki melasy z granata- 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego- woda różana około 1/3 łyżeczki- sól, pieprz kolorowy świeżo zmielonyBakłażany kroimy na półplasterki, cebulkę w prążki. Smażymy w woku ciągle mieszając około 7 minut. Dodajemy pozostałe składniki i przykrywamy
SMYKWKUCHNImiejsce awansował przepis na Piersi kurczaka nadziewane mozzarellą i bazyliąNa 5 miejscu nowość w zestawieniu, zajmuje przepis na Szybkie kakaowo-kawowe ciastko z mikrofalówki (bez jajek)Na 6 miejscu także po raz pierwszy w zestawieniu przepis na Marchewki glazurowane w miodzie Gordona RamsayaNa miejscu 7 wylądował przepis na Makaron z kurczakiem w sosie teriyakiMiejsce 8 zajmują Pikantne żeberka z piekarnikaNa
karmelowyGdzie w kurczaku jest szynka? Według Słownika Języka Polskiego, szynka, to „ wędlina z tylnej części półtuszy wieprza lub innego zwierzęcia”. Nie popełniamy więc błędu mówiąc o szynce drobiowej, tym bardziej, robiąc ją samemu. Mamy gwarancję - ile szynki jest, w naszej szynce. Składniki: - 4 duże pojedyncze piersi (ok. 1,2 kg)- olej sezamowy- sos sojowy light- ocet ryżowy- papryka wędzona- czosnek
mojewypiekiinietylkowykorzystać jako składnik sałatki, Sałatka z bulgurem i kurczakiem Składniki: 1 szklanka suchego grubego bulguru 2 szklanki bulionu lub wody 1 mała pojedyncza pierś z kurczaka 1/2 ogórka węża 1/3 małej czerwonej papryki 3 plastry sera feta koperek sok z cytryny oliwa z oliwek EV sól pieprz olej do smażenia Wykonanie:Bulgur wsypujemy do garnka(...)przestygnięcia.Paprykę, ogórek i fetę kroimy w kostkę, wrzucamy do miski. Kurczaka kroimy w cienkie paseczki, bulgur mieszamy widelcem i wszytko dodajemy do miski. W szklance mieszamy sok z cytryny, oliwę, sól, pieprz i koperek. Sosem zalewamy sałatkę i wszystko dokładnie mieszamy
Kulinarne przygody Gatitypopieprzyć. Pokroić w kostkę pierś z kurczaka. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do miski dodać kurczaka, ostudzone pieczarki, ser, mąkę, jajko, odrobinę soli i pieprzu. Całość połączyć na jednolitą masę. Na rozgrzany na patelni olej nakładamy łyżką placuszki i spłaszczamy je. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Podawać same lub z jakimś sosem. Smacznego
Fabryka pomysłówsmaku kurczak. Ważne jest, aby do podlania użyć jasnego, naturalnego piwa z wyraźnie wyczuwalną goryczką. Warto również przygotować wcześniej esencjonalny bulion, który po połączeniu z piwem da nam sos do polewania kurczaka. Wszystko to w połączeniu z naturalną przyprawą warzywną do potraw firmy VEGETA NATUR da nam niezwykłe doznania smakowe ! (function(...)talarki, wymieszać z łyżką przyprawy warzywnej Vegeta Natur , ułożyć na dnie żaroodpornego rondla lub gęsiarki. Nagrzać piekarnik do 220°. W tym czasie kurczaka dokładnie wypłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym wewnątrz i zewnątrz. Nożycami przekroić na pół wzdłuż piersi, przekręcić grzbietem do góry i uciskając po środku, lekko całość spłaszczyć nadgarstkiem. Obsypać obficie z dwóch stron przyprawą warzywną
Kulinarne przemyslenianiezwykle aromatyczny i rozgrzewający smak. Dla mnie vindaloo stanowi swoiste wyzwanie z tej racji, że jest to nieco trudniejsza w wykonaniu potrawa (choć w sumie jeden z rodzajów sosu curry) tej kuchni. Trudność właściwie nie polega na samym wykonaniu, co w niewiadomej, jaka kryje się w efekcie końcowym. Mięso lub rybę najpierw marynuje się kilka godzin, potem tworzy pastę-bazę(...)sprostacie jest tylko jeden. Odważycie się...? Iza, Ola i Asia odważyły się, zobaczcie, jakie wrażenia odniosły po bliskim spotkaniu z vindaloo. Składniki i wykonanie 3 piersi kurczaka lub piersi i udka - można pokroić w dużą kostkę, a można na większe kawałki, jak porcje kurczaka Marynata do mięsa: 2 ząbki czosnku ok. 2-centymetrowy kawałek imbiru świeżo wyciśnięty
