przyprawą gyros pierś z kurczaka 1 puszka kukurydzy 1 opakowanie sera sałatkowego np. Favita ok 4 garści malutkich grzanek szklanka sosu czosnkowego 2 garści słonecznika łuskanego do posypania po wierzchu Sos czosnkowy: szklanka jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 łyżka śmietany 4 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę maggi, sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Pierś kroimy w drobne kawałki i smażymy
Kuchnia w czekoladzieSkładniki: 500 g kurzych wątróbek pół piersi z kurczaka 2 czerwone cebule 1 żółta cebula 5 ząbków czosnku 50 ml Brandy kilka kropel sosu sojowego pół gruszki pół żółtej papryki szczypta tymianku i ziół prowansalskich sól, pieprz Przygotowanie: Czerwoną cebulę i oczyszczoną paprykę pokroić w kostkę, podsmażyć w garnku na maśle. Dodać obraną gruszkę i oczyszczoną, pokrojoną w kostkę pierś
Gaździnka warzydodatkiem świeżego szpinaku, pomidora, rzodkiewki i czerwonej cebulki. Prosto i pysznie :) Jeżeli nie lubicie suchego mięsa to placuszki możecie podać, np. z sosem pieczeniowym. Składniki na 3-4 porcje: 0,5 kg mięsa mielonego z piersi kurczaka 1,5 sztuki młodej cukinii 2 jajka (rozmiar m) 8-10 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka mieszanki suszonych pomidorów wraz z dodatkiem
Ugotowaćodmiany. Można je robić zarówno na tradycyjnym grillu jak i na elektrycznym, w domu i poza nim. Oczywiście podajemy je z sosem. Poniżej zaproponowałam sos majonezowo - pomidorowy, który polecam. Składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka Ananasy z puszki Vegeta Sól Papryka słodka - mielona Papryka ostra – mielona 1 łyżka oleju Patyki do szaszłyków Wykonanie: Piersi z kurczaka kroimy na kawałki(...)ananasami i łyżkę oleju. Całość mieszamy. Przykrywamy folią i pozostawiamy na noc w lodówce. Następnego dnia na patyki nadziewamy naprzemiennie mięso, ananasy i grillujemy. Można podawać z sosem majonezowo – pomidorowym ( przepis znajduje się na blogu ). SMACZNEGO
Smaki Ewytemat kurczaka po chińsku, albo czegoś w tym rodzaju. Założenie było proste: dużo warzyw, mało tłuszczu, wszystko w orientalnym sosie. Smacznie i naturalnie bez fixow i gotowych rozwiązań - żeby nawet mój mały, półtoraroczny buntownik mógł spróbować;) Składniki podwójna pierś kurczaka 2 średnie marchewki czerwona papryka mała cukinia zielona fasolka (najlepsza ta cienka) średnia cabula 3 cm kawałek imbiru
Kulinarne Inspiracjedań, nawet dodać do makaronu. Dla wsystkich co stronią od gęstych, tłustych sosów do makaronu, porcja romesco z makaronem to dobra alternatywa. Jak dla mnie wystarczyłoby spaghetti z romesco i oliwkami…Niestety jestem w mniejszości, moje chłopy muszą mieć mięso na obiad , więc dodałam do makaronu kurczaka. Gotowanie takiego obiadu to prawdziwy relaks, 30 minut i gotowy! Śmieję się(...)piersi z kurczaka 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek garść liści bazylii 200 g sosu romesco, tutaj przepis Przygotuj sos romesco według przepisu w linku i góry. Ugotuj spaghetti al dente w lekko osolonej wodzie, odcedź. Cukinię pokrój na cieniutkie paseczki lub użyj veggie twister. Obierz czosnek i pokrój na plasterki. Potnij piersi z kurczaka na małe kawałeczki
codojedzeniapiwem w proporcji 1/1 – umieść kurczaka na najniższej półce i wędź w temperaturze około 180° C od czasu do czasu smarując pozostałym sosem piwno-maślanym. – wędź, tak długo aż temperatura w centrum piersi kurczaka osiągnie około 150-160 ° C. Całkowity czas wędzenia powinien wynosić około 2 godziny na kilogram. – po uwędzeniu, a przed podaniem odstaw pieczeń
naRuszcieBardzo lubię zapiekany ser żółty. Dziś prezentuję filet z kurczaka w sosie jogurtowo- koperkowym pod zapieczonym serem żółtym czyli wszystko to co lubię w jednym daniu. Składniki : podwójna pierś w kurczaka jogurt naturalny / śmietana 18% 4 ząbki czosnku pęczek koperku sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie : Filet umyłam i pokroiłam w małe kotlety. Oprószyłam je solą i pieprzem. Na patelni(...)rozgrzałam olej i usmażyłam kotleciki na rumiano. Na drugiej patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam zmiażdżone ząbki czosnku. Następnie dodałam jogurt/ śmietanę oraz koperek. Posoliłam i popieprzyłam do smaku. Zamieszałam. Sos przełożyłam na patelnię z mięsem. Wszystko razem chwilę smażyłam. Na tym można w zasadzie skończyć przepis. Ale można go jeszcze odrobinę zmienić: przełożyć mięso z sosem do naczynia żaroodpornego, posypać
