wina ryżowego 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 1 czerwona papryczka chilli posiekana drobno bez pestek 100g pieczarek pokrojonych w cienkie plasterki 1 mała pierś z kurczaka pokrojona w cienkie paski 1 jajko Sposób przygotowania Mąkę kukurydzianą, wodę, sos sojowy, wino ryżowe, pieprz i chilli wsypać/wlać do słoiczka, zamknąć i potrząsając dokładnie wymieszać. W garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć
W kuchni wieczoremczosnku 3 cm świeżego imbiru 1 papryczka chili kawałek kory cynamonu 1 łyżeczka mielonej trawy cytrynowej 1 limonka 1 pierś z kurczaka 1 duża marchewka 1 pietruszka 1/3 selera 1 por 15-20 g grzybów mun 2-3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego (jak nie macie - pominąć) 1 łyżeczka cukru szczypta ostrej papryki mielonej 1/2 łyżeczki papryki słodkiej(...)Grzyby mun zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na ok. 20-30 min, aż zmiękną, Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i kroimy w kostkę. Grzyby oraz kurczaka wrzucamy do wywaru. Dodajemy sok z limonki, sos sojowy, ocet ryżowy (jak mamy), cukier, paprykę mieloną słodką i ostrą i gotujemy jeszcze ok. 10 min. Na końcu, gdy potrzeba, doprawić solą
Kuchnia MagdaLenycebula, kurkuma, czosnek, tymianek, papryka słodka. Wiecie, nie lubię kminku, niecierpię wręcz, tutaj, zupełnie go nie wyczułam, co jest bardzo na plus. Potrzebujemy: podwójna pierś z kurczaka 2 łyżki oleju rzepakowego 1 cebula 2 łyżeczki sosu sojowego ciemnego 2 łyżeczki przyprawy gosposi bez glutaminianu sodu i soli Ponadto: 100 g ryżu, który należy uprzednio ugotować łyżka zimnotłoczonego oleju z pestek
MamaOskarkalimonki1 łyżeczka brązowego cukru300 g piersi z kurczaka160 g makaronu do dań azjatyckich bez gotowaniaolej do smażenia Wykonanie: W garnku rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy posiekane: czosnek, imbir, szalotkę i papryczkę, smażymy przez 3 minuty. Wsypujemy kolendrę, kumin i kurkumę, smażymy 30 sekund. Dolewamy bulion, mleczko kokosowe, sos rybny, pokrojonego w cienkie paseczki kurczaka, trawę cytrynową, sok z limonki
Kulinarne przygody GatityPrzyrządzam sos kurkowy często, a czasami jak dzisiaj dodaję do niego trochę kurczaka. Zrobiłam to danie dla gości, którzy bardzo lubią grzyby . Sos bardzo im smakował. Obiecałam też, że przepis ukaże się na blogu. Sos kurkowy Składniki: 6 porcji 350 g makaronu, u mnie penne 300 g piersi z kurczaka 1 cebula 500 g kurek 1 ząbek czosnku garść liści(...)Pokrój piersi z kurczaka w cienkie paski i zrumień na patelni. Smaż około 3 minut. Dodaj pokrojony w kostkę czosnek, biały i czarny pieprz orzza grzyby z cebulą. Wlej śmietanę, dodaj sól, pokrojoną bazylię, wymieszaj i gotuj przez 2 minuty. Ugotuj makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź ale zachowaj szklankę wody od gotowania. Dodaj makaron do sosu
codojedzeniaśmietany 18%pieprz ziołowy, papryka słodka, curry Farsz:100-150g mrożonego szpinaku, rozdrobnionego1/2 połówki piersi z kurczaka2 łyżki śmietany 18% do zup i sosów (najlepiej takiej, żeby się nie zwarzyła 2 ząbki czosnkumasło do smażenia sól, pieprz czarny,czosnek granulowanyprzyprawa do kurczaka Dodatkowo:karbowana sałata do dekoracji Ciasto:Z mąki, masła, jajka, żółtka, soli i śmietany zagniatamy ciasto(...)pieprzu, curry i papryki słodkiej, roztrzepujemy, by pozbyć się grudek z przypraw.Wierzch każdej rurki smarujemy białkiem.Pieczemy w 190 stopniach 15-20 minut, aż się zarumienią.Farsz:Szpinak rozmrażamy. Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę obtaczamy w przyprawie do kurczaka.Czosnek siekamy drobno i podsmażamy na maśle. Dodajemy kurczaka i smażymy. Następnie wrzucamy szpinak i dusimy chwilę, aż odparuje nadmiar
Czerwona Porzeczkaprosta w przygotowaniu sałatka z kurczakiem w przyprawie gyros z kapustą pekińską, ogórkami, cebulą i serem feta w smakowitym sosie czosnkowym. Jest doskonała na imprezę z przyjaciółmi, jak również na uroczystą kolację. składniki na 6 porcji podwójna pierś z kurczaka 1/2 główki kapusty pekińskiej 3-4 łyżki przyprawy do gyrosa 2 czerwone cebule 6 średnich ogórków konserwowych