Kuchnia Prezydentowejgrillujemy na patelni. Mięso podałam z pomidorowym jarmużem. 2 podwójne filety z kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku 100g jarmużu 500g pomidorów 500ml buliony drobiowego zalać wszystko sól pieprz czarny świeżo mielony MARYNATA: 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki octu jabłkowego 1 łyżeczka miodu parę kropel sosu worcester 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej Wszystkie składniki(...)roztartym czosnkiem. Dodać drobno posiekany jarmuż i chwilę podsmażyć. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokrojone dodać do jarmużu. Wszystko zalać bulionem i dusić do miękkości. Przyprawić. Plastry piersi z kurczaka grillować z dwóch stron i podać z gorącą jarzynką. Smacznego :) Rada: W okresie zimowym, kiedy pomidory nie są takie smaczne, można użyć pomidorów z puszki. Kategoria: A-Z WYTRAWNIE
https:KKuchniaMniamUfff nareszcie wracam po krótkiej przerwie:) Brak czasu zmusza mnie do organizowania szybkich, za to pysznych posiłków:) Tym razem sos brokułowy, stały element mojej książki kucharskiej. Danie które zasmakuje nawet osobą które nie lubią brokułów, z doświadczenia już wiem że takie osoby potem zmieniają zdanie o tym warzywie ;) Jak już mówiłam danie szybkie w przygotowaniu, więc jest to dobre(...)Bardzo lubię takie przepisy bo uważam że niema co stać pół dnia przy garach jak można dużo szybciej zrobić coś czym się potem wszyscy zajadają ;) Składniki: 1 duża pierś z kurczaka, przyprawa gyros, 1 duży brokuł, śmietana, serek topiony śmietankowy, kostka rosołowa drobiowa, sól, pieprz, zioła prowansalskie, 2 duże cebule, 3-4 żabki czosnku, pomidory, makaron. Przygotowanie: 1. Pierś
Kuchnia Pełna Pasjikolejny dzień. Rano pierwsze co robię to na patelni smażę pierś z kurczaka, pierś się smaży ja robię resztę. Rano wyciągam pojemnik, rwę sałatę palcami na mniejsze kawałki od razu do pojemnika, dodaję pokrojony w mniejsze kawałki ser feta ( lub inny ) dodaję pokrojonego kurczaka., pokrojone pomidory i gotowe. Teraz do słoiczka wlewam musztardę, miód, oliwę i ciepłą(...)wodę. Dokładnie mieszam i gotowe. Pakuje słoiczek do pojemnika i gotowe ! A w pracy wyciągam pojemnik, z pojemnika słoiczek, odkręcam pokrywkę polewam sosem sałatkę, mieszam i gotowe. Rano całość zajmuje mi 5 minut. Naprawdę ! Ostatnio zamiast kurczaka miałam – ser pleśniowy, kawałek kabanosa czyli tak naprawdę to co pod ręką jest w lodówce i co należy
Kuchnia na wzgórzupierś kurczaka lub mięsa (pierś kurczaka lub inne mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu w przyprawie gyros) wykonanie: Ryż gotujemy na sypko. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Fasolkę przelewamy zimną wodą. Cebulę oraz papryki kroimy w kosteczkę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Opcjonalnie dodajemy szynkę pokrojoną w kostkę lub usmażone i wystudzone mięso. Dodajemy sos, doprawiamy do smaku. Schładzamy
Domowy Smak Jedzeniawierzch wyłożyć podsmażoną pierś z kurczaka, posypać resztą sera i położyć drugi placek tortilli. Smażyć około 3-4 minuty na średnio rozgrzanej patelni, tak aby tortilla się nie przypaliła. Po tym czasie tortille odwrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 3-4 minuty. Tortille pokroić w trójkąty. Można podawać z ketchupem, majonezem lub ulubionym sosem
Zrób to smacznieżeby była jeszcze chrupka. Piersi kurczaka oprószyć solą i pieprzem i usmażyć na patelni grillowej lub na grillu. Po przestudzeniu pokroić w kostkę i dodać do pozostałych składników. Kaszkę kuskus przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kuskus i szczypiorek dodać do reszty składników. Z oliwy, musztardy, przeciśniętego przez praskę czosnku, ziół, soli i pieprzu zrobić sos. Dobrze wymieszać i dodać
