kilka obrać ze skórki, włożyć do słoika zasypać 3-4 łyżkami soli, zalać ciepłą wodą i pozostawić w zakręconym słoiku 3 dni. Składniki :1 kiszona cytryna30 dag pierś z indyka pokrojona w grubą kostkę2 cebule 1 mała cukinia 2 papryki ( zielona i czerwona) 1 świeży ogórek 2 szt. marchew10 szt daktyle garść rodzynki10 ząbków obranego czosnkuprzyprawa(...)hanout, harisa 1/2 szklanki bulionu z drobiuodrobinę oliwy z oliwekżadnych innych przypraw nie dodajemy.Wykonanie:W naczynie do tażina wlewamy 2-3 łyżeczki oliwy z oliwek i rozsypujemy pokrojoną pierś z indyka. Posypujemy przyprawami, dajemy ich sporo. Ukiszoną cytrynę dzielimy na cząstki i układamy gwieździście przy brzegu naczynia. Między cytryny i w pozostałe wolne miejsca układamy cebulę. Następna warstwa
Kulinarny karnet Christopheracharakterystyczną żółtą barwę, imbir, nasiona kolendry, kmin rzymski, czarny pieprz, chili, gałkę muszkatołową i wiele innych aromatycznych przypraw. SKŁADNIKI: Porcja dla 2 osób. 100 g ryżu 200 g piersi z indyka 5 plastrów ananasa 100 g kiełków fasoli mung (opcjonalnie(...)mleczka kokosowego 4 - 5 ząbków czosnku kawałek świeżego imbiru kawałek papryczki chili 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka przyprawy curry sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Pierś z indyka i plastry ananasa kroimy w kostkę. Czosnek kroimy w plasterki, imbir i papryczkę chili bardzo drobno siekamy. 2. Na patelni na odrobinie oleju smażymy indyka na złoty
W kuchni Katiekońca nie wiedziałam, jaki będzie efekt kombinowania nadzienia figowego z indykiem i sosem morelowym, i czy w ogóle taka fuzja da się na koniec zjeść :) ale okazało się, że powstało bardzo wykwintne i niezwykle smaczne danie. Składniki: 4-5 niewielkich sznycli z piersi indyka 5-6 suszonych fig kilka łyżek jogurtu 2 łyżki oleju kukurydzianego 2 łyżki śmietankowego
Kuchnia Prezydentowejodtworzeniem. Mogłabym tak pisać, pisać i napisać całą kartkę A4, ale nie o to tutaj przecież chodzi. Zapraszam do zapoznania się z przepisem. :) Składniki: (dla 2 osób) - 300g piersi z indyka (np. 2x150g ) 1 opakowanie grzybów boczniaków - 300g 100g białego ryżu 250g mrożonego groszku pół szklanki ziarenek sezamu pół pęczka świeżego koperku 2 ząbki czosnku(...)wody 3cm świeżego imbiru (opcjonalnie) 1 łyżka masła oliwa z oliwek do smażenia świeżo zmielona sól i pieprz, suszona gałka muszkatołowa dodatkowo - olej sezamowy Przygotowanie: Rozpoczynamy od zamarynowania piersi z indyka, które to łączymy z jedną lub dwoma łyżkami oliwy z oliwek i oprószamy świeżo zmieloną solą i pieprzem. Mięso przekładamy do miseczki, nakrywamy folią spożywczą lub talerzykiem
Symfonia Smakówindyka. Pyszne i niskokaloryczne danie. Jeśli oszczędnie serwujemy sobie kalorie - pomijamy sosik, a jeśli nie, podkręcamy smak steków pysznym, śmietanowym sosem. Polecam gorąco! Składniki: pierś z indyka sól pieprz oregano(...)czosnek olej do smażenia Na sos: 1 szkl. bulionu (u mnie rosół z poprzedniego dnia) 1 łyżka mąki 1 łyżka śmietany 18% koperek 1 ugotowana i pokrojona marchewka Wykonanie: Piersi indyka kroimy na plastry o grubości 1,5-2 cm. Oprószamy ulubionymi ziołami. U mnie było to oregano oraz sól, pieprz i odrobina czosnku. Odstawiamy do lodówki
