obiad :) Chętnie zje i dziecko (w końcu to spaghetti ), jak i mąż, który uwielbia mięso :) Składniki: opakowanie szpinaku w brykiecie (ok450g) 2 pomidory ok 30g żółtego sera podwójna pierś z kurczaka 3 ząbki czosnku oliwa sól i pieprz do smaku opakowanie makaronu spaghetti Przygotowanie: Makaron ugotować al dente. Na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekany drobno czosnek i go zarumienić(...)czosnku dodać pokrojonego kurczaka i podsmażyć do lekkiego zarumienienia. Do podduszenia z kurczakiem, dołączamy szpinak . Dusimy do odparowania wody i dodajemy pomidory pokrojone w kostkę. Doprawiamy do smaku. Sos wykładamy na makaron i opruszamy stwartym na tarce serem. Smacznego
ChilliJemysos z dodatkami: mięsa, ryb i/lub warzyw. Kuchnia indyjska charakteryzuje się bogactwem smaków i aromatów, które są wydobywane podczas ucierania przypraw w moździerzu. W mieszance curry znajdziemy kurkumę, która nadaje jej charakterystyczną żółtą barwę, imbir, nasiona kolendry, kmin rzymski, czarny pieprz, chili, gałkę muszkatołową i wiele innych aromatycznych przypraw. SKŁADNIKI: Porcja dla 2 osób. 100 g ryżu 200 g piersi
W kuchni Katieciepło (ale kto by chciał jeść coś ciepłego w takie upały ;)) jak i na zimno (ta opcja lepiej do mnie dzisiaj przemawia ;)). Wystarczy dorobić do nich ulubiony sos i przekąska gotowa. Pierogi sprawdzą się zarówno na jakiejś domowej imprezie czy na pikniku. Polecam z czystym sumieniem! 'pieczone drożdżowe pierogi z kurczakiem, cebulą, groszkiem i parmezanem' Składniki: * ciasto(...)świeżych drożdży - 1,5 łyżeczki cukru - 2,5 szklanki mąki pszennej - duża szczypta soli - 125 ml mleka + 2 łyżki - 50g masła - 3 żółtka + 1 jajko * farsz: - 1 podwójna pierś z kurczaka - 1 średnia cebula - 1/3 puszki groszku konserwowego - tarty parmezan - sezam/czarnuszka/gruboziarnista sól - sól, pieprz - ulubione przyprawy do kurczaka Drożdże rozkruszyć do miseczki, zasypać cukrem i 1 łyżeczką mąki. Dodać
CookYourselfmarchewka (ok. 50 g) 3 listki bazylii 1 łyżeczka słodkiej papryki 150 g jogurtu 4 łyżki oliwy z oliwek 1,2 l wody Sól i pieprz do smaku Pierś kurczaka myjemy, kroimy w kostkę 2 cm, ziemniaki i marchew obieramy i kroimy w kostkę 1 cm. Kukurydzę odsączamy. Wkładamy wszystko do misy multicookera, zalewamy wodą, dodajemy paprykę, sól i pieprz(...)Wszystko dokładnie mieszamy i zamykamy pokrywę. Wybieramy program SOUP/BEANS, czas przygotowania 1 godzina. Po tym czasie gotową zupę przelewamy do osobnego pojemnika i blendujemy na jednolita masę. Robimy sos do zupy: pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w drobną koskę. Bazylię siekamy również drobno i mieszamy z pomidorami, solą, pieprzem i oliwą. Zupę nalewamy
Marder&Marder ManufactureSzybko się robi, mega smakuje. Zasmakuje i małym i dużym drobiożercom. Składniki: 70 dag piersi z kurczaka 1/2 kg pieczarek puszka groszku konserwowego 1,5 szklanki śmietany 12 % 2,5 szklanki bulionu warzywnego sól pieprz zioła prowansalskie Wykonanie: Kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy sola i pieprzem, obsmażamy na oleju. Na patelnię dokładamy pokrojone w plastry pieczarki(...)kiedy się delikatnie zrumienią, dolewamy bulion, wrzucamy groszek, doprawiamy do smaku. Wlewamy też śmietanę. Wszystko mieszamy, podduszamy aż sos zacznie gęstnieć