Pysznie & Piękniepatelni rozgrzałem oliwę, smażyłem piersi kurczaka z obu stron, aż się zrumieniły. Wrzuciłem pokrojone w plasterki ziemniaki, wymieszałem, wlałem bulion, przykryłem, dusiłem 10 minut, aż ziemniaki zmiękły. Zdjąłem pokrywkę, zwiększyłem ogień, i gdy bulion zawrzał dodałem podzielone na różyczki brokuły, pokrojone w plasterki cukinię, a na końcu bób. Gotowałem jeszcze kilka minut. Kilka łyżek gorącego sosu wymieszałem ze śmietaną, wlałem
R'n'G Kitchendwie godziny do miękkości. Pierś z kurczaka miele razem z cebulą obraną, czosnkiem maszynką do mięsa. Przekładam do miski, dodaję jajko, bułkę tartą, sól, pieprz, majeranek, tymianek świeży. Formuję małe kulki i obtaczam w mące. Cebulę kroję drobno i przesmażam na oleju, dodaję pokrojone kabanoski i przesmażam chwilę. Wlewam przecier pomidorowy i dalej przesmażam. Na sos wkładam klopsiki i duszę
wesoła kuchniabogracza. Od konsystencji wręcz sosu aż po bardzo rzadką zupę. Można go zrobić troszkę ostrym ( ja tak zrobiłam) albo łagodnie jeśli ktoś nie gustuję w ostrych przyprawach. To danie zajmuje troszkę czasu ale w sumie na samo przygotowanie ponieważ później musi się samo gotować :) Zakupy: - 1 kg szynki - 0,5 kg schabu - 3 piersi z kurczaka - marchewka - ziemniaki - papryka
Tanio smacznie i prostokurczakiem w sosie curry! Coś dla każdego :) Danie jest jednogarnkowe i właściwie robi się samo - jedyne co należy do nas to pokrojenie warzyw, następnie wrzucanie wszystkiego kolejno na patelnię, mieszanie i oczekiwanie wśród smakowitych zapachów :) Risotto z papryką, pieczarkami i kurczakiem w curry Składniki: 2 czerwone papryki 2 cebule 500 g pieczarek 2 piersi z kurczaka 200 g ryżu
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!danie. Pierś z kurczaka pokroiłam na małe kawałki. Posoliłam, przyprawiłam pieprzem, startymi ząbkami czosnku i słodką papryką. Polałam odrobiną oliwy. Panierkę do kurczaka wysypałam na talerz Obtoczyłam w niej kawałki kurczaka. i smażyłam na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Po usmażeniu układałam kawałki na papierowym ręczniku w celu odsączenia tłuszczu. Do kurczaka można zrobić różne sosy w zależności
potrawyregionalneduża podwójna pierś z kurczaka 2 cebule 3 jajka sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Pieczarki pokroić w kostkę. 2. Ser zetrzeć na tarce na grubych oczkach. 3. Pierś pokroić w kostkę. 4. Cebulę obrać i drobno pokroić. 5. Wszystkie składniki dokładnie połączyć i doprawić solą oraz pieprzem. 6. Smażyć jak placki ziemniaczane. 7. Podawać z sosem czosnkowym
A Ty Smakuj MnieLubicie piersi z kurcząt? Znudziły Wam się kotlety mielone? kotlety niby znajome a jednak maja niepozorny smak. składniki na 3 porcje:2 piersi
Bon Appetit MałgorzatyPierś z kurczaka pieczona w maśle, podana z pikantnymi warzywami i kaszą kuskus Pierś pieczoną w maśle po prostu uwielbiam :) Jest miękka, wilgotna i lekko... maślana. Do tego przyjemnie się ją przygotowuje, bo dzięki temu, że pieczemy zawiniętą w papierze do pieczenia, mięso przenika aromatem masła i przypraw bez dłuższego marynowania. Cały maślany "sos" pozostaje w papierze
Kraina Tysiąca Smakówrozpuszczamy masło. Wrzucamy piersi z kurczaka. Po dwoch minutach -pieczarki- smażymy ok 10 min- lub do odparowania wody z pieczarek. Dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek. Wlewamy śmietane, szczypior I papryke, wsypujemy przyprawy. Trzymamy na ogniu od zagotowania ok 2 min . Gotowe. W międzyczasie gotujemy makaron-np tagliatelle. Makaron odcedzamy I mieszamy z połową sosu. ( Druga część na drugi
Smaki Edyty