Oka w rosole czyli KaFka gotujeświeża bazylia - pieprz, sól, ostra papryka - suszone zioła ( tymianek, bazylia, oregano) - oliwa - 1 łyżka Sos czosnkowy: - jogurt naturalny (200 g) - 1 opakowanie - czosnek - 2 ząbki - pieprz, zioła Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Oliwę wymieszać z ziołami, ostrą papryką oraz szczyptą soli, obtoczyć mięso i odstawić na 30 minut
Fit-aminapomidorków koktajlowych zioła włoskie olej do smażenia 1 jajko bułka tarta 6 kromek czerstwego chleba 1 łyżka masła sos 7 łyżek jogurtu 2 łyżki majonezu 3 łyżki keczupu, dałam keczup z cukinii przyprawa do sałatek Piersi z kurczaka rozkroić na dwa płaty mięsa lub pokroić w paski. Dokładnie oprószyć ziołami włoskimi. Następnie kawałki mięsa panierować w jajku i bułce tartej(...)pokrojony w kostkę chleb i przyrumienić. Sałatę lodową porwać na małe kawałki. Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki a większe na ćwiartki. Usmażonego kurczaka pokroić w średnią kostkę. Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski i wymieszać. Przygotować sos. Do miseczki przełożyć jogurt, majonez i keczup. Wszystko dokładnie wymieszać, do smaku doprawić przyprawą do sałatek. W misce w której podamy sałatkę
Monia miesza i gotujebardzo szybko a efekt jest znakomity:) SKŁADNIKI: 1 opakowanie WRAPów (w naszym były 4 szt. placów) 2 pojedyncze piersi z kurczaka sałata lodowa pomidorki (w lodówce były cherry) kukurydza pieczarki (niekoniecznie, były w lodówce) ser żółty ketchup lub sos czosnkowy Na wieczór zamarynować kurczaka w ziołach i oliwie z oliwek. Odłożyć(...)lodówce. Pokrojone w paseczki piersi z kurczaka grillować na grillu elektrycznym, nie dodając tłuszczu. Pod koniec dodać również pokrojone pieczarki. Sałatę posiekać, pomidorki pokroić na połóweczki ... Zetrzeć na dużych oczkach ser żółty Gdy kurczak będzie już gotowy, placki Wrapów podgrzać w mikrofalówce na programie grill. Na ciepłe wrapy polać ketchupem lub sosem czosnkowym, nałożyć sałatę, kurczaka, pomidorki i ser... Wszystko
MarciochaKucharzymiałam w lodówce i preferencji smakowych męża,czyli w skrócie mówiąc - jest pikantnie. Bez zbędnych wstępów, zapraszam do wypróbowania. :) 1 średnia, podwójna pierś kurczaka 1 mała puszka ananasa 2 cebule patyczki do szaszłyków marynata: ok. 50ml pikantnego sosu pomidorowego (u mnie ketchup Madero z papryczką jalapeno) kilka łyżek syropu z ananasa w puszce 1 łyżka pikantnej papryki w proszku(...)smaku, ew. ulubione przyprawy do grilla Pierś kurczaka płuczemy i osuszamy. Kroimy ją w niezbyt grube, kilkucentymetrowe paski i odkładamy na bok. Z podanych składników przygotowujemy marynatę. Obtaczamy w niej dokładnie mięso i odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Przystępujemy do tworzenia szaszłyków. Na każdy patyczek nadziewamy metodą "na harmonijkę" pasek przyprawionego kurczaka, następnie kostkę ananasa, znów mięso
Kuchenna Kontrrewolucyaposmakuje każdemu. Wystarczy usmażyć mięsko i boczek, dodać pokrojone ogórki kiszone, cebulę i fasolkę, wymieszać wszystko z kapustą pekińską i polać ulubionym sosem :) Przepis jest sprawdzony i polecany przez moją rodzinę :) Składniki : 400 g piersi z kurczaka lub indyka główka kapusty pekińskiej 3 łyżki oliwy 100 g chudego boczku puszka czerwonej fasoli 6 ogórków kiszonych (lub więcej
Chocolate Muffin BlogSzybki w przygotowaniu obiad z kurczakiem w kremowym sosie z białymi warzywami. Taki obiad możemy podać z ryżem lub ziemniakami. 500 g filetu z piersi kurczaka Sól Pieprz Przyprawa uniwersalna typu Kucharek 2 cebule 10 pieczarek 1 korzeń pietruszki Kawałek korzenia selera 10 różyczek kalafiora 100 g kremowego serka topionego 4 łyżki śmietany 18% 1 szklanka bulionu drobiowego Olej(...)kalafiora dzielimy na małe cząstki. Na patelni rozgrzewamy olej, przesmażamy cebulę oraz seler z pietruszką. Dodajemy filet z kurczaka, pieczarki oraz kalafior. Mieszamy. Gdy całość zmięknie dolewamy bulion oraz kawałki topionego serka. Na końcu dodajemy śmietanę. Dusimy jeszcze chwilkę aby sos zgęstniał. Podajemy z ryżem lub ziemniakami
VioletoweKucharzenie