Z Majeczką w kuchnimiodu sól pieprz Piersi z kurczaka umyć i oczyścić z ewentualnych błonek Na patelnię wlewamy 2 łyżki zalewy olejowej z pomidorów i rozgrzewamy. Gdy oliwa się zagrzeje - wrzucamy piersi i smażymy na małym ogniu ok. 5 minut z obu stron Następnie dodajemy szalotki, czosnek i paprykę Smażymy 4 minuty do momentu zeszklenia się cebulki Po tym czasie dodajemy pozostałe(...)składniki: wino, suszone pomidory, miód, zielone oliwki sok, z cytryny - doprawiamy Przykrywamy i dusimy 15 minut Po upływie tego czasu zdejmujemy pokrywkę i gotujemy ok. 5 minut do zredukowania sosu Można podać z ryżem Smacznego :) W myśl akcji
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comPrzyda nam się trochę odmiany.Zrobimy coś innego.Potrzebujemy niewiele gotowanego mięsa z kurczaka. Wystarczy ćwiartka lub pierś.Oczywiście bagietki do pieczenia.Do tego warzywa:-kapusta pekińska-cebula-papryka-ogórek-pomidorDo tego kilka plastrów żółtego sera i przyprawy:-tzatziki-kebab-gyros-warzywko-olej-jogurt-majonez Mięso kroimy na małe kawałki, posypujemy przyprawą kebab-gyros i skrapiamy olejem.Warzywa kroimy w drobną kostkę(...)piekarnika i wykładamy je plastrami żółtego sera. Jeszcze na chwilę wędrują do pieca, aby ser się roztopił. Nakładamy niewielką ilość mięsa. Polewamy delikatnie sosem. Wypełniamy warzywami po brzegi bagietki. Polewamy solidnie sosem. Bagietka gotowa.Najlepiej jeść nad półmiskiem, bo danie jest solidne w rozmiarach. Po kilku zjedzonychbagietkach nabiera się
Maminek kulinarnyW kuchni dążę do tego by "zdrowe" połączyć ze "smacznym". Przy tej potrawie z pewnością mi się to udało. ;) Panierka z otrębów pszennych, z mnóstwem aromatycznych
Szefowa kuchnimąka, oliwa z oliwek, pesto bazyliowe, świeża bazylia, śmietanka kremówka Szparagi oczyścić i odłamać łykowate końcówki, ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić i przelać zimną wodą. Pierś kurczaka umyć i oczyścić, przekroić w poprzek na dwa cieńsze filety. Oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Każdy filet obwinąć szynką. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć wcześniej przygotowanego(...)każdej strony przez około 6 minut. Następnie należy wlać śmietankę i dodać pesto - ilości według uznania*. Całość należy delikatnie przemieszać, dodać szparagi i chwilkę podgotować do lekkiego zgęstnienia sosu. Doprawić do smaku pieprzem i dołożyć listki bazylii. Smacznego! * Nie podaje ani ilości śmietanki, ani pesto - uważam, że każdy sam zadecyduje ile sosiku chce uzyskać. Dla jednej osoby 100 ml śmietanki
