surówkę z kwaszonych ogórków i pyszną surówka z czerwonej kapusty z marchewką, jabłkiem i zielonymi dodatkami . Taki sos można również podać z makaronem lub polać nim placki ziemniaczane. Smakuje i syci. Spróbujcie. Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 1 czerwona cebula 100 g margaryny 1 łyżka + około 1 łyżeczki przyprawy do kurczaka Skworcu około 1 i 1/4 szklanki wody
Słodkie okruszkiRewelacyjne połączenie kurczaka, dymki i czosnku. Sos jest kremowy i bardzo wyrazisty. Danie rewelacyjne! Bardzo szybki w przygotowaniu obiad! 400 g filetu z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka 3 cebule dymki + szczypiorek 5 ząbków czosnku 3 łyżki śmietany 18% Sól Pieprz 100 g ryżu Olej do smażenia Filet z kurczaka myjemy i kroimy w kosteczkę. Przyprawiam przyprawą do kurczaka. Cebulę
VioletoweKucharzeniełyżeczka = 5 ml Sposób przygotowania: Filety z piersi kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w niewielką kostkę, przełożyć do miski. Dodać słodką i ostrą paprykę w proszku, suszoną bazylię, szczyptę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszać, aby każdy kawałek kurczaka pokrył się przyprawami. Na rozgrzany na patelni olej (1 łyżka) wrzucić kawałeczki kurczaka i podsmażać, na średnim ogniu, aż będzie lekko zarumieniony(...)zależności od wielkości kawałków kurczaka). Do podsmażonego kurczaka dodać całą zawartość puszki z kukurydzą tj. ziarna kukurydzy wraz z zalewą. Całość podsmażać na średnim ogniu, aż połowa płynu odparuje. Następnie zmniejszyć ogień i na patelnię z kurczakiem i kukurydzą dodać kwaśną śmietanę. Wymieszać i krótką chwilę (około 5 minut), na małym ogniu, razem podsmażać. Sos przyprawić solą i pieprzem
Gospodyni Miejskaszpinakiem i kurczakiem . Teraz przedstawiam kolejną wersje makaronu ze szpinakiem i kurczakiem tyle, że w nieco innym sosie z dodatkiem sera pleśniowego, który wspaniale podkreśla smak szpinaku. składniki: 300 g makaronu, u mnie gruba wstążka 400 g piersi z kurczaka 250 g szpinaku, u mnie jeszcze z własnych zapasów mrożony grubosiekany 150 g śmietanki 30 % 100 g sera pleśnowego, dałam(...)smażenia sól,pieprz Pierś kurczaka pokroić w średnią kostkę. Opruszyć solą i pieprzem i usmażyć na odrobinie oleju. Przełożyć na talerz. Na tej samej patelni podsmażyć szpinak. Smażyć aż odparuje nadmiar wody. Następnie wlać śmietankę oraz dodać rozkruszony ser pleśniowy. Dodać też podsmażonego wcześniej kurczaka. Wszystko razem smażyć aż ser się rozpuści i sos nieco zgęstnieje. Do smaku doprawić sola
Monia miesza i gotujefarsz solą i pieprzem.PRZYGOTOWANIE-pierś z kurczaka faszerowana:Piersi z kurczaka nacinamy z pomocą noża tworząc w nich kieszonki. Wcześniej przygotowany farsz wkładamy do naszych kieszonek. Piersi dokładnie spinamy wykałaczkami. Podsmażamy nasze piersi z farszem na rozgrzanej oliwi z obu stron. Tak aby się ładnie zarumieniły. Następnie piersi przekładamy do naczynia żaroodpornego posypujemy pieprzem i słodką papryką. Wstawiamy(...)pomocą praski przeciskamy czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy.PODANIE:Upieczone piersi z kurczaka kroimy pod skosem na pół. Układamy na talerzu w towarzystwie naszych placków ziemniaczanych. Sosem czosnkowym polewamy placki lub podajemy go osobno w sosjerce.SMACZNEGO