Walijskie Pichceniesię da. Poznawajcie nowe smaki! Bo czasem możecie być bardzo pozytywnie zaskoczeni :] INDYK W MARCHEWCE. /potrawa z Urugwaju; z moimi modyfikacjami;/ 4-6 porcji 1 kg marchwi 2 białe części porów 2 szklanki osolonej wody 1 szklanka białego wina (nie jest konieczne) podwójny filet z piersi indyka (w oryginale: wieprzowina) odrobina oleju sól, pieprz, curry Marchewkę pokroiłam
W kuchni Karmel-itkisera typu feta i suszonych pomidorów. Połączenie wprost obłędne. Roladki upiekłam w glinianym garnku o nazwie gjuwecz . Składniki: przepis na 3 duże lub 6 średnich roladek 1kg piersi z indyka (pół piersi) 200g seru typu feta – petida 100g suszonych pomidorów 6 plasterków szynki wędzonej 150ml wody sól, pieprz, słodka papryka Filet rozbijamy tłuczkiem, wycinamy porcje na roladki. Przyprawiamy
Gotowanie i blogowaniedzisiejszej dobie, to raczej unikatowe.Moja kiełbasa powstała dziś, jest jeszcze ciepła. Gotowa do jedzenia Czego potrzebujemy: 1 kg. łopatki 30 dag karkówki 30 dag piersi indyka 25 dag słoniny ze skórką 30 g soli 2 łyżeczki pieprzu ( można mniej) łyżka majeranku 4 ząbki czosnku ok szklanki wody z ugotowanych skórek Wykonanie: Łopatkę mielimy(...)siatce o grubości oczka 10 . ( rzadka). Pierś i karkówkę mielimy na jeszcze rzadszej siatce, grubość oczka 8. Ugotowane skórki przekręcamy na siatce o grubości 3, tak samo słoninę. Wszystko dokładnie wyrabiamy, wlewamy wodę ze skórek, masa lepi się do rak , dodajemy wszystkie przyprawy. Czosnek wyciśnięty zmieszany z solą. Ponownie dobrze wyrabiamy. Tak przygotowaną masę odkłady
W kuchennym oknie Ewypieprzu idealnie komponuje się z makaronem, mięsem i pomidorkami. Kilka składników, 20 minut i wyśmienity posiłek gotowy! Składniki Ilość porcji: 2 180 g makaronu spaghetti 200 g piersi z indyka 100 g awokado 150 g pomidorków koktajlowych Świeża mięta Kolendra Cytryna 2 ząbki czosnku Oliwa z oliwek Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Makaron ugotuj w osolonej wodzie według(...)dodatkiem oliwy z oliwek, soku z połowy cytryny, posiekanego czosnku, kolendry, soli i pieprzu. Rozgrzej patelnię z niewielką ilością oliwy z oliwek i usmaż na niej kawałki piersi z indyka. Następnie dodaj pokrojone pomidorki koktajlowe, gotowy sos z awokado i smaż kilka minut. Na koniec dodaj makaron, wymieszaj i gotowe. Podawaj ze świeżą miętą i smacznego! Wartości odżywcze: Energia
ale Pysznietowarzystwie wędzonego sera, pieczarek i w boczku stanowiła pyszny dodatek do drugiego dania. Podana z ziemniaczkami, surówką i sosem pieczarkowym smakowała mi najbardziej. Składniki: ok 1 kg piersi z indyka 2 łyżki posiekanej natki pietruszki(...)pieczarek (kapelusze) 250g wędzonego sera ok 150-200g wędzonego boczku (w długich, cienkich plastrach) sól, pieprz do smaku 2 łyżki margaryny zwykłej (Palma, Kasia) Sposób przygotowania: 1. Pierś z indyka rozbijamy na cienki płat. Oprószamy solą i pieprzem, posypujemy natką pietruszki. Pieczarki smażymy na margarynie do zrumienienia. Przekładamy na mięso i układamy obok siebie. Ser kroimy