Plate of Joytalerzu kremu z buraków i kremu z pora. Zupa otrzymała w tym roku tytuł „Perła Kulinarna”, Poznań 2014. Uważam, że całkiem zasłużenie. Ser kozi wytwarzany jest na miejscu. - Pierś kurczaka glazurowana sądeckim miodem spadziowym, podana na lustrze konfitury z derenia z miodem pitnym, podana z kluseczkami oraz bukietem surówek. Danie bardzo ładnie skomponowane. Konfitura dereniowa oczywiście „domowa”. Bardzo przypadła(...)smaku mizeria z miodem, zamiast cukru... świetny pomysł. Mam tylko jedne zastrzeżenia do dania – nie lubię takiej prezentacji, ale może się coś zmieni... :) - Sernik z sera koziego z sosem ze świeżych malin i miodu – podobno bardzo smaczny deser, ja nie lubię koziny. Jeszcze w wersji wytrawnej „przechodzi”, natomiast na słodko, to za duże wyzwanie. Ale nie narzekam, gdyż przede
królestwo garówmenu było choć trochę świąteczne postanowiłam przygotować coś czego wcześniej nie robiłam - cannelloni. Żeby było jeszcze ciekawiej zdecydowałam się na wydanie odmienne od tego najbardziej znanego - tradycyjnego cannelloni w sosie pomidorowym. Odkąd w moje imieniny Mąż zabrał mnie na przepysznego łososia na szpinaku, chodziło to pyszne zielsko za mną. Pretekst gotowy. Mąż za szpinakiem nie przepada, ale zwabiony formą podania(...)soczystym mięskiem kurczaka przyswoił przy okazji i witaminy ;) Składniki (na mega-sycący obiad dla 2-3 osób): 12 sztuk cannelloni nr 53 (np. Lubella Inspiracje) ok. 1/2 kg piersi z kurczaka 3-4 kulki szpinaku mrożonego w liściach (ja użyłam rozdrobnionego, żeby Mąż łatwiej przyswoił) 200 ml bulionu drobiowego 150 ml śmietany 12% 15 dag sera żółtego 2 ząbki czosnku
Kuchnia po mojemutrakcie wycieczki do Drezna zawsze robimy zakupy w azjatyckim markecie. Kupujemy na czuja, ponieważ produkty opisane są wyłącznie w oryginalnym języku:) SKŁADNIKI: noodles mieszanka przypraw indonezyjskich MEE GORENG 2 piersi z kurczaka papryka zielona i czerowna cebula sól, pieprz, papryczka chilli, olej, czarny sezam Oczyszczony kurczak kroimy na plasterki, podobnie obie papryki i cebulę. Na początku podsmażamy na oleju kurczaka(...)koniec dodając warzywa. Dusimy do miękkości al dente. Próbujemy przyprawę indonezyjską i decydujemy czy dodać papryczkę chilli. My dodaliśmy. Dodajemy przyprawę i trochę wody by stworzył się delikatny sos. dusimy jeszcze 5-10 minut. Noodle przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu:) tzn. wkładamy do wrzątku na 2 minuty. Odcedzony umieszczamy na patelni z sosem, mieszamy. Przed podaniem posypujemy czarnym
MarciochaKucharzyłyżka keczupu Przygotowanie: Pierś z kurczaka kroimy w małe kawałki, solimy, pieprzymy i obsypujemy słodką papryką. Na patelni rozgrzewamy olej i pieczemy na złoty kolor pierś z kurczaka. Dorzucamy groszek, marchew, kukurydze i jeszcze chwilę smażymy. Na ręczniku kuchennym rozkładamy papier ryżowy, moczymy go za pomocą pędzelka zimną wodą i pozostawiamy na chwilę aby zmiękł(...)nasz papier ryżowy jest miękki nakładamy farsz mięsno-warzywny na to kiełki, zwijamy w rulonik i podwijamy końce pod spód. Pieczemy na rozgrzanym oleju z obu stron. Podajemy z sosem. Ja zrobiłam sos majonezowy czyli zmieszałam majonez z keczupem