Smakowite DaniaPietruszka (korzeń) – 1 sztuka Pierś z kurczaka – 200g Szpinak – 2 garście Granat Jogurt naturalny – 3 łyżki Ulubione przyprawy np. garam masala do piersi z kurczaka, suszone zioła (oregano, bazylia, tymianek) do warzyw Oliwa z oliwek – 3 łyżki Sos: Oliwa z oliwek – 2 łyżki Pesto z natki pietruszki – 2 łyżki Wykonanie: Kaszę kuskus gotujemy na parze lub zalewamy gorącą wodą
Kuchnia Bon AppetitChciałabym Wam przedstawić kolejne danie do wykorzystania z kurczakiem. Kurczak jest najczęściej serwowanym mięsem na polskich stołach, dlatego wiele osób szuka jakieś inspiracji kulinarnej ja też. Dzisiejsze roladki są zbieraniną rożnych przepisów. Wyszły bardzo smaczne, delikatne, rozpływają się w ustach, a to dlatego, że są prużone w delikatnym serowym sosie lekko(...)ostrym. Polecam. Zapraszam... Skala smaku 10/10 roladki w piekarniku po połowie czasu najlepiej przewrócić na drugą stronę Składniki 2 pojedyncze piersi z kurczaka ok. 300 g. pieczarek cebula 1 łyżka koncentratu pomidorowego słodka papryka sól,pieprz Składniki na sos serowy: 1 ząbek czosnku 100g sera pleśniowego typu błękitny lazur 200g serka topionego 1 szkl. mleka 1/2 szkl wytrawnego białego wina
Kubki smakusprawdza, bo na filetach powstaje przyjemna, chrupiąca skorupka. Kurczak po francusku może być smażony bez żadnych dodatków, albo podawany w winnym, cytrynowym sosie. W naszym przepisie zredukowaliśmy udział cytryny tylko do smaku jaki zostaje po karmelizacji w maśle cienko pokrojonej cytryny. Naszym zdaniem absolutnie to wystarczy. W oryginalnym przepisie do winnego sosu trzeba wycisnąć(...)całą cytrynę. Uważamy, że robi się on wtedy zbyt kwaśny, tym bardziej, że wytrawne wino już jest kwaskowe. Dlatego sugerujemy na koniec dodać do sosu odrobinę miodu. Przepis na podstawie cooking.nytimes.com Składniki: Podwójna pierś z kurczaka 1/3 szklanki wytrawnego wina 1 cytryna 1/3 szklanki oleju 1 jajko 2 łyżki masła 1/2 łyżeczki miodu (opcjonalnie) Sól i pieprz do smaku Przygotowanie
Niedzielny kucharzpatelni oleju smażymy pokrojoną pierś z kurczaka, którą przyprawiamy według uznania. Z brokułu wycinamy różyczki, następnie wrzucamy je do wrzącej, osolonej wody i gotujemy. Pomidory i ser mozzarela kroimy w plasterki. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Na makaron układamy w odpowiedniej kolejności pomidor, kurczak, mozzarela, brokuł. Całość możemy zalać sosem czosnkowym. Wkładamy do piekarnika
Podróż w kulinariałyżeczka cukruszczypta soli3 łyżki olejuSos:2 łyżki koncentratu pomidorowegozioła prowansalskie1 zmiażdżony ząbek czosnkuFarsz:1 mała pierś z kurczaka pokrojona w kostkę (ugotowana w dowolnych przyprawach)1/2 czerwonej cebuli1/2 czerwonej paprykikilka suszonych pomidorów pokrojonych w paseczki duża garść zielonych oliwekprzyprawa do pizzyser żółtyDodatkowo:domowy sos czosnkowyketchupSposób wykonania:1. Drożdże rozpuszczamy z połową ciepłej wody, cukrem i 1 łyżką mleka. Odstawiamy
Kuchnia domowa Anipierś z kurczaka1 cebula6 sporych pieczarek1/2 szklanki pędów bambusa1 duża marchewka4 łyżki ciemnego sosu sojowego4 łyżki octu3 łyżki mąki ziemniaczanej1/2 łyżeczki chili1/2 łyżeczki pieprzu2 roztrzepane jajkaolej do smażeniaWykonanie:Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na patelni do zeszklenia.Pierś kroimy w małe paseczki, to samo robimy z pieczarkami i marchewką.Do garnka wlewamy bulion, wrzucamy kurczaka
Kulinarne przygody Gatitydwoma kromkami świeżego chleba. Dzień przed przygotowaniem sałatki kurczaka oczyszczamy, przyprawiamy i smażymy, gotujemy albo pieczemy – ja polecam Wam nieustannie TEN PRZEPIS na piersi pieczone w piekarniku, które zawsze zostają soczyste. Sałatka z kurczaka ma sos, nie trzeba się bardzo martwić jeśli kurczak wyjdzie Wam suchy – ale im lepiej przygotowany kurczak, im bardziej po przygotowaniu soczysty – tym finalny efekt jest(...)pomiędzy kromkami świeżego chleba, z liściem sałaty. Z tej ilości składników dostaniecie dwie solidne porcje na lunch lub obiad, dla dwóch dorosłych osób – warto zrobić więcej. SKŁADNIKI 2 piersi z kurczaka z wolnego wybiegu: usmażone, ugotowane a już najlepiej – wg TEGO PRZEPISU 3 spore łodygi selera naciowego 50g suszonej żurawiny wielkoowocowej 40g bekonu 1 cebulka szalotka DRESSING RANCZERSKI
Karo in the Kitchen