Kuchnia w czekoladziezależności od tego jakiego zioła użyjemy do jego wykończenia , kwestia gustu i smaku .. " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 0,5 kg piersi z indyka 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego , suszonego rozmarynu 1/2 płaskiej łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka płynnego miodu sól , biały pieprz do smaku odrobina oliwy do natarcia mięsa sos : 2 łyżki masła(...)łyżka mąki pszennej 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól , biały pieprz do smaku mleko 1,5 % 2 czubate , łyżki startego parmezanu pęczek świeżego szczypiorku Pierś z indyka kroimy na plastry grubości około 1 cm i delikatnie rozklepujemy , słabiej niż na schabowe . Każdy plaster solimy , prószymy rozmarynem , czosnkiem i pieprzem , smarujemy oliwą ( jak najmniejszą ilością ), miodem ( miód, podczas karmelizacji
Ogrodnik w podróżyzupie nic ,co zaliczamy do rzeczy" nie zdrowych". A więc sięgnij po łyżkę, albo dwie łyżki dla zdrowia :) Składniki : 6 porcji 40 dag filetu z piersi indyka 2 duże marchewki 1/2 pora 2 łyzki masła 2 ziarna ziela angielskiego 1 liśc laurowy 1/2 szkl. ryżu 1 szkl. mleka 1 puszka groszku (opcjonalnie) , zioła sól , pieprz Mięso opłucz , pokrój, zalej
Słodkości i nie tylkoSałatki czasami muszą powstać na prędko. Zależą od naszych pomysłów i inspiracji. Oto jednak z nich. SKŁADNIKI 1 puszka kukurydzy 2 ugotowane woreczki ryżu parabolicznego 25 dag wędliny - pierś indyka ( np. gotowana lub wędzona) pół puszki brzoskwiń 3 jajka 15 dag sera żółtego- parmezan mały słoik selera naciowego majonez jogurt naturalny sól, pieprz, curry WYKONANIESkładniki sałatki typu jajka
W kuchennym oknie Ewyktóre nie przepadają za dynią. Smacznego! Kluski dyniowe z indykiem, pieczarkami i porem porcja dla 2 osób Składniki: kluski dyniowe: 1 szklanka puree z dyni 3/4 szklanki mąki orkiszowej/jaglanej/ryżowej sól, cukier 2 jajka dodatki: 3 łyżki nasion słonecznika 1/3 pora 4 pieczarki około 150 g filetu z piersi indyka 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1 łyżeczka
JaglusiaDzisiaj połączyłam indyka z pomarańczą, brokułami i brązowym ryżem. Kolorowy posiłek na zimową chandrę:) Nie jest to jednak danie dla każdego, ponieważ cytrusy są niezalecane m.in. w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy oraz w żywieniu kobiet ciężarnych i karmiących. Jeśli chodzi o pierś indyczą to trudno o bardziej dietetyczne mięso. 100 g to jedyne 86 kcal, podczas(...)małej ilości tłuszczów nasyconych. Zaleca się je podczas odchudzania, intensywnego wysiłku fizycznego i w rekonwalescencji. Potrzebujemy (2-3 porcje): 100 g ryżu brązowego ½ posiekanej cebuli 250 g filetu z piersi indyka 200 ml wyciśniętego soku z pomarańczy 1 liść laurowy 1 brokuł 1 cukinia opcjonalnie kilka plastrów pomarańczy Wykonanie: Ryż brązowy gotujemy. W tym czasie cebulę i mięso pokrojone
Powiedz dietom nie