Amatorka kuchennajajka- 4 łyżki mąki pszennejWszystkie składniki mieszamy w misce, smażymy na oleju z pestek winogron. Najlepiej smażyć grube a małe placki, pięknie się prezentują.Kurczak w curry indyjskim- 2 piersi z kurczaka- curry indyjskie płaska łyżka- sól- pieprz cytrynowy- 200 ml śmietanki 30%- świeże oregano i bazylia posiekane- masło- oliwa z oliwek Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę dodajemy masło, smażymy(...)dodajemy przyprawy po około 8-10 minutach, jak kurczak już będzie dobry zdejmujemy na chwile z ognia, dodajemy śmietankę, mieszamy wszystko razem, stawiamy ponownie na gazie i odparowujemy aż sos zgęstnieje. Przed podaniem dodajemy świeże zioła.Na talerzu układamy placek, polewamy sosem, na to kolejny placek i ponownie sos, dekorujemy listkami bazylii. Smacznego! Zapraszam na FB (Lubię to!) pozdrawiam cieplutko
SMYKWKUCHNIulubionymi dodatkami.Z podanej ilości składników powstają 2 placki, a po ich przekrojeniu 4 bułki pita.W przypadku konieczności podgrzania bułek, przed włożeniem ich do piekarnika, należ delikatnie skropić je wodą.Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, obkroić z błonek i pokroić na cienkie paski. Mleko, mąkę, obie papryki i jajo wymieszać przygotowując w ten sposób ciasto naleśnikowe. Popieprzyć i posolić do smaku(...)następnie dokładnie obtaczać w mące z przyprawą gyros. Smażyć na złoty kolory na głębokim, gorącym oleju.Pomidora i sałatę umyć i drobno pokroić. Cebulę obrać i pokroić w pióra.Przygotować sos czosnkowy: wymieszać ze sobą jogurt grecki, sól, cukier, pieprz ziołowy i czosnek granulowany.Pity wypełniać kurczakiem i warzywami, polać sosem.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Ja do wyrobienia ciasta używam robota kuchennego
Gospodyni Miejskakefiru, 2 ząbków czosnku, kilku nitek szafranu, 2 łyżek białego octu winnego, oliwy, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu. Przygotowanie danie, jak zwykle, zacząłem od odpowiedniego przyprawienia mięsa. Piersi kurczaka dokładnie umyłem, oczyściłem z wszelkich błonek i pozostałości skóry, a następnie pokroiłem w dużą kostkę o boku koło 2 - 2,5 cm. Kawałki kurczaka umieściłem w zamykanym pojemniku. Dodałem do nich(...)minut. Do 2 łyżek oliwy dodałem sok z limonki oraz łyżeczkę miodu i dokładnie wymieszałem. Sałatę roszponkę wymieszałem z pomidorami koktajlowymi, których nie zużyłem do szaszłyków i całość polałem sosem z oliwy, soki z limonki i miodu. Na talerze wyłożyłem ziemniaki, które delikatnie polałem kefirem z koperkiem, a następnie posypałem z wierzchu niewielką ilość pozostałego koperku. Szaszłyki i sałatę
Wyprawy kulinarneznane zarówno w kuchni perskiej, jak i mezopotamskiej. (Persowie osiedlający się w Najafie oraz Karbali przywieźli ze sobą swoje tradycje kulinarne, które zagościły również w Bagdadzie). Podstawą dania jest sos z melasy z owoców granatu oraz prażonych orzechów włoskich. Mimo że połączenie jest dość nietypowe, to smakuje wprost spektakularnie. Ów mieszanka smaków i tekstur wprost eksploduje w buzi, stając się(...)owoców granatu. Trudno jest ją dostać w polskich sklepach (chociaż ostatnio namierzyłem ją nawet we Freshu), dlatego proponuję przygotować ją samodzielnie. * SKŁADNIKI na 4 porcje Fesenjan: 3-4 piersi z kurczaka (800 g) 1 cebula 200 g orzechów włoskich 100 ml melasy z granatów 200 ml bulionu (lub wody) 1 łyżka miodu lub cukru trzcinowego 2 łyżki pasty tahini oliwa
Food Square