kulinarnyJajajko, 1 i 3/4 szklanki mąki (ja używam tortowej), 2 szklanki mleka, szczypta soli. Ponadto: 200g przecieru pomidorowego, 2 łyżki bazylii, olej, sos majonezowo czosnkowy ( można wykorzystać ten przepis lub swój ) Przygotowanie: Farsz: Piersi z kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć z łyżką przyprawy do gyrosa. Pieczarki i cebulę, pokrojone w kostkę podsmażyć razem z pieprzem i odrobiną(...)soli. Papryki oczyścić i pokroić w kostkę, dodać do podsmażonych pieczarek, dodać również piersi z kurczaki. Podlać wodą i dusić pod przykryciem do momentu, aż papryka zmięknie. Odkryć i chwilę jeszcze zostawić na ogniu - pilnować by woda całkiem nie wyparowała, by farsz nie był zbyt suchy. Zdjąć z ognia i pozostawić do wystygnięcia. Na koniec wymieszać z serem żółtym (pozostawić
W kuchni u MonikiDodajemy estragon. Przykrywamy i dusimy do miękkości kurczaka. Gdy kurczak będzie już uduszony - po delikatnym nakrojeniu wnętrze piersi będzie białe - zdejmujemy go z patelni a do sosu który pozostał wlewamy śmietanę. Całość smażymy aż woda odparuje i powstanie nam kremowy sos. Kurczaka podałam z kaszą gryczaną jednak Nigella podaje go na zielonej szparagówce. Smacznego!!! A dodatkowo jeszcze nowe zdjęcie mojego
sierotka maRysia w kuchnimięsa: Łyżka oleju z suszonych pomidorów (ja miałam ze swoich zeszłorocznych - polecam!) Łyżka sosu teryiaki Łyżka przyprawy do kurczaka Galeo łyżeczka majeranku Składniki dressingu: łyżka oleju sezamowego łyżeczka octu jabłkowego łyżeczka soku z cytryny łyżeczka sosu sojowego pół łyżeczki miodu łyżeczka sosu chili pieprz Galeo, kolendra, majeranek ło jej, perspektywa się wali :o Składniki marynaty dokładnie mieszamy i nacieramy nią(...)pomidorki myjemy i osuszamy. Pomidorki przekrajamy na pół, fetę kruszymy lub kroimy w kostkę. Pierś grillujemy około 40 minut. Odstawiamy do ostygnięcia i w tym czasie układamy na talerzu składniki w kolejności od dołu : szpinak, pomidorki, rukola, ser feta, kurczak. Całość polewamy sosem i posypujemy sezamem i pokrojoną natką pietruszki. :) Polecam jako samodzielne danie jak i akompaniament do obiadu
CynamonemPoOczachmięsa: Łyżka oleju z suszonych pomidorów (ja miałam ze swoich zeszłorocznych - polecam!) Łyżka sosu teryiaki Łyżka przyprawy do kurczaka Galeo łyżeczka majeranku Składniki dressingu: łyżka oleju sezamowego łyżeczka octu jabłkowego łyżeczka soku z cytryny łyżeczka sosu sojowego pół łyżeczki miodu łyżeczka sosu chili pieprz Galeo, kolendra, majeranek ło jej, perspektywa się wali :o Składniki marynaty dokładnie mieszamy i nacieramy nią(...)pomidorki myjemy i osuszamy. Pomidorki przekrajamy na pół, fetę kruszymy lub kroimy w kostkę. Pierś grillujemy około 40 minut. Odstawiamy do ostygnięcia i w tym czasie układamy na talerzu składniki w kolejności od dołu : szpinak, pomidorki, rukola, ser feta, kurczak. Całość polewamy sosem i posypujemy sezamem i pokrojoną natką pietruszki. :) Polecam jako samodzielne danie jak i akompaniament do obiadu
CynamonemPoOczachtortilla, 6 sztuk pół papryki czerwonej 1 ogórek pół czerwonej cebuli sałata pekińska lub lodowa 1 pomidor sól, pieprz do smaku Sos czosnkowy: 3 łyżki śmietany 18% 3 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku sól pieprz Wykonanie: Pierś kurczaka kroimy w paseczki, posypujemy pieprzem, solą, słodką papryką i przyprawą do kebab. Mięsko smażymy na rozgrzanej patelni. Do miski wkładamy porwaną sałatę(...)patelni. Płaty tortilli wkładamy do formy i zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 200 C, do momentu jak nabiorą złocistego koloru. Do gotowych miseczek przekładamy wszystkie składniki i polewamy sosem czosnkowym. Lubisz eksperymentować w kuchni i przygotowywać ciekawe dania? Co powiesz na miseczki z tortilli, w których możesz podać sałatkę, kebab, dipy czy desery? Przygotowanie takich „tortilla bowls
Podróż w kulinariaoleju. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pieczarki umyć i pokroić na plastry, wrzucić na patelnię gdy mięso zmieni kolor. Wszystko razem dusić aż pieczarki odparuja wodę. Następnie dodać śmietankę oraz natkę pietruszki i jeszczę chwilę wszystko razem dusić. Makaron ugotować osączyć i dodać do sosu. Dokładnie wymieszać i podawać
Monia miesza i gotujeSavarinki" chicken with tamarind sauce Składniki na "savarinki" 40 dag piersi z kurczaka 20 dag pieczarki 1 por 1 jajko 1 żółtko 1 łyżka majonez 1 łyżka śmietana 18% 1.5 łyżeczki przyprawa do dań Kucharek pieprz papryka słodka gałka muszkatołowa chilli sól olej do smażenia masło Sos z tamaryndu z jabłkami do mięs 2 łyżki pasty z tamaryndu(...)łyżeczka chilli jalapeno kruszonego 1/4 łyżeczki kuminu 1 łyżka wody 2 jabłka 1 łyżeczka soku z cytryny "Savarinki" - wykonanie Zagotować wodę, dodać przyprawę do dań Kucharek, włożyć piersi z kurczaka, gotować 5 minut, wyjąć, ostudzić, pokroić na kawałki. Pieczarki pokroić w ćwiartki, por w pierścionki. Pokrojone pieczarki przesmażyć na maśle z dodatkiem oleju, przyprawić solą i pieprzem, dodać pokrojony
Kulinarny karnet Christopheradużego pomidora szczypior, malutki pęczek kilka listków szpinaku garść miksu sałat garść rukoli 1 mała czerwona cebulka 4 placki tortilli Sos czosnkowy - improwizowany: mały jogurt naturalny 3-4 ząbki czosnku sól czosnkowa z ziołami Wykonanie: Pierś z kurczaka płuczemy i osuszamy w papierowym ręczniku. Gałązkę rozmarynu obrywamy z listków i siekamy, po czym wrzucamy do miski, do której wlewamy olej(...)przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki do czasu aż nam się zechce działać dalej :) Tak było w moim przypadku. A jak mamy chęci nadal to zabieramy się za sos czosnkowy, taki improwizowany dla takiego lenia jak ja :) Sos czosnkowy - improwizowany: Nic prostszego jak wylać mały jogurt naturalny do miseczki, przecisnąć przez praskę ze trzy ząbki czosnku, doprawić solą
Blondynka Gotujeniezależnie od regionu zawsze stoją na stolikach i pozwalają dosmaczyć podane potrawy i dopasować do indywidualnych upodobań. Przepis na tajski sos chili zajdziecie tutaj>>> Czas przygotowania: 15 minut Porcje: 2 Składniki: 1 pierś kurczaka pokrojona w plastry 1 miska ugotowanego ryżu 2 jajka 1/2 szklanki zielonego groszku mrożonego 1/2 marchewki grubo posiekanej 1/4 cebuli grubo
SzczyptaSmaQsłoiczka z zieloną, cudownie zaskakującą zawartością... Tak więc zabiorę was w krainę bazylii, czosnku i zielonych oliwek. Ruszajmy... Makaron z zielonym pesto i grillowanym kurczakiem... SKŁADNIKI: - 1 podwójna pierś z kurczaka - 1 słoiczek zielonego pesto - 3-4 łyżki śmietany 18% - 1 opakowanie zielonych oliwek - 1 słoiczek suszonych pomidorów w zalewie - 1 cebula cukrowa - 3 duże ząbki(...)tymianku - 1 łyżeczka rozmarynu - 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich - pół łyżeczki pieprzu ziołowego - sól, pieprz - opakowanie świeżego makaronu włoskiego MARYNATA DO KURCZAKA: - 4 łyżki sosu słodko- ostrego - pół łyżeczki pieprzu cayenne (chilli) PRZYGOTOWANIE: Kroimy naszą pierś w paski, w miseczce rozrabiamy marynatę i wkładamy w nią mięso. Odstawiamy na 30- 40 min. Następnie rozgrzewamy olej na patelni. Podsmażamy
Zainspiruj się